stdClass Object ( [id] => 1362116 [title] => Trideset sati plovidbe za najsposobnije: zaplovili smo izravnom rutom do Krfa uz obalu Albanije [alias] => trideset-sati-plovidbe-za-najsposobnije-zaplovili-smo-izravnom-rutom-do-krfa-uz-obalu-albanije [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovo će biti odabir najsposobnijih. S toga stanovišta i ne treba mnogo govoriti o ruti koja uzdužno siječe cijeli južni Jadran, osim: bit će to izrazito velik napor za brod i posadu. Činjenica da će to trajati, ovisno o prosječnoj brzini, 30, možda i 40 sati (pogotovo ako ovisite o vjetru) razumljiva je sama po sebi. Ako biste računali na motor, lako ćete izračunati koliko je to goriva; može li ga toliko uopće stati u brodske spremnike? A sve one ranije priče o gvardijama i disciplini posade ovdje će u potpunosti doći do izražaja.

Proučite prognozu

Na dvije se ključne stvari treba pripremiti. Prvo na redu bit će proučavanje vremenske prognoze, ali to je moguće tek par dana prije polaska. Tući provom u jako jugo satima – to zapravo i nema puno smisla, a i potencijalno je opasno jer će jako naprezati trup i opremu. Što učiniti ako se razvija jugo, koje će možda potrajati danima? Odustati? Promijeniti rutu u onu bliže jednoj ili drugoj obali Jadrana (i eventualnim lukama spasa)? Odluka nije jednostavna i zahtijevat će procjenu iskusnog skipera.

Druga je ključna činjenica: kada već zaplovite, bit će nužan stalan oprez zbog gustog pomorskog prometa koji će rasti kako se približavate Otrantskim vratima. Magistralna ruta velikih teretnjaka na putu iz Jadrana i u njega bliža je talijanskoj obali, ali trajekti i druge grdosije intenzivno plove i na transverzalnim rutama između Barija i Dubrovnika, Barija i Bara, Barija i Durrësa itd. Tu opet podsjećamo na važnost kvalitetnog radar reflektora (da vas drugi uoče na vrijeme) i na nesumnjivu korist od vlastitog radara.

Držimo da je najmudrije tempirati polazak na način da u svitanje stignete na tridesetak milja od albanskog otoka Sazan, najzapadnije točke Albanije (tada imate još oko 90 milja do Krfa, što znači da ga možete dohvatiti prije mraka). U tom trenutku još ste izvan albanskih teritorijalnih voda; nekoć bi i nehotičnim ulaskom u njih za nautičare uslijedili mučni doživljaji, ali otkad je Albanija članica NATO saveza i otkad se ta zemlja ubrzano turistički razvija, to više nije takav problem. Ipak, naša je preporuka da Sazan obiđete vrlo široko (sam otok je zabranjeno područje) te da se u nastavku, sve do Sjevernog krfskog kanala, držite na 5 ili više milja od albanske obale (albanski propisi traže minimum 3 milje), bez obzira na činjenicu da, prema sporazumu dviju zemalja, odnedavno talijanska, a ne albanska Obalna straža ima ingerencije na ovom dijelu mora. Konačno, neće biti suvišno još jednom ponoviti: nemojte izabrati ovakav način plovidbe do Krfa ako niste posve sigurni u sposobnosti broda, posade i skipera.

---

image

Otok Sazan

Shutterstock
---

Uz Crnu Goru i Albaniju

Tek malo dulja od izravne rute, a ipak značajno kraća od talijanske, ova je varijanta postala moguća tek spomenutim otvaranjem Albanije za jahte sa stranom zastavom. Usto, crnogorske luke i marine postaju sve bolje, opremljenije i zanimljivije.

S druge strane, uplovljavanje u albanske luke još uvijek nije posve lagan postupak. U sagledavanju nužnih procedura pomoći će vam sažetak osnovnih propisa u posebnom okviru (podaci iz 2017.), no ako kanite odabrati ovu rutu, svakako prije polaska na plovidbu provjerite aktualno stanje!

Gledano iz Hrvatske, najpovoljnija točka za polazak svakako je Dubrovnik (ACI marina Rijeka Dubrovačka, alternativno ACI marina Slano). Ako ne žurite – a u razmjerima plovidbe do Jonskog mora i dalje doista nema razloga za nerazumnu žurbu – bilo bi šteta ne iskoristiti priliku i ne posjetiti Boku kotorsku, iako je to skretanje s idealne crte. U tom smislu razmislite o tivatskoj Marini Porto Montenegro kao prvom zastanku, a dan poslije o laganoj plovidbi kroz tjesnac Verige do fascinantnog Kotora. Uostalom, najbolje će biti da u tom slučaju pobliže proučite cijelo prethodno poglavlje, Do Boke kotorske (i dalje).

Uz crnogorsku obalu južnije od Boke proći ćete uz Budvu i doploviti u Luku Bar. Sam grad Bar nije tako zanimljiv kao, na primjer, Kotor ili Budva, ali u N dijelu barske luke nalazi se prostrana i dobro opremljena marina, idealna za popunu zaliha prije nastavka plovidbe prema Albaniji. Ovdje ćete se i odjaviti iz crnogorskih voda.

---

image
---

Marina Bar ima 600 vezova u moru i 250 na kopnu (najveća duljina plovila je 35 m, najveći gaz 5 m), priključke za vodu i struju na svim vezovima, sve potrebne servise, restoran, poštu, rent-a-car agenciju, crpku za gorivo; nedaleko su i teniski tereni, marketi itd. Više saznajte na: www.marina-bar.me.

Oko 10 milja SE od Bara nalazi se rt Mendra sa svjetionikom (B DBl 10s 11M) nakon kojega se obalna crta lomi više ulijevo prema Ulcinju i ušću rijeke Bojane (granici između Crne Gore i Albanije). Najbolje će biti da već kod spomenutog rta usmjerite brod u kurs 180, kako biste se nadalje držali na pristojnoj udaljenosti od albanske obale. Za svaki slučaj ispod desnoga križa na vrijeme podignite albansku zastavu ispod žute (Q).

