stdClass Object ( [id] => 1363509 [title] => Testirali smo Skilso 35, dašak topline s hladnog sjevera [alias] => testirali-smo-skilso-35-dasak-topline-s-hladnog-sjevera [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Skandinavski ravnodušni pristup pri dizajniranju plovila upravo je ono što im daje posebnu draž – na prvi pogled bez originalnih obilježja, ali robusni i svestrani s odličnim pomorstvenim karakteristikama bez obzira na to plovite li mirnim ili uzburkanim morem. Norveško brodogradilište Skilso do 2011. je bilo samostalno, a onda ih je preuzeo kod nas etablirani Viknes i prilagodio dizajn širem europskom tržištu. Prvi model na novoj platformi Skilso 34 Panorama s velikim krovnim otvorom 2015. je privukao pažnju nautičke javnosti, a testirani model Skilso 35 samo je nastavak toga smjera.

Integrirana tenda

Prilazeći plovilu, široka i prostrana krmena platforma spuštena skroz do morske površine na prvi pogled odaje namjere dizajnera – naglasiti neposredan dodir s okolinom uz osjećaj udobnog i komfornog boravka po mjeri veće brodice nego je u stvarnosti. Isto tako primjećuje se visoka razina završne obrade spojeva i ostalih sitnih detalja. Krmena platforma, osim što je prostrana kao sigurna radna platforma prilikom manevriranja, dobro je opremljena od ljestava do vanjskog tuša, prostorom za odlaganje priveznih konopa i morskih igračaka.

U prostrani kokpit ulazi se kroz vratašca s desne strane. U prostranom kokpitu dominira naslonjač sa sklopivim tikovim stolićem u sredini, opremljenim električnim motorom za pretvaranje u poveći ležaj. Posvećenost detaljima primjećujemo i u odabiru materijala i boja obloga. Kokpit je opremljen panoramskim otvorom koji se može zatvoriti tendom integriranom u produžetak tvrdoga krova, tako da se ovaj prostor može izložiti suncu ili nadopuniti bočnim tendama i potpuno zatvoriti, što znatno obogaćuje funkcionalnost. Na desnoj strani kokpita veliki je prolaz na desni bok za sigurnu komunikaciju iz kokpita na ostatak palube. Ispod poda kokpita je strojarnica s neometanim pristupom kroz veliko okno, dovoljno je velika za razne kombinacije pogona i smještaj dodatne opreme.

---

image

Crno-bijela kombinacija dobro mu stoji

Božidar Vukičević/Cropix
---

U prostran salon ulazi se kroz ostakljena vrata i iako se promišljeno maksimalizirao komfor i opremljenost u salonu, pregrađivanjem dijela salona smanjena je mogućnost objedinjavanja salona i kokpita. Osobno smatramo funkcionalnijim open space rješenje. Odmah nakon ulaska u zatvoreni dio palube – salon, s desne strane smještena je dobro opremljena kuhinja koja se organizacijski proširuje i nadograđuje s prostorom iza nje. Funkcionalno nadopunjena s opcijskim hladnjakom u kokpitu te komodom i 85-litarskim smještenim u sjedećoj garnituri nasuprot kuhinje, omogućuje duge đite i pripremu zahtjevnijih kulinarskih specijaliteta.

Sjedeća garnitura sastoji se od velikog naslonjača u obliku slova U za smještaj pet osoba. Garnitura okružuje tikov stolić koji se može preklopiti, opcijski opremiti s električnim podizačem i po potrebi spustiti te pretvoriti u dodatni ležaj. Osim spomenutog hladnjaka ispod garniture je još jedan skladišni prostor, a osim velikih bočnih panoramskih prozora koji karakteriziraju salon, ovaj dio dodatno oplemenjuje staklena stijenka prema krmi koja se u potpunosti sakrije i u kombinaciji s vratima maksimalno otvori prostor salona prema kokpitu.

---

image

Svjetla ima u obilju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Izvrsna preglednost

Promišljeno je osmišljen i dio garniture do skiperova sjedišta s pomičnim naslonjačem – jednostavno se pretvori od garniture okrenute prema salonu i gostima u klupu s koje dvije osobe komodno mogu uživati u pogledu na plovni put tijekom navigacije. Na ovu cjelinu skladno i funkcionalno se nadovezuje komandno mjesto. Skiperska fotelja centralno je smještena, a tijekom plovidbe jednostavno se može okrenuti prema gostima u sjedećoj garnituri. Ovo mjesto karakterizira izvrsna preglednost svakog kutka plovila i okoline, koja nije česta u ovakvih plovila, sam komandni pult je prostran te omogućava smještaj svih potrebnih instrumenata i ostalih igračaka, a ni mjesta za odlaganje stvari ne manjka.

---

image

Neočekivano moderan digitalni kokpit

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naglasili bismo da je ova strana salona povišena, ne samo za bolji pogled na okolinu i jednostavniju komunikaciju prema potpalublju i/ili bočnim vratima salona bez ometanja skipera, nego se dobila i dodatna visina u prostoru ispod salona, što će se kasnije pokazati kao odlično rješenje. Atmosfera u salonu je obogaćena velikim bočnim panoramskim prozorima koji omogućuju puno dnevnog svjetla i lijep pogled uz sve prednosti ostakljenog panoramskog krova. Odabirom boja i materijala obloga dodatno je naglašen osjećaj topline i udobnosti.

---

---

Velikim bočnim vratima komunikacija iz salona prema palubi je neometana i sigurna. Nadgrađe je tlocrtno izmješteno od osi ulijevo, tako da je lijeva šetnica uska i nije za svakodnevnu uporabu. Obje strane imaju jednostavan pristup s krmene platforme, opremljene su rukohvatima na pravoj visini, povišenom razmom do dvije trećine palube i robusnom ogradom oko cijelog plovila, tako da je osjećaj sigurnosti više nego naglašen. Pramčana paluba nalazi se na višoj razini od ostatka palube kako bi se osigurala visina u potpalublju, prostrana je i šteta što zbog zakrivljenog oblika kabine nije bolje iskorištena za sunčalište.

Paluba je zaštićena robusnom ogradom te je pristup sidru siguran. Bitve su primjerene veličine i pozicionirane tako da ih se ne može nagaziti. Prolaz kroz ogradu prema špirunu je prostran, tako da je komunikacija prema obali jednostavna iako bismo voljeli da su sidro i vitlo skriveni u razini palube i špiruna. U potpalublje se silazi prostranim hodnikom i stubištem gdje je jedini garderobni ormar pa je svaki kutak iskorišten za stvaranje dodatnih prostor za spremanje stvari. Centralno, s lijeve strane, nalazi se kupaonica s WC-om i odvojenom tuš-kabinom. Pregradom se dobije na estetici, ali korpulentnijim korisnicima više bi odgovarao jedan veći zajednički prostor. Zato je pramčana kabina besprijekorno osmišljena, karakteriza je veliki volumen s povišenim velikim krevetom, do kojeg je zahvaljujući podestima jednostavno doći s obje strane.

