stdClass Object ( [id] => 1200712 [title] => Čega se ribe boje i kakvi ih mehanizmi tjeraju na bijeg? Dajemo odgovor na pitanje oko kojega mnogi ribolovci imaju teorije, a zapravo sve govore isto [alias] => cega-se-ribe-boje-i-kakvi-ih-mehanizmi-tjeraju-na-bijeg [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Strah je jedna od najstarijih emocija, jedan od prvih poriva i pokretača zbog kojih je većina današnjih postignuća uopće i postignuta.

Naravno, lako će se moći naći mnoštvo onih koji se ne slažu s ovom teorijom, no nepobitna je činjenica da se taj osjećaj zadržao kroz sve razvojne faze života na ovoj našoj planeti, te da određuje veći dio života većine viših organizama.

Svi se bojimo da ne zakasnimo na posao, da nam ručak ne zagori, da nam netko nešto ne prigovori, što su zapravo strahovi vezani uz civilizacijska postignuća, no malobrojni su koji se neće trgnuti na iznenadni šum, udar groma ili neočekivani dodir. Za razliku od onih prvih, ovi drugi strahovi su oni koji se nisu mijenjali i koji su prisutni od same pojave života.

Prema službenoj definiciji, strah je intenzivan, neugodan osjećaj doživljaja ili očekivanja neposredne opasnosti, bila ona realna ili ne, ali isto tako i same prijetnje. I premda se na prvi pogled može učiniti da je riječ o samo još jednoj emociji koja je sastavni dio osobnosti i koja se kao mnoge druge reakcije uči, strah je urođen i kao takav genetski programiran.

A što je najvažnije, nije nefunkcionalan. Naprotiv, strah svojom neugodom i isključivanjem svih drugih osjećaja i podražaja nastoji zaštiti organizam, koncentrirajući ga na obranu od uočene ili naslućene opasnosti.

Kod nas je za osjećaj i reakciju na strah kriva amigdala, moždana struktura koja je kao veliki sklop jezgara glavni bazalni ganglij u mozgu. Što to zapravo znači?

Poznato je da većina reakcija slijedi određeni obrazac, pri čemu se impulsi potrebni za reakciju kreću strogo određenim putovima. No, u slučaju straha situacija je malo drukčija.

Amigdala, kao svojevrsna stanica za alarm, može preuzeti nadzor nad ponašanjem potpuno zaobilazeći uobičajeni proces otkrivanja opasnosti i zaključivanja. Taj kraći put traje nevjerojatnih 12 milisekundi, što zapravo u potpunosti objašnjava zbog čega se ponekad bez vidljivog svjesnog doprinosa mogu ostvariti neke snažne emocionalne reakcije.

---

image

Strah iz dubina i iz zraka

---

VELIKI SE NE BOJE

I premda je riblji mozak primitivniji od mozga sisavaca, putevi kojima se širi strah nisu baš toliko drukčiji. Ribe nemaju amigdalu poput nas, no zato imaju telencefalon, centar tri u jedan u kojem se nalaze hipocampus, neocortex i amigdala. Reakcija je jednako brza i iznenađujuće eksplozivna, pri čemu se najčešće uz strah umiješaju i panika i užas.

Naravno, budući da ne živimo u istim medijima neke opasnosti svojstvene našem okruženju nemaju apsolutno nikakav utjecaj na ribe. Tako se, primjerice, pred akvarijem možemo cijeli dan šetati s aktiviranim upaljačem, pa i s logorskom vatrom, bez ikakve šanse za postizanjem reakcije straha. No, ako nas netko makar iz šale pokuša s obale gurnuti u more, strah neće izostati.

Većina riba je plaha, pa strahom reagiraju na većinu podražaja. Izuzetak su najkrupniji predatori poput morskih pasa koji se malo čega boje. Oni su ti koji dominiraju plavetnim prostranstvima i pred kojima drugi strahuju i drhte.

---

image

Ovaj se uglavnom ničega ne boji

---

Jedina provokacija na koju ti gospodari trenutno reagiraju, baš kao što i plahe ribe reagiraju na neki podražaj koji može izazvati strah, jest mogućnost obroka. Nekakav zvuk koji signalizira lak plijen ili pak miris krvi, što također ulazi u bazične rudimentarne osjećaje i nagone.

ZAKLON U SJENI

Ipak, to je privilegija najvećih predatora dok se obične ribe boje doslovno svega i svačega. Pojesti i ne biti pojeden, osim u slučaju izrazitih biljojeda kod kojih je najvažnije ipak ne biti pojeden, glavni je upravljač većine događanja pod morem.

Nagla promjena intenziteta svjetla kod mnogih riba izaziva strah. Dovoljno je da sunce naglo zađe za gusti oblak, pa da se jato koje je do toga trenutka mirovalo trgne i pomakne kao jedinstveni organizam.

---

image

Sjena je sigurnost

---

Ipak, sjena mnogim vrstama znači zaklon. Često se mogu vidjeti cipli ili gavuni kako miruju okupljeni u sjeni barke gdje predstavljaju teže vidljiv plijen.

S druge pak strane, na plićim terenima sjena barke može biti problem. Za vedra dana, nad stjenovitim ili pjeskovitim ali nezaraštenim dnom sjena se barke jasno ocrtava na dnu i do petnaestak metara dubine, što će sve ribe koje svakodnevno žive na tom području izbjegavati, a to u nekakvim ribolovnim pokušajima može biti problem.

---

image

Korica kruha i malo sjene, može li bolje?

---

ISKUSTVO STRAHA

Neka se iskustva prenose genetski, a neka se uče. Tako, primjerice, brancin koji je vidio ili osjetio kako rade osti, tu situaciju jako dobro pamti.

Prije nešto više od deset godina jedan je veliki brancin, dobro preko 7 kilograma, baš poput dupina danima pratio barkariola i njegovu barku u zadarskoj luci. Brancin je dolazio gotovo do same površine bez kakvih naznaka straha.

No, kad god bi barkariol podigao veslo kao da drži osti, brancin bi trenutno zaronio i ne bi se pojavljivao dan-dva. A onda je jedan ribar donio prave osti i kad se brancin pojavio blizu površine polako ih podigao za hitac. Brancin je trenutno zaronio i više se uopće nije pojavio.

Taj se kapitalac očito upoznao s potencijalnom opasnošću i shvatio kako je najbolje izbjegavati je, zbog čega je i narastao do tih razmjera.

Tako se i u ribolovu cipala u pravilu sjedi, ne zato što su ribolovci lijeni, već ponajprije zato da se riba ne bi plašila pokretima neophodnim u samome lovu. Osim toga, i boja odjeće je važna. Bijele i drečavo obojane majice nikako nisu poželjne u takvim ribolovima.

---

image

I zubaci povremeno stradavaju, čemu svjedoči ovaj duboki ožiljak iznad korijena repne peraje

---

HRANIDBENI MOTOR

Zvukovni podražaji mogu imati dvostruki refleks. Mogu biti razlog za strah, ali mogu imati i privlačnu moć.

U big game fishingu, kad se pojavi ikonica tune na sonderu, na brodu zavlada potpuna tišina. Govori se tiho i samo nužno, a koraci se svode na minimum. A onda tuna, polako kako je i došla, ode. Tada se primjenjuje potpuno drukčija taktika. Pale se motori, a bruma koja se do tada tiho prolijevala u more baca se bučno.