---

image

Ruta broj 2 ide izravno prema Krfu, a broj 3 uz obalu Albanije

---

Zabranjena zona

Sjeverni dio albanske obale (Gjiu i Drinit – Drinski zaljev) ne pruža nikakvu mogućnost za pristajanje; iznimka je (inače dobra) lučica Shëngjini, ali je nažalost u zabranjenoj zoni. Izdaleka obiđite istureni rt sa svjetionikom Sqepi i Skënderbeut (B Bl(2) 10s 8M) i uskoro ćete se približiti najvećoj albanskoj luci, Durrësu.

Durrës je najbolji izbor za prijavu albanskim vlastima. Ovaj postupak može biti donekle složen i dugotrajan (pogledajte okvir na sljedećoj stranici), ali u Durrësu lučke vlasti imaju iskustva sa stranim jahtama. Tu se nalazi i nekoliko pomorskih agencija koje mogu znatno pripomoći u cijeloj, nimalo jednostavnoj proceduri.

S obzirom na pličine i hridi, ali i područje zabranjenog sidrenja i prolaza E od luke, Durrësu obavezno treba prilaziti iz smjera SW-NE. U posljednjoj fazi ova je ruta označena crvenim i crnim plutačama sa svjetlom (vidi gornji plan).

Svakako preporučujemo nabavu dobrih pomorskih karata ovih voda prije polaska, na primjer karte 100-30 Ulcinj-Durrës (HHI), usto i izvrsne BA 1590 (British Admirality) s planovima luka Durrës i Vlorë.

Luka Durrës je nevelika, ali pretrpana. Uz W lučku obalu i u dnu luke pristaju veliki trajekti (na linijama za Bari, Brindisi, Anconu). NE kut luke je pun manjih teretnih i ribarskih brodova, tu je i brodogradilište, i sve to doista može obeshrabriti na prvi pogled – nigdje ni metra slobodne obale. No, kako ćete se već ranije najaviti Obalnoj straži (kanal 11), a potom i lučkoj upravi u Durrësu (kanal 15), od njih zatražite pomoć i upute; vjerojatno ćete se morati vezati bokom na neki ribarski ili sličan brod. Kako je rečeno u okviru, nemojte izlaziti na kopno prije dolaska ovlaštenih osoba.

---

image

Zavući se ovamo jahtom nije lako - luka Durrës

---

Durrës je velik grad, zanimljivo je da kontinuirano postoji gotovo tri tisućljeća. Nedaleko W ulaznog lukobrana nalazi se grčki teatar uklopljen u malu udolinu; nažalost, okružen je ružnom novovjekom gradnjom.

---

image
---

Zanimljivi Vlorë

Sljedeći korak prema jugu je luka Vlorë, u koju ćete ući jedino ako u Durrësu niste deklarirali ulazak u zemlju, a želite u Marinu Orikum. Vlorë (Valona) je, naime, zanimljiv grad, ali loša, točnije neuređena luka.

Ipak, kako navode neki nautičarski izvori, postupak s vlastima ovdje zna biti jednostavniji. U Vloru također pristižu trajekti (linija za Brindisi). Pripazite da vas s mora ne zbuni postojanje čak tri slične luke; prava je ona najjužnija, ostale dvije (2-3 milje sjevernije) teretne su luke i iza njih su industrijska postrojenja.

Vlorë se nalazi na E strani prostranoga istoimenoga zaljeva (Gjiu i Vlorës). Približavajući se Vlori pozovite (na engleskom jeziku) Lučku kapetaniju na VHF kanale 15 ili 16. Prema nekim iskustvima, možete pokušati odmah zatražiti dopuštenje da nastavite izravno do Marine Orikum, te da lučke formalnosti obavite tamo. U tom slučaju proći ćete vjerojatno bez angažiranja lučkog agenta. Ako ipak zatraže od vas da najprije uplovite u Vlorë, oboružajte se strpljenjem jer bi procedure mogle potrajati.

---

image
---

Luka Vlorë namijenjena je velikim brodovima pa malim plovilom nije lako pristati, prije svega zbog visokih, starim auto gumama obloženih obala, iz kojih znaju viriti vrlo nezgodne čelične grede. Pripazite ako vam kobilica gazi dva metra ili više, jer more uz rivu je plitko i zamućeno pa se ne razabire dno. Usto, luka je razmjerno slabo zaštićena od južnih i zapadnih vjetrova.

U samom dnu Zaljeva Vlorë, oko 7 milja u kursu 185 od luke Vlorë nalazi se Marina Orikum. Smještena je na ušću male rijeke imena Lumi i Dukatit, a iza nje prostire se meliorirano polje. Oprez, dubine u marini su oko 2,5 m!

Marinom upravlja talijanska tvrtka Giorgi Alfo Sh.P.K. Dostupni podaci o marini u trenutku tiskanja ove knjige još nisu bili potpuni, pa preporučujemo da prije nego što se tamo zaputite potražite aktualne podatke. Orikum je naselje nazvano prema antičkom gradu Oricumu (ostaci su vidljivi oko 7 km zapadno od marine). Dubok zaljev Vlorë pruža zaštitu od S i W vjetrova (koji ipak mogu zapuhati priličnom snagom s planina u zaleđu), a u duboko zavučenoj marini more je posve mirno.

---

image

U plitku Marinu Orikum treba uploviti vrlo oprezno

---

Uzak prolaz

Dvije velike zgrade u marini, arhitektonski osobito oblikovane u crvenoj cigli, s mora su vidljive izdaleka i dio su hotelskog kompleksa s restoranima i nedalekom dugačkom pješčanom plažom.

Uplovljenje traži oprez. Do unutrašnjeg akvatorija marine vodi uzak prolaz. Prilaziti treba polako iz N smjera. Nizak lukobran teško se razabire na pozadini kameno-pješčanog obalnog ruba. Na vrhu lukobrana od nabacanih betonskih blokova je stup sa zelenim svjetlom, ESE od njega u moru je plutača s crvenim svjetlom koja štiti od plitkog spruda. Nakon prolaska između vrha lukobrana i plutače, po lijevom boku slijedi još nekoliko plutača. U posljednjem trenutku, nakon prolaska posljednje plutače u nizu, treba skrenuti oštro ulijevo i nastaviti uskim prolazom u marinu (vidi najgornju sliku). Dubine, rekosmo, nisu velike, ali kod unutrašnjeg gata jaružane su na mjeru dovoljnu za gaz prosječnih jedrilica.

