StoryEditorOCM

inovatorZadranin Mate Vrkić izradio uređaj za nadzor i alarmiranje u slučaju prodora mora u brod

Piše M.I.
12. prosinca 2023. - 09:30

Mate Vrkić, vlasnik tvrtke Omnio72 osmislio je i izradio uređaj za nadzor i alarmiranje u slučaju prodora mora u brod, piše portal 057info.hr.

- Radi se o sigurnosnom uređaju koji ti omogućava da u svakom trenutku dana, iako fizički nisi prisutan na brodu, znaš što se događa u smislu prodora vode, bilo da se radi o prodoru mora ili velikoj kiši - kaže Mate.

Na ideju je došao kad je imao tehnički pregled na svojoj brodici. Lučki su kapetani provjeravali alarme na instrumenta ploči, a njega je zanimalo postoji li uređaj koji može dojaviti na daljinu da postoji problem.

- Alarm zvoni u marini, pa netko javi vlasniku, pa dok on dođe i dođu mornari, to sve traje i lako se dogodi problem. Ja sam odlučio probati nešto složiti. Bilo je to u vrijeme korone i taj pokušaj da napravim što sam smislio je trajao godinu dana, bilo je tu puno testiranja i truda da to bude siguran proizvod.

Nakon uspješno izrađenog prvog i osnovnog modela, Mate je odlučio nadograđivati svoj proizvod.

image

Omnio 72

- Prve reakcije su bile super, a onda su nas ljudi počeli ispitivati mogu li preko našeg uređaja paliti kaljužnu pumpu, pa smo i to ubacili, zujalicu za tehnički pregled i druge funkcije. Veoma je jednostavan za upotrebu. Nakon početne instalacije, uređaj pozivom ili slanjem SMS poruke vraća poruku sa svim potrebnim podacima: vlaga, temperatura, napunjenost akumulatora, kalibriranom vrijednosti razine tekućine u santini/koritu broda i stanje releja. U slučaju prodora mora ili izlijevanja brodskih tekućina, ako dođe u zonu alarma, šalje SMS i poziva vlasnika na zadani broj mobitela. Također ima ugrađen relej kojim se putem sms-a može paliti/gasiti kaljužna pumpa max. 10A.

Uređaj radi na 2g mreži što osigurava jednostavnu, brzu i pouzdanu komunikaciju dobre pokrivenosti. Osim toga, Mate se potrudio da uređaj bude jednostavan za montažu i pogodan za sva plovila.

- Svaki se uređaj prije zatvaranja i pakiranja provjerava, stavlja se kartica, odrade se svi protokoli i onda se resetira tako da se novi kupac može odmah upariti s mobitelom. Nakon toga kupac dobiva vide i univerzalni nosač od inoxa, montiranje je jednostavno i to svi mogu sami, ne treba vam majstor.

27. travanj 2024 08:36