I gle čuda, na sonderu se pojavi tuna, a za njom još poneka. Naravno, nije u pitanju nikakav tajni obred. Na moru brodski motori svakodnevno prave konstantnu buku i riblji je svijet itekako naviknut na te zvukove.

---

image

Tune se unatoč veličini ipak boje

---

No, neki zvukovi su bitno drukčiji od ostalih, kao primjerice zvuk motora u leru kada plivarica podiže mrežu, ili se riba prekrcava, ili se hrani riba u kavezima... Takav je zvuk poziv za švedski stol, što nijedna dovoljno velika gladna usta podmorja neće ignorirati.

Slično će reagirati i jata šaruna, lokardi i skuša. U trenutku kada neka barka pokrene motor, to često znači i bacanje svoga prilova, ostatka ješke ili ribljeg otpada u more, a to je većini iskusnijih riba putokaz do lakog obroka.

NEVIDLJIVE OLOVNICE

Iznenadni zvučni podražaj može značiti veliku opasnost, no isto tako i hranu. Kad neki veći organizam napadne neki manji, to se nikada ne događa u tišini i uvijek postoje nekakvi zvučni podražaji kojima je okolina obaviještena da se nešto događa. Za sitnije organizme to je upozorenje da se bolje sakriju ili povuku, no za mnoge je to poziv na gozbu.

Naime, veliki se organizam neće baviti onim sitnim mrvicama koje padnu sa stola, a koje mogu sitnijim organizmima itekako dobro napuniti želudac. Istina, uvijek postoji mogućnost da taj predator uoči tu sitnež koja grabi mrvice s njegova stola. No, to je cijena opstanka.

Upravo se oko toga vrti jedna od najvećih dilema u ribolovu – treba li olovnica biti vidljiva ili ne? U spuštanju ili zabačaju, treba li biti bučan ili što je moguće tiši?

---

image

Maskirna olovnica za lov na žutom pješčanom dnu

---

I dok jedan dio ribolovaca smatra da zabačaj definitivno plaši ribu i da olovnice moraju biti što neutralnijeg izgleda i oblika, većina misli da je takav podražaj neophodan. Naime, iako će prvi impuls biti gotovo paničan, taj će impuls nakon što se ne dogodi nikakvo zlo, probuditi zanimanje. Nakon toga strahu mjesto ustupa uvijek prazan želudac, na čemu se zasniva većina ribolovne mudrosti.

Zato se olovnice i bojaju u jarke boje koje bi trebale privući pažnju. Naravno, ribolovna se industrija pobrinula i za one iz prve grupe skeptika, pa je za njih plasirala olovnice obložene pijeskom ili barem obojane maskirnim bojama.

---

image

Olovnice za gledanje i skrivanje

---

BOMBA U STAKLANI

Većina se riba boji organizama koji su fizički veći od njih. To ne mora nužno biti ronilac. Strah će prouzročiti i konop ili struna, zbog čega se i proizvode pojasno višebojne strune koje riba ne može sagledati kao cjelinu. Naravno, fluorokarbonske strune su evolucijski iskorak u rješavanju toga problema.

Upravo iz tog razloga i odijela podvodnih ribolovaca imaju maskirne uzorke, zbog čega ih ribe, barem vizualno ne mogu doživjeti kao cjelinu, a zbog čega je šuljanje i prilaženje ribi znatno olakšano.

---

image

U tvrdo i na kratko zategnuti sidreni konop u kurentu jako svira

---

No, zato se bijeli konopi, još dodatno okićeni plašilima, zdušno koriste u gospodarskom ribolovu gdje imaju ulogu ribu uplašiti i satjerati u prostor koji je mrežama lakše kontrolirati.

Sidreni konop može biti problem u ribolovu iz dva razloga. Prvi je svakako njegova fizička prisutnost, koja je većini riba potencijalna opasnost koju je najpametnije zaobići, dok se drugi javlja kad je prisutan jaki kurenat. Naime, konop u kurentu svira i vibrira, što je ribama i dodatni zvučni signal koji otkriva njegovo prisustvo.

Upravo se zbog toga u sidrenju pušta barem desetak i više paši konopa nakon što sidro dodirne dno, kako bi se barka što je moguće više udaljila od tog plašila.

---

image

Sidro uvijek treba nježno spustiti na dno

---

A sam zvuk pada sidra na dno nikada ne prolazi bez posljedica. To je poput bombe u staklani. Prava mini detonacija. Eksplozija zvučnih i potisnih valova koja nikada ne prolazi nezapaženo. Ipak, ma koliko spuštanje sidra bilo stresno, impuls koji se proširi udarom o dno znak je i da se dio taloga podigao i otkrio staništa brojnih beskralješnjaka, koji su itekako slastan obrok mnogim višim organizmima.

A u trenutku kada se sidro podigne, iza njega ostaje rupa ili barem brazda koja u onom oblaku mulja krije hranu koja lančano dovlači sve veće i veće organizme.

SINKRONIZIRANO BOJANJE

Ribe se konstantno boje jedne drugih, ne samo onih koje su od njih fizički veće već i onih koje su im fizički ravne. Tako se, primjerice, strijelke, ali i obične pirke, ne ustručavaju napasti ribu koja je veličinom jednaka njima.

Ipak, krupnije ribe u prosjeku žive u nešto manjem strahu od onih potpuno sitnih. Primjerice gavuni drhte i pri najmanjoj promjeni koju zapaze u svojoj okolini zbijajući ili raspršujući svoja jata u nadi da će preživjeti zahvaljujući zakonu vjerojatnoće koji se opet bazira na postotku, odnosno broju jedinki u jatu. Naime, ako jato ima 100 jedinki, tada je šansa za preživljavanjem napada 99 posto, što je zapravo jedan od temeljnih razloga jatnoga okupljanja.

Sva riblja jata reagiraju kao jedan cjeloviti organizam, što se jasno može uočiti čak i gledanjem s obale. Premda je dugo vremena takvo sinkronizirano ponašanje bilo tajna, najnovija istraživanje ga je pojasnila.

---

image

Ratna formacija izbjegavanja napada

---

Prva riba koja osjeti podražaja koji bi mogao probuditi osjećaj straha, reagira promjenom smjera plivanja s namjerom izbjegavanja potencijalne opasnosti. U tom istom trenutku ona šalje impuls najbližim ribama koje taj impuls lančano prenose na sljedeće ribe i tako za manje od sekunde cijelo jato ima informaciju koja im čuva život.

Naravno, cijeli se proces, baš kao i s našom amigdalom, odvija u milisekundama na nesvjesnoj razini koja im očito vrlo uspješno čuva opstanak.

I premda je taj sinkroni bijeg od opasnosti razjašnjen, poprilično je maglovito kako ti isti gavuni ne reagiraju na brancina koji ne lovi, a koji im je inače smrtni neprijatelj. Naime, često se može vidjeti kako brancin lijeno pliva ispod gustog jata gavuna pri čemu su obje strane potpuno nezainteresirane jedna za drugu.

Dovoljno bi bilo da brancin u tom trenutku otvorenih usta zamahne repom da napuni želudac jednim jedinim zalogajem, no to se ne događa. Ali ako u nekom trenutku brancin pokaže i najmanji znak agresije, jato trenutno reagira zbijanjem i bijegom u svoje jatne ratne formacije.

---

image

Većina je riba kratkovidna

---

Kako gavuni znaju da brancin u nekom trenutku ne lovi i da je za jato potpuno bezopasan, nije do kraja istraženo. Pretpostavlja se da se razmjena takvih informacija odvija na feromonskoj razini, no pravih odgovora na ta pitanja još uvijek nemamo.

