stdClass Object ( [id] => 1182618 [title] => Privatni otok za dušu i biznis: Fountaine Pajot Isla 40 projektiran je za one kojima brzina nije primarna stavka [alias] => test-katamarana-fountaine-pajot-isla-40-privatni-otok-za-dusu-i-biznis [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Isplovili smo iz marine Seget oko podneva. U Čiovskom kanalu vladala je bonaca, usmjerili smo se prema drugoj strani kanala ugodno krstareći pogonjeni s dva motora. Brzinu plovidbe podesili smo prema sluhu, na mjeru po kojoj se buka motora gotovo i ne čuje.

Plovili smo brzinom od šest čvorova. Nakon samo nekoliko minuta osjetili smo prvi dašak proljetnog maestrala. Kurs smo odmah podesili prema vjetru i smanjili brzinu.

Jedna je osoba dovoljna da u samo nekoliko trenutaka započne podizanje glavnoga jedra. Prvo treba otvoriti tendu u kojoj se nalazi jedro, povlačeći patent koji počinje uz jarbol, kroz konope koji čine popularni sistem spuštanja jedra u tendu poznat kao lazy jack.

Patent je potrebno razvući sve do kraja buma da bi se tenda pravilno otvorila. S kormilarske stolice lako se može popeti na tvrdo nadgrađe koje štiti kokpit i pristupiti jedru. Velika površina na raspolaganju pri rukovanju čini pristup bumu i jedru iznimno lakim i sigurnim.

Električni vinč

Zatim se dizanje, pomoću električnog vinča na koji smo prethodno namotali gindac, svodi na puki stisak prekidača. Naravno, prethodno je potrebno popustiti škotu glavnoga jedra, ali treba imati na umu kako se to nikako ne smije učiniti prije otkopčavanja lazy jacka.

Šetnja oko velikog buma potpuno je bezbrižna dok je učvršćen škotom. Kad je ona popuštena, prostor oko buma više se ne smije koristiti, to je jedini prostor na katamaranu gdje tijekom jedrenja smije ići samo skiper, i to samo ako za to postoji neka izvanredna nužnost.

---

---

Tim više je zgodno dizajniran pristup tom prostoru iz kokpita, tako da skiper u svojoj uobičajenoj kormilarskoj pozi priječi eventualni prolazak drugima. Sve što preostaje da bi se uspješno diglo glavno jedro je pozorno pratiti letve u jedru, koje se klasično protežu od jarbola sve do kraja jedra, ona uobičajena full batten konfiguracija koja krasi velika katamaranska jedra.

Upravo je taj kraj jedra, ventam, ono što je potrebno gledati kako ne bi prilikom podizanja zapeo u konope lazy jacka. Dakle, potrebno je još oko minutu-dvije koncentracije, dok jedro ne dođe do vrha jarbola, i tada otpustiti dugme na električnom vinču.

Zatim treba jednim motorom okrenuti bočno od vjetra i u sljedećem trenu odrolati prednje jedro. Jedini konop koji se nalazi malo izvan kormilarskog mjesta je onaj kojim se prednje jedro zarola oko prednjega štraja. Nalazi se na desnome boku, u neposrednoj blizini kormila, ali dovoljno daleko od električnog i ostalih vinčeva, koje je bolje izbjegavati prilikom rukovanja rolerom.

---

image

Skiperu je sve pri ruci i na oku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bez kapi znoja

Za odrolavanje floka potrebno je doslovno desetak sekundi. Još sekundicu-dvije, da bi manevar bio upotpunjen, valja utrošiti na gašenje motora. Bez kapi znoja, uz malo znanja i nimalo muke, Isla 40 postaje dnevni boravak koji bešumno plovi. Zahvaljujući dobrom rasporedu palubne opreme, koncept prema kojemu jedna osoba može sama olako jedriti ovdje je u potpunosti ispunjen.

Nakon malo jedriličarskog prakticiranja opsesije najboljim trimom jedara i preciznoga kormilarenja, prepustili smo se autopilotu. Iz jedriličarskog kantuna buža na stropu salona pruža krajnji komfor u promatranju jedra. Iako joj je osnovna namjena osvjetljenje salona, jedriličarima će biti iznimno draga jer im pruža pogled na glavno jedro.

