stdClass Object ( [id] => 1366054 [title] => Umirovljeni starčić još ne vješa jedra o klin: prvi ‘finac‘ zaplovio je u Uppsali prije 75 godina [alias] => umirovljeni-starcic-jos-ne-vjesa-jedra-o-klin-prvi-finac-zaplovio-je-u-uppsali-prije-75-godina [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Aarhusu u Danskoj od 31. kolovoza do 7. rujna ove godine održat će se Finn Gold Cup 2024. Aarhus je bio domaćin Svjetskog prvenstva u jedrenju 2018., pa organizatori očekuju kako će i ovaj put privući veliki broj jedriličara, najviše iz Danske, Švedske, Norveške i Finske, gdje ova klasa još uvijek ima velik broj poklonika. Očekivanja su u skladu sa 75. obljetnicom klase finn, pa će danskom okupljanju prethoditi natjecanje u talijanskom Punta Ala u lipnju, gdje se očekuje i do 300 brodova, a iduće veliko događanje najavljeno je za Cannes u listopadu.

Međunarodna asocijacija za klasu finn objavila je čak 50 sportskih događanja za ovu godinu diljem svijeta, te objavila listu finaca koju čini 1324 jedričara iz 38 zemalja. Među njima nema nijednog hrvatskog predstavnika.

Duboka brazda

Prije 75 godina, u Uppsali u Švedskoj, 1949. godine, prvi finac je zaplovio. Ovu jedrilicu jednosjed osmislio je švedski dizajner kanua Rickard Sarby, namijenivši je vrhunskim jedriličarima teške kategorije. Predstavljena je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju i sve do 2020. godine i Olimpijade u Tokiju održala se kao klasa s najdužim olimpijskim stažom, ispisavši značajan dio povijesti olimpijskog jedrenja, iznjedrivši neke od najvećih legendi u jedrenju.

U početku je brod finn bio napravljen od drveta, a kasnije se radio od kompozitnih materijala. Drveni trup zamijenjen je poliesterom, jarboli su dobili karbon, a nekad platnena jedra zamijenjena su novim suvremenim materijalima, poput kevlara. Nijedna druga klasa nije toliko brzo usvajala nove tehnologije koliko finn.

Kao teški muški olimpijski samac slovio je za jednu od najzahtjevnijih olimpijskih jedriličarskih disciplina koja od jedriličara traži puno snage, izdržljivosti te dobru fizičku i mentalnu pripremu.

---

image

Prvi su finci bili od drva, a onda su došli staklopastika, karbonski jarboli, jedra od kevlara...

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

U ovoj klasi suvereno su jedrili i naši predstavnici, no ukidanjem klase iz olimpijskih krugova, te odrastanjem generacije sjajnih finaca, Hrvatska je ostala bez svojih perjanica u ovom teškom jednosjedu.

Otvoreno Europsko prvenstvo klase finn održano je u travnju 2021. u Vilamouri, gdje je nastupila tada naša cjelokupna aktivna flota u ovoj klasi: Josip Olujić, Neno Bugarin i Milan Vujasinović. Godinu prije Jedriličarski klub Labud u Splitu bio je domaćin Prvenstva Hrvatske u klasama 470, finn i RS:X. Bili su to posljednji trzaji ove klase u hrvatskim pojmovima.

- Klasa finn jedna je od najstarijih jedriličarskih klasa u svijetu, ujedno jedna od najdugovječnijih. Nažalost, ispala je iz olimpijskih klasa zbog uvođenja novih trendova, a dijelom i zbog rodne ravnopravnosti i raznovrsnosti opreme koja nije bila u skladu sa zahtjevima Olimpijskog odbora. U to doba išlo se za tim da se što više izjednače muške i ženske kategorije u jedrenju, što nije bilo moguće za ovu klasu, pa ju je zamijenila nova disciplina kite. Šteta je, jer je to klasa koja jedina pruža ljudima visine iznad 185 cm i teži od 90 kilograma težine šansu za natjecanje u jedrenju. No, uvođenje discipline kite bila je racionalna odluka kako bi se jedrenje zadržalo na Olimpijskim igrama.

Jaka imena

Mi smo imali jake predstavnike, od Minskog Fabrisa, Ivana Kureta, Marina Mišure, Nenada Vialija, moje malenkosti, a zaključili smo s Nenadom Bugarinom i Josipom Ostojićem. U splitskom klubu Labud bila je to jedna od najjačih klasa i danas možemo s ponosom pričati o toj tradiciji - govori nam Ivan Kljaković Gašpić, trostruki hrvatski olimpijac u klasi finn.

---

image

Ivan Kljaković Gašpić: Osobno žalim za klasom finn!

Ante Čizmić/Cropix
---

S pravom smatra da je klasa finn zasigurno jedna od najzanimljivijih klasa na svijetu koja je pratila sve tehnološke trendove i jako rano uključila karbonske jarbole, jedra od kevlara i novih materijala, što u drugim klasama nije bio slučaj.