---

image

Visina prostora impresionira

Božidar Vukičević/Cropix
---

Obilje širine

Kabina ima bočna panoramska stakla i okno na stropu i desnoj strani, tako da ima i zraka i prirodnog svjetla. Centralna kabina, koja se nalazi ispod salona, prostrana je i velika, domišljatim rasporedom dizajneri su uz veliki krevet (120 x 200 cm) uspjeli smjestiti i još jedan manji (90 x 200 cm). Kod brodica ove veličine ispod kokpita se uvijek osjećate klaustrofobično, ali već spomenutim podizanjem poda kod sjedeće garniture u salonu, Skilso u centralnoj kabini pruža obilje širine i visine za troje ljudi. Bočnim prozorima koji se otvaraju omogućena je dobra prirodna ventilacija, a odabirom boja interijera stvoren je osjećaj topline uz dnevnu osvijetljenost.

Brojni ormarići i police spremni su za višednevna krstarenja. Brodograditelj za ovaj model nudi Yanmarovu paletu motora, a testirani Skilso bio je opremljen sa svega 370 konjskih snaga pa smo bili malo skeptični u pogledu performansi 6,5 tona teškog poludeplasmanca. Dodavanjem gasa karakterizira ga prije svega udobno ubrzanje, što i očekujemo od plovila čiji je to osnovni koncept, uz ekonomičnost i sigurnost u plovidbi. Pri brzini od 12 čvorova gotovo neprimjetno prelazi u glisiranje, a maksimalnu brzinu od 23 čvora dostigli smo na 3800 okretaja. Iako su očitane potrošnje goriva bile neznatno više u odnosu na tvorničke pretpostavke, dostignuti okretaji ukazuju nam na to da su brodograditelji dobro uparili plovilo i ovog Yanmarova osmocilindraša. Svojom gotovo ravnom krivuljom okretnog momenta osigurava ekonomičnu vožnju u ukupnom rasponu snage, dok bismo za brzinu krstarenja preporučili režim od 2700 okretaja u minuti, uz očekivanu brzinu plovila oko 13 čvorova i potrošnju goriva oko 30 litara na sat.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega:      10,60

Širina:      3,52 m

Težina praznog plovila:      6200 kg

Gaz:      1,15 m

Spremnik goriva:      700 l

Spremnik vode:      280 l

Spremnik otpadnih voda:      140 l

Motor:      Yanmar 8LV 370 HP

Kategorija:      B/6, C/10

Proizvođač: Viknes, Norveška

Zastupnik:      Aduros, Opatija

Cijena testiranog plovila:      375.000 eur + PDV

---

Naravno, ovaj podatak treba uzeti s oprezom jer ipak se radi o poludeplasmancu pa i mnogo ostalih elemenata ima utjecaj na postizanje optimalnih rezultata i pri nižim deplasmanskim brzinama – kako tko voli. Naglasili bismo kako je brzina krstarenja vrlo blizu minimalnoj brzini glisiranja plovila pa za one koji bi željeli ovo plovilo češće opteretiti, opcija jačeg motora trebala bi se uzeti u obzir. Uvjeti za testiranje ovog nordijca bili su tipični za naše zaštićene uvjete uz relativno kratke i male valove koje je trup razbijao s lakoćom i odbijalo ih široko i nisko. Prilikom plovidbe nismo primijetili da je plovilo osjetljivo na bočne valove, vjerojatno zbog relativno dubokog gaza i kolombe te promišljene nisko koncentrirane težine.

---

image

Kabina je visoke klase

Božidar Vukičević/Cropix
---

Skandinavska kvaliteta

Skilso 35 Panorama isto tako je dobro držao pravac, a na umjerene pokrete kormilom reagirao je brzo i poslušno. Iako za ovu duljinu plovila oplemenjen velikim volumenima u potpalublju i visokim bokovima i nadgrađu na moru, brod ne izgleda nezgrapno. Zahvaljujući efikasnoj formi podvodnog dijela nakon vožnje smo bili zadovoljni i njegovim plovnim karakteristikama.

---

image

Karakterizira ga udobno ubrzanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

Svojim će dizajnom, kvalitetom izvedbe i samim konceptom vješto sakriti svoje hladno skandinavsko podrijetlo i dobro izgledati usidren pred bilo kojom od destinacija na hrvatskoj obali. Mogućnost personalizacije opreme treba dodati na cijenu osnovnog modela koja se kreće od 355.000 € (fco tvornica i bez poreza). Gledajući brod na kilograme, može se naći i cjenovno konkurentnijih modela, ali boljim uvidom u konstrukciju i posvećenost detaljima, uz visoki standard završne obrade, nautičarima koji ne žele žrtvovati kvalitetu i pouzdanost u korist štednje možemo reći da Skilso nudi dobar omjer uloženog i dobivenog.

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO:

Panoramsko rješenje krova

Pomorstvene karakteristike

Završna obrada

Volumen centralne kabine

LOŠE:

Pozicija sidrenog vitla

Pregrada u kupaonici

Odvojenost kokpita i salona

---

---

image

Bezvremenski dizajn uvijek je u modi

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Kad zatreba, ‘osmak‘ pokaže zube

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Trup je spreman i za veće izazove

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Platforma i pol

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Pritiskom na dugme...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vitlo i sidro rado bismo ukopali

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kuhinja modernih linija

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

I toalet je dobro opremljen

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kompozitna boca na svome mjestu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Strojarnici se lako prilazi

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

... garnitura postaje sunčalište

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiper se može okrenuti

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U svakome kutku je spremište

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Odabir materijala je vrhunski

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Centralni ležajevi su vrlo privlačni

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVOJOM GOTOVO RAVNOM KRIVULJOM OKRETNOG MOMENTA OSIGURAVA EKONOMIČNU VOŽNJU U UKUPNOM RASPONU SNAGE, DOK BISMO ZA BRZINU KRSTARENJA PREPORUČILI REŽIM OD 2700 OKRETAJA U MINUTI, UZ OČEKIVANU BRZINU PLOVILA OKO 13 ČVOROVA I POTROŠNJU GORIVA OKO 30 LITARA NA SAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => robusni norvežanin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SVOJOM GOTOVO RAVNOM KRIVULJOM OKRETNOG MOMENTA OSIGURAVA EKONOMIČNU VOŽNJU U UKUPNOM RASPONU SNAGE, DOK BISMO ZA BRZINU KRSTARENJA PREPORUČILI REŽIM OD 2700 OKRETAJA U MINUTI, UZ OČEKIVANU BRZINU PLOVILA OKO 13 ČVOROVA I POTROŠNJU GORIVA OKO 30 LITARA NA SAT robusni norvežanin 2 0 10101 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-09 11:16:53 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije DVORNIK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-18 12:09:51 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2024-02-13 08:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SVOJOM GOTOVO RAVNOM KRIVULJOM OKRETNOG MOMENTA OSIGURAVA EKONOMIČNU VOŽNJU U UKUPNOM RASPONU SNAGE, DOK BISMO ZA BRZINU KRSTARENJA PREPORUČILI REŽIM OD 2700 OKRETAJA U MINUTI, UZ OČEKIVANU BRZINU PLOVILA OKO 13 ČVOROVA I POTROŠNJU GORIVA OKO 30 LITA [metadata] => robots= author= title=Dašak topline s hladnog sjevera: testirali smo Skilso 35 Panorama, evo koje su mu vrline i mane page_title=Dašak topline s hladnog sjevera: testirali smo Skilso 35 Panorama, evo koje su mu vrline i mane [metakey] => Skilso 34 Panorama, test broda, Skilso, Viknes [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414567.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414573.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414568.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414566.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414565.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414569.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414571.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414572.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414574.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414575.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414576.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414577.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414578.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414579.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414580.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414581.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414582.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414583.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414584.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414585.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414586.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26414587.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Va\u017eno je prije\u0107i granicu od 13 \u010dvorova<\/p>","

