StoryEditorOCM

na kioscimaU prodaji novi broj Otvorenog mora: party po jadranskim uvalama traje cijelo ljeto

Piše OM
10. srpnja 2023. - 13:13

Već desetljećima nautičari odlaze na ljetna krstarenja kako bi pobjegli od gradske vreve, vrućine i buke. Čim bi se uputili od obale prema otocima nastupilo bi carstvo tišine u kojem se jedino čuo ritam brodskoga motora. Nažalost, stanje na moru je posljednjih godina postalo lošije nego na kopnu jer tulum ne traje samo za ultra-vikend već puna tri mjeseca. Plovidba je postala đir među mladim turistima koji brod koriste kao platformu za tehno party.

Dok oni snimaju bučne klipove za svoj društveni profil, obitelji i starije generacije nautičara se povlače iz svojih uvala i i traže nova mjesta gdje će se moći sakriti od poplave zvučnih valova. Podvlačeći rep u izgubljenoj bitci izlažu se riziku privezivanja na lokacijama izloženijim opasnim vjetrovima, ali o tome se malo govori jer je stihijski masovni turizam postao nacionalni priroritet. Kakva nas budućnost čeka i što se sve promijenilo u zadnjih desetak godina pročitajte u novome broju Otvorenog mora.

Za one koji tek ulaze u svijet nautike isprobali smo dvije barke, politelenski Whaly 435 koji s pentom od 6 konja može biti prototip sigurne brodice za početnike, te Karnic SL 602 koji već nudi mogućnost višednevnog boravka na moru.

image

Đite su postale danonoćno partijanje

Damjan Tadić/Cropix

Ribolovni dio posvetili smo glavonošcima, umjetnoj kozici za lov hobotnice i potencijalu muzgavca kao neodoljivog mamca za krupnije predatore po savjetima Šime Duvančića. Ljubitelji školjaka mogu pročitati pregled domaće proizvodnje i osvrt na kvalitetu primjeraka iz jadranskoga uzgoja.

Iz novoga broja preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Trabakul Marko Polo

image

Školjkarima riba uništava urod

Tonči Plazibat/Cropix
image

Električne brodice u Veneciji

28. travanj 2024 01:41