- Klasa laser, primjerice, koja je bila mlađa i recimo sportskija, trebala je dugo čekati na uvođenje novih materijala. Tako da je finn zaista bio ukorak s vremenom. Kao one design klasa omogućila je da u strogo kontroliranim uvjetima svi jedriličari imaju identičnu opremu, pa je natjecanje bilo zaista ravnopravno. Bila je to jedna od rijetkih klasa u kojoj mogu jedriti sportaši teži od 85 kilograma pa je zapravo bila posljednje utočište za te jedriličare.

---

image

Za kroćenje finna i vjetra treba imati snage

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zanimljivo je da ona danas vani ima svoje poklonike i dalje, a veteranska natjecanja su brojna. Zna se tu okupiti i više od 200 sudionika, što pokazuje snagu te klase. Osobno žalim za klasom finn.

Realno gledajući, teško da će ona kod nas imati svoj razvoj. I u najboljim vremenima u njoj je jedrilo po 5 do 6 predstavnika, a danas se svi oni bave nekim svojim poslovima ili su aktivni u drugim klasama. Nakon Olimpijade u Tokiju i ja sam se posvetio poslu, a danas jedrim iz gušta u klasi melges, koja otvara mogućnosti da s vama jedri cijela obitelj, uključujući i djecu, i tako mogu prenijeti znanje na druge - kaže Kljaković Gašpić.

Privlačenje mladih

I tako, vremena se mijenjaju, kao i trendovi. U zamjenu za finn, od Pariza su uvedene olimpijske regate za moderne IQFOiL windsurf daske i formula kiteboard u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Svijet finaca i dalje živi, ne istim intenzitetom kao nekad, ali i dalje okuplja svoje poklonike, najviše one iz nordijskih zemalja. U kalendaru su i juniorske, kao i one master regate, koju čine najstariji jedriličari.

---

image

Finn Gold Cup 2006. i Marko Mišura mlađi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Predsjednik Međunarodne asocijacije za klasu finn Rob McMillan najavio je u medijima veliki povratak te klase na kartu jedrenja. Očekuje bolju promociju kroz medije, privlačenje mlađih generacija, animiranje onih starijih koji bi se barem rekreativno okušali u klasi finn.

- Kalendar je pun događanja oko ove klase, pa vjerujem u dobar ishod. Uvest ćemo kategorije U23, U30, U40, U50 ili čak legende. Moramo dovesti ljude koji se žele natjecati, uživati ​​u tome, i surađivati sa svojim kolegama.

Biti svjetski prvak u finnu nevjerojatno je postignuće i treba i dalje sloviti kao jedno od najvećih postignuća u jedrenju uopće - izjavio je za strane medije.

---

image

Klasa još ima puno za ponuditi

---

---

JEDINSTVENI DIZAJN

Finn-Dinghy (engl.; finac), sportska jedrilica jedinstvenog nacrta međunarodne klase namijenjena za jednog jedriličara. Dizajnirana je za Olimpijske igre 1952. godine u Helsinkiju.

Masa joj je 107 kg, a tijekom vremena bila je na udaru kritika zbog težine i skupoće, no jedriličari iz te klase redovito bi demantirali sve kritike, dokazavši da za jedrenje u finnu treba jako puno fizičke pripreme uz razumijevanje svih detalja fizike jedrenja kako bi se došlo do vrhunskog rezultata. Nije ni čudo što je ova klasa dala velika imena svjetskog jedrenja koja su se kasnije proslavila i u drugim, novijim klasama (Paul Elvstrom, Russell Coutts, John Bertrand, Iain Percy, Ben Ainslie...).

---

---

TROFEJNI LABUDAŠ

Kada govorimo o klasi finn u Hrvata nipošto ne smijemo izostaviti najtrofejnijeg, legendarnog labudaša Minskog Fabrisa.

Još je 1959. na tadašnjem državnom prvenstvu osvojio treće mjesto u klasi finn. Od tada nosi naslov višestrukog državnog prvaka. Na Mediteranskim igrama 1971. osvaja zlatnu i 1979. brončanu medalju. Na Europskom prvenstvu 1977. osvojio je drugo, 1978. prvo mjesto, te osam puta (1970. - ‘78.) bio pobjednik Balkanskih igara. Nastupio na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu, 1976. u Montrealu i 1980. u Moskvi.

---

---

LEGENDE O FINCU

- U drugim klasama postoji vrlo mala razlika u brzini između dobrih i vrlo dobrih. Ali kod finca, vrlo dobar uvijek može ostaviti distancu između sebe i svih drugih.

Zamijeniti finca na Olimpijskim igrama bilo bi isto kao zamijeniti skije daskama u alpskim disciplinama - Paul Elvstrom (1999.)

- Na pitanje na kojem brodu jedrite, dovoljno je reći na finnu da dokažete svoju izvrsnost - Paul Henderson (1998.)

- Klasa finn je jedinstvena. Naučio sam pobjeđivati ​​i gubiti protiv najboljih na svijetu. Stekao sam doživotne prijatelje diljem svijeta dok sam učio koliko ova jedrilica može biti jaka fizički i mentalno. Naučio sam najfinije detalje u jedrenju. Od svih jedrilica na kojima sam jedrio, od Sabota do America‘s Cupa i svih klasa između, za mene je žilavi mali finac najsvetiji od svih. Ova klasa je klasika - John Bertrand (1998.)

