StoryEditorOCM

na kioscimaU prodaji je novi broj Otvorenog mora: big game fishing, test glisera, savjeti za kajakarenje...

Piše OM
1. rujna 2023. - 08:52

Stotine tisuća migranata svake godine preko mora traže spas od rata, bijede i bolju budućnost za sebe i svoju djecu. U povijesti je bilo mnogo takvih valova, a jedan od najvećih bio je u suprotnom smjeru od današnjeg – zbjeg europskih Židova, mahom oslobođenih iz nacističkih logora, prema Palestini. Malo je poznato da su prije gotovo osam desetljeća ti prekrcani brodovi plovili Jadranom, a havariju jednog od njih opisuje Marijan Žuvić u novome broju Otvorenog mora. Zaboravljeni detalj je da taj brod, Agia Anastasia (Sveta Stošija), još uvijek leži u Jadranu, uz otočić Smokvica Mala kod Rogoznice.

image

Luka spasa u Bakru

Za obilazak takvih lokacija treba svladati vještine autonomnog ronjenja, ali ovaj put donosimo savjete za morsko kajakarenje, najbolju kombinaciju sporta i nautike, idealnu za upoznavanje skrovitih dijelova obale. Za mirnu plovidbu u ovo doba godine preporučujemo đitu od Cavtata do živopisne Boke kotorske, najsigurnije prirodne luke na Jadranu.

Usput možete isprobati sreću s prvim ovogodišnjim lignjama, koje najbolje trzaju na varalicu u sporoj plovidbi. Najveće jadranske ribe padaju, pak, na udice mladih big game ribolovaca, koji su nakon godina šegrtovanja postali uspješniji od slavnih očeva, o čemu donosimo posebnu priču. Šime Duvančić predlaže uradi sam rješenje za bazen za živu ješku, te donosi savjete za mamčenje cijelih ribica.

image

Đita do Boke kotorske

Zvonimir Barišin/Cropix

Gdje su se skrile ribe ovoga ljeta, komentira dr. Jakov Dulčić analizirajući posljednje spoznaje oko dubinskog zagrijavanja i cirkulacije morskih struja u Mediteranu. Električne struje na brodu nikad dosta pa donosimo savjete za ugradnju solarnih panela, s detaljima na koje je potrebno obratiti posebnu pozornost. Od testova smo odabrali mali otvoreni gliser Trident 530 Sport, učinkoviti poljski odgovor na sve skuplje modele drugih europskih proizvođača.

Uz to preporučujemo kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

More rujan

27. travanj 2024 18:15