---

image
---

Vezovi su opremljeni priključcima za struju i vodu. Marina je čuvana i noću dobro osvijetljena. Nakon Marine Orikum preostaje još isploviti iz zaljeva Vlorë kroz 2,5 milje širok prolaz između kopna i otoka Sazan. Otok je, rekosmo, zabranjena zona. Ovim prolazom plove trajekti na liniji Brindisi – Vlorë, stoga pripazite. A u nastavku plovidbe prema jugu i dalje se držite barem pet milja od albanske obale; ulazite u Jonsko more, pred vama je otok Krf.

---

ALBANSKI PROPISI

Uplovljenje u Albaniju

U prilazu južnom dijelu albanskih teritorijalnih voda možete očekivati susret s brodom talijanske Obalne straže, jer sukladno sporazumu dviju zemalja oni patroliraju akvatorijem istočnog dijela Otrantskih vrata. Pritom treba obavezno slušati VHF kanal 11, radni kanal albanske Obalne straže.

Albanske lučke vlasti očekuju da ih nazovete, ako se ne radi o situaciji više sile, barem 3 milje prije luke. Pri tome, glavna luka za ulaz u Albaniju je Durrës (VHF kanal 15), kamo svakodnevno pristaju trajekti iz Italije. Jezik sporazumijevanja na VHF-u je engleski, moguće i talijanski.

Dolaskom u luku treba, bez napuštanja broda, najprije čekati dolazak službenih osoba (lučkog kapetana i policijskog službenika). Prema ranijim iskustvima može se očekivati da oni zahtijevaju posredovanje ovlaštenog albanskog lučkog agenta. Čini se da se ovaj zahtjev ponekad ne postavlja u Vlori, gdje će vam, s manje komplikacija nego u Durrësu, dati dozvolu da nastavite plovidbu do Marine Orikum. Pri napuštanju luke treba zatražiti novi dokument kojim se dopušta isplovljenje.

U svim ovim postupcima vlasti će iznova zahtijevati kopiju popisa posade (Crew list) i brodskih papira, pa je mudro ranije pripremiti više kopija!

Restrikcije u plovidbi

U obalnoj plovidbi albanskim teritorijalnim vodama plovila se ne smiju približavati kopnu na manje od 3 milje. Zabranjene zone postoje u blizini luke Sarande (preko puta otoka Krfa) i oko otoka Sazan, ali čini se da strogost ovih propisa postupno opada. U Sarande se može bez problema uploviti, tu očekujte jednak postupak onome u Durrësu i Vlori.

*Napomena: Albanija se naglašeno otvara prema inozemnim turistima (i nautičarima), pa je prije puta uputno provjeriti najnovije podatke.

 

---

---

image

Luka Durres

Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IZRAVNA RUTA VRLO JE IZAZOVNA JER UZDUŽNO SIJEČE CIJELI JUŽNI JADRAN, PA ĆE PLOVIDBA TRAJATI 30 DO 40 SATI, OVISNO O PROSJEČNOJ BRZINI. AKO PLANIRATE PLOVITI NA MOTOR, TREBATE IZRAČUNATI KOLIKO VAM TREBA GORIVA I MOGU LI TU KOLIČINU PRIMITI BRODSKI SPREMNICI. A SVE RANIJE PRIČE O GVARDIJAMA I DISCIPLINI POSADE OVDJE ĆE U POTPUNOSTI DOĆI DO IZRAŽAJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kroz vrata jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IZRAVNA RUTA VRLO JE IZAZOVNA JER UZDUŽNO SIJEČE CIJELI JUŽNI JADRAN, PA ĆE PLOVIDBA TRAJATI 30 DO 40 SATI, OVISNO O PROSJEČNOJ BRZINI. AKO PLANIRATE PLOVITI NA MOTOR, TREBATE IZRAČUNATI KOLIKO VAM TREBA GORIVA I MOGU LI TU KOLIČINU PRIMITI BRODSKI SPREMNICI. A SVE RANIJE PRIČE O GVARDIJAMA I DISCIPLINI POSADE OVDJE ĆE U POTPUNOSTI DOĆI DO IZRAŽAJA kroz vrata jadrana 2 0 10587 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-06 13:46:29 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-08 08:30:26 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2024-02-08 08:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => IZRAVNA RUTA VRLO JE IZAZOVNA JER UZDUŽNO SIJEČE CIJELI JUŽNI JADRAN, PA ĆE PLOVIDBA TRAJATI 30 DO 40 SATI, OVISNO O PROSJEČNOJ BRZINI. AKO PLANIRATE PLOVITI NA MOTOR, TREBATE IZRAČUNATI KOLIKO VAM TREBA GORIVA I MOGU LI TU KOLIČINU PRIMITI BRODSKI S [metadata] => robots= author= title=Trideset sati plovidbe za najsposobnije: zaplovili smo izravnom rutom do Krfa uz obalu Albanije page_title=Trideset sati plovidbe za najsposobnije: zaplovili smo izravnom rutom do Krfa uz obalu Albanije [metakey] => jadranske đite, najljepše jadranske plovidbe, Darko Tralić, Albanija, krf [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26531958.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26391977.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26391978.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26391979.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26391980.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26391981.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26391982.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26391983.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26392386.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26473494.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/06\/26473493.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","","","","","","","","","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Arhitektura Durresa je vrlo \u017eivopisna<\/p>","

Prva marina - Albanija se otvara nauti\u010darima<\/p>","

U plitku Marinu Orikum<\/em> treba uploviti vrlo oprezno<\/p>","

Zavu\u0107i se ovamo jahtom nije lako - luka Durr\u00ebs<\/p>","","","","","

Ruta broj 2 ide izravno prema Krfu, a broj 3 uz obalu Albanije<\/p>","

Otok Sazan<\/p>","