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => JEDNOSJED S NAJDUŽIM OLIMPIJSKIM STAŽOM OSMISLIO JE ŠVEDSKI DIZAJNER RICKARD SARBY 1949. GODINE, NAMIJENIVŠI GA VRHUNSKIM JEDRILIČARIMA TEŠKE KATEGORIJE - MEĐUNARODNA ASOCIJACIJA ZA KLASU FINN OBJAVILA JE ČAK 50 SPORTSKIH DOGAĐANJA ZA OVU GODINU DILJEM SVIJETA, TE LISTU FINACA S 1324 JEDRILIČARA IZ 38 ZEMALJA - NA NJOJ NEMA NIJEDNOG HRVATSKOG PREDSTAVNIKA, IAKO SU NAŠI FINCI SVOJEDOBNO POKORAVALI SVIJET [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legendarna klasa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => JEDNOSJED S NAJDUŽIM OLIMPIJSKIM STAŽOM OSMISLIO JE ŠVEDSKI DIZAJNER RICKARD SARBY 1949. GODINE, NAMIJENIVŠI GA VRHUNSKIM JEDRILIČARIMA TEŠKE KATEGORIJE - MEĐUNARODNA ASOCIJACIJA ZA KLASU FINN OBJAVILA JE ČAK 50 SPORTSKIH DOGAĐANJA ZA OVU GODINU DILJEM SVIJETA, TE LISTU FINACA S 1324 JEDRILIČARA IZ 38 ZEMALJA - NA NJOJ NEMA NIJEDNOG HRVATSKOG PREDSTAVNIKA, IAKO SU NAŠI FINCI SVOJEDOBNO POKORAVALI SVIJET legendarna klasa 2 0 6134 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-04 12:41:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => MERIEN ILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-22 07:47:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-22 07:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => JEDNOSJED S NAJDUŽIM OLIMPIJSKIM STAŽOM OSMISLIO JE ŠVEDSKI DIZAJNER RICKARD SARBY 1949. GODINE, NAMIJENIVŠI GA VRHUNSKIM JEDRILIČARIMA TEŠKE KATEGORIJE - MEĐUNARODNA ASOCIJACIJA ZA KLASU FINN OBJAVILA JE ČAK 50 SPORTSKIH DOGAĐANJA ZA OVU GODINU DILJEM SVIJETA, TE LISTU FINACA S 1324 JEDRILIČARA IZ 38 ZEMALJA - NA NJOJ NEMA NIJEDNOG HRVATSKOG PREDSTAVNIKA, IAKO SU NAŠI FINCI SVOJEDOBNO POKORAVALI SVIJET [metadata] => robots= author= title=Umirovljeni starčić još ne vješa jedra o klin: prvi 'finac' zaplovio je u Uppsali prije 75 godina page_title=Umirovljeni starčić još ne vješa jedra o klin: prvi 'finac' zaplovio je u Uppsali prije 75 godina [metakey] => klasa finn, jedrenje, legendarna klasa, olimpijska klasa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/04\/903391.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26334118.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/1241494.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/5855385.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/5855386.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/1329185.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/1314888.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/24915207.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26333997.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Biljak","Shutterstock","","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Sportski uspjesi Splita\/Facebook"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Minski Fabris 2002. godine<\/p>","

Kokpit finna<\/em> puno govori u umije\u0107u koje se o\u010dekuje od stanara<\/em><\/p>","

Klasa jo\u0161 ima puno za ponuditi<\/p>","

Prvi su finci<\/em> bili od drva, a onda su do\u0161li staklopastika, karbonski jarboli, jedra od kevlara...<\/p>","

Milan Vujasinovi\u0107 u tehnolo\u0161ki ispeglanom fincu <\/em>2015. godine<\/p>","

Za kro\u0107enje finna <\/em>i vjetra treba imati snage<\/p>","

Finn Gold Cup 2006.<\/em> i Marko Mi\u0161ura mla\u0111i<\/p>","

Ivan Kljakovi\u0107 Ga\u0161pi\u0107: Osobno \u017ealim za klasom finn<\/em>!<\/p>","