Crno-bijela kombinacija dobro mu stoji<\/p>","

Bezvremenski dizajn uvijek je u modi<\/p>","

Karakterizira ga udobno ubrzanje<\/p>","

Svjetla ima u obilju<\/p>","

Kad zatreba, \u2018osmak\u2018 poka\u017ee zube<\/p>","

Trup je spreman i za ve\u0107e izazove<\/p>","

Platforma i pol<\/p>","

Pritiskom na dugme...<\/p>","

Vitlo i sidro rado bismo ukopali<\/p>","

Kuhinja modernih linija<\/p>","

Kabina je visoke klase<\/p>","

I toalet je dobro opremljen<\/p>","

Neo\u010dekivano moderan digitalni kokpit<\/p>","

Kompozitna boca na svome mjestu<\/p>","

Strojarnici se lako prilazi<\/p>","

... garnitura postaje sun\u010dali\u0161te<\/p>","

Skiper se mo\u017ee okrenuti<\/p>","

Visina prostora impresionira<\/p>","

U svakome kutku je spremi\u0161te<\/p>","

Odabir materijala je vrhunski<\/p>","

Centralni le\u017eajevi su vrlo privla\u010dni<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1233","hd_26414567_1920.jpg":"1920x1080","k_26414567_1280.jpg":"1280x1280","k_26414567_1024.jpg":"1024x1024","k_26414567_640.jpg":"640x640","k_26414567_480.jpg":"480x480","k_26414567_340.jpg":"340x340","k_26414567_220.jpg":"220x220","o_26414567_1280.jpg":"1280x822","o_26414567_1024.jpg":"1024x657","o_26414567_640.jpg":"640x411","o_26414567_480.jpg":"480x308","o_26414567_340.jpg":"340x218","o_26414567_220.jpg":"220x141","h_26414567_1280.jpg":"1280x854","h_26414567_1024.jpg":"1024x683","h_26414567_640.jpg":"640x427","h_26414567_480.jpg":"480x320","h_26414567_340.jpg":"340x227","h_26414567_220.jpg":"220x147","pp_26414567_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414567_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414567_640.jpg":"640x814","pp_26414567_480.jpg":"480x611","pp_26414567_340.jpg":"340x432","pp_26414567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_26414573_1920.jpg":"1920x1080","k_26414573_1280.jpg":"1280x1280","k_26414573_1024.jpg":"1024x1024","k_26414573_640.jpg":"640x640","k_26414573_480.jpg":"480x480","k_26414573_340.jpg":"340x340","k_26414573_220.jpg":"220x220","o_26414573_1280.jpg":"1280x768","o_26414573_1024.jpg":"1024x614","o_26414573_640.jpg":"640x384","o_26414573_480.jpg":"480x288","o_26414573_340.jpg":"340x204","o_26414573_220.jpg":"220x132","h_26414573_1280.jpg":"1280x854","h_26414573_1024.jpg":"1024x683","h_26414573_640.jpg":"640x427","h_26414573_480.jpg":"480x320","h_26414573_340.jpg":"340x227","h_26414573_220.jpg":"220x147","pp_26414573_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414573_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414573_640.jpg":"640x814","pp_26414573_480.jpg":"480x611","pp_26414573_340.jpg":"340x432","pp_26414573_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1007","hd_26414568_1920.jpg":"1920x1080","k_26414568_1280.jpg":"1280x1280","k_26414568_1024.jpg":"1024x1024","k_26414568_640.jpg":"640x640","k_26414568_480.jpg":"480x480","k_26414568_340.jpg":"340x340","k_26414568_220.jpg":"220x220","o_26414568_1280.jpg":"1280x671","o_26414568_1024.jpg":"1024x537","o_26414568_640.jpg":"640x335","o_26414568_480.jpg":"480x251","o_26414568_340.jpg":"340x178","o_26414568_220.jpg":"220x115","h_26414568_1280.jpg":"1280x854","h_26414568_1024.jpg":"1024x683","h_26414568_640.jpg":"640x427","h_26414568_480.jpg":"480x320","h_26414568_340.jpg":"340x227","h_26414568_220.jpg":"220x147","pp_26414568_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414568_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414568_640.jpg":"640x814","pp_26414568_480.jpg":"480x611","pp_26414568_340.jpg":"340x432","pp_26414568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1076","hd_26414566_1920.jpg":"1920x1080","k_26414566_1280.jpg":"1280x1280","k_26414566_1024.jpg":"1024x1024","k_26414566_640.jpg":"640x640","k_26414566_480.jpg":"480x480","k_26414566_340.jpg":"340x340","k_26414566_220.jpg":"220x220","o_26414566_1280.jpg":"1280x717","o_26414566_1024.jpg":"1024x573","o_26414566_640.jpg":"640x358","o_26414566_480.jpg":"480x269","o_26414566_340.jpg":"340x190","o_26414566_220.jpg":"220x123","h_26414566_1280.jpg":"1280x854","h_26414566_1024.jpg":"1024x683","h_26414566_640.jpg":"640x427","h_26414566_480.jpg":"480x320","h_26414566_340.jpg":"340x227","h_26414566_220.jpg":"220x147","pp_26414566_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414566_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414566_640.jpg":"640x814","pp_26414566_480.jpg":"480x611","pp_26414566_340.jpg":"340x432","pp_26414566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26414565_1920.jpg":"1920x1080","k_26414565_1280.jpg":"1280x1280","k_26414565_1024.jpg":"1024x1024","k_26414565_640.jpg":"640x640","k_26414565_480.jpg":"480x480","k_26414565_340.jpg":"340x340","k_26414565_220.jpg":"220x220","o_26414565_1280.jpg":"1280x853","o_26414565_1024.jpg":"1024x682","o_26414565_640.jpg":"640x426","o_26414565_480.jpg":"480x320","o_26414565_340.jpg":"340x226","o_26414565_220.jpg":"220x146","h_26414565_1280.jpg":"1280x854","h_26414565_1024.jpg":"1024x683","h_26414565_640.jpg":"640x427","h_26414565_480.jpg":"480x320","h_26414565_340.jpg":"340x227","h_26414565_220.jpg":"220x147","pp_26414565_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414565_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414565_640.jpg":"640x814","pp_26414565_480.jpg":"480x611","pp_26414565_340.jpg":"340x432","pp_26414565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1058","hd_26414569_1920.jpg":"1920x1080","k_26414569_1280.jpg":"1280x1280","k_26414569_1024.jpg":"1024x1024","k_26414569_640.jpg":"640x640","k_26414569_480.jpg":"480x480","k_26414569_340.jpg":"340x340","k_26414569_220.jpg":"220x220","o_26414569_1280.jpg":"1280x705","o_26414569_1024.jpg":"1024x564","o_26414569_640.jpg":"640x352","o_26414569_480.jpg":"480x264","o_26414569_340.jpg":"340x187","o_26414569_220.jpg":"220x121","h_26414569_1280.jpg":"1280x854","h_26414569_1024.jpg":"1024x683","h_26414569_640.jpg":"640x427","h_26414569_480.jpg":"480x320","h_26414569_340.jpg":"340x227","h_26414569_220.jpg":"220x147","pp_26414569_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414569_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414569_640.jpg":"640x814","pp_26414569_480.jpg":"480x611","pp_26414569_340.jpg":"340x432","pp_26414569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1145","hd_26414571_1920.jpg":"1920x1080","k_26414571_1280.jpg":"1280x1280","k_26414571_1024.jpg":"1024x1024","k_26414571_640.jpg":"640x640","k_26414571_480.jpg":"480x480","k_26414571_340.jpg":"340x340","k_26414571_220.jpg":"220x220","o_26414571_1280.jpg":"1280x763","o_26414571_1024.jpg":"1024x610","o_26414571_640.jpg":"640x381","o_26414571_480.jpg":"480x286","o_26414571_340.jpg":"340x202","o_26414571_220.jpg":"220x131","h_26414571_1280.jpg":"1280x854","h_26414571_1024.jpg":"1024x683","h_26414571_640.jpg":"640x427","h_26414571_480.jpg":"480x320","h_26414571_340.jpg":"340x227","h_26414571_220.jpg":"220x147","pp_26414571_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414571_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414571_640.jpg":"640x814","pp_26414571_480.jpg":"480x611","pp_26414571_340.jpg":"340x432","pp_26414571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_26414572_1920.jpg":"1920x1080","k_26414572_1280.jpg":"1280x1280","k_26414572_1024.jpg":"1024x1024","k_26414572_640.jpg":"640x640","k_26414572_480.jpg":"480x480","k_26414572