PODGRIJAVANJE STRAHA

Činjenica je da ribe žive u mediju kroz koji se zvuk prenosi oko četrdeset puta brže nego zrakom, što znači da sve zvukovne podražaje dobivaju na vrijeme. Istina je i da je većina riba kratkovidna, tako da predmete koji su dalji od četiri-pet metara mogu uglavnom samo nazirati kao obrise.

No, zato je većini mirisno okusni aparat dobro razvijen, pri čemu većina čita i elektromagnetske promjene, da se promjene u pritisku koje hvataju preko bočne linije i ne spominju.

Dakle, generalno gledano ribe su jako dobro opremljene svim osjetilima koja su im potrebna da bi uspješno preživjele u vrlo okrutnoj sredini morskog podmorja.

---

image

Nešto se opako događa...

---

Boje se i strepe od svega i svačega, zahvaljujući čemu i postoje i opstaju i u ovim za njih vrlo teškim vremenima. Ribolovni pribor je sve sofisticiraniji, a alati sve brojniji tako da pritisak na njih kao životni oblik više nego golem. I umjesto da se taj pritisak smanji, svakodnevno se iznalaze nove još lovnije tehnike kako bi ribolov bio jo uspješniji.

Naravno, ljudska vrsta kao krunski uspjeh evolucije ima tu privilegiju loviti zbog zabave, no ribe nikako ne stradavaju iz zabave. Jedini način na koji mogu pokušati preživjeti je konstantno održavanje i podgrijavanje straha. Toga osjećaja koji ih tjera naprijed i zahvaljujući kojem ipak uspijevaju izbjeći kako ralje neke kirnje, tako i neku ribolovnu trapulu ili loše prikrivenu udicu.

---

image

Bočna linija je poseban informacijski sustav

------
image

Panika nad dnom - vrijeme je za akciju!

------
image

Premda zubat, kanjac se uvijek drži zaklona

------
image

Agresivnih predatora, kakve su primjerice strijelke, svi se boje, pa i zakačene podlanice

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLAHA BIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PLAHA BIĆA 2 0 13838 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-14 11:46:35 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-15 06:08:03 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-15 05:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094533.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094527.png","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094528.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094529.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094530.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094531.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094532.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094777.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094779.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094780.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094781.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094782.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094783.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094793.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094796.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094797.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094798.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/14\/11094923.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Upla\u0161ene ribe naj\u010de\u0161\u0107e ra\u0161ire sve peraje<\/p>","

Ne\u0161to se opako doga\u0111a...<\/p>","

Strah iz dubina i iz zraka<\/p>","

Ratna formacija izbjegavanja napada<\/p>","

Ovaj se uglavnom ni\u010dega ne boji<\/p>","

Sjena je sigurnost<\/p>","

Olovnice za gledanje i skrivanje<\/p>","

U tvrdo i na kratko zategnuti sidreni konop u kurentu jako svira<\/p>","

Bo\u010dna linija je poseban informacijski sustav<\/p>","

Maskirna olovnica za lov na \u017eutom pje\u0161\u010danom dnu<\/p>","

Tune se unato\u010d veli\u010dini ipak boje<\/p>","

Panika nad dnom - vrijeme je za akciju!<\/p>","

Premda zubat, kanjac se uvijek dr\u017ei zaklona<\/p>","

I zubaci povremeno stradavaju, \u010demu svjedo\u010di ovaj duboki o\u017eiljak iznad korijena repne peraje<\/p>","

Korica kruha i malo sjene, mo\u017ee li bolje?<\/p>","

Ve\u0107ina je riba kratkovidna<\/p>","

Sidro uvijek treba nje\u017eno spustiti na dno<\/p>","