Minski Fabris u danima kad je finn <\/em>druk\u010dije izgledao<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1232","hd_903391_1920.jpg":"1920x1080","k_903391_1280.jpg":"1280x1280","k_903391_1024.jpg":"1024x1024","k_903391_640.jpg":"640x640","k_903391_480.jpg":"480x480","k_903391_340.jpg":"340x340","k_903391_220.jpg":"220x220","o_903391_1280.jpg":"1280x821","o_903391_1024.jpg":"1024x657","o_903391_640.jpg":"640x410","o_903391_480.jpg":"480x308","o_903391_340.jpg":"340x218","o_903391_220.jpg":"220x141","h_903391_1280.jpg":"1280x854","h_903391_1024.jpg":"1024x683","h_903391_640.jpg":"640x427","h_903391_480.jpg":"480x320","h_903391_340.jpg":"340x227","h_903391_220.jpg":"220x147","pp_903391_1280.jpg":"1280x1628","pp_903391_1024.jpg":"1024x1303","pp_903391_640.jpg":"640x814","pp_903391_480.jpg":"480x611","pp_903391_340.jpg":"340x432","pp_903391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26334118_1920.jpg":"1920x1080","k_26334118_1280.jpg":"1280x1280","k_26334118_1024.jpg":"1024x1024","k_26334118_640.jpg":"640x640","k_26334118_480.jpg":"480x480","k_26334118_340.jpg":"340x340","k_26334118_220.jpg":"220x220","o_26334118_1280.jpg":"1280x853","o_26334118_1024.jpg":"1024x682","o_26334118_640.jpg":"640x426","o_26334118_480.jpg":"480x320","o_26334118_340.jpg":"340x226","o_26334118_220.jpg":"220x146","h_26334118_1280.jpg":"1280x854","h_26334118_1024.jpg":"1024x683","h_26334118_640.jpg":"640x427","h_26334118_480.jpg":"480x320","h_26334118_340.jpg":"340x227","h_26334118_220.jpg":"220x147","pp_26334118_1280.jpg":"1280x1628","pp_26334118_1024.jpg":"1024x1303","pp_26334118_640.jpg":"640x814","pp_26334118_480.jpg":"480x611","pp_26334118_340.jpg":"340x432","pp_26334118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_1241494_1920.jpg":"1920x1080","k_1241494_1280.jpg":"1280x1280","k_1241494_1024.jpg":"1024x1024","k_1241494_640.jpg":"640x640","k_1241494_480.jpg":"480x480","k_1241494_340.jpg":"340x340","k_1241494_220.jpg":"220x220","o_1241494_1280.jpg":"1280x853","o_1241494_1024.jpg":"1024x682","o_1241494_640.jpg":"640x426","o_1241494_480.jpg":"480x320","o_1241494_340.jpg":"340x226","o_1241494_220.jpg":"220x146","h_1241494_1280.jpg":"1280x854","h_1241494_1024.jpg":"1024x683","h_1241494_640.jpg":"640x427","h_1241494_480.jpg":"480x320","h_1241494_340.jpg":"340x227","h_1241494_220.jpg":"220x147","pp_1241494_1280.jpg":"1280x1628","pp_1241494_1024.jpg":"1024x1303","pp_1241494_640.jpg":"640x814","pp_1241494_480.jpg":"480x611","pp_1241494_340.jpg":"340x432","pp_1241494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_5855385_1920.jpg":"1920x1080","k_5855385_1280.jpg":"1280x1280","k_5855385_1024.jpg":"1024x1024","k_5855385_640.jpg":"640x640","k_5855385_480.jpg":"480x480","k_5855385_340.jpg":"340x340","k_5855385_220.jpg":"220x220","o_5855385_1280.jpg":"1280x853","o_5855385_1024.jpg":"1024x682","o_5855385_640.jpg":"640x426","o_5855385_480.jpg":"480x320","o_5855385_340.jpg":"340x226","o_5855385_220.jpg":"220x146","h_5855385_1280.jpg":"1280x854","h_5855385_1024.jpg":"1024x683","h_5855385_640.jpg":"640x427","h_5855385_480.jpg":"480x320","h_5855385_340.jpg":"340x227","h_5855385_220.jpg":"220x147","pp_5855385_1280.jpg":"1280x1628","pp_5855385_1024.jpg":"1024x1303","pp_5855385_640.jpg":"640x814","pp_5855385_480.jpg":"480x611","pp_5855385_340.jpg":"340x432","pp_5855385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_5855386_1920.jpg":"1920x1080","k_5855386_1280.jpg":"1280x1280","k_5855386_1024.jpg":"1024x1024","k_5855386_640.jpg":"640x640","k_5855386_480.jpg":"480x480","k_5855386_340.jpg":"340x340","k_5855386_220.jpg":"220x220","o_5855386_1280.jpg":"1280x870","o_5855386_1024.jpg":"1024x696","o_5855386_640.jpg":"640x435","o_5855386_480.jpg":"480x326","o_5855386_340.jpg":"340x231","o_5855386_220.jpg":"220x149","h_5855386_1280.jpg":"1280x854","h_5855386_1024.jpg":"1024x683","h_5855386_640.jpg":"640x427","h_5855386_480.jpg":"480x320","h_5855386_340.jpg":"340x227","h_5855386_220.jpg":"220x147","pp_5855386_1280.jpg":"1280x1628","pp_5855386_1024.jpg":"1024x1303","pp_5855386_640.jpg":"640x814","pp_5855386_480.jpg":"480x611","pp_5855386_340.jpg":"340x432","pp_5855386_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_1329185_1920.jpg":"1920x1080","k_1329185_1280.jpg":"1280x1280","k_1329185_1024.jpg":"1024x1024","k_1329185_640.jpg":"640x640","k_1329185_480.jpg":"480x480","k_1329185_340.jpg":"340x340","k_1329185_220.jpg":"220x220","o_1329185_1280.jpg":"1280x853","o_1329185_1024.jpg":"1024x682","o_1329185_640.jpg":"640x426","o_1329185_480.jpg":"480x320","o_1329185_340.jpg":"340x226","o_1329185_220.jpg":"220x146","h_1329185_1280.jpg":"1280x854","h_1329185_1024.jpg":"1024x683","h_1329185_640.jpg":"640x427","h_1329185_480.jpg":"480x320","h_1329185_340.jpg":"340