_340.jpg":"340x340","k_26414572_220.jpg":"220x220","o_26414572_1280.jpg":"1280x835","o_26414572_1024.jpg":"1024x668","o_26414572_640.jpg":"640x417","o_26414572_480.jpg":"480x313","o_26414572_340.jpg":"340x221","o_26414572_220.jpg":"220x143","h_26414572_1280.jpg":"1280x854","h_26414572_1024.jpg":"1024x683","h_26414572_640.jpg":"640x427","h_26414572_480.jpg":"480x320","h_26414572_340.jpg":"340x227","h_26414572_220.jpg":"220x147","pp_26414572_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414572_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414572_640.jpg":"640x814","pp_26414572_480.jpg":"480x611","pp_26414572_340.jpg":"340x432","pp_26414572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_26414574_1920.jpg":"1920x1080","k_26414574_1280.jpg":"1280x1280","k_26414574_1024.jpg":"1024x1024","k_26414574_640.jpg":"640x640","k_26414574_480.jpg":"480x480","k_26414574_340.jpg":"340x340","k_26414574_220.jpg":"220x220","o_26414574_1280.jpg":"1280x810","o_26414574_1024.jpg":"1024x648","o_26414574_640.jpg":"640x405","o_26414574_480.jpg":"480x303","o_26414574_340.jpg":"340x215","o_26414574_220.jpg":"220x139","h_26414574_1280.jpg":"1280x854","h_26414574_1024.jpg":"1024x683","h_26414574_640.jpg":"640x427","h_26414574_480.jpg":"480x320","h_26414574_340.jpg":"340x227","h_26414574_220.jpg":"220x147","pp_26414574_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414574_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414574_640.jpg":"640x814","pp_26414574_480.jpg":"480x611","pp_26414574_340.jpg":"340x432","pp_26414574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26414575_1920.jpg":"1920x1080","k_26414575_1280.jpg":"1280x1280","k_26414575_1024.jpg":"1024x1024","k_26414575_640.jpg":"640x640","k_26414575_480.jpg":"480x480","k_26414575_340.jpg":"340x340","k_26414575_220.jpg":"220x220","o_26414575_1280.jpg":"1280x1920","o_26414575_1024.jpg":"1024x1536","o_26414575_640.jpg":"640x960","o_26414575_480.jpg":"480x720","o_26414575_340.jpg":"340x510","o_26414575_220.jpg":"220x330","h_26414575_1280.jpg":"1280x854","h_26414575_1024.jpg":"1024x683","h_26414575_640.jpg":"640x427","h_26414575_480.jpg":"480x320","h_26414575_340.jpg":"340x227","h_26414575_220.jpg":"220x147","pp_26414575_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414575_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414575_640.jpg":"640x814","pp_26414575_480.jpg":"480x611","pp_26414575_340.jpg":"340x432","pp_26414575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2920","hd_26414576_1920.jpg":"1920x1080","k_26414576_1280.jpg":"1280x1280","k_26414576_1024.jpg":"1024x1024","k_26414576_640.jpg":"640x640","k_26414576_480.jpg":"480x480","k_26414576_340.jpg":"340x340","k_26414576_220.jpg":"220x220","o_26414576_1280.jpg":"1280x1946","o_26414576_1024.jpg":"1024x1557","o_26414576_640.jpg":"640x973","o_26414576_480.jpg":"480x730","o_26414576_340.jpg":"340x517","o_26414576_220.jpg":"220x334","h_26414576_1280.jpg":"1280x854","h_26414576_1024.jpg":"1024x683","h_26414576_640.jpg":"640x427","h_26414576_480.jpg":"480x320","h_26414576_340.jpg":"340x227","h_26414576_220.jpg":"220x147","pp_26414576_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414576_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414576_640.jpg":"640x814","pp_26414576_480.jpg":"480x611","pp_26414576_340.jpg":"340x432","pp_26414576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26414577_1920.jpg":"1920x1080","k_26414577_1280.jpg":"1280x1280","k_26414577_1024.jpg":"1024x1024","k_26414577_640.jpg":"640x640","k_26414577_480.jpg":"480x480","k_26414577_340.jpg":"340x340","k_26414577_220.jpg":"220x220","o_26414577_1280.jpg":"1280x853","o_26414577_1024.jpg":"1024x682","o_26414577_640.jpg":"640x426","o_26414577_480.jpg":"480x320","o_26414577_340.jpg":"340x226","o_26414577_220.jpg":"220x146","h_26414577_1280.jpg":"1280x854","h_26414577_1024.jpg":"1024x683","h_26414577_640.jpg":"640x427","h_26414577_480.jpg":"480x320","h_26414577_340.jpg":"340x227","h_26414577_220.jpg":"220x147","pp_26414577_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414577_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414577_640.jpg":"640x814","pp_26414577_480.jpg":"480x611","pp_26414577_340.jpg":"340x432","pp_26414577_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2958","hd_26414578_1920.jpg":"1920x1080","k_26414578_1280.jpg":"1280x1280","k_26414578_1024.jpg":"1024x1024","k_26414578_640.jpg":"640x640","k_26414578_480.jpg":"480x480","k_26414578_340.jpg":"340x340","k_26414578_220.jpg":"220x220","o_26414578_1280.jpg":"1280x1972","o_26414578_1024.jpg":"1024x1577","o_26414578_640.jpg":"640x986","o_26414578_480.jpg":"480x739","o_26414578_340.jpg":"340x523","o_26414578_220.jpg":"220x338","h_26414578_1280.jpg":"1280x854","h_26414578_1024.jpg":"1024x683","h_26414578_640.jpg":"640x427","h_26414578_480.jpg":"480x320","h_26414578_340.jpg":"340x227","h_26414578_220.jpg":"220x147","pp_26414578_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414578_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414578_640.jpg":"640x814","pp_26414578_480.jpg":"480x611","pp_26414578_340.jpg":"340x432","pp_26414578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26414579_1920.jpg":"1920x1080","k_26414579_1280.jpg":"1280x1280","k_26414579_1024.jpg":"1024x1024","k_26414579_640.jpg":"640x640","k_26414579_480.jpg":"480x480","k_26414579_340.jpg":"340x340","k_26414579_220.jpg":"220x220","o_26414579_1280.jpg":"1280x853","o_26414579_1024.jpg":"1024x682","o_26414579_640.jpg":"640x426","o_26414579_480.jpg":"480x320","o_26414579_340.jpg":"340x226","o_26414579_220.jpg":"220x146","h_26414579_1280.jpg":"1280x854","h_26414579_1024.jpg":"1024x683","h_26414579_640.jpg":"640x427","h_26414579_480.jpg":"480x320","h_26414579_340.jpg":"340x227","h_26414579_220.jpg":"220x147","pp_26414579_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414579_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414579_640.jpg":"640x814","pp_26414579_480.jpg":"480x611","pp_26414579_340.jpg":"340x432","pp_26414579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3055","hd_26414580_1920.jpg":"1920x1080","k_26414580_1280.jpg":"1280x1280","k_26414580_1024.jpg":"1024x1024","k_26414580_640.jpg":"640x640","k_26414580_480.jpg":"480x480","k_26414580_340.jpg":"340x340","k_26414580_220.jpg":"220x220","o_26414580_1280.jpg":"1280x2036","o_26414580_1024.jpg":"1024x1629","o_26414580_640.jpg":"640x1018","o_26414580_480.jpg":"480x763","o_26414580_340.jpg":"340x540","o_26414580_220.jpg":"220x350","h_26414580_1280.jpg":"1280x854","h_26414580_1024.jpg":"1024x683","h_26414580_640.jpg":"640x427","h_26414580_480.jpg":"480x320","h_26414580_340.jpg":"340x227","h_26414580_220.jpg":"220x147","pp_26414580_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414580_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414580_640.jpg":"640x814","pp_26414580_480.jpg":"480x611","pp_26414580_340.jpg":"340x432","pp_26414580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2907","hd_26414581_1920.jpg":"1920x1080","k_26414581_1280.jpg":"1280x1280","k_26414581_1024.jpg":"1024x1024","k_26414581_640.jpg":"640x640","k_26414581_480.jpg":"480x480","k_26414581_340.jpg":"340x340","k_26414581_220.jpg":"220x220","o_26414581_1280.jpg":"1280x1938","o_26414581_1024.jpg":"1024x1550","o_26414581_640.jpg":"640x969","o_26414581_480.jpg":"480x726","o_26414581_340.