StoryEditorOCM

NA KIOSCIMAU prodaji novi broj Otvorenog mora: Nevere su sve češće, spas je u pripremi i praćenju radara

Piše OM
9. kolovoza 2023. - 11:56

Klimatski poremećaji pretvorili su uobičajeno mirno ljeto u sezonu vrlo nestabilnog vremena.

Kakve su nam prognoze za budućnost i kako se pripremiti za novo normalno donosimo u novome broju Otvorenoga mora.

U borbi s ciklusima globalnog zagrijavanja nemamo velike šanse, no za bliski susret s neverama ima rješenja.

Svaka posada broda mora biti spremna na taj sraz i dočekati ga kao sastavni dio plovidbe.

Uz savjete za dobru tehničku pripremu vrlo važna je i pomoć novih meteoroloških radara koji u stvarnom vremenu otkrivaju smjer kojim oluja dolazi i svima na toj ruti pomoći u odluci - bježati ili čekati.

Među brodovima stvorenima za teška mora prednjače skandinavski modeli, s perjanicom Targom koja je i na Mediteranu dobila kultni status.

Mi smo isprobali posljednji model 32 Coupe, pola milijuna eura vrijedan i do zadnjeg detalja složen za prave ljude od mora. Iz talijanske škole lijepe umjetnosti predstavljamo Ranieri Next 285 LX, privlačan gliser s dvije kabine i 600 konja na krmi za brze ljetne đite.

 

Ljubiteljima ekstravagancije donosimo pregled jahti dizajniranih po uzoru na superautomobile – Bugatti, Lamborghini, Aston Martin... s kojima je nemoguće proći neopažen što vlasnici takvih primjeraka zapravo i žele.

Ribolovnu sekciju posvetili smo velikim ulovima, hibridnim mamcima u kombinaciji prirodnog i umjetnog glavonošca, te uspješnom big game turniru u Komiži.

Čitateljima darujemo i praktični ribometar kao podsjetnik na minimalne dužine najpopularnijih udičarskih ulova.

Iz novoga broja preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

28. travanj 2024 09:03