x227","h_1329185_220.jpg":"220x147","pp_1329185_1280.jpg":"1280x1628","pp_1329185_1024.jpg":"1024x1303","pp_1329185_640.jpg":"640x814","pp_1329185_480.jpg":"480x611","pp_1329185_340.jpg":"340x432","pp_1329185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_1314888_1920.jpg":"1920x1080","k_1314888_1280.jpg":"1280x1280","k_1314888_1024.jpg":"1024x1024","k_1314888_640.jpg":"640x640","k_1314888_480.jpg":"480x480","k_1314888_340.jpg":"340x340","k_1314888_220.jpg":"220x220","o_1314888_1280.jpg":"1280x744","o_1314888_1024.jpg":"1024x595","o_1314888_640.jpg":"640x372","o_1314888_480.jpg":"480x279","o_1314888_340.jpg":"340x197","o_1314888_220.jpg":"220x127","h_1314888_1280.jpg":"1280x854","h_1314888_1024.jpg":"1024x683","h_1314888_640.jpg":"640x427","h_1314888_480.jpg":"480x320","h_1314888_340.jpg":"340x227","h_1314888_220.jpg":"220x147","pp_1314888_1280.jpg":"1280x1628","pp_1314888_1024.jpg":"1024x1303","pp_1314888_640.jpg":"640x814","pp_1314888_480.jpg":"480x611","pp_1314888_340.jpg":"340x432","pp_1314888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1425","hd_24915207_1920.jpg":"1920x1080","k_24915207_1280.jpg":"1280x1280","k_24915207_1024.jpg":"1024x1024","k_24915207_640.jpg":"640x640","k_24915207_480.jpg":"480x480","k_24915207_340.jpg":"340x340","k_24915207_220.jpg":"220x220","o_24915207_1280.jpg":"1280x950","o_24915207_1024.jpg":"1024x760","o_24915207_640.jpg":"640x475","o_24915207_480.jpg":"480x356","o_24915207_340.jpg":"340x252","o_24915207_220.jpg":"220x163","h_24915207_1280.jpg":"1280x854","h_24915207_1024.jpg":"1024x683","h_24915207_640.jpg":"640x427","h_24915207_480.jpg":"480x320","h_24915207_340.jpg":"340x227","h_24915207_220.jpg":"220x147","pp_24915207_1280.jpg":"1280x1628","pp_24915207_1024.jpg":"1024x1303","pp_24915207_640.jpg":"640x814","pp_24915207_480.jpg":"480x611","pp_24915207_340.jpg":"340x432","pp_24915207_220.jpg":"220x280"},{"size0":"541x723","hd_26333997_1920.jpg":"1920x1080","k_26333997_1280.jpg":"1280x1280","k_26333997_1024.jpg":"1024x1024","k_26333997_640.jpg":"640x640","k_26333997_480.jpg":"480x480","k_26333997_340.jpg":"340x340","k_26333997_220.jpg":"220x220","o_26333997_1280.jpg":"1280x1710","o_26333997_1024.jpg":"1024x1368","o_26333997_640.jpg":"640x855","o_26333997_480.jpg":"480x641","o_26333997_340.jpg":"340x454","o_26333997_220.jpg":"220x294","h_26333997_1280.jpg":"1280x854","h_26333997_1024.jpg":"1024x683","h_26333997_640.jpg":"640x427","h_26333997_480.jpg":"480x320","h_26333997_340.jpg":"340x227","h_26333997_220.jpg":"220x147","pp_26333997_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333997_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333997_640.jpg":"640x814","pp_26333997_480.jpg":"480x611","pp_26333997_340.jpg":"340x432","pp_26333997_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7835051 Threads: 2 Questions: 1641535484 Slow queries: 4880183 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111537573 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/umirovljeni-starcic-jos-ne-vjesa-jedra-o-klin-prvi-finac-zaplovio-je-u-uppsali-prije-75-godina-1366054 [printLink] => /om/nautika/umirovljeni-starcic-jos-ne-vjesa-jedra-o-klin-prvi-finac-zaplovio-je-u-uppsali-prije-75-godina-1366054?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419439 [name] => klasa finn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klasa-finn [link] => /tag/klasa-finn ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 748973 [name] => legendarna klasa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-22 08:47:27 [main_article_id] => 0 [alias] => legendarna-klasa [link] => /tag/legendarna-klasa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748974 [name] => olimpijska klasa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-22 08:47:27 [main_article_id] => 0 [alias] => olimpijska-klasa [link] => /tag/olimpijska-klasa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => JEDNOSJED S NAJDUŽIM OLIMPIJSKIM STAŽOM OSMISLIO JE ŠVEDSKI DIZAJNER RICKARD SARBY 1949. GODINE, NAMIJENIVŠI GA VRHUNSKIM JEDRILIČARIMA TEŠKE KATEGORIJE - MEĐUNARODNA ASOCIJACIJA ZA KLASU FINN OBJAVILA JE ČAK 50 SPORTSKIH DOGAĐANJA ZA OVU GODINU DILJEM SVIJETA, TE LISTU FINACA S 1324 JEDRILIČARA IZ 38 ZEMALJA - NA NJOJ NEMA NIJEDNOG HRVATSKOG PREDSTAVNIKA, IAKO SU NAŠI FINCI SVOJEDOBNO POKORAVALI SVIJET [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legendarna klasa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Umirovljeni starčić još ne vješa jedra o klin: prvi ‘finac‘ zaplovio je u Uppsali prije 75 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-00-14-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/903391.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Biljak [mainImageDesc] =>