Luka Durres<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_26531958_1920.jpg":"1920x1080","k_26531958_1280.jpg":"1280x1280","k_26531958_1024.jpg":"1024x1024","k_26531958_640.jpg":"640x640","k_26531958_480.jpg":"480x480","k_26531958_340.jpg":"340x340","k_26531958_220.jpg":"220x220","o_26531958_1280.jpg":"1280x720","o_26531958_1024.jpg":"1024x576","o_26531958_640.jpg":"640x360","o_26531958_480.jpg":"480x270","o_26531958_340.jpg":"340x191","o_26531958_220.jpg":"220x123","h_26531958_1280.jpg":"1280x854","h_26531958_1024.jpg":"1024x683","h_26531958_640.jpg":"640x427","h_26531958_480.jpg":"480x320","h_26531958_340.jpg":"340x227","h_26531958_220.jpg":"220x147","pp_26531958_1280.jpg":"1280x1628","pp_26531958_1024.jpg":"1024x1303","pp_26531958_640.jpg":"640x814","pp_26531958_480.jpg":"480x611","pp_26531958_340.jpg":"340x432","pp_26531958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x780","hd_26391977_1920.jpg":"1920x1080","k_26391977_1280.jpg":"1280x1280","k_26391977_1024.jpg":"1024x1024","k_26391977_640.jpg":"640x640","k_26391977_480.jpg":"480x480","k_26391977_340.jpg":"340x340","k_26391977_220.jpg":"220x220","o_26391977_1280.jpg":"1280x1018","o_26391977_1024.jpg":"1024x815","o_26391977_640.jpg":"640x509","o_26391977_480.jpg":"480x382","o_26391977_340.jpg":"340x270","o_26391977_220.jpg":"220x175","h_26391977_1280.jpg":"1280x854","h_26391977_1024.jpg":"1024x683","h_26391977_640.jpg":"640x427","h_26391977_480.jpg":"480x320","h_26391977_340.jpg":"340x227","h_26391977_220.jpg":"220x147","pp_26391977_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391977_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391977_640.jpg":"640x814","pp_26391977_480.jpg":"480x611","pp_26391977_340.jpg":"340x432","pp_26391977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x749","hd_26391978_1920.jpg":"1920x1080","k_26391978_1280.jpg":"1280x1280","k_26391978_1024.jpg":"1024x1024","k_26391978_640.jpg":"640x640","k_26391978_480.jpg":"480x480","k_26391978_340.jpg":"340x340","k_26391978_220.jpg":"220x220","o_26391978_1280.jpg":"1280x978","o_26391978_1024.jpg":"1024x782","o_26391978_640.jpg":"640x489","o_26391978_480.jpg":"480x366","o_26391978_340.jpg":"340x259","o_26391978_220.jpg":"220x168","h_26391978_1280.jpg":"1280x854","h_26391978_1024.jpg":"1024x683","h_26391978_640.jpg":"640x427","h_26391978_480.jpg":"480x320","h_26391978_340.jpg":"340x227","h_26391978_220.jpg":"220x147","pp_26391978_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391978_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391978_640.jpg":"640x814","pp_26391978_480.jpg":"480x611","pp_26391978_340.jpg":"340x432","pp_26391978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x697","hd_26391979_1920.jpg":"1920x1080","k_26391979_1280.jpg":"1280x1280","k_26391979_1024.jpg":"1024x1024","k_26391979_640.jpg":"640x640","k_26391979_480.jpg":"480x480","k_26391979_340.jpg":"340x340","k_26391979_220.jpg":"220x220","o_26391979_1280.jpg":"1280x910","o_26391979_1024.jpg":"1024x728","o_26391979_640.jpg":"640x455","o_26391979_480.jpg":"480x341","o_26391979_340.jpg":"340x241","o_26391979_220.jpg":"220x156","h_26391979_1280.jpg":"1280x854","h_26391979_1024.jpg":"1024x683","h_26391979_640.jpg":"640x427","h_26391979_480.jpg":"480x320","h_26391979_340.jpg":"340x227","h_26391979_220.jpg":"220x147","pp_26391979_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391979_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391979_640.jpg":"640x814","pp_26391979_480.jpg":"480x611","pp_26391979_340.jpg":"340x432","pp_26391979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3032","hd_26391980_1920.jpg":"1920x1080","k_26391980_1280.jpg":"1280x1280","k_26391980_1024.jpg":"1024x1024","k_26391980_640.jpg":"640x640","k_26391980_480.jpg":"480x480","k_26391980_340.jpg":"340x340","k_26391980_220.jpg":"220x220","o_26391980_1280.jpg":"1280x2021","o_26391980_1024.jpg":"1024x1617","o_26391980_640.jpg":"640x1010","o_26391980_480.jpg":"480x758","o_26391980_340.jpg":"340x536","o_26391980_220.jpg":"220x347","h_26391980_1280.jpg":"1280x854","h_26391980_1024.jpg":"1024x683","h_26391980_640.jpg":"640x427","h_26391980_480.jpg":"480x320","h_26391980_340.jpg":"340x227","h_26391980_220.jpg":"220x147","pp_26391980_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391980_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391980_640.jpg":"640x814","pp_26391980_480.jpg":"480x611","pp_26391980_340.jpg":"340x432","pp_26391980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1885","hd_26391981_1920.jpg":"1920x1080","k_26391981_1280.jpg":"1280x1280","k_26391981_1024.jpg":"1024x1024","k_26391981_640.jpg":"640x640","k_26391981_480.jpg":"480x480","k_26391981_340.jpg":"340x340","k_26391981_220.jpg":"220x220","o_26391981_1280.jpg":"1280x1256","o_26391981_1024.jpg":"1024x1005","o_26391981_640.jpg":"640x628","o_26391981_480.jpg":"480x471","o_26391981_340.jpg":"340x333","o_26391981_220.jpg":"220x215","h_26391981_1280.jpg":"1280x854","h_26391981_1024.jpg":"1024x683","h_26391981_640.jpg":"640x427","h_26391981_480.jpg":"480x320","h_26391981_340.jpg":"340x227","h_26391981_220.jpg":"220x147","pp_26391981_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391981_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391981_640.jpg":"640x814","pp_26391981_480.jpg":"480x611","pp_26391981_340.jpg":"340x432","pp_26391981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2875","hd_26391982_1920.jpg":"1920x1080","k_26391982_1280.jpg":"1280x1280","k_26391982_1024.jpg":"1024x1024","k_26391982_640.jpg":"640x640","k_26391982_480.jpg":"480x480","k_26391982_340.jpg":"340x340","k_26391982_220.jpg":"220x220","o_26391982_1280.jpg":"1280x1916","o_26391982_1024.jpg":"1024x1533","o_