jpg":"340x514","o_26414581_220.jpg":"220x333","h_26414581_1280.jpg":"1280x854","h_26414581_1024.jpg":"1024x683","h_26414581_640.jpg":"640x427","h_26414581_480.jpg":"480x320","h_26414581_340.jpg":"340x227","h_26414581_220.jpg":"220x147","pp_26414581_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414581_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414581_640.jpg":"640x814","pp_26414581_480.jpg":"480x611","pp_26414581_340.jpg":"340x432","pp_26414581_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26414582_1920.jpg":"1920x1080","k_26414582_1280.jpg":"1280x1280","k_26414582_1024.jpg":"1024x1024","k_26414582_640.jpg":"640x640","k_26414582_480.jpg":"480x480","k_26414582_340.jpg":"340x340","k_26414582_220.jpg":"220x220","o_26414582_1280.jpg":"1280x853","o_26414582_1024.jpg":"1024x682","o_26414582_640.jpg":"640x426","o_26414582_480.jpg":"480x320","o_26414582_340.jpg":"340x226","o_26414582_220.jpg":"220x146","h_26414582_1280.jpg":"1280x854","h_26414582_1024.jpg":"1024x683","h_26414582_640.jpg":"640x427","h_26414582_480.jpg":"480x320","h_26414582_340.jpg":"340x227","h_26414582_220.jpg":"220x147","pp_26414582_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414582_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414582_640.jpg":"640x814","pp_26414582_480.jpg":"480x611","pp_26414582_340.jpg":"340x432","pp_26414582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_26414583_1920.jpg":"1920x1080","k_26414583_1280.jpg":"1280x1280","k_26414583_1024.jpg":"1024x1024","k_26414583_640.jpg":"640x640","k_26414583_480.jpg":"480x480","k_26414583_340.jpg":"340x340","k_26414583_220.jpg":"220x220","o_26414583_1280.jpg":"1280x846","o_26414583_1024.jpg":"1024x676","o_26414583_640.jpg":"640x423","o_26414583_480.jpg":"480x317","o_26414583_340.jpg":"340x224","o_26414583_220.jpg":"220x145","h_26414583_1280.jpg":"1280x854","h_26414583_1024.jpg":"1024x683","h_26414583_640.jpg":"640x427","h_26414583_480.jpg":"480x320","h_26414583_340.jpg":"340x227","h_26414583_220.jpg":"220x147","pp_26414583_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414583_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414583_640.jpg":"640x814","pp_26414583_480.jpg":"480x611","pp_26414583_340.jpg":"340x432","pp_26414583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_26414584_1920.jpg":"1920x1080","k_26414584_1280.jpg":"1280x1280","k_26414584_1024.jpg":"1024x1024","k_26414584_640.jpg":"640x640","k_26414584_480.jpg":"480x480","k_26414584_340.jpg":"340x340","k_26414584_220.jpg":"220x220","o_26414584_1280.jpg":"1280x867","o_26414584_1024.jpg":"1024x693","o_26414584_640.jpg":"640x433","o_26414584_480.jpg":"480x325","o_26414584_340.jpg":"340x230","o_26414584_220.jpg":"220x149","h_26414584_1280.jpg":"1280x854","h_26414584_1024.jpg":"1024x683","h_26414584_640.jpg":"640x427","h_26414584_480.jpg":"480x320","h_26414584_340.jpg":"340x227","h_26414584_220.jpg":"220x147","pp_26414584_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414584_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414584_640.jpg":"640x814","pp_26414584_480.jpg":"480x611","pp_26414584_340.jpg":"340x432","pp_26414584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26414585_1920.jpg":"1920x1080","k_26414585_1280.jpg":"1280x1280","k_26414585_1024.jpg":"1024x1024","k_26414585_640.jpg":"640x640","k_26414585_480.jpg":"480x480","k_26414585_340.jpg":"340x340","k_26414585_220.jpg":"220x220","o_26414585_1280.jpg":"1280x1920","o_26414585_1024.jpg":"1024x1536","o_26414585_640.jpg":"640x960","o_26414585_480.jpg":"480x720","o_26414585_340.jpg":"340x510","o_26414585_220.jpg":"220x330","h_26414585_1280.jpg":"1280x854","h_26414585_1024.jpg":"1024x683","h_26414585_640.jpg":"640x427","h_26414585_480.jpg":"480x320","h_26414585_340.jpg":"340x227","h_26414585_220.jpg":"220x147","pp_26414585_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414585_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414585_640.jpg":"640x814","pp_26414585_480.jpg":"480x611","pp_26414585_340.jpg":"340x432","pp_26414585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_26414586_1920.jpg":"1920x1080","k_26414586_1280.jpg":"1280x1280","k_26414586_1024.jpg":"1024x1024","k_26414586_640.jpg":"640x640","k_26414586_480.jpg":"480x480","k_26414586_340.jpg":"340x340","k_26414586_220.jpg":"220x220","o_26414586_1280.jpg":"1280x804","o_26414586_1024.jpg":"1024x643","o_26414586_640.jpg":"640x402","o_26414586_480.jpg":"480x301","o_26414586_340.jpg":"340x213","o_26414586_220.jpg":"220x138","h_26414586_1280.jpg":"1280x854","h_26414586_1024.jpg":"1024x683","h_26414586_640.jpg":"640x427","h_26414586_480.jpg":"480x320","h_26414586_340.jpg":"340x227","h_26414586_220.jpg":"220x147","pp_26414586_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414586_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414586_640.jpg":"640x814","pp_26414586_480.jpg":"480x611","pp_26414586_340.jpg":"340x432","pp_26414586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_26414587_1920.jpg":"1920x1080","k_26414587_1280.jpg":"1280x1280","k_26414587_1024.jpg":"1024x1024","k_26414587_640.jpg":"640x640","k_26414587_480.jpg":"480x480","k_26414587_340.jpg":"340x340","k_26414587_220.jpg":"220x220","o_26414587_1280.jpg":"1280x793","o_26414587_1024.jpg":"1024x634","o_26414587_640.jpg":"640x396","o_26414587_480.jpg":"480x297","o_26414587_340.jpg":"340x210","o_26414587_220.jpg":"220x136","h_26414587_1280.jpg":"1280x854","h_26414587_1024.jpg":"1024x683","h_26414587_640.jpg":"640x427","h_26414587_480.jpg":"480x320","h_26414587_340.jpg":"340x227","h_26414587_220.jpg":"220x147","pp_26414587_1280.jpg":"1280x1628","pp_26414587_1024.jpg":"1024x1303","pp_26414587_640.jpg":"640x814","pp_26414587_480.jpg":"480x611","pp_26414587_340.jpg":"340x432","pp_26414587_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7374836 Threads: 3 Questions: 1593113669 Slow queries: 4726279 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110349754 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-skilso-35-dasak-topline-s-hladnog-sjevera-1363509 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-skilso-35-dasak-topline-s-hladnog-sjevera-1363509?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 747825 [name] => Skilso 34 Panorama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => skilso-34-panorama [link] => /tag/skilso-34-panorama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747826 [name] => Skilso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => skilso [link] => /tag/skilso ) [3] => stdClass Object ( [id] => 747827 [name] => Viknes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => viknes [link] => /tag/viknes ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVOJOM GOTOVO RAVNOM KRIVULJOM OKRETNOG MOMENTA OSIGURAVA EKONOMIČNU VOŽNJU U UKUPNOM RASPONU SNAGE, DOK BISMO ZA BRZINU KRSTARENJA PREPORUČILI REŽIM OD 2700 OKRETAJA U MINUTI, UZ OČEKIVANU BRZINU PLOVILA OKO 13 ČVOROVA I POTROŠNJU GORIVA OKO 30 LITARA NA SAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => robusni norvežanin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo Skilso 35, dašak topline s hladnog sjevera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414567.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Važno je prijeći granicu od 13 čvorova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414567.jpg [title] =>