Agresivnih predatora, kakve su primjerice strijelke, svi se boje, pa i zaka\u010dene podlanice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1800x1221","hd_11094533_1920.jpg":"1920x1080","k_11094533_1280.jpg":"1280x1280","k_11094533_1024.jpg":"1024x1024","k_11094533_640.jpg":"640x640","k_11094533_480.jpg":"480x480","k_11094533_340.jpg":"340x340","k_11094533_220.jpg":"220x220","o_11094533_1280.jpg":"1280x868","o_11094533_1024.jpg":"1024x694","o_11094533_640.jpg":"640x434","o_11094533_480.jpg":"480x325","o_11094533_340.jpg":"340x230","o_11094533_220.jpg":"220x149","h_11094533_1280.jpg":"1280x854","h_11094533_1024.jpg":"1024x683","h_11094533_640.jpg":"640x427","h_11094533_480.jpg":"480x320","h_11094533_340.jpg":"340x227","h_11094533_220.jpg":"220x147","pp_11094533_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094533_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094533_640.jpg":"640x814","pp_11094533_480.jpg":"480x611","pp_11094533_340.jpg":"340x432","pp_11094533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x800","hd_11094527_1920.png":"1920x1080","k_11094527_1280.png":"1280x1280","k_11094527_1024.png":"1024x1024","k_11094527_640.png":"640x640","k_11094527_480.png":"480x480","k_11094527_340.png":"340x340","k_11094527_220.png":"220x220","o_11094527_1280.png":"1280x800","o_11094527_1024.png":"1024x640","o_11094527_640.png":"640x400","o_11094527_480.png":"480x300","o_11094527_340.png":"340x212","o_11094527_220.png":"220x137","h_11094527_1280.png":"1280x854","h_11094527_1024.png":"1024x683","h_11094527_640.png":"640x427","h_11094527_480.png":"480x320","h_11094527_340.png":"340x227","h_11094527_220.png":"220x147","pp_11094527_1280.png":"1280x1628","pp_11094527_1024.png":"1024x1303","pp_11094527_640.png":"640x814","pp_11094527_480.png":"480x611","pp_11094527_340.png":"340x432","pp_11094527_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094528_1920.jpg":"1920x1080","k_11094528_1280.jpg":"1280x1280","k_11094528_1024.jpg":"1024x1024","k_11094528_640.jpg":"640x640","k_11094528_480.jpg":"480x480","k_11094528_340.jpg":"340x340","k_11094528_220.jpg":"220x220","o_11094528_1280.jpg":"1280x960","o_11094528_1024.jpg":"1024x768","o_11094528_640.jpg":"640x480","o_11094528_480.jpg":"480x360","o_11094528_340.jpg":"340x255","o_11094528_220.jpg":"220x165","h_11094528_1280.jpg":"1280x854","h_11094528_1024.jpg":"1024x683","h_11094528_640.jpg":"640x427","h_11094528_480.jpg":"480x320","h_11094528_340.jpg":"340x227","h_11094528_220.jpg":"220x147","pp_11094528_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094528_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094528_640.jpg":"640x814","pp_11094528_480.jpg":"480x611","pp_11094528_340.jpg":"340x432","pp_11094528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094529_1920.jpg":"1920x1080","k_11094529_1280.jpg":"1280x1280","k_11094529_1024.jpg":"1024x1024","k_11094529_640.jpg":"640x640","k_11094529_480.jpg":"480x480","k_11094529_340.jpg":"340x340","k_11094529_220.jpg":"220x220","o_11094529_1280.jpg":"1280x960","o_11094529_1024.jpg":"1024x768","o_11094529_640.jpg":"640x480","o_11094529_480.jpg":"480x360","o_11094529_340.jpg":"340x255","o_11094529_220.jpg":"220x165","h_11094529_1280.jpg":"1280x854","h_11094529_1024.jpg":"1024x683","h_11094529_640.jpg":"640x427","h_11094529_480.jpg":"480x320","h_11094529_340.jpg":"340x227","h_11094529_220.jpg":"220x147","pp_11094529_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094529_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094529_640.jpg":"640x814","pp_11094529_480.jpg":"480x611","pp_11094529_340.jpg":"340x432","pp_11094529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094530_1920.jpg":"1920x1080","k_11094530_1280.jpg":"1280x1280","k_11094530_1024.jpg":"1024x1024","k_11094530_640.jpg":"640x640","k_11094530_480.jpg":"480x480","k_11094530_340.jpg":"340x340","k_11094530_220.jpg":"220x220","o_11094530_1280.jpg":"1280x960","o_11094530_1024.jpg":"1024x768","o_11094530_640.jpg":"640x480","o_11094530_480.jpg":"480x360","o_11094530_340.jpg":"340x255","o_11094530_220.jpg":"220x165","h_11094530_1280.jpg":"1280x854","h_11094530_1024.jpg":"1024x683","h_11094530_640.jpg":"640x427","h_11094530_480.jpg":"480x320","h_11094530_340.jpg":"340x227","h_11094530_220.jpg":"220x147","pp_11094530_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094530_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094530_640.jpg":"640x814","pp_11094530_480.jpg":"480x611","pp_11094530_340.jpg":"340x432","pp_11094530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094531_1920.jpg":"1920x1080","k_11094531_1280.jpg":"1280x1280","k_11094531_1024.jpg":"1024x1024","k_11094531_640.jpg":"640x640","k_11094531_480.jpg":"480x480","k_11094531_340.jpg":"340x340","k_11094531_220.jpg":"220x220","o_11094531_1280.jpg":"1280x960","o_11094531_1024.jpg":"1024x768","o_11094531_640.jpg":"640x480","o_11094531_480.jpg":"480x360","o_11094531_340.jpg":"340x255","o_11094531_220.jpg":"220x165","h_11094531_1280.jpg":"1280x854","h_11094531_1024.jpg":"1024x683","h_11094531_640.jpg":"640x427","h_11094531_480.jpg":"480x320","h_11094531_340.jpg":"340x227","h_11094531_220.jpg":"220x147","pp_11094531_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094531_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094531_640.jpg":"640x814","pp_11094531_480.jpg":"480x611","pp_11094531_340.jpg":"340x432","pp_11094531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094532_1920.jpg":"1920x1080","k_11094532_1280.jpg":"1280x1280","k_11094532_1024.jpg":"1024x1024","k_11094532_640.jpg":"640x640","k_11094532_480.jpg":"480x480","k_11094532_340.jpg":"340x340","k_11094532_220.jpg":"220x220","o_11094532_1280.jpg":"1280x960","o_11094532_1024.jpg":"1024x768","o_11094532_640.jpg":"640x480","o_11094532_480.jpg":"480x360","o_11094532_340.jpg":"340x255","o_11094532_220.jpg":"220x165","h_11094532_1280.jpg":"1280x854","h_11094532_1024.jpg":"1024x683","h_11094532_640.jpg":"640x427","h_11094532_480.jpg":"480x320","h_11094532_340.jpg":"340x227","h_11094532_220.jpg":"220x147","pp_11094532_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094532_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094532_640.jpg":"640x814","pp_11094532_480.jpg":"480x611","pp_11094532_340.jpg":"340x432","pp_11094532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11094777_1920.jpg":"1920x1080","k_11094777_1280.jpg":"1280x1280","k_11094777_1024.jpg":"1024x1024","k_11094777_640.jpg":"640x640","k_11094777_480.jpg":"480x480","k_11094777_340.jpg":"340x340","k_11094777_220.jpg":"220x220","o_11094777_1280.jpg":"1280x853","o_11094777_1024.jpg":"1024x682","o_11094777_640.jpg":"640x426","o_11094777_480.jpg":"480x320","o_11094777_340.jpg":"340x226","o_11094777_220.jpg":"220x146","h_11094777_1280.jpg":"1280x854","h_11094777_1024.jpg":"1024x683","h_11094777_640.jpg":"640x427","h_11094777_480.jpg":"480x320","h_11094777_340.jpg":"340x227","h_11094777_220.jpg":"220x147","pp_11094777_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094777_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094777_640.jpg":"640x814","pp_11094777_480.jpg":"480x611","pp_11094777_340.jpg":"340x432","pp_11094777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094779_1920.jpg":"1920x1080","k_11094779_1280.jpg":"1280x1280","k_11094779_1024.jpg":"1024x1024","k_11094779_640.jpg":"640x640","k_11094779_480.jpg":"480x480","k_11094779_340.jpg":"340x340","k_11094779_220.jpg":"220x220","o_11094779_1280.jpg":"1280x960","o_11094779_1024.jpg":"1024x768","o_11094779_640.jpg":"640x480","o_11094779_480.jpg":"480x360","o_11094779_340.jpg":"340x255","o_11094779_220.jpg":"220x165","h_11094779_1280.jpg":"1280x854","h_11094779_1024.jpg":"1024x683","h_11094779_640.jpg":"640x427","h_11094779_480.jpg":"480x320","h_11094779_340.jpg":"340x227","h_11094779_220.jpg":"220x147","pp_11094779_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094779_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094779_640.jpg":"640x814","pp_11094779_480.jpg":"480x611","pp_11094779_340.jpg":"340x432","pp_11094779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094780_1920.jpg":"1920x1080","k_11094780_1280.jpg":"1280x1280","k_11094780_1024.jpg":"1024x1024","k_11094780_640.jpg":"640x640","k_11094780_480.jpg":"480x480","k_11094780_340.jpg":"340x340","k_11094780_220.jpg":"220x220","o_11094780_1280.jpg":"1280x960","o_11094780_1024.jpg":"1024x768","o_11094780_640.jpg":"640x480","o_11094780_480.jpg":"480x360","o_11094780_340.jpg":"340x255","o_11094780_220.jpg":"220x165","h_11094780_1280.jpg":"1280x854","h_11094780_1024.jpg":"1024x683","h_11094780_640.jpg":"640x427","h_11094780_480.jpg":"480x320","h_11094780_340.jpg":"340x227","h_11094780_220.jpg":"220x147","pp_11094780_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094780_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094780_640.jpg":"640x814","pp_11094780_480.jpg":"480x611","pp_11094780_340.jpg":"340x432","pp_11094780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