26391982_640.jpg":"640x958","o_26391982_480.jpg":"480x718","o_26391982_340.jpg":"340x509","o_26391982_220.jpg":"220x329","h_26391982_1280.jpg":"1280x854","h_26391982_1024.jpg":"1024x683","h_26391982_640.jpg":"640x427","h_26391982_480.jpg":"480x320","h_26391982_340.jpg":"340x227","h_26391982_220.jpg":"220x147","pp_26391982_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391982_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391982_640.jpg":"640x814","pp_26391982_480.jpg":"480x611","pp_26391982_340.jpg":"340x432","pp_26391982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1857","hd_26391983_1920.jpg":"1920x1080","k_26391983_1280.jpg":"1280x1280","k_26391983_1024.jpg":"1024x1024","k_26391983_640.jpg":"640x640","k_26391983_480.jpg":"480x480","k_26391983_340.jpg":"340x340","k_26391983_220.jpg":"220x220","o_26391983_1280.jpg":"1280x1238","o_26391983_1024.jpg":"1024x990","o_26391983_640.jpg":"640x619","o_26391983_480.jpg":"480x464","o_26391983_340.jpg":"340x328","o_26391983_220.jpg":"220x212","h_26391983_1280.jpg":"1280x854","h_26391983_1024.jpg":"1024x683","h_26391983_640.jpg":"640x427","h_26391983_480.jpg":"480x320","h_26391983_340.jpg":"340x227","h_26391983_220.jpg":"220x147","pp_26391983_1280.jpg":"1280x1628","pp_26391983_1024.jpg":"1024x1303","pp_26391983_640.jpg":"640x814","pp_26391983_480.jpg":"480x611","pp_26391983_340.jpg":"340x432","pp_26391983_220.jpg":"220x280"},{"size0":"579x755","hd_26392386_1920.jpg":"1920x1080","k_26392386_1280.jpg":"1280x1280","k_26392386_1024.jpg":"1024x1024","k_26392386_640.jpg":"640x640","k_26392386_480.jpg":"480x480","k_26392386_340.jpg":"340x340","k_26392386_220.jpg":"220x220","o_26392386_1280.jpg":"1280x1669","o_26392386_1024.jpg":"1024x1335","o_26392386_640.jpg":"640x834","o_26392386_480.jpg":"480x625","o_26392386_340.jpg":"340x443","o_26392386_220.jpg":"220x286","h_26392386_1280.jpg":"1280x854","h_26392386_1024.jpg":"1024x683","h_26392386_640.jpg":"640x427","h_26392386_480.jpg":"480x320","h_26392386_340.jpg":"340x227","h_26392386_220.jpg":"220x147","pp_26392386_1280.jpg":"1280x1628","pp_26392386_1024.jpg":"1024x1303","pp_26392386_640.jpg":"640x814","pp_26392386_480.jpg":"480x611","pp_26392386_340.jpg":"340x432","pp_26392386_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26473494_1920.jpg":"1920x1080","k_26473494_1280.jpg":"1280x1280","k_26473494_1024.jpg":"1024x1024","k_26473494_640.jpg":"640x640","k_26473494_480.jpg":"480x480","k_26473494_340.jpg":"340x340","k_26473494_220.jpg":"220x220","o_26473494_1280.jpg":"1280x720","o_26473494_1024.jpg":"1024x576","o_26473494_640.jpg":"640x360","o_26473494_480.jpg":"480x270","o_26473494_340.jpg":"340x191","o_26473494_220.jpg":"220x123","h_26473494_1280.jpg":"1280x854","h_26473494_1024.jpg":"1024x683","h_26473494_640.jpg":"640x427","h_26473494_480.jpg":"480x320","h_26473494_340.jpg":"340x227","h_26473494_220.jpg":"220x147","pp_26473494_1280.jpg":"1280x1628","pp_26473494_1024.jpg":"1024x1303","pp_26473494_640.jpg":"640x814","pp_26473494_480.jpg":"480x611","pp_26473494_340.jpg":"340x432","pp_26473494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26473493_1920.jpg":"1920x1080","k_26473493_1280.jpg":"1280x1280","k_26473493_1024.jpg":"1024x1024","k_26473493_640.jpg":"640x640","k_26473493_480.jpg":"480x480","k_26473493_340.jpg":"340x340","k_26473493_220.jpg":"220x220","o_26473493_1280.jpg":"1280x853","o_26473493_1024.jpg":"1024x682","o_26473493_640.jpg":"640x426","o_26473493_480.jpg":"480x320","o_26473493_340.jpg":"340x226","o_26473493_220.jpg":"220x146","h_26473493_1280.jpg":"1280x854","h_26473493_1024.jpg":"1024x683","h_26473493_640.jpg":"640x427","h_26473493_480.jpg":"480x320","h_26473493_340.jpg":"340x227","h_26473493_220.jpg":"220x147","pp_26473493_1280.jpg":"1280x1628","pp_26473493_1024.jpg":"1024x1303","pp_26473493_640.jpg":"640x814","pp_26473493_480.jpg":"480x611","pp_26473493_340.jpg":"340x432","pp_26473493_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14891240 Threads: 3 Questions: 3139600546 Slow queries: 6998283 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234765053 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/trideset-sati-plovidbe-za-najsposobnije-zaplovili-smo-izravnom-rutom-do-krfa-uz-obalu-albanije-1362116 [printLink] => /om/nautika/trideset-sati-plovidbe-za-najsposobnije-zaplovili-smo-izravnom-rutom-do-krfa-uz-obalu-albanije-1362116?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699529 [name] => najljepše jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepse-jadranske-plovidbe [link] => /tag/najljepse-jadranske-plovidbe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 520613 [name] => Albanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => albanija [link] => /tag/albanija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 703981 [name] => krf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-25 12:52:09 [main_article_id] => 0 [alias] => krf [link] => /tag/krf ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IZRAVNA RUTA VRLO JE IZAZOVNA JER UZDUŽNO SIJEČE CIJELI JUŽNI JADRAN, PA ĆE PLOVIDBA TRAJATI 30 DO 40 SATI, OVISNO O PROSJEČNOJ BRZINI. AKO PLANIRATE PLOVITI NA MOTOR, TREBATE IZRAČUNATI KOLIKO VAM TREBA GORIVA I MOGU LI TU KOLIČINU PRIMITI BRODSKI SPREMNICI. A SVE RANIJE PRIČE O GVARDIJAMA I DISCIPLINI POSADE OVDJE ĆE U POTPUNOSTI DOĆI DO IZRAŽAJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kroz vrata jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trideset sati plovidbe za najsposobnije: zaplovili smo izravnom rutom do Krfa uz obalu Albanije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26531958.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Arhitektura Durresa je vrlo živopisna