Važno je prijeći granicu od 13 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414573.jpg [title] =>

Crno-bijela kombinacija dobro mu stoji

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414568.jpg [title] =>

Bezvremenski dizajn uvijek je u modi

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414566.jpg [title] =>

Karakterizira ga udobno ubrzanje

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414565.jpg [title] =>

Svjetla ima u obilju

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414569.jpg [title] =>

Kad zatreba, ‘osmak‘ pokaže zube

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414571.jpg [title] =>

Trup je spreman i za veće izazove

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414572.jpg [title] =>

Platforma i pol

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414574.jpg [title] =>

Pritiskom na dugme...

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414575.jpg [title] =>

Vitlo i sidro rado bismo ukopali

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414576.jpg [title] =>

Kuhinja modernih linija

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414577.jpg [title] =>

Kabina je visoke klase

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414578.jpg [title] =>

I toalet je dobro opremljen

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414579.jpg [title] =>

Neočekivano moderan digitalni kokpit

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414580.jpg [title] =>

Kompozitna boca na svome mjestu

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414581.jpg [title] =>

Strojarnici se lako prilazi

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414582.jpg [title] =>

... garnitura postaje sunčalište

Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414583.jpg [title] =>

Skiper se može okrenuti

Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414584.jpg [title] =>

Visina prostora impresionira

Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414585.jpg [title] =>

U svakome kutku je spremište

Božidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414586.jpg [title] =>

Odabir materijala je vrhunski

Božidar Vukičević/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26414587.jpg [title] =>

Centralni ležajevi su vrlo privlačni

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Skandinavski ravnodušni pristup pri dizajniranju plovila upravo je ono što im daje posebnu draž – na prvi pogled bez originalnih obilježja, ali robusni i svestrani s odličnim pomorstvenim karakteristikama bez obzira na to plovite li mirnim ili uzburkanim morem. Norveško brodogradilište Skilso do 2011. je bilo samostalno, a onda ih je preuzeo kod nas etablirani Viknes i prilagodio dizajn širem europskom tržištu. Prvi model na novoj platformi Skilso 34 Panorama s velikim krovnim otvorom 2015. je privukao pažnju nautičke javnosti, a testirani model Skilso 35 samo je nastavak toga smjera.

Integrirana tenda

Prilazeći plovilu, široka i prostrana krmena platforma spuštena skroz do morske površine na prvi pogled odaje namjere dizajnera – naglasiti neposredan dodir s okolinom uz osjećaj udobnog i komfornog boravka po mjeri veće brodice nego je u stvarnosti. Isto tako primjećuje se visoka razina završne obrade spojeva i ostalih sitnih detalja. Krmena platforma, osim što je prostrana kao sigurna radna platforma prilikom manevriranja, dobro je opremljena od ljestava do vanjskog tuša, prostorom za odlaganje priveznih konopa i morskih igračaka.