Minski Fabris 2002. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/903391.jpg [title] =>

Minski Fabris 2002. godine

Matko Biljak ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26334118.jpg [title] =>

Kokpit finna puno govori u umijeću koje se očekuje od stanara

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/1241494.jpg [title] =>

Klasa još ima puno za ponuditi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/5855385.jpg [title] =>

Prvi su finci bili od drva, a onda su došli staklopastika, karbonski jarboli, jedra od kevlara...

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/5855386.jpg [title] =>

Milan Vujasinović u tehnološki ispeglanom fincu 2015. godine

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/1329185.jpg [title] =>

Za kroćenje finna i vjetra treba imati snage

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/1314888.jpg [title] =>

Finn Gold Cup 2006. i Marko Mišura mlađi

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/24915207.jpg [title] =>

Ivan Kljaković Gašpić: Osobno žalim za klasom finn!

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26333997.jpg [title] =>

Minski Fabris u danima kad je finn drukčije izgledao

Sportski uspjesi Splita/Facebook ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Aarhusu u Danskoj od 31. kolovoza do 7. rujna ove godine održat će se Finn Gold Cup 2024. Aarhus je bio domaćin Svjetskog prvenstva u jedrenju 2018., pa organizatori očekuju kako će i ovaj put privući veliki broj jedriličara, najviše iz Danske, Švedske, Norveške i Finske, gdje ova klasa još uvijek ima velik broj poklonika. Očekivanja su u skladu sa 75. obljetnicom klase finn, pa će danskom okupljanju prethoditi natjecanje u talijanskom Punta Ala u lipnju, gdje se očekuje i do 300 brodova, a iduće veliko događanje najavljeno je za Cannes u listopadu.

Međunarodna asocijacija za klasu finn objavila je čak 50 sportskih događanja za ovu godinu diljem svijeta, te objavila listu finaca koju čini 1324 jedričara iz 38 zemalja. Među njima nema nijednog hrvatskog predstavnika.

Duboka brazda

Prije 75 godina, u Uppsali u Švedskoj, 1949. godine, prvi finac je zaplovio. Ovu jedrilicu jednosjed osmislio je švedski dizajner kanua Rickard Sarby, namijenivši je vrhunskim jedriličarima teške kategorije. Predstavljena je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju i sve do 2020. godine i Olimpijade u Tokiju održala se kao klasa s najdužim olimpijskim stažom, ispisavši značajan dio povijesti olimpijskog jedrenja, iznjedrivši neke od najvećih legendi u jedrenju.

U početku je brod finn bio napravljen od drveta, a kasnije se radio od kompozitnih materijala. Drveni trup zamijenjen je poliesterom, jarboli su dobili karbon, a nekad platnena jedra zamijenjena su novim suvremenim materijalima, poput kevlara. Nijedna druga klasa nije toliko brzo usvajala nove tehnologije koliko finn.

Kao teški muški olimpijski samac slovio je za jednu od najzahtjevnijih olimpijskih jedriličarskih disciplina koja od jedriličara traži puno snage, izdržljivosti te dobru fizičku i mentalnu pripremu.

---

image

Prvi su finci bili od drva, a onda su došli staklopastika, karbonski jarboli, jedra od kevlara...

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

U ovoj klasi suvereno su jedrili i naši predstavnici, no ukidanjem klase iz olimpijskih krugova, te odrastanjem generacije sjajnih finaca, Hrvatska je ostala bez svojih perjanica u ovom teškom jednosjedu.

Otvoreno Europsko prvenstvo klase finn održano je u travnju 2021. u Vilamouri, gdje je nastupila tada naša cjelokupna aktivna flota u ovoj klasi: Josip Olujić, Neno Bugarin i Milan Vujasinović. Godinu prije Jedriličarski klub Labud u Splitu bio je domaćin Prvenstva Hrvatske u klasama 470, finn i RS:X. Bili su to posljednji trzaji ove klase u hrvatskim pojmovima.

- Klasa finn jedna je od najstarijih jedriličarskih klasa u svijetu, ujedno jedna od najdugovječnijih. Nažalost, ispala je iz olimpijskih klasa zbog uvođenja novih trendova, a dijelom i zbog rodne ravnopravnosti i raznovrsnosti opreme koja nije bila u skladu sa zahtjevima Olimpijskog odbora. U to doba išlo se za tim da se što više izjednače muške i ženske kategorije u jedrenju, što nije bilo moguće za ovu klasu, pa ju je zamijenila nova disciplina kite. Šteta je, jer je to klasa koja jedina pruža ljudima visine iznad 185 cm i teži od 90 kilograma težine šansu za natjecanje u jedrenju. No, uvođenje discipline kite bila je racionalna odluka kako bi se jedrenje zadržalo na Olimpijskim igrama.