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26531958.jpg [title] =>

Arhitektura Durresa je vrlo živopisna

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26391977.jpg [title] =>

Prva marina - Albanija se otvara nautičarima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26391978.jpg [title] =>

U plitku Marinu Orikum treba uploviti vrlo oprezno

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26391979.jpg [title] =>

Zavući se ovamo jahtom nije lako - luka Durrës

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26391980.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26391981.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26391982.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26391983.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26392386.jpg [title] =>

Ruta broj 2 ide izravno prema Krfu, a broj 3 uz obalu Albanije

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26473494.jpg [title] =>

Otok Sazan

Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/06/26473493.jpg [title] =>

Luka Durres

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovo će biti odabir najsposobnijih. S toga stanovišta i ne treba mnogo govoriti o ruti koja uzdužno siječe cijeli južni Jadran, osim: bit će to izrazito velik napor za brod i posadu. Činjenica da će to trajati, ovisno o prosječnoj brzini, 30, možda i 40 sati (pogotovo ako ovisite o vjetru) razumljiva je sama po sebi. Ako biste računali na motor, lako ćete izračunati koliko je to goriva; može li ga toliko uopće stati u brodske spremnike? A sve one ranije priče o gvardijama i disciplini posade ovdje će u potpunosti doći do izražaja.

Proučite prognozu

Na dvije se ključne stvari treba pripremiti. Prvo na redu bit će proučavanje vremenske prognoze, ali to je moguće tek par dana prije polaska. Tući provom u jako jugo satima – to zapravo i nema puno smisla, a i potencijalno je opasno jer će jako naprezati trup i opremu. Što učiniti ako se razvija jugo, koje će možda potrajati danima? Odustati? Promijeniti rutu u onu bliže jednoj ili drugoj obali Jadrana (i eventualnim lukama spasa)? Odluka nije jednostavna i zahtijevat će procjenu iskusnog skipera.

Druga je ključna činjenica: kada već zaplovite, bit će nužan stalan oprez zbog gustog pomorskog prometa koji će rasti kako se približavate Otrantskim vratima. Magistralna ruta velikih teretnjaka na putu iz Jadrana i u njega bliža je talijanskoj obali, ali trajekti i druge grdosije intenzivno plove i na transverzalnim rutama između Barija i Dubrovnika, Barija i Bara, Barija i Durrësa itd. Tu opet podsjećamo na važnost kvalitetnog radar reflektora (da vas drugi uoče na vrijeme) i na nesumnjivu korist od vlastitog radara.

Držimo da je najmudrije tempirati polazak na način da u svitanje stignete na tridesetak milja od albanskog otoka Sazan, najzapadnije točke Albanije (tada imate još oko 90 milja do Krfa, što znači da ga možete dohvatiti prije mraka). U tom trenutku još ste izvan albanskih teritorijalnih voda; nekoć bi i nehotičnim ulaskom u njih za nautičare uslijedili mučni doživljaji, ali otkad je Albanija članica NATO saveza i otkad se ta zemlja ubrzano turistički razvija, to više nije takav problem. Ipak, naša je preporuka da Sazan obiđete vrlo široko (sam otok je zabranjeno područje) te da se u nastavku, sve do Sjevernog krfskog kanala, držite na 5 ili više milja od albanske obale (albanski propisi traže minimum 3 milje), bez obzira na činjenicu da, prema sporazumu dviju zemalja, odnedavno talijanska, a ne albanska Obalna straža ima ingerencije na ovom dijelu mora. Konačno, neće biti suvišno još jednom ponoviti: nemojte izabrati ovakav način plovidbe do Krfa ako niste posve sigurni u sposobnosti broda, posade i skipera.

---

image

Otok Sazan

Shutterstock
---

Uz Crnu Goru i Albaniju

Tek malo dulja od izravne rute, a ipak značajno kraća od talijanske, ova je varijanta postala moguća tek spomenutim otvaranjem Albanije za jahte sa stranom zastavom. Usto, crnogorske luke i marine postaju sve bolje, opremljenije i zanimljivije.

S druge strane, uplovljavanje u albanske luke još uvijek nije posve lagan postupak. U sagledavanju nužnih procedura pomoći će vam sažetak osnovnih propisa u posebnom okviru (podaci iz 2017.), no ako kanite odabrati ovu rutu, svakako prije polaska na plovidbu provjerite aktualno stanje!

Gledano iz Hrvatske, najpovoljnija točka za polazak svakako je Dubrovnik (ACI marina Rijeka Dubrovačka, alternativno ACI marina Slano). Ako ne žurite – a u razmjerima plovidbe do Jonskog mora i dalje doista nema razloga za nerazumnu žurbu – bilo bi šteta ne iskoristiti priliku i ne posjetiti Boku kotorsku, iako je to skretanje s idealne crte. U tom smislu razmislite o tivatskoj Marini Porto Montenegro kao prvom zastanku, a dan poslije o laganoj plovidbi kroz tjesnac Verige do fascinantnog Kotora. Uostalom, najbolje će biti da u tom slučaju pobliže proučite cijelo prethodno poglavlje, Do Boke kotorske (i dalje).

Uz crnogorsku obalu južnije od Boke proći ćete uz Budvu i doploviti u Luku Bar. Sam grad Bar nije tako zanimljiv kao, na primjer, Kotor ili Budva, ali u N dijelu barske luke nalazi se prostrana i dobro opremljena marina, idealna za popunu zaliha prije nastavka plovidbe prema Albaniji. Ovdje ćete se i odjaviti iz crnogorskih voda.

---

---

Marina Bar ima 600 vezova u moru i 250 na kopnu (najveća duljina plovila je 35 m, najveći gaz 5 m), priključke za vodu i struju na svim vezovima, sve potrebne servise, restoran, poštu, rent-a-car agenciju, crpku za gorivo; nedaleko su i teniski tereni, marketi itd. Više saznajte na: www.marina-bar.me.