U prostrani kokpit ulazi se kroz vratašca s desne strane. U prostranom kokpitu dominira naslonjač sa sklopivim tikovim stolićem u sredini, opremljenim električnim motorom za pretvaranje u poveći ležaj. Posvećenost detaljima primjećujemo i u odabiru materijala i boja obloga. Kokpit je opremljen panoramskim otvorom koji se može zatvoriti tendom integriranom u produžetak tvrdoga krova, tako da se ovaj prostor može izložiti suncu ili nadopuniti bočnim tendama i potpuno zatvoriti, što znatno obogaćuje funkcionalnost. Na desnoj strani kokpita veliki je prolaz na desni bok za sigurnu komunikaciju iz kokpita na ostatak palube. Ispod poda kokpita je strojarnica s neometanim pristupom kroz veliko okno, dovoljno je velika za razne kombinacije pogona i smještaj dodatne opreme.

---

image

Crno-bijela kombinacija dobro mu stoji

Božidar Vukičević/Cropix
---

U prostran salon ulazi se kroz ostakljena vrata i iako se promišljeno maksimalizirao komfor i opremljenost u salonu, pregrađivanjem dijela salona smanjena je mogućnost objedinjavanja salona i kokpita. Osobno smatramo funkcionalnijim open space rješenje. Odmah nakon ulaska u zatvoreni dio palube – salon, s desne strane smještena je dobro opremljena kuhinja koja se organizacijski proširuje i nadograđuje s prostorom iza nje. Funkcionalno nadopunjena s opcijskim hladnjakom u kokpitu te komodom i 85-litarskim smještenim u sjedećoj garnituri nasuprot kuhinje, omogućuje duge đite i pripremu zahtjevnijih kulinarskih specijaliteta.

Sjedeća garnitura sastoji se od velikog naslonjača u obliku slova U za smještaj pet osoba. Garnitura okružuje tikov stolić koji se može preklopiti, opcijski opremiti s električnim podizačem i po potrebi spustiti te pretvoriti u dodatni ležaj. Osim spomenutog hladnjaka ispod garniture je još jedan skladišni prostor, a osim velikih bočnih panoramskih prozora koji karakteriziraju salon, ovaj dio dodatno oplemenjuje staklena stijenka prema krmi koja se u potpunosti sakrije i u kombinaciji s vratima maksimalno otvori prostor salona prema kokpitu.

---

image

Svjetla ima u obilju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Izvrsna preglednost

Promišljeno je osmišljen i dio garniture do skiperova sjedišta s pomičnim naslonjačem – jednostavno se pretvori od garniture okrenute prema salonu i gostima u klupu s koje dvije osobe komodno mogu uživati u pogledu na plovni put tijekom navigacije. Na ovu cjelinu skladno i funkcionalno se nadovezuje komandno mjesto. Skiperska fotelja centralno je smještena, a tijekom plovidbe jednostavno se može okrenuti prema gostima u sjedećoj garnituri. Ovo mjesto karakterizira izvrsna preglednost svakog kutka plovila i okoline, koja nije česta u ovakvih plovila, sam komandni pult je prostran te omogućava smještaj svih potrebnih instrumenata i ostalih igračaka, a ni mjesta za odlaganje stvari ne manjka.

---

image

Neočekivano moderan digitalni kokpit

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naglasili bismo da je ova strana salona povišena, ne samo za bolji pogled na okolinu i jednostavniju komunikaciju prema potpalublju i/ili bočnim vratima salona bez ometanja skipera, nego se dobila i dodatna visina u prostoru ispod salona, što će se kasnije pokazati kao odlično rješenje. Atmosfera u salonu je obogaćena velikim bočnim panoramskim prozorima koji omogućuju puno dnevnog svjetla i lijep pogled uz sve prednosti ostakljenog panoramskog krova. Odabirom boja i materijala obloga dodatno je naglašen osjećaj topline i udobnosti.

---

---

Velikim bočnim vratima komunikacija iz salona prema palubi je neometana i sigurna. Nadgrađe je tlocrtno izmješteno od osi ulijevo, tako da je lijeva šetnica uska i nije za svakodnevnu uporabu. Obje strane imaju jednostavan pristup s krmene platforme, opremljene su rukohvatima na pravoj visini, povišenom razmom do dvije trećine palube i robusnom ogradom oko cijelog plovila, tako da je osjećaj sigurnosti više nego naglašen. Pramčana paluba nalazi se na višoj razini od ostatka palube kako bi se osigurala visina u potpalublju, prostrana je i šteta što zbog zakrivljenog oblika kabine nije bolje iskorištena za sunčalište.

Paluba je zaštićena robusnom ogradom te je pristup sidru siguran. Bitve su primjerene veličine i pozicionirane tako da ih se ne može nagaziti. Prolaz kroz ogradu prema špirunu je prostran, tako da je komunikacija prema obali jednostavna iako bismo voljeli da su sidro i vitlo skriveni u razini palube i špiruna. U potpalublje se silazi prostranim hodnikom i stubištem gdje je jedini garderobni ormar pa je svaki kutak iskorišten za stvaranje dodatnih prostor za spremanje stvari. Centralno, s lijeve strane, nalazi se kupaonica s WC-om i odvojenom tuš-kabinom. Pregradom se dobije na estetici, ali korpulentnijim korisnicima više bi odgovarao jedan veći zajednički prostor. Zato je pramčana kabina besprijekorno osmišljena, karakteriza je veliki volumen s povišenim velikim krevetom, do kojeg je zahvaljujući podestima jednostavno doći s obje strane.

---

image

Visina prostora impresionira

Božidar Vukičević/Cropix
---

Obilje širine

Kabina ima bočna panoramska stakla i okno na stropu i desnoj strani, tako da ima i zraka i prirodnog svjetla. Centralna kabina, koja se nalazi ispod salona, prostrana je i velika, domišljatim rasporedom dizajneri su uz veliki krevet (120 x 200 cm) uspjeli smjestiti i još jedan manji (90 x 200 cm). Kod brodica ove veličine ispod kokpita se uvijek osjećate klaustrofobično, ali već spomenutim podizanjem poda kod sjedeće garniture u salonu, Skilso u centralnoj kabini pruža obilje širine i visine za troje ljudi. Bočnim prozorima koji se otvaraju omogućena je dobra prirodna ventilacija, a odabirom boja interijera stvoren je osjećaj topline uz dnevnu osvijetljenost.

Brojni ormarići i police spremni su za višednevna krstarenja. Brodograditelj za ovaj model nudi Yanmarovu paletu motora, a testirani Skilso bio je opremljen sa svega 370 konjskih snaga pa smo bili malo skeptični u pogledu performansi 6,5 tona teškog poludeplasmanca. Dodavanjem gasa karakterizira ga prije svega udobno ubrzanje, što i očekujemo od plovila čiji je to osnovni koncept, uz ekonomičnost i sigurnost u plovidbi. Pri brzini od 12 čvorova gotovo neprimjetno prelazi u glisiranje, a maksimalnu brzinu od 23 čvora dostigli smo na 3800 okretaja. Iako su očitane potrošnje goriva bile neznatno više u odnosu na tvorničke pretpostavke, dostignuti okretaji ukazuju nam na to da su brodograditelji dobro uparili plovilo i ovog Yanmarova osmocilindraša. Svojom gotovo ravnom krivuljom okretnog momenta osigurava ekonomičnu vožnju u ukupnom rasponu snage, dok bismo za brzinu krstarenja preporučili režim od 2700 okretaja u minuti, uz očekivanu brzinu plovila oko 13 čvorova i potrošnju goriva oko 30 litara na sat.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega:      10,60