Sve ostalo, uključujući flok, kao i motrenje obzora tijekom plovidbe, može se obavljati skriven od sunca i vjetra, duboko zavaljen u unutrašnjosti salona uživajući u panoramskom pogledu.

---

image

Luksuzna kuća koja plovi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naše uživanje prekinuo je fotograf. Tražio je za sebe optimalno mjesto s kojega bi ovjekovječio naše jedrenje. Nije bilo druge doli zarolati flok, usmjeriti se prema vjeru i spustiti pomoćni gumenjak od 3,1 metra dužine i motora s 15 konjskih snaga.

Bila bi to simulacija napuštanja broda prilikom sidrenja i očekivano je išla glatko. Gumi je bio u moru začas, a s lijepo oblikovanih ravnih površina na krmi može se lako skočiti u more kao i u gumenjak.

Tren kasnije opet smo bezbrižno jedrili bočnim vjetrom. Tek sada, kad je gumenjačić zujao oko nas u potrazi za idealnom fotografijom, stekli smo pravi dojam naše brzine.

Inače se kretanje uopće ne osjeća, jer nema naginjanja, a između Čiova i Segeta nema ni valova koji bi nas mogli zaljuljati. Isla 40 je po desetak čvorova vjetra postizala zavidnu brzinu sličnu onoj prilikom tihog korištenja motora, samo što je sada vladala potpuna tišina.

---

image

Kad ima vjetra, samo bešumno klizi po površini

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedriš i uživaš

Ljubiteljima mora i jedrenja razvoj katamarana u posljednja tri desetljeća omogućio je neviđene performanse, jer i inače katamarani znatno brže jedre od jednotrupaca. Paralelno s razvojem svega onoga što katamaran čini bržim razvijalo se sve ono što je potrebno da bi se provođenje vremena na dvotrupcima činilo poput boravka u ugodnim stambenim objektima na kopnu.

Gradnja katamarana bila je pod znatnim utjecajem ovih dvaju različitih i suprotstavljenih želja za performansama s jedne strane i komfora s druge strane.

Čovjek je ipak biće koje prvenstveno obitava na kopnu, pa su različite želje koje se nužno uobličuju kroz tržište rezultirale puno većom potražnjom za sredstvom ispunjavanja ugode na moru bez odricanja od uobičajenih načina življenja na kopnu.

---

image

Ljubitelji sunčanja doći će na svoje

Božidar Vukičević/Cropix
---

Onih koji žele jedriti što brže znatno je manje od onih koji žele uživati jedreći ne odričući se svih komocija koje pruža dnevni boravak s prekrasnim pogledom. Isla 40 projektirana je prvenstveno za zadovoljavanje onih kojima brzina nije primarna stavka.

Interijer pruža dojam luksuza i estetike koja se u prethodnim vremenima nalazila na motornim brodovima. Isla 40 je kontinuitet takvog pristupa uređenju, s naglaskom na provođenje vremena na moru tijekom ljeta. Salon slijedi trend smanjivanja volumena nauštrb što većeg eksterijera organski povezanog s unutrašnjošću.

Veliki stol, za kojim može objedovati cijela posada, nalazi se izvan salona. Takav koncept svakako je bolji za vruće dane. Ali ako su temperature umjerene, a vjetrovi nisu, na sidru obično neće biti problema jer katamaran će uvijek biti usmjeren pramcem u vjetar pa će vanjski prostor biti dobro zaštićen u zavjetrini.

---

image

Krma je potpuno zaštićena od sunca i kiše

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ovisno o uvjetima, slično je i tijekom jedrenja po slabom i srednjem vjetru. Kad je katamaran vezan u marini i vjetar dolazi iz krmenog kvadranta, ili u slučaju jedrenja po teškim uvjetima kiše, velikih valova i jakoga vjetra, moguće je i dalje spriječiti sve propuhe tendom, koja se može lako spustiti i time zaštititi krmeni dio natkrivenoga dnevnoga boravka na otvorenom.