Jaka imena

Mi smo imali jake predstavnike, od Minskog Fabrisa, Ivana Kureta, Marina Mišure, Nenada Vialija, moje malenkosti, a zaključili smo s Nenadom Bugarinom i Josipom Ostojićem. U splitskom klubu Labud bila je to jedna od najjačih klasa i danas možemo s ponosom pričati o toj tradiciji - govori nam Ivan Kljaković Gašpić, trostruki hrvatski olimpijac u klasi finn.

---

image

Ivan Kljaković Gašpić: Osobno žalim za klasom finn!

Ante Čizmić/Cropix
---

S pravom smatra da je klasa finn zasigurno jedna od najzanimljivijih klasa na svijetu koja je pratila sve tehnološke trendove i jako rano uključila karbonske jarbole, jedra od kevlara i novih materijala, što u drugim klasama nije bio slučaj.

- Klasa laser, primjerice, koja je bila mlađa i recimo sportskija, trebala je dugo čekati na uvođenje novih materijala. Tako da je finn zaista bio ukorak s vremenom. Kao one design klasa omogućila je da u strogo kontroliranim uvjetima svi jedriličari imaju identičnu opremu, pa je natjecanje bilo zaista ravnopravno. Bila je to jedna od rijetkih klasa u kojoj mogu jedriti sportaši teži od 85 kilograma pa je zapravo bila posljednje utočište za te jedriličare.

---

image

Za kroćenje finna i vjetra treba imati snage

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zanimljivo je da ona danas vani ima svoje poklonike i dalje, a veteranska natjecanja su brojna. Zna se tu okupiti i više od 200 sudionika, što pokazuje snagu te klase. Osobno žalim za klasom finn.

Realno gledajući, teško da će ona kod nas imati svoj razvoj. I u najboljim vremenima u njoj je jedrilo po 5 do 6 predstavnika, a danas se svi oni bave nekim svojim poslovima ili su aktivni u drugim klasama. Nakon Olimpijade u Tokiju i ja sam se posvetio poslu, a danas jedrim iz gušta u klasi melges, koja otvara mogućnosti da s vama jedri cijela obitelj, uključujući i djecu, i tako mogu prenijeti znanje na druge - kaže Kljaković Gašpić.

Privlačenje mladih

I tako, vremena se mijenjaju, kao i trendovi. U zamjenu za finn, od Pariza su uvedene olimpijske regate za moderne IQFOiL windsurf daske i formula kiteboard u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Svijet finaca i dalje živi, ne istim intenzitetom kao nekad, ali i dalje okuplja svoje poklonike, najviše one iz nordijskih zemalja. U kalendaru su i juniorske, kao i one master regate, koju čine najstariji jedriličari.

---

image

Finn Gold Cup 2006. i Marko Mišura mlađi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Predsjednik Međunarodne asocijacije za klasu finn Rob McMillan najavio je u medijima veliki povratak te klase na kartu jedrenja. Očekuje bolju promociju kroz medije, privlačenje mlađih generacija, animiranje onih starijih koji bi se barem rekreativno okušali u klasi finn.

- Kalendar je pun događanja oko ove klase, pa vjerujem u dobar ishod. Uvest ćemo kategorije U23, U30, U40, U50 ili čak legende. Moramo dovesti ljude koji se žele natjecati, uživati ​​u tome, i surađivati sa svojim kolegama.

Biti svjetski prvak u finnu nevjerojatno je postignuće i treba i dalje sloviti kao jedno od najvećih postignuća u jedrenju uopće - izjavio je za strane medije.

---

image

Klasa još ima puno za ponuditi

---

---

JEDINSTVENI DIZAJN

Finn-Dinghy (engl.; finac), sportska jedrilica jedinstvenog nacrta međunarodne klase namijenjena za jednog jedriličara. Dizajnirana je za Olimpijske igre 1952. godine u Helsinkiju.

Masa joj je 107 kg, a tijekom vremena bila je na udaru kritika zbog težine i skupoće, no jedriličari iz te klase redovito bi demantirali sve kritike, dokazavši da za jedrenje u finnu treba jako puno fizičke pripreme uz razumijevanje svih detalja fizike jedrenja kako bi se došlo do vrhunskog rezultata. Nije ni čudo što je ova klasa dala velika imena svjetskog jedrenja koja su se kasnije proslavila i u drugim, novijim klasama (Paul Elvstrom, Russell Coutts, John Bertrand, Iain Percy, Ben Ainslie...).

---

---

TROFEJNI LABUDAŠ

Kada govorimo o klasi finn u Hrvata nipošto ne smijemo izostaviti najtrofejnijeg, legendarnog labudaša Minskog Fabrisa.