Širina:      3,52 m

Težina praznog plovila:      6200 kg

Gaz:      1,15 m

Spremnik goriva:      700 l

Spremnik vode:      280 l

Spremnik otpadnih voda:      140 l

Motor:      Yanmar 8LV 370 HP

Kategorija:      B/6, C/10

Proizvođač: Viknes, Norveška

Zastupnik:      Aduros, Opatija

Cijena testiranog plovila:      375.000 eur + PDV

---

Naravno, ovaj podatak treba uzeti s oprezom jer ipak se radi o poludeplasmancu pa i mnogo ostalih elemenata ima utjecaj na postizanje optimalnih rezultata i pri nižim deplasmanskim brzinama – kako tko voli. Naglasili bismo kako je brzina krstarenja vrlo blizu minimalnoj brzini glisiranja plovila pa za one koji bi željeli ovo plovilo češće opteretiti, opcija jačeg motora trebala bi se uzeti u obzir. Uvjeti za testiranje ovog nordijca bili su tipični za naše zaštićene uvjete uz relativno kratke i male valove koje je trup razbijao s lakoćom i odbijalo ih široko i nisko. Prilikom plovidbe nismo primijetili da je plovilo osjetljivo na bočne valove, vjerojatno zbog relativno dubokog gaza i kolombe te promišljene nisko koncentrirane težine.

---

image

Kabina je visoke klase

Božidar Vukičević/Cropix
---

Skandinavska kvaliteta

Skilso 35 Panorama isto tako je dobro držao pravac, a na umjerene pokrete kormilom reagirao je brzo i poslušno. Iako za ovu duljinu plovila oplemenjen velikim volumenima u potpalublju i visokim bokovima i nadgrađu na moru, brod ne izgleda nezgrapno. Zahvaljujući efikasnoj formi podvodnog dijela nakon vožnje smo bili zadovoljni i njegovim plovnim karakteristikama.

---

image

Karakterizira ga udobno ubrzanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

Svojim će dizajnom, kvalitetom izvedbe i samim konceptom vješto sakriti svoje hladno skandinavsko podrijetlo i dobro izgledati usidren pred bilo kojom od destinacija na hrvatskoj obali. Mogućnost personalizacije opreme treba dodati na cijenu osnovnog modela koja se kreće od 355.000 € (fco tvornica i bez poreza). Gledajući brod na kilograme, može se naći i cjenovno konkurentnijih modela, ali boljim uvidom u konstrukciju i posvećenost detaljima, uz visoki standard završne obrade, nautičarima koji ne žele žrtvovati kvalitetu i pouzdanost u korist štednje možemo reći da Skilso nudi dobar omjer uloženog i dobivenog.

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO:

Panoramsko rješenje krova

Pomorstvene karakteristike

Završna obrada

Volumen centralne kabine

LOŠE:

Pozicija sidrenog vitla

Pregrada u kupaonici

Odvojenost kokpita i salona

---

---

image

Bezvremenski dizajn uvijek je u modi

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Kad zatreba, ‘osmak‘ pokaže zube

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Trup je spreman i za veće izazove

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Platforma i pol

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Pritiskom na dugme...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vitlo i sidro rado bismo ukopali

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kuhinja modernih linija

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

I toalet je dobro opremljen

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kompozitna boca na svome mjestu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Strojarnici se lako prilazi

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

... garnitura postaje sunčalište

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiper se može okrenuti

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U svakome kutku je spremište

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Odabir materijala je vrhunski

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Centralni ležajevi su vrlo privlačni

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Važno je prijeći granicu od 13 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix

Crno-bijela kombinacija dobro mu stoji

Božidar Vukičević/Cropix

Bezvremenski dizajn uvijek je u modi

Božidar Vukičević/Cropix

Karakterizira ga udobno ubrzanje

Božidar Vukičević/Cropix

Svjetla ima u obilju

Božidar Vukičević/Cropix

Kad zatreba, ‘osmak‘ pokaže zube

Božidar Vukičević/Cropix

Trup je spreman i za veće izazove

Božidar Vukičević/Cropix

Platforma i pol

Božidar Vukičević/Cropix

Pritiskom na dugme...

Božidar Vukičević/Cropix

Vitlo i sidro rado bismo ukopali

Božidar Vukičević/Cropix

Kuhinja modernih linija

Božidar Vukičević/Cropix

Kabina je visoke klase

Božidar Vukičević/Cropix

I toalet je dobro opremljen

Božidar Vukičević/Cropix

Neočekivano moderan digitalni kokpit

Božidar Vukičević/Cropix

Kompozitna boca na svome mjestu

Božidar Vukičević/Cropix

Strojarnici se lako prilazi

Božidar Vukičević/Cropix

... garnitura postaje sunčalište

Božidar Vukičević/Cropix

Skiper se može okrenuti

Božidar Vukičević/Cropix

Visina prostora impresionira

Božidar Vukičević/Cropix

U svakome kutku je spremište

Božidar Vukičević/Cropix

Odabir materijala je vrhunski

Božidar Vukičević/Cropix

Centralni ležajevi su vrlo privlačni

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-skilso-35-dasak-topline-s-hladnog-sjevera-1363509 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=21b7e7c320773572c41af4ae233135194a2c7e24 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+Skilso+35%2C+da%C5%A1ak+topline+s+hladnog+sjevera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-skilso-35-dasak-topline-s-hladnog-sjevera-1363509 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-skilso-35-dasak-topline-s-hladnog-sjevera-1363509 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVOJOM GOTOVO RAVNOM KRIVULJOM OKRETNOG MOMENTA OSIGURAVA EKONOMIČNU VOŽNJU U UKUPNOM RASPONU SNAGE, DOK BISMO ZA BRZINU KRSTARENJA PREPORUČILI REŽIM OD 2700 OKRETAJA U MINUTI, UZ OČEKIVANU BRZINU PLOVILA OKO 13 ČVOROVA I POTROŠNJU GORIVA OKO 30 LITARA NA SAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => robusni norvežanin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

robusni norvežaninTestirali smo Skilso 35, dašak topline s hladnog sjevera

Piše Sergije DVORNIK
13. veljače 2024. - 09:56

Skandinavski ravnodušni pristup pri dizajniranju plovila upravo je ono što im daje posebnu draž – na prvi pogled bez originalnih obilježja, ali robusni i svestrani s odličnim pomorstvenim karakteristikama bez obzira na to plovite li mirnim ili uzburkanim morem. Norveško brodogradilište Skilso do 2011. je bilo samostalno, a onda ih je preuzeo kod nas etablirani Viknes i prilagodio dizajn širem europskom tržištu. Prvi model na novoj platformi Skilso 34 Panorama s velikim krovnim otvorom 2015. je privukao pažnju nautičke javnosti, a testirani model Skilso 35 samo je nastavak toga smjera.

Integrirana tenda

Prilazeći plovilu, široka i prostrana krmena platforma spuštena skroz do morske površine na prvi pogled odaje namjere dizajnera – naglasiti neposredan dodir s okolinom uz osje...

10. svibanj 2024 18:24