094781_1920.jpg":"1920x1080","k_11094781_1280.jpg":"1280x1280","k_11094781_1024.jpg":"1024x1024","k_11094781_640.jpg":"640x640","k_11094781_480.jpg":"480x480","k_11094781_340.jpg":"340x340","k_11094781_220.jpg":"220x220","o_11094781_1280.jpg":"1280x960","o_11094781_1024.jpg":"1024x768","o_11094781_640.jpg":"640x480","o_11094781_480.jpg":"480x360","o_11094781_340.jpg":"340x255","o_11094781_220.jpg":"220x165","h_11094781_1280.jpg":"1280x854","h_11094781_1024.jpg":"1024x683","h_11094781_640.jpg":"640x427","h_11094781_480.jpg":"480x320","h_11094781_340.jpg":"340x227","h_11094781_220.jpg":"220x147","pp_11094781_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094781_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094781_640.jpg":"640x814","pp_11094781_480.jpg":"480x611","pp_11094781_340.jpg":"340x432","pp_11094781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094782_1920.jpg":"1920x1080","k_11094782_1280.jpg":"1280x1280","k_11094782_1024.jpg":"1024x1024","k_11094782_640.jpg":"640x640","k_11094782_480.jpg":"480x480","k_11094782_340.jpg":"340x340","k_11094782_220.jpg":"220x220","o_11094782_1280.jpg":"1280x960","o_11094782_1024.jpg":"1024x768","o_11094782_640.jpg":"640x480","o_11094782_480.jpg":"480x360","o_11094782_340.jpg":"340x255","o_11094782_220.jpg":"220x165","h_11094782_1280.jpg":"1280x854","h_11094782_1024.jpg":"1024x683","h_11094782_640.jpg":"640x427","h_11094782_480.jpg":"480x320","h_11094782_340.jpg":"340x227","h_11094782_220.jpg":"220x147","pp_11094782_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094782_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094782_640.jpg":"640x814","pp_11094782_480.jpg":"480x611","pp_11094782_340.jpg":"340x432","pp_11094782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x635","hd_11094783_1920.jpg":"1920x1080","k_11094783_1280.jpg":"1280x1280","k_11094783_1024.jpg":"1024x1024","k_11094783_640.jpg":"640x640","k_11094783_480.jpg":"480x480","k_11094783_340.jpg":"340x340","k_11094783_220.jpg":"220x220","o_11094783_1280.jpg":"1280x903","o_11094783_1024.jpg":"1024x722","o_11094783_640.jpg":"640x451","o_11094783_480.jpg":"480x338","o_11094783_340.jpg":"340x239","o_11094783_220.jpg":"220x155","h_11094783_1280.jpg":"1280x854","h_11094783_1024.jpg":"1024x683","h_11094783_640.jpg":"640x427","h_11094783_480.jpg":"480x320","h_11094783_340.jpg":"340x227","h_11094783_220.jpg":"220x147","pp_11094783_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094783_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094783_640.jpg":"640x814","pp_11094783_480.jpg":"480x611","pp_11094783_340.jpg":"340x432","pp_11094783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_11094793_1920.jpg":"1920x1080","k_11094793_1280.jpg":"1280x1280","k_11094793_1024.jpg":"1024x1024","k_11094793_640.jpg":"640x640","k_11094793_480.jpg":"480x480","k_11094793_340.jpg":"340x340","k_11094793_220.jpg":"220x220","o_11094793_1280.jpg":"1280x1706","o_11094793_1024.jpg":"1024x1365","o_11094793_640.jpg":"640x853","o_11094793_480.jpg":"480x640","o_11094793_340.jpg":"340x453","o_11094793_220.jpg":"220x293","h_11094793_1280.jpg":"1280x854","h_11094793_1024.jpg":"1024x683","h_11094793_640.jpg":"640x427","h_11094793_480.jpg":"480x320","h_11094793_340.jpg":"340x227","h_11094793_220.jpg":"220x147","pp_11094793_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094793_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094793_640.jpg":"640x814","pp_11094793_480.jpg":"480x611","pp_11094793_340.jpg":"340x432","pp_11094793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094796_1920.jpg":"1920x1080","k_11094796_1280.jpg":"1280x1280","k_11094796_1024.jpg":"1024x1024","k_11094796_640.jpg":"640x640","k_11094796_480.jpg":"480x480","k_11094796_340.jpg":"340x340","k_11094796_220.jpg":"220x220","o_11094796_1280.jpg":"1280x960","o_11094796_1024.jpg":"1024x768","o_11094796_640.jpg":"640x480","o_11094796_480.jpg":"480x360","o_11094796_340.jpg":"340x255","o_11094796_220.jpg":"220x165","h_11094796_1280.jpg":"1280x854","h_11094796_1024.jpg":"1024x683","h_11094796_640.jpg":"640x427","h_11094796_480.jpg":"480x320","h_11094796_340.jpg":"340x227","h_11094796_220.jpg":"220x147","pp_11094796_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094796_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094796_640.jpg":"640x814","pp_11094796_480.jpg":"480x611","pp_11094796_340.jpg":"340x432","pp_11094796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_11094797_1920.jpg":"1920x1080","k_11094797_1280.jpg":"1280x1280","k_11094797_1024.jpg":"1024x1024","k_11094797_640.jpg":"640x640","k_11094797_480.jpg":"480x480","k_11094797_340.jpg":"340x340","k_11094797_220.jpg":"220x220","o_11094797_1280.jpg":"1280x960","o_11094797_1024.jpg":"1024x768","o_11094797_640.jpg":"640x480","o_11094797_480.jpg":"480x360","o_11094797_340.jpg":"340x255","o_11094797_220.jpg":"220x165","h_11094797_1280.jpg":"1280x854","h_11094797_1024.jpg":"1024x683","h_11094797_640.jpg":"640x427","h_11094797_480.jpg":"480x320","h_11094797_340.jpg":"340x227","h_11094797_220.jpg":"220x147","pp_11094797_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094797_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094797_640.jpg":"640x814","pp_11094797_480.jpg":"480x611","pp_11094797_340.jpg":"340x432","pp_11094797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_11094798_1920.jpg":"1920x1080","k_11094798_1280.jpg":"1280x1280","k_11094798_1024.jpg":"1024x1024","k_11094798_640.jpg":"640x640","k_11094798_480.jpg":"480x480","k_11094798_340.jpg":"340x340","k_11094798_220.jpg":"220x220","o_11094798_1280.jpg":"1280x1706","o_11094798_1024.jpg":"1024x1365","o_11094798_640.jpg":"640x853","o_11094798_480.jpg":"480x640","o_11094798_340.jpg":"340x453","o_11094798_220.jpg":"220x293","h_11094798_1280.jpg":"1280x854","h_11094798_1024.jpg":"1024x683","h_11094798_640.jpg":"640x427","h_11094798_480.jpg":"480x320","h_11094798_340.jpg":"340x227","h_11094798_220.jpg":"220x147","pp_11094798_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094798_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094798_640.jpg":"640x814","pp_11094798_480.jpg":"480x611","pp_11094798_340.jpg":"340x432","pp_11094798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2667","hd_11094923_1920.jpg":"1920x1080","k_11094923_1280.jpg":"1280x1280","k_11094923_1024.jpg":"1024x1024","k_11094923_640.jpg":"640x640","k_11094923_480.jpg":"480x480","k_11094923_340.jpg":"340x340","k_11094923_220.jpg":"220x220","o_11094923_1280.jpg":"1280x2275","o_11094923_1024.jpg":"1024x1820","o_11094923_640.jpg":"640x1137","o_11094923_480.jpg":"480x853","o_11094923_340.jpg":"340x604","o_11094923_220.jpg":"220x391","h_11094923_1280.jpg":"1280x854","h_11094923_1024.jpg":"1024x683","h_11094923_640.jpg":"640x427","h_11094923_480.jpg":"480x320","h_11094923_340.jpg":"340x227","h_11094923_220.jpg":"220x147","pp_11094923_1280.jpg":"1280x1628","pp_11094923_1024.jpg":"1024x1303","pp_11094923_640.jpg":"640x814","pp_11094923_480.jpg":"480x611","pp_11094923_340.jpg":"340x432","pp_11094923_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7467433 Threads: 3 Questions: 1601962884 Slow queries: 4755562 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110567028 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/cega-se-ribe-boje-i-kakvi-ih-mehanizmi-tjeraju-na-bijeg-1200712 [printLink] => /om/ribolov/cega-se-ribe-boje-i-kakvi-ih-mehanizmi-tjeraju-na-bijeg-1200712?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 681145 [name] => ribe strah [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 14:38:45 [main_article_id] => 0 [alias] => ribe-strah [link] => /tag/ribe-strah ) [1] => stdClass Object ( [id] => 681146 [name] => ribolov oprez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 14:38:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-oprez [link] => /tag/ribolov-oprez ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681147 [name] => ribolov buka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 14:38:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-buka [link] => /tag/ribolov-buka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 681148 [name] => čega se ribe plaše [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 14:38:46 [main_article_id] => 0 [alias] => cega-se-ribe-plase [link] => /tag/cega-se-ribe-plase ) [4] => stdClass Object ( [id] => 681149 [name] => čega se ribe boje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-14 14:38:46 [main_article_id] => 0 [alias] => cega-se-ribe-boje [link] => /tag/cega-se-ribe-boje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLAHA BIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čega se ribe boje i kakvi ih mehanizmi tjeraju na bijeg? Dajemo odgovor na pitanje oko kojega mnogi ribolovci imaju teorije, a zapravo sve govore isto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-18-07-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094533.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] =>