Vlasničke odaje

Salon je dodatno podređen ugođaju u odnosu na prethodni model Lucia 40. Navigacijski stol smanjen je do te mjere da ga moramo nazvati policom. Ako stvarno želite razvući veliku navigacijsku kartu kakve su se nekada koristile, to možete učiniti u kokpitu, ali ne i u salonu.

Separe ugodnog lounge bara za ljetno divanjenje – to bi bio najbliži opis dojma koji ostavlja komforno sjedište oko niskog stolića. Naspram ove funkcionalne razlike, nova Isla u odnosu na stariju Luciju ima nešto moderniju formu na samom pramcu. Pramčana statva više nije okomita na vodenu liniju, nego je pomalo nagnuta i zaobljena u gornjem dijelu prema krmi.

---

image

Salon je više velika dnevna soba

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Prostora je svugdje dovoljno, pa nema osjećaja skučenosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Testirani model ima najmanji mogući broj kupaonica i kabina. U desnom trupu nalaze se takozvane vlasničke odaje. Nazvati to kabinom bilo bi pogrešno. Spuštajući se u desni trup, dolazimo u prostor maloga ureda sa sasvim dovoljnim stolićem za prosječno prijenosno računalo.

Prostrana postelja, kojoj se može lako pristupiti, nalazi se u krmenom dijelu. Velike površine na trupu izvedene u pleksiglasu, na kojima se nalaze i otvori za provjetravanje, standard su kojim se osvjetljava unutrašnjost i koji ovaj model vjerno slijedi.

Ujedno je moguće i zatvoriti pristup tom trupu kliznim vratima pa je lako ostvariti privatnost sna ili koncentriranog rada. Od dvije kupaonice, ona u pramčanom dijelu desnoga trupa prostrana je poput onih kakve većina ljudi ima kod kuće, ne osjeća se nikakva brodska skučenost.

U lijevom trupu nalaze se dvije kabine, krmena je identična onoj u desnom trupu, dok je provena nešto uža. Odmah nakon silaska u lijevi trup nalazi se ulaz u kupaonicu, koja je smještena između dvije kabine.

---

image

Vlasnička odaje zauzimaju cijeli desni trup

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Kuhinja je odlično opremljena i prostrana

Božidar Vukičević/Cropix
---

Više verzija

Moguće su kombinacije koje idu sve do četiri kabine i čak četiri zasebne kupaonice. Zanimljivo je da je cijena za sve kombinacije gotovo ista, malo iznad 340 tisuća eura. Mišljenja smo da je ovo sigurno najkomfornija opcija za posadu koja ne prelazi šestero ljudi.

Svemu tome valja nadodati opremu koja se nudi u tri verzije: Grand Large, Oceanic i Comfort. Mi smo testirali upravo ovu posljednju verziju s najbogatijom opremom, uz dodatak desalinizatora, generatora i još nekih sitnica. Verzija na testu vrijedna je 430 tisuća eura prije plaćanja PDV-a.

Najmanja verzija katamarana u ponudi Fountaine Pajota optimalna je za manju obitelj sa skiperom ili nešto veću obitelj, kada dužnosti kapetana preuzima član obitelji. Ultra iz Splita prodaje ih, ali i, što je još važnije, servisira ih i upravlja iznajmljivanjem za one koji se žele uz vlasništvo iskušati i u poduzetništvu.

---

image

Hrane i hladnoga pića neće nedostajati

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Strojarnica s motorom Volvo Penta D1-30

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za one koji sanjaju o ugodnim krstarenjima može biti i dobra investicija, jer u našim je vodama najam ovakvih plovila vrlo tražen i prihod može često uspješno pokrivati razna sredstva financiranja akvizicije plovila.

Povrat investicije u plutajuću kuću redovito slijedi nakon pet do sedam godina čartera. Tada je na vama hoćete li na tržište po zaradu, na duge đite ili čak na jedrenje oko svijeta, koje bi s ovakvim katamaranom bilo iznimno ugodno sve dok se držite geografskih širina i vremena u godini gdje vlada ljetni ili proljetni ugođaj.