Oko 10 milja SE od Bara nalazi se rt Mendra sa svjetionikom (B DBl 10s 11M) nakon kojega se obalna crta lomi više ulijevo prema Ulcinju i ušću rijeke Bojane (granici između Crne Gore i Albanije). Najbolje će biti da već kod spomenutog rta usmjerite brod u kurs 180, kako biste se nadalje držali na pristojnoj udaljenosti od albanske obale. Za svaki slučaj ispod desnoga križa na vrijeme podignite albansku zastavu ispod žute (Q).

---

image

Ruta broj 2 ide izravno prema Krfu, a broj 3 uz obalu Albanije

---

Zabranjena zona

Sjeverni dio albanske obale (Gjiu i Drinit – Drinski zaljev) ne pruža nikakvu mogućnost za pristajanje; iznimka je (inače dobra) lučica Shëngjini, ali je nažalost u zabranjenoj zoni. Izdaleka obiđite istureni rt sa svjetionikom Sqepi i Skënderbeut (B Bl(2) 10s 8M) i uskoro ćete se približiti najvećoj albanskoj luci, Durrësu.

Durrës je najbolji izbor za prijavu albanskim vlastima. Ovaj postupak može biti donekle složen i dugotrajan (pogledajte okvir na sljedećoj stranici), ali u Durrësu lučke vlasti imaju iskustva sa stranim jahtama. Tu se nalazi i nekoliko pomorskih agencija koje mogu znatno pripomoći u cijeloj, nimalo jednostavnoj proceduri.

S obzirom na pličine i hridi, ali i područje zabranjenog sidrenja i prolaza E od luke, Durrësu obavezno treba prilaziti iz smjera SW-NE. U posljednjoj fazi ova je ruta označena crvenim i crnim plutačama sa svjetlom (vidi gornji plan).

Svakako preporučujemo nabavu dobrih pomorskih karata ovih voda prije polaska, na primjer karte 100-30 Ulcinj-Durrës (HHI), usto i izvrsne BA 1590 (British Admirality) s planovima luka Durrës i Vlorë.

Luka Durrës je nevelika, ali pretrpana. Uz W lučku obalu i u dnu luke pristaju veliki trajekti (na linijama za Bari, Brindisi, Anconu). NE kut luke je pun manjih teretnih i ribarskih brodova, tu je i brodogradilište, i sve to doista može obeshrabriti na prvi pogled – nigdje ni metra slobodne obale. No, kako ćete se već ranije najaviti Obalnoj straži (kanal 11), a potom i lučkoj upravi u Durrësu (kanal 15), od njih zatražite pomoć i upute; vjerojatno ćete se morati vezati bokom na neki ribarski ili sličan brod. Kako je rečeno u okviru, nemojte izlaziti na kopno prije dolaska ovlaštenih osoba.

---

image

Zavući se ovamo jahtom nije lako - luka Durrës

---

Durrës je velik grad, zanimljivo je da kontinuirano postoji gotovo tri tisućljeća. Nedaleko W ulaznog lukobrana nalazi se grčki teatar uklopljen u malu udolinu; nažalost, okružen je ružnom novovjekom gradnjom.

---

---

Zanimljivi Vlorë

Sljedeći korak prema jugu je luka Vlorë, u koju ćete ući jedino ako u Durrësu niste deklarirali ulazak u zemlju, a želite u Marinu Orikum. Vlorë (Valona) je, naime, zanimljiv grad, ali loša, točnije neuređena luka.

Ipak, kako navode neki nautičarski izvori, postupak s vlastima ovdje zna biti jednostavniji. U Vloru također pristižu trajekti (linija za Brindisi). Pripazite da vas s mora ne zbuni postojanje čak tri slične luke; prava je ona najjužnija, ostale dvije (2-3 milje sjevernije) teretne su luke i iza njih su industrijska postrojenja.

Vlorë se nalazi na E strani prostranoga istoimenoga zaljeva (Gjiu i Vlorës). Približavajući se Vlori pozovite (na engleskom jeziku) Lučku kapetaniju na VHF kanale 15 ili 16. Prema nekim iskustvima, možete pokušati odmah zatražiti dopuštenje da nastavite izravno do Marine Orikum, te da lučke formalnosti obavite tamo. U tom slučaju proći ćete vjerojatno bez angažiranja lučkog agenta. Ako ipak zatraže od vas da najprije uplovite u Vlorë, oboružajte se strpljenjem jer bi procedure mogle potrajati.

---

---

Luka Vlorë namijenjena je velikim brodovima pa malim plovilom nije lako pristati, prije svega zbog visokih, starim auto gumama obloženih obala, iz kojih znaju viriti vrlo nezgodne čelične grede. Pripazite ako vam kobilica gazi dva metra ili više, jer more uz rivu je plitko i zamućeno pa se ne razabire dno. Usto, luka je razmjerno slabo zaštićena od južnih i zapadnih vjetrova.

U samom dnu Zaljeva Vlorë, oko 7 milja u kursu 185 od luke Vlorë nalazi se Marina Orikum. Smještena je na ušću male rijeke imena Lumi i Dukatit, a iza nje prostire se meliorirano polje. Oprez, dubine u marini su oko 2,5 m!

Marinom upravlja talijanska tvrtka Giorgi Alfo Sh.P.K. Dostupni podaci o marini u trenutku tiskanja ove knjige još nisu bili potpuni, pa preporučujemo da prije nego što se tamo zaputite potražite aktualne podatke. Orikum je naselje nazvano prema antičkom gradu Oricumu (ostaci su vidljivi oko 7 km zapadno od marine). Dubok zaljev Vlorë pruža zaštitu od S i W vjetrova (koji ipak mogu zapuhati priličnom snagom s planina u zaleđu), a u duboko zavučenoj marini more je posve mirno.

---

image

U plitku Marinu Orikum treba uploviti vrlo oprezno

---

Uzak prolaz

Dvije velike zgrade u marini, arhitektonski osobito oblikovane u crvenoj cigli, s mora su vidljive izdaleka i dio su hotelskog kompleksa s restoranima i nedalekom dugačkom pješčanom plažom.