Još je 1959. na tadašnjem državnom prvenstvu osvojio treće mjesto u klasi finn. Od tada nosi naslov višestrukog državnog prvaka. Na Mediteranskim igrama 1971. osvaja zlatnu i 1979. brončanu medalju. Na Europskom prvenstvu 1977. osvojio je drugo, 1978. prvo mjesto, te osam puta (1970. - ‘78.) bio pobjednik Balkanskih igara. Nastupio na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu, 1976. u Montrealu i 1980. u Moskvi.

---

---

LEGENDE O FINCU

- U drugim klasama postoji vrlo mala razlika u brzini između dobrih i vrlo dobrih. Ali kod finca, vrlo dobar uvijek može ostaviti distancu između sebe i svih drugih.

Zamijeniti finca na Olimpijskim igrama bilo bi isto kao zamijeniti skije daskama u alpskim disciplinama - Paul Elvstrom (1999.)

- Na pitanje na kojem brodu jedrite, dovoljno je reći na finnu da dokažete svoju izvrsnost - Paul Henderson (1998.)

- Klasa finn je jedinstvena. Naučio sam pobjeđivati ​​i gubiti protiv najboljih na svijetu. Stekao sam doživotne prijatelje diljem svijeta dok sam učio koliko ova jedrilica može biti jaka fizički i mentalno. Naučio sam najfinije detalje u jedrenju. Od svih jedrilica na kojima sam jedrio, od Sabota do America‘s Cupa i svih klasa između, za mene je žilavi mali finac najsvetiji od svih. Ova klasa je klasika - John Bertrand (1998.)

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Biljak Shutterstock Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Sportski uspjesi Splita/Facebook
Matko Biljak

Minski Fabris 2002. godine

Shutterstock

Kokpit finna puno govori u umijeću koje se očekuje od stanara


Klasa još ima puno za ponuditi

Vladimir Dugandžić/Cropix

Prvi su finci bili od drva, a onda su došli staklopastika, karbonski jarboli, jedra od kevlara...

Vladimir Dugandžić/Cropix

Milan Vujasinović u tehnološki ispeglanom fincu 2015. godine

Božidar Vukičević/Cropix

Za kroćenje finna i vjetra treba imati snage

Božidar Vukičević/Cropix

Finn Gold Cup 2006. i Marko Mišura mlađi

Ante Čizmić/Cropix

Ivan Kljaković Gašpić: Osobno žalim za klasom finn!

Sportski uspjesi Splita/Facebook

Minski Fabris u danima kad je finn drukčije izgledao

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/umirovljeni-starcic-jos-ne-vjesa-jedra-o-klin-prvi-finac-zaplovio-je-u-uppsali-prije-75-godina-1366054 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2996227efca3c90aa4bc418e709815aa044bc8d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Umirovljeni+star%C4%8Di%C4%87+jo%C5%A1+ne+vje%C5%A1a+jedra+o+klin%3A+prvi+%E2%80%98finac%E2%80%98+zaplovio+je+u+Uppsali+prije+75+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fumirovljeni-starcic-jos-ne-vjesa-jedra-o-klin-prvi-finac-zaplovio-je-u-uppsali-prije-75-godina-1366054 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fumirovljeni-starcic-jos-ne-vjesa-jedra-o-klin-prvi-finac-zaplovio-je-u-uppsali-prije-75-godina-1366054 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => JEDNOSJED S NAJDUŽIM OLIMPIJSKIM STAŽOM OSMISLIO JE ŠVEDSKI DIZAJNER RICKARD SARBY 1949. GODINE, NAMIJENIVŠI GA VRHUNSKIM JEDRILIČARIMA TEŠKE KATEGORIJE - MEĐUNARODNA ASOCIJACIJA ZA KLASU FINN OBJAVILA JE ČAK 50 SPORTSKIH DOGAĐANJA ZA OVU GODINU DILJEM SVIJETA, TE LISTU FINACA S 1324 JEDRILIČARA IZ 38 ZEMALJA - NA NJOJ NEMA NIJEDNOG HRVATSKOG PREDSTAVNIKA, IAKO SU NAŠI FINCI SVOJEDOBNO POKORAVALI SVIJET [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legendarna klasa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

legendarna klasaUmirovljeni starčić još ne vješa jedra o klin: prvi ‘finac‘ zaplovio je u Uppsali prije 75 godina

Piše MERIEN ILIĆ
22. veljače 2024. - 08:47

U Aarhusu u Danskoj od 31. kolovoza do 7. rujna ove godine održat će se Finn Gold Cup 2024. Aarhus je bio domaćin Svjetskog prvenstva u jedrenju 2018., pa organizatori očekuju kako će i ovaj put privući veliki broj jedriličara, najviše iz Danske, Švedske, Norveške i Finske, gdje ova klasa još uvijek ima velik broj poklonika. Očekivanja su u skladu sa 75. obljetnicom klase finn, pa će danskom okupljanju prethoditi natjecanje u talijanskom Punta Ala u lipnju, gdje se očekuje i do 300 brodova, a iduće veliko događanje najavljeno je za Cannes u listopadu.

Međunarodna asocijacija za klasu finn objavila je čak 50 sportskih događanja za ovu godinu diljem svijeta, te objavila listu finaca koju čini 1324 jedričara iz 38 zemalja. Među njima nema nijednog hrvatskog predstavnika....

16. svibanj 2024 02:14