---

OSOBNA KARTA

Dužina      11,93 m

Širina      6,63 m

Gaz      1,21 m

Težina praznog plovila      9500 kg

Glavno jedro      59 m²

Genoa      36 m²

Motori      Volvo Penta D1-30

Spremnik goriva      300 l

Spremnik vode 530 l

Kategorija      A/10 osoba

Graditelj      Fountaine Pajot, Francuska

Projektant      Berret-Racoupeau

Zastupnik Ultra, Split

Cijena bez PDV-a 340.000 eura

Cijena testiranog bez PDV-a 430.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- jednostavnost jedrenja

- vlasničke odaje

- ekonomični motori

MINUS

- oštri rubovi iverice

- uska bravica kliznih vrata

---

---

image

Pramčana kabina

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiperu je sve na dohvat ruke

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U Pajot Isli 40 jedrite u punom komforu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Desalinizator i klima su u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sidro i lančanik su skriveni u gavunu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svi uređaji su tu, a cvijet je za opuštanje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Toaletni prostor za dvije kabine u lijevom trupu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vlasnička kupaonica većih je gabarita

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test katamarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => test katamarana 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-24 16:53:39 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-08 14:00:35 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-04-08 13:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 178 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416492.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416458.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416468.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416474.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416480.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416486.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416498.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416504.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416508.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416510.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416512.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416514.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416516.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416518.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416520.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416522.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416524.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416526.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416528.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/24\/21416530.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nema naginjanja, pa se kretanje uop\u0107e ne osje\u0107a<\/p>","

Pram\u010dana kabina<\/p>","

Skiperu je sve na dohvat ruke<\/p>","

Luksuzna ku\u0107a koja plovi<\/p>","

Kad ima vjetra, samo be\u0161umno klizi po povr\u0161ini<\/p>","

U Pajot Isli 40<\/em> jedrite u punom komforu<\/p>","

Krma je potpuno za\u0161ti\u0107ena od sunca i ki\u0161e<\/p>","

Desalinizator i klima su u pramcu<\/p>","

Ljubitelji sun\u010danja do\u0107i \u0107e na svoje<\/p>","

Skiperu je sve pri ruci i na oku<\/p>","

Sidro i lan\u010danik su skriveni u gavunu<\/p>","

Svi ure\u0111aji su tu, a cvijet je za opu\u0161tanje<\/p>","

Salon je vi\u0161e velika dnevna soba<\/p>","

Vlasni\u010dka odaje zauzimaju cijeli desni trup<\/p>","

Prostora je svugdje dovoljno, pa nema osje\u0107aja sku\u010denosti<\/p>","

Toaletni prostor za dvije kabine u lijevom trupu<\/p>","

Vlasni\u010dka kupaonica ve\u0107ih je gabarita<\/p>","

Kuhinja je odli\u010dno opremljena i prostrana<\/p>","

Hrane i hladnoga pi\u0107a ne\u0107e nedostajati<\/p>","