Uplovljenje traži oprez. Do unutrašnjeg akvatorija marine vodi uzak prolaz. Prilaziti treba polako iz N smjera. Nizak lukobran teško se razabire na pozadini kameno-pješčanog obalnog ruba. Na vrhu lukobrana od nabacanih betonskih blokova je stup sa zelenim svjetlom, ESE od njega u moru je plutača s crvenim svjetlom koja štiti od plitkog spruda. Nakon prolaska između vrha lukobrana i plutače, po lijevom boku slijedi još nekoliko plutača. U posljednjem trenutku, nakon prolaska posljednje plutače u nizu, treba skrenuti oštro ulijevo i nastaviti uskim prolazom u marinu (vidi najgornju sliku). Dubine, rekosmo, nisu velike, ali kod unutrašnjeg gata jaružane su na mjeru dovoljnu za gaz prosječnih jedrilica.

---

---

Vezovi su opremljeni priključcima za struju i vodu. Marina je čuvana i noću dobro osvijetljena. Nakon Marine Orikum preostaje još isploviti iz zaljeva Vlorë kroz 2,5 milje širok prolaz između kopna i otoka Sazan. Otok je, rekosmo, zabranjena zona. Ovim prolazom plove trajekti na liniji Brindisi – Vlorë, stoga pripazite. A u nastavku plovidbe prema jugu i dalje se držite barem pet milja od albanske obale; ulazite u Jonsko more, pred vama je otok Krf.

---

ALBANSKI PROPISI

Uplovljenje u Albaniju

U prilazu južnom dijelu albanskih teritorijalnih voda možete očekivati susret s brodom talijanske Obalne straže, jer sukladno sporazumu dviju zemalja oni patroliraju akvatorijem istočnog dijela Otrantskih vrata. Pritom treba obavezno slušati VHF kanal 11, radni kanal albanske Obalne straže.

Albanske lučke vlasti očekuju da ih nazovete, ako se ne radi o situaciji više sile, barem 3 milje prije luke. Pri tome, glavna luka za ulaz u Albaniju je Durrës (VHF kanal 15), kamo svakodnevno pristaju trajekti iz Italije. Jezik sporazumijevanja na VHF-u je engleski, moguće i talijanski.

Dolaskom u luku treba, bez napuštanja broda, najprije čekati dolazak službenih osoba (lučkog kapetana i policijskog službenika). Prema ranijim iskustvima može se očekivati da oni zahtijevaju posredovanje ovlaštenog albanskog lučkog agenta. Čini se da se ovaj zahtjev ponekad ne postavlja u Vlori, gdje će vam, s manje komplikacija nego u Durrësu, dati dozvolu da nastavite plovidbu do Marine Orikum. Pri napuštanju luke treba zatražiti novi dokument kojim se dopušta isplovljenje.

U svim ovim postupcima vlasti će iznova zahtijevati kopiju popisa posade (Crew list) i brodskih papira, pa je mudro ranije pripremiti više kopija!

Restrikcije u plovidbi

U obalnoj plovidbi albanskim teritorijalnim vodama plovila se ne smiju približavati kopnu na manje od 3 milje. Zabranjene zone postoje u blizini luke Sarande (preko puta otoka Krfa) i oko otoka Sazan, ali čini se da strogost ovih propisa postupno opada. U Sarande se može bez problema uploviti, tu očekujte jednak postupak onome u Durrësu i Vlori.

*Napomena: Albanija se naglašeno otvara prema inozemnim turistima (i nautičarima), pa je prije puta uputno provjeriti najnovije podatke.

 

---

---

image

Luka Durres

Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Arhitektura Durresa je vrlo živopisna


Prva marina - Albanija se otvara nautičarima


U plitku Marinu Orikum treba uploviti vrlo oprezno


Zavući se ovamo jahtom nije lako - luka Durrës






Ruta broj 2 ide izravno prema Krfu, a broj 3 uz obalu Albanije

Shutterstock

Otok Sazan

Shutterstock

Luka Durres

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/trideset-sati-plovidbe-za-najsposobnije-zaplovili-smo-izravnom-rutom-do-krfa-uz-obalu-albanije-1362116 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b86c661761cfc6fa28c4ca1707a15e3003068a38 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trideset+sati+plovidbe+za+najsposobnije%3A+zaplovili+smo+izravnom+rutom+do+Krfa+uz+obalu+Albanije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftrideset-sati-plovidbe-za-najsposobnije-zaplovili-smo-izravnom-rutom-do-krfa-uz-obalu-albanije-1362116 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftrideset-sati-plovidbe-za-najsposobnije-zaplovili-smo-izravnom-rutom-do-krfa-uz-obalu-albanije-1362116 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IZRAVNA RUTA VRLO JE IZAZOVNA JER UZDUŽNO SIJEČE CIJELI JUŽNI JADRAN, PA ĆE PLOVIDBA TRAJATI 30 DO 40 SATI, OVISNO O PROSJEČNOJ BRZINI. AKO PLANIRATE PLOVITI NA MOTOR, TREBATE IZRAČUNATI KOLIKO VAM TREBA GORIVA I MOGU LI TU KOLIČINU PRIMITI BRODSKI SPREMNICI. A SVE RANIJE PRIČE O GVARDIJAMA I DISCIPLINI POSADE OVDJE ĆE U POTPUNOSTI DOĆI DO IZRAŽAJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kroz vrata jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

kroz vrata jadranaTrideset sati plovidbe za najsposobnije: zaplovili smo izravnom rutom do Krfa uz obalu Albanije

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
8. veljače 2024. - 09:22

Ovo će biti odabir najsposobnijih. S toga stanovišta i ne treba mnogo govoriti o ruti koja uzdužno siječe cijeli južni Jadran, osim: bit će to izrazito velik napor za brod i posadu. Činjenica da će to trajati, ovisno o prosječnoj brzini, 30, možda i 40 sati (pogotovo ako ovisite o vjetru) razumljiva je sama po sebi. Ako biste računali na motor, lako ćete izračunati koliko je to goriva; može li ga toliko uopće stati u brodske spremnike? A sve one ranije priče o gvardijama i disciplini posade ovdje će u potpunosti doći do izražaja.

Proučite prognozu

Na dvije se ključne stvari treba pripremiti. Prvo na redu bit će proučavanje vremenske prognoze, ali to je moguće tek par dana prije polaska. Tući provom u jako jugo satima – to zapravo i nema puno smisla, a i potencijalno je ...

11. svibanj 2024 19:38