Uplašene ribe najčešće rašire sve peraje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094533.jpg [title] =>

Uplašene ribe najčešće rašire sve peraje

Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094527.png [title] =>

Nešto se opako događa...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094528.jpg [title] =>

Strah iz dubina i iz zraka

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094529.jpg [title] =>

Ratna formacija izbjegavanja napada

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094530.jpg [title] =>

Ovaj se uglavnom ničega ne boji

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094531.jpg [title] =>

Sjena je sigurnost

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094532.jpg [title] =>

Olovnice za gledanje i skrivanje

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094777.jpg [title] =>

U tvrdo i na kratko zategnuti sidreni konop u kurentu jako svira

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094779.jpg [title] =>

Bočna linija je poseban informacijski sustav

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094780.jpg [title] =>

Maskirna olovnica za lov na žutom pješčanom dnu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094781.jpg [title] =>

Tune se unatoč veličini ipak boje

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094782.jpg [title] =>

Panika nad dnom - vrijeme je za akciju!

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094783.jpg [title] =>

Premda zubat, kanjac se uvijek drži zaklona

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094793.jpg [title] =>

I zubaci povremeno stradavaju, čemu svjedoči ovaj duboki ožiljak iznad korijena repne peraje

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094796.jpg [title] =>

Korica kruha i malo sjene, može li bolje?

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094797.jpg [title] =>

Većina je riba kratkovidna

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094798.jpg [title] =>

Sidro uvijek treba nježno spustiti na dno

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/14/11094923.jpg [title] =>

Agresivnih predatora, kakve su primjerice strijelke, svi se boje, pa i zakačene podlanice

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Strah je jedna od najstarijih emocija, jedan od prvih poriva i pokretača zbog kojih je većina današnjih postignuća uopće i postignuta.

Naravno, lako će se moći naći mnoštvo onih koji se ne slažu s ovom teorijom, no nepobitna je činjenica da se taj osjećaj zadržao kroz sve razvojne faze života na ovoj našoj planeti, te da određuje veći dio života većine viših organizama.

Svi se bojimo da ne zakasnimo na posao, da nam ručak ne zagori, da nam netko nešto ne prigovori, što su zapravo strahovi vezani uz civilizacijska postignuća, no malobrojni su koji se neće trgnuti na iznenadni šum, udar groma ili neočekivani dodir. Za razliku od onih prvih, ovi drugi strahovi su oni koji se nisu mijenjali i koji su prisutni od same pojave života.

Prema službenoj definiciji, strah je intenzivan, neugodan osjećaj doživljaja ili očekivanja neposredne opasnosti, bila ona realna ili ne, ali isto tako i same prijetnje. I premda se na prvi pogled može učiniti da je riječ o samo još jednoj emociji koja je sastavni dio osobnosti i koja se kao mnoge druge reakcije uči, strah je urođen i kao takav genetski programiran.

A što je najvažnije, nije nefunkcionalan. Naprotiv, strah svojom neugodom i isključivanjem svih drugih osjećaja i podražaja nastoji zaštiti organizam, koncentrirajući ga na obranu od uočene ili naslućene opasnosti.

Kod nas je za osjećaj i reakciju na strah kriva amigdala, moždana struktura koja je kao veliki sklop jezgara glavni bazalni ganglij u mozgu. Što to zapravo znači?

Poznato je da većina reakcija slijedi određeni obrazac, pri čemu se impulsi potrebni za reakciju kreću strogo određenim putovima. No, u slučaju straha situacija je malo drukčija.

Amigdala, kao svojevrsna stanica za alarm, može preuzeti nadzor nad ponašanjem potpuno zaobilazeći uobičajeni proces otkrivanja opasnosti i zaključivanja. Taj kraći put traje nevjerojatnih 12 milisekundi, što zapravo u potpunosti objašnjava zbog čega se ponekad bez vidljivog svjesnog doprinosa mogu ostvariti neke snažne emocionalne reakcije.

---

image

Strah iz dubina i iz zraka

---

VELIKI SE NE BOJE

I premda je riblji mozak primitivniji od mozga sisavaca, putevi kojima se širi strah nisu baš toliko drukčiji. Ribe nemaju amigdalu poput nas, no zato imaju telencefalon, centar tri u jedan u kojem se nalaze hipocampus, neocortex i amigdala. Reakcija je jednako brza i iznenađujuće eksplozivna, pri čemu se najčešće uz strah umiješaju i panika i užas.

Naravno, budući da ne živimo u istim medijima neke opasnosti svojstvene našem okruženju nemaju apsolutno nikakav utjecaj na ribe. Tako se, primjerice, pred akvarijem možemo cijeli dan šetati s aktiviranim upaljačem, pa i s logorskom vatrom, bez ikakve šanse za postizanjem reakcije straha. No, ako nas netko makar iz šale pokuša s obale gurnuti u more, strah neće izostati.

Većina riba je plaha, pa strahom reagiraju na većinu podražaja. Izuzetak su najkrupniji predatori poput morskih pasa koji se malo čega boje. Oni su ti koji dominiraju plavetnim prostranstvima i pred kojima drugi strahuju i drhte.

---

image

Ovaj se uglavnom ničega ne boji

---

Jedina provokacija na koju ti gospodari trenutno reagiraju, baš kao što i plahe ribe reagiraju na neki podražaj koji može izazvati strah, jest mogućnost obroka. Nekakav zvuk koji signalizira lak plijen ili pak miris krvi, što također ulazi u bazične rudimentarne osjećaje i nagone.

ZAKLON U SJENI

Ipak, to je privilegija najvećih predatora dok se obične ribe boje doslovno svega i svačega. Pojesti i ne biti pojeden, osim u slučaju izrazitih biljojeda kod kojih je najvažnije ipak ne biti pojeden, glavni je upravljač većine događanja pod morem.

Nagla promjena intenziteta svjetla kod mnogih riba izaziva strah. Dovoljno je da sunce naglo zađe za gusti oblak, pa da se jato koje je do toga trenutka mirovalo trgne i pomakne kao jedinstveni organizam.

---

image

Sjena je sigurnost

---

Ipak, sjena mnogim vrstama znači zaklon. Često se mogu vidjeti cipli ili gavuni kako miruju okupljeni u sjeni barke gdje predstavljaju teže vidljiv plijen.