Strojarnica s motorom Volvo Penta D1-30 <\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1293","hd_21416492_1920.jpg":"1920x1080","k_21416492_1280.jpg":"1280x1280","k_21416492_1024.jpg":"1024x1024","k_21416492_640.jpg":"640x640","k_21416492_480.jpg":"480x480","k_21416492_340.jpg":"340x340","k_21416492_220.jpg":"220x220","o_21416492_1280.jpg":"1280x862","o_21416492_1024.jpg":"1024x689","o_21416492_640.jpg":"640x431","o_21416492_480.jpg":"480x323","o_21416492_340.jpg":"340x228","o_21416492_220.jpg":"220x148","h_21416492_1280.jpg":"1280x854","h_21416492_1024.jpg":"1024x683","h_21416492_640.jpg":"640x427","h_21416492_480.jpg":"480x320","h_21416492_340.jpg":"340x227","h_21416492_220.jpg":"220x147","pp_21416492_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416492_1024.jpg":"805x1024","pp_21416492_640.jpg":"503x640","pp_21416492_480.jpg":"377x480","pp_21416492_340.jpg":"267x340","pp_21416492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2862","hd_21416458_1920.jpg":"1920x1080","k_21416458_1280.jpg":"1280x1280","k_21416458_1024.jpg":"1024x1024","k_21416458_640.jpg":"640x640","k_21416458_480.jpg":"480x480","k_21416458_340.jpg":"340x340","k_21416458_220.jpg":"220x220","o_21416458_1280.jpg":"1280x1908","o_21416458_1024.jpg":"1024x1526","o_21416458_640.jpg":"640x954","o_21416458_480.jpg":"480x715","o_21416458_340.jpg":"340x506","o_21416458_220.jpg":"220x327","h_21416458_1280.jpg":"1280x854","h_21416458_1024.jpg":"1024x683","h_21416458_640.jpg":"640x427","h_21416458_480.jpg":"480x320","h_21416458_340.jpg":"340x227","h_21416458_220.jpg":"220x147","pp_21416458_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416458_1024.jpg":"805x1024","pp_21416458_640.jpg":"503x640","pp_21416458_480.jpg":"377x480","pp_21416458_340.jpg":"267x340","pp_21416458_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21416468_1920.jpg":"1920x1080","k_21416468_1280.jpg":"1280x1280","k_21416468_1024.jpg":"1024x1024","k_21416468_640.jpg":"640x640","k_21416468_480.jpg":"480x480","k_21416468_340.jpg":"340x340","k_21416468_220.jpg":"220x220","o_21416468_1280.jpg":"1280x853","o_21416468_1024.jpg":"1024x682","o_21416468_640.jpg":"640x426","o_21416468_480.jpg":"480x320","o_21416468_340.jpg":"340x226","o_21416468_220.jpg":"220x146","h_21416468_1280.jpg":"1280x854","h_21416468_1024.jpg":"1024x683","h_21416468_640.jpg":"640x427","h_21416468_480.jpg":"480x320","h_21416468_340.jpg":"340x227","h_21416468_220.jpg":"220x147","pp_21416468_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416468_1024.jpg":"805x1024","pp_21416468_640.jpg":"503x640","pp_21416468_480.jpg":"377x480","pp_21416468_340.jpg":"267x340","pp_21416468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1270","hd_21416474_1920.jpg":"1920x1080","k_21416474_1280.jpg":"1280x1280","k_21416474_1024.jpg":"1024x1024","k_21416474_640.jpg":"640x640","k_21416474_480.jpg":"480x480","k_21416474_340.jpg":"340x340","k_21416474_220.jpg":"220x220","o_21416474_1280.jpg":"1280x846","o_21416474_1024.jpg":"1024x677","o_21416474_640.jpg":"640x423","o_21416474_480.jpg":"480x317","o_21416474_340.jpg":"340x224","o_21416474_220.jpg":"220x145","h_21416474_1280.jpg":"1280x854","h_21416474_1024.jpg":"1024x683","h_21416474_640.jpg":"640x427","h_21416474_480.jpg":"480x320","h_21416474_340.jpg":"340x227","h_21416474_220.jpg":"220x147","pp_21416474_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416474_1024.jpg":"805x1024","pp_21416474_640.jpg":"503x640","pp_21416474_480.jpg":"377x480","pp_21416474_340.jpg":"267x340","pp_21416474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2793","hd_21