StoryEditorOCM

OD UTORKA NA KIOSCIMAU novom broju Otvorenog mora čitajte sve o sajmu u Biogradu, dometu električnih glisera, lovu lubina...

Piše OM
3. studenog 2023. - 14:06

Dok rekordni valovi zapljuskuju obale Mediterana, možemo se pohvaliti i rekordnim nautičkim sajmom koji je Biograd učvrstio na kartu najznačajnijih europskih nautičkih metropola. Za gradić od pet tisuća stanovnika zadnji tjedan listopada kruna je čarterske sezone, prilika za razmjenu iskustava i planove za iduću godinu. Novinarima je to ujedno najbolji izlog novih plovila i noviteta u opremi pa smo iskoristili svaki trenutak bez kiše za probne plovidbe. Iscrpan sajamski izvještaj smo uspjeli ubaciti u novi broj Otvorenog mora pa će na svim kioscima biti dostupan od utorka.

U Hrvatskoj još uvijek dominiraju modeli namijenjeni iznajmljivanju, no u ostatku svijeta se veliki igrači uključuju u elektrifikaciju tražeći načine povećanja dometa. Najbolje rezultate zasad pokazuje britanski koncept hidrokrila koji je energiju trenja sveo na minimum i s baterijom od 120 kilovatsati omogućio gliserski domet od nevjerojatnih 100 milja. Šveđani istovremeno rade na konceptu plovećeg školskog autobusa za male otočane tako da neće dugo proći dok se slična rješenja ne pojave i kod nas.

Ne tako davno i parobrodi su plovili Jadranom, a pojedini svjedoci toga vremena i danas su aktivni moreplovci. Kolegica Sandra Barčot ih je ulovila na Viškoj regati i za novi broj Otvorenog mora donijela zanimljive profile ljudi koji vješto kormilare i u devetome desetljeću života.

image
Nikola Vilić/Cropix

Nikad toplija jesen je pomaknula i cikluse života u moru pa je tijekom studenoga uz savjete Šime Duvančića moguće uspješno loviti cijenjene bokune komarči i lubina koji još caruju plićakom. Iz novoga broja preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

image

Punjenje električnih brodova

image

Novi broj Otvorenog mora

 

28. travanj 2024 12:47