S druge pak strane, na plićim terenima sjena barke može biti problem. Za vedra dana, nad stjenovitim ili pjeskovitim ali nezaraštenim dnom sjena se barke jasno ocrtava na dnu i do petnaestak metara dubine, što će sve ribe koje svakodnevno žive na tom području izbjegavati, a to u nekakvim ribolovnim pokušajima može biti problem.

---

image

Korica kruha i malo sjene, može li bolje?

---

ISKUSTVO STRAHA

Neka se iskustva prenose genetski, a neka se uče. Tako, primjerice, brancin koji je vidio ili osjetio kako rade osti, tu situaciju jako dobro pamti.

Prije nešto više od deset godina jedan je veliki brancin, dobro preko 7 kilograma, baš poput dupina danima pratio barkariola i njegovu barku u zadarskoj luci. Brancin je dolazio gotovo do same površine bez kakvih naznaka straha.

No, kad god bi barkariol podigao veslo kao da drži osti, brancin bi trenutno zaronio i ne bi se pojavljivao dan-dva. A onda je jedan ribar donio prave osti i kad se brancin pojavio blizu površine polako ih podigao za hitac. Brancin je trenutno zaronio i više se uopće nije pojavio.

Taj se kapitalac očito upoznao s potencijalnom opasnošću i shvatio kako je najbolje izbjegavati je, zbog čega je i narastao do tih razmjera.

Tako se i u ribolovu cipala u pravilu sjedi, ne zato što su ribolovci lijeni, već ponajprije zato da se riba ne bi plašila pokretima neophodnim u samome lovu. Osim toga, i boja odjeće je važna. Bijele i drečavo obojane majice nikako nisu poželjne u takvim ribolovima.

---

image

I zubaci povremeno stradavaju, čemu svjedoči ovaj duboki ožiljak iznad korijena repne peraje

---

HRANIDBENI MOTOR

Zvukovni podražaji mogu imati dvostruki refleks. Mogu biti razlog za strah, ali mogu imati i privlačnu moć.

U big game fishingu, kad se pojavi ikonica tune na sonderu, na brodu zavlada potpuna tišina. Govori se tiho i samo nužno, a koraci se svode na minimum. A onda tuna, polako kako je i došla, ode. Tada se primjenjuje potpuno drukčija taktika. Pale se motori, a bruma koja se do tada tiho prolijevala u more baca se bučno.

I gle čuda, na sonderu se pojavi tuna, a za njom još poneka. Naravno, nije u pitanju nikakav tajni obred. Na moru brodski motori svakodnevno prave konstantnu buku i riblji je svijet itekako naviknut na te zvukove.

---

image

Tune se unatoč veličini ipak boje

---

No, neki zvukovi su bitno drukčiji od ostalih, kao primjerice zvuk motora u leru kada plivarica podiže mrežu, ili se riba prekrcava, ili se hrani riba u kavezima... Takav je zvuk poziv za švedski stol, što nijedna dovoljno velika gladna usta podmorja neće ignorirati.

Slično će reagirati i jata šaruna, lokardi i skuša. U trenutku kada neka barka pokrene motor, to često znači i bacanje svoga prilova, ostatka ješke ili ribljeg otpada u more, a to je većini iskusnijih riba putokaz do lakog obroka.

NEVIDLJIVE OLOVNICE

Iznenadni zvučni podražaj može značiti veliku opasnost, no isto tako i hranu. Kad neki veći organizam napadne neki manji, to se nikada ne događa u tišini i uvijek postoje nekakvi zvučni podražaji kojima je okolina obaviještena da se nešto događa. Za sitnije organizme to je upozorenje da se bolje sakriju ili povuku, no za mnoge je to poziv na gozbu.

Naime, veliki se organizam neće baviti onim sitnim mrvicama koje padnu sa stola, a koje mogu sitnijim organizmima itekako dobro napuniti želudac. Istina, uvijek postoji mogućnost da taj predator uoči tu sitnež koja grabi mrvice s njegova stola. No, to je cijena opstanka.

Upravo se oko toga vrti jedna od najvećih dilema u ribolovu – treba li olovnica biti vidljiva ili ne? U spuštanju ili zabačaju, treba li biti bučan ili što je moguće tiši?

---

image

Maskirna olovnica za lov na žutom pješčanom dnu

---

I dok jedan dio ribolovaca smatra da zabačaj definitivno plaši ribu i da olovnice moraju biti što neutralnijeg izgleda i oblika, većina misli da je takav podražaj neophodan. Naime, iako će prvi impuls biti gotovo paničan, taj će impuls nakon što se ne dogodi nikakvo zlo, probuditi zanimanje. Nakon toga strahu mjesto ustupa uvijek prazan želudac, na čemu se zasniva većina ribolovne mudrosti.

Zato se olovnice i bojaju u jarke boje koje bi trebale privući pažnju. Naravno, ribolovna se industrija pobrinula i za one iz prve grupe skeptika, pa je za njih plasirala olovnice obložene pijeskom ili barem obojane maskirnim bojama.

---

image

Olovnice za gledanje i skrivanje

---

BOMBA U STAKLANI

Većina se riba boji organizama koji su fizički veći od njih. To ne mora nužno biti ronilac. Strah će prouzročiti i konop ili struna, zbog čega se i proizvode pojasno višebojne strune koje riba ne može sagledati kao cjelinu. Naravno, fluorokarbonske strune su evolucijski iskorak u rješavanju toga problema.

Upravo iz tog razloga i odijela podvodnih ribolovaca imaju maskirne uzorke, zbog čega ih ribe, barem vizualno ne mogu doživjeti kao cjelinu, a zbog čega je šuljanje i prilaženje ribi znatno olakšano.

---

image

U tvrdo i na kratko zategnuti sidreni konop u kurentu jako svira

---

No, zato se bijeli konopi, još dodatno okićeni plašilima, zdušno koriste u gospodarskom ribolovu gdje imaju ulogu ribu uplašiti i satjerati u prostor koji je mrežama lakše kontrolirati.

Sidreni konop može biti problem u ribolovu iz dva razloga. Prvi je svakako njegova fizička prisutnost, koja je većini riba potencijalna opasnost koju je najpametnije zaobići, dok se drugi javlja kad je prisutan jaki kurenat. Naime, konop u kurentu svira i vibrira, što je ribama i dodatni zvučni signal koji otkriva njegovo prisustvo.

Upravo se zbog toga u sidrenju pušta barem desetak i više paši konopa nakon što sidro dodirne dno, kako bi se barka što je moguće više udaljila od tog plašila.

---

image

Sidro uvijek treba nježno spustiti na dno

---

A sam zvuk pada sidra na dno nikada ne prolazi bez posljedica. To je poput bombe u staklani. Prava mini detonacija. Eksplozija zvučnih i potisnih valova koja nikada ne prolazi nezapaženo. Ipak, ma koliko spuštanje sidra bilo stresno, impuls koji se proširi udarom o dno znak je i da se dio taloga podigao i otkrio staništa brojnih beskralješnjaka, koji su itekako slastan obrok mnogim višim organizmima.

A u trenutku kada se sidro podigne, iza njega ostaje rupa ili barem brazda koja u onom oblaku mulja krije hranu koja lančano dovlači sve veće i veće organizme.