416480_1920.jpg":"1920x1080","k_21416480_1280.jpg":"1280x1280","k_21416480_1024.jpg":"1024x1024","k_21416480_640.jpg":"640x640","k_21416480_480.jpg":"480x480","k_21416480_340.jpg":"340x340","k_21416480_220.jpg":"220x220","o_21416480_1280.jpg":"1280x1862","o_21416480_1024.jpg":"1024x1489","o_21416480_640.jpg":"640x931","o_21416480_480.jpg":"480x698","o_21416480_340.jpg":"340x494","o_21416480_220.jpg":"220x320","h_21416480_1280.jpg":"1280x854","h_21416480_1024.jpg":"1024x683","h_21416480_640.jpg":"640x427","h_21416480_480.jpg":"480x320","h_21416480_340.jpg":"340x227","h_21416480_220.jpg":"220x147","pp_21416480_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416480_1024.jpg":"805x1024","pp_21416480_640.jpg":"503x640","pp_21416480_480.jpg":"377x480","pp_21416480_340.jpg":"267x340","pp_21416480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_21416486_1920.jpg":"1920x1080","k_21416486_1280.jpg":"1280x1280","k_21416486_1024.jpg":"1024x1024","k_21416486_640.jpg":"640x640","k_21416486_480.jpg":"480x480","k_21416486_340.jpg":"340x340","k_21416486_220.jpg":"220x220","o_21416486_1280.jpg":"1280x844","o_21416486_1024.jpg":"1024x675","o_21416486_640.jpg":"640x422","o_21416486_480.jpg":"480x316","o_21416486_340.jpg":"340x224","o_21416486_220.jpg":"220x145","h_21416486_1280.jpg":"1280x854","h_21416486_1024.jpg":"1024x683","h_21416486_640.jpg":"640x427","h_21416486_480.jpg":"480x320","h_21416486_340.jpg":"340x227","h_21416486_220.jpg":"220x147","pp_21416486_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416486_1024.jpg":"805x1024","pp_21416486_640.jpg":"503x640","pp_21416486_480.jpg":"377x480","pp_21416486_340.jpg":"267x340","pp_21416486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1360","hd_21416498_1920.jpg":"1920x1080","k_21416498_1280.jpg":"1280x1280","k_21416498_1024.jpg":"1024x1024","k_21416498_640.jpg":"640x640","k_21416498_480.jpg":"480x480","k_21416498_340.jpg":"340x340","k_21416498_220.jpg":"220x220","o_21416498_1280.jpg":"1280x906","o_21416498_1024.jpg":"1024x725","o_21416498_640.jpg":"640x453","o_21416498_480.jpg":"480x340","o_21416498_340.jpg":"340x240","o_21416498_220.jpg":"220x155","h_21416498_1280.jpg":"1280x854","h_21416498_1024.jpg":"1024x683","h_21416498_640.jpg":"640x427","h_21416498_480.jpg":"480x320","h_21416498_340.jpg":"340x227","h_21416498_220.jpg":"220x147","pp_21416498_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416498_1024.jpg":"805x1024","pp_21416498_640.jpg":"503x640","pp_21416498_480.jpg":"377x480","pp_21416498_340.jpg":"267x340","pp_21416498_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21416504_1920.jpg":"1920x1080","k_21416504_1280.jpg":"1280x1280","k_21416504_1024.jpg":"1024x1024","k_21416504_640.jpg":"640x640","k_21416504_480.jpg":"480x480","k_21416504_340.jpg":"340x340","k_21416504_220.jpg":"220x220","o_21416504_1280.jpg":"1280x853","o_21416504_1024.jpg":"1024x682","o_21416504_640.jpg":"640x426","o_21416504_480.jpg":"480x320","o_21416504_340.jpg":"340x226","o_21416504_220.jpg":"220x146","h_21416504_1280.jpg":"1280x854","h_21416504_1024.jpg":"1024x683","h_21416504_640.jpg":"640x427","h_21416504_480.jpg":"480x320","h_21416504_340.jpg":"340x227","h_21416504_220.jpg":"220x147","pp_21416504_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416504_1024.jpg":"805x1024","pp_21416504_640.jpg":"503x640","pp_21416504_480.jpg":"377x480","pp_21416504_340.jpg":"267x340","pp_21416504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1271","hd_21416508_1920.jpg":"1920x1080","k_21416508_1280.jpg":"1280x1280","k_21416508_1024.jpg":"1024x1024","k_21416508_640.jpg":"640x640","k_21416508_480.jpg":"480x480","k_21416508_340.jpg":"340x340","k_21416508_220.jpg":"220x220","o_21416508_1280.jpg":"1280x847","o_21416508_1024.jpg":"1024x677","o_21416508_640.jpg":"640x423","o_21416508_480.jpg":"480x317","o_21416508_340.jpg":"340x225","o_21416508_220.jpg":"220x145","h_21416508_1280.jpg":"1280x854","h_21416508_1024.jpg":"1024x683","h_21416508_640.jpg":"640x427","h_21416508_480.jpg":"480x320","h_21416508_340.jpg":"340x227","h_21416508_220.jpg":"220x147","pp_21416508_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416508_1024.jpg":"805x1024","pp_21416508_640.jpg":"503x640","pp_21416508_480.jpg":"377x480","pp_21416508_340.jpg":"267x340","pp_21416508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_21416510_1920.jpg":"1920x1080","k_21416510_1280.jpg":"1280x1280","k_21416510_1024.jpg":"1024x1024","k_21416510_640.jpg":"640x640","k_21416510_480.jpg":"480x480","k_21416510_340.jpg":"340x340","k_21416510_220.jpg":"220x220","o_21416510_1280.jpg":"1280x840","o_21416510_1024.jpg":"1024x672","o_21416510_640.jpg":"640x420","o_21416510_480.jpg":"480x315","o_21416510_340.jpg":"340x223","o_21416510_220.jpg":"220x144","h_21416510_1280.jpg":"1280x854","h_21416510_1024.jpg":"1024x683","h_21416510_640.jpg":"640x427","h_21416510_480.jpg":"480x320","h_21416510_340.jpg":"340x227","h_21416510_220.jpg":"220x147","pp_21416510_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416510_1024.jpg":"805x1024","pp_21416510_640.jpg":"503x640","pp_21416510_480.jpg":"377x480","pp_21416510_340.jpg":"267x340","pp_21416510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1286","hd_21416512_1920.jpg":"1920x1080","k_21416512_1280.jpg":"1280x1280","k_21416512_1024.jpg":"1024x1024","k_21416512_640.jpg":"640x640","k_21416512_480.jpg":"480x480","k_21416512_340.jpg":"340x340","k_21416512_220.jpg":"220x220","o_21416512_1280.jpg":"1280x857","o_21416512_1024.jpg":"1024x685","o_21416512_640.jpg":"640x428","o_21416512_480.jpg":"480x321","o_21416512_340.jpg":"340x227","o_21416512_220.jpg":"220x147","h_21416512_1280.jpg":"1280x854","h_21416512_1024.jpg":"1024x683","h_21416512_640.jpg":"640x427","h_21416512_480.jpg":"480x320","h_21416512_340.jpg":"340x227","h_21416512_220.jpg":"220x147","pp_21416512_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416512_1024.jpg":"805x1024","pp_21416512_640.jpg":"503x640","pp_21416512_480.jpg":"377x480","pp_21416512_340.jpg":"267x340","pp_21416512_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2784","hd_21416514_1920.jpg":"1920x1080","k_21416514_1280.jpg":"1280x1280","k_21416514_1024.jpg":"1024x1024","k_21416514_640.jpg":"640x640","k_21416514_480.jpg":"480x480","k_21416514_340.jpg":"340x340","k_21416514_220.jpg":"220x220","o_21416514_1280.jpg":"1280x1856","o_21416514_1024.jpg":"1024x1484","o_21416514_640.jpg":"640x928","o_21416514_480.jpg":"480x696","o_21416514_340.jpg":"340x493","o_21416514_220.jpg":"220x319","h_21416514_1280.jpg":"1280x854","h_21416514_1024.jpg":"1024x683","h_21416514_640.jpg":"640x427","h_21416514_480.jpg":"480x320","h_21416514_340.jpg":"340x227","h_21416514_220.jpg":"220x147","pp_21416514_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416514_1024.jpg":"805x1024","pp_21416514_640.jpg":"503x640","pp_21416514_480.jpg":"377x480","pp_21416514_340.jpg":"267x340","pp_21416514_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1134","hd_21416516_1920.jpg":"1920x1080","k_21416516_1280.jpg":"1280x1280","k_21416516_1024.jpg":"1024x1024","k_21416516_640.jpg":"640x640","k_21416516_480.jpg":"480x480","k_21416516_340.jpg":"340x340","k_21416516_220.jpg":"220x220","o_21416516_1280.jpg":"1280x756","o_21416516_1024.jpg":"1024x604","o_21416516_640.jpg":"640x378","o_21416516_480.jpg":"480x283","o_21416516_340.jpg":"340x200","o_21416516_220.jpg":"220x129","h_21416516_1280.jpg":"1280x854","h_21416516_1024.jpg":"1024x683","h_21416516_640.jpg":"640x427","h_21416516_480.jpg":"480x320","h_21416516_340.jpg":"340x227","h_21416516_220.jpg":"220x147","pp_21416516_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416516_1024.jpg":"805x1024","pp_21416516_640.jpg":"503x640","pp_21416516_480.jpg":"377x480","pp_21416516_340.jpg":"267x340","pp_21416516_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21416518_1920.jpg":"1920x1080","k_21416518_1280.jpg":"1280x1280","k_21416518_1024.jpg":"1024x1024","k_21416518_640.jpg":"640x640","k_21416518_480.jpg":"480x480","k_21416518_340.jpg":"340x340","k_21416518_220.jpg":"220x220","o_21416518_1280.jpg":"1280x853","o_21416518_1024.jpg":"1024x682","o_21416518_640.jpg":"640x426","o_21416518_480.jpg":"480x320","o_21416518_340.jpg":"340x226","o_21416518_220.jpg":"220x146","h_21416518_1280.jpg":"1280x854","h_21416518_1024.jpg":"1024x683","h_21416518_640.jpg":"640x427","h_21416518_480.jpg":"480x320","h_21416518_340.jpg":"340x227","h_21416518_220.jpg":"220x147","pp_21416518_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416518_1024.jpg":"805x1024","pp_21416518_640.jpg":"503x640","pp_21416518_480.jpg":"377x480","pp_21416518_340.jpg":"267x340","pp_21416518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2656","hd_21416520_1920.jpg":"1920x1080","k_21416520_1280.jpg":"1280x1280","k_21416520_1024.jpg":"1024x1024","k_21416520_640.jpg":"640x640","k_21416520_480.jpg":"480x480","k_21416520_340.jpg":"340x340","k_21416520_220.jpg":"220x220","o_21416520_1280.jpg":"1280x1770","o_21416520_1024.jpg":"1024x1416","o_21416520_640.jpg":"640x885","o_21416520_480.jpg":"480x664","o_21416520_340.jpg":"340x470","o_21416520_220.jpg":"220x304","h_21416520_1280.jpg":"1280x854","h_21416520_1024.jpg":"1024x683","h_21416520_640.jpg":"640x427","h_21416520_480.jpg":"480x320","h_21416520_340.jpg":"340x227","h_21416520_220.jpg":"220x147","pp_21416520_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416520_1024.jpg":"805x1024","pp_21416520_640.jpg":"503x640","pp_21416520_480.jpg":"377x480","pp_21416520_340.jpg":"267x340","pp_21416520_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2854","hd_21416522_1920.jpg":"1920x1080","k_21416522_1280.jpg":"1280x1280","k_21416522_1024.jpg":"1024x1024","k_21416522_640.jpg":"640x640","k_21416522_480.jpg":"480x480","k_21416522_340.jpg":"340x340","k_21416522_220.jpg":"220x220","o_21416522_1280.jpg":"1280x1902","o_21416522_1024.jpg":"1024x1522","o_21416522_640.jpg":"640x951","o_21416522_480.jpg":"480x713","o_21416522_340.jpg":"340x505","o_21416522_220.jpg":"220x327","h_21416522_1280.jpg":"1280x854","h_21416522_1024.jpg":"1024x683","h_21416522_640.jpg":"640x427","h_21416522_480.jpg":"480x320","h_21416522_340.jpg":"340x227","h_21416522_220.jpg":"220x147","pp_21416522_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416522_1024.jpg":"805x1024","pp_21416522_640.jpg":"503x640","pp_21416522_480.jpg":"377x480","pp_21416522_340.jpg":"267x340","pp_21416522_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21416524_1920.jpg":"1920x1080","k_21416524_1280.jpg":"1280x1280","k_21416524_1024.jpg":"1024x1024","k_21416524_640.jpg":"640x640","k_21416524_480.jpg":"480x480","k_21416524_340.jpg":"340x340","k_21416524_220.jpg":"220x220","o_21416524_1280.jpg":"1280x853","o_21416524_1024.jpg":"1024x682","o_21416524_640.jpg":"640x426","o_21416524_480