SINKRONIZIRANO BOJANJE

Ribe se konstantno boje jedne drugih, ne samo onih koje su od njih fizički veće već i onih koje su im fizički ravne. Tako se, primjerice, strijelke, ali i obične pirke, ne ustručavaju napasti ribu koja je veličinom jednaka njima.

Ipak, krupnije ribe u prosjeku žive u nešto manjem strahu od onih potpuno sitnih. Primjerice gavuni drhte i pri najmanjoj promjeni koju zapaze u svojoj okolini zbijajući ili raspršujući svoja jata u nadi da će preživjeti zahvaljujući zakonu vjerojatnoće koji se opet bazira na postotku, odnosno broju jedinki u jatu. Naime, ako jato ima 100 jedinki, tada je šansa za preživljavanjem napada 99 posto, što je zapravo jedan od temeljnih razloga jatnoga okupljanja.

Sva riblja jata reagiraju kao jedan cjeloviti organizam, što se jasno može uočiti čak i gledanjem s obale. Premda je dugo vremena takvo sinkronizirano ponašanje bilo tajna, najnovija istraživanje ga je pojasnila.

---

image

Ratna formacija izbjegavanja napada

---

Prva riba koja osjeti podražaja koji bi mogao probuditi osjećaj straha, reagira promjenom smjera plivanja s namjerom izbjegavanja potencijalne opasnosti. U tom istom trenutku ona šalje impuls najbližim ribama koje taj impuls lančano prenose na sljedeće ribe i tako za manje od sekunde cijelo jato ima informaciju koja im čuva život.

Naravno, cijeli se proces, baš kao i s našom amigdalom, odvija u milisekundama na nesvjesnoj razini koja im očito vrlo uspješno čuva opstanak.

I premda je taj sinkroni bijeg od opasnosti razjašnjen, poprilično je maglovito kako ti isti gavuni ne reagiraju na brancina koji ne lovi, a koji im je inače smrtni neprijatelj. Naime, često se može vidjeti kako brancin lijeno pliva ispod gustog jata gavuna pri čemu su obje strane potpuno nezainteresirane jedna za drugu.

Dovoljno bi bilo da brancin u tom trenutku otvorenih usta zamahne repom da napuni želudac jednim jedinim zalogajem, no to se ne događa. Ali ako u nekom trenutku brancin pokaže i najmanji znak agresije, jato trenutno reagira zbijanjem i bijegom u svoje jatne ratne formacije.

---

image

Većina je riba kratkovidna

---

Kako gavuni znaju da brancin u nekom trenutku ne lovi i da je za jato potpuno bezopasan, nije do kraja istraženo. Pretpostavlja se da se razmjena takvih informacija odvija na feromonskoj razini, no pravih odgovora na ta pitanja još uvijek nemamo.

PODGRIJAVANJE STRAHA

Činjenica je da ribe žive u mediju kroz koji se zvuk prenosi oko četrdeset puta brže nego zrakom, što znači da sve zvukovne podražaje dobivaju na vrijeme. Istina je i da je većina riba kratkovidna, tako da predmete koji su dalji od četiri-pet metara mogu uglavnom samo nazirati kao obrise.

No, zato je većini mirisno okusni aparat dobro razvijen, pri čemu većina čita i elektromagnetske promjene, da se promjene u pritisku koje hvataju preko bočne linije i ne spominju.

Dakle, generalno gledano ribe su jako dobro opremljene svim osjetilima koja su im potrebna da bi uspješno preživjele u vrlo okrutnoj sredini morskog podmorja.

---

image

Nešto se opako događa...

---

Boje se i strepe od svega i svačega, zahvaljujući čemu i postoje i opstaju i u ovim za njih vrlo teškim vremenima. Ribolovni pribor je sve sofisticiraniji, a alati sve brojniji tako da pritisak na njih kao životni oblik više nego golem. I umjesto da se taj pritisak smanji, svakodnevno se iznalaze nove još lovnije tehnike kako bi ribolov bio jo uspješniji.

Naravno, ljudska vrsta kao krunski uspjeh evolucije ima tu privilegiju loviti zbog zabave, no ribe nikako ne stradavaju iz zabave. Jedini način na koji mogu pokušati preživjeti je konstantno održavanje i podgrijavanje straha. Toga osjećaja koji ih tjera naprijed i zahvaljujući kojem ipak uspijevaju izbjeći kako ralje neke kirnje, tako i neku ribolovnu trapulu ili loše prikrivenu udicu.

---

image

Bočna linija je poseban informacijski sustav

------
image

Panika nad dnom - vrijeme je za akciju!

------
image

Premda zubat, kanjac se uvijek drži zaklona

------
image

Agresivnih predatora, kakve su primjerice strijelke, svi se boje, pa i zakačene podlanice

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov

Uplašene ribe najčešće rašire sve peraje


Nešto se opako događa...


Strah iz dubina i iz zraka


Ratna formacija izbjegavanja napada


Ovaj se uglavnom ničega ne boji


Sjena je sigurnost


Olovnice za gledanje i skrivanje


U tvrdo i na kratko zategnuti sidreni konop u kurentu jako svira


Bočna linija je poseban informacijski sustav


Maskirna olovnica za lov na žutom pješčanom dnu


Tune se unatoč veličini ipak boje


Panika nad dnom - vrijeme je za akciju!


Premda zubat, kanjac se uvijek drži zaklona


I zubaci povremeno stradavaju, čemu svjedoči ovaj duboki ožiljak iznad korijena repne peraje


Korica kruha i malo sjene, može li bolje?


Većina je riba kratkovidna


Sidro uvijek treba nježno spustiti na dno


Agresivnih predatora, kakve su primjerice strijelke, svi se boje, pa i zakačene podlanice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/cega-se-ribe-boje-i-kakvi-ih-mehanizmi-tjeraju-na-bijeg-1200712 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1abe54d3f1b6543ac2d208642730d7375f927416 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cega+se+ribe+boje+i+kakvi+ih+mehanizmi+tjeraju+na+bijeg%3F+Dajemo+odgovor+na+pitanje+oko+kojega+mnogi+ribolovci+imaju+teorije%2C+a+zapravo+sve+govore+isto&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcega-se-ribe-boje-i-kakvi-ih-mehanizmi-tjeraju-na-bijeg-1200712 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fcega-se-ribe-boje-i-kakvi-ih-mehanizmi-tjeraju-na-bijeg-1200712 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLAHA BIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PLAHA BIĆAČega se ribe boje i kakvi ih mehanizmi tjeraju na bijeg? Dajemo odgovor na pitanje oko kojega mnogi ribolovci imaju teorije, a zapravo sve govore isto

Piše Tomislav Mirkov
15. lipnja 2022. - 07:52

Strah je jedna od najstarijih emocija, jedan od prvih poriva i pokretača zbog kojih je većina današnjih postignuća uopće i postignuta.

Naravno, lako će se moći naći mnoštvo onih koji se ne slažu s ovom teorijom, no nepobitna je činjenica da se taj osjećaj zadržao kroz sve razvojne faze života na ovoj našoj planeti, te da određuje veći dio života većine viših organizama.

Svi se bojimo da ne zakasnimo na posao, da nam ručak ne zagori, da nam netko nešto ne prigovori, što su zapravo strahovi vezani uz civilizacijska postignuća, no malobrojni su koji se neće trgnuti na iznenadni šum, udar groma ili neočekivani dodir. Za razliku od onih prvih, ovi drugi strahovi su oni koji se nisu mijenjali i koji su prisutni od same pojave života.

Prema službenoj definiciji, strah ...

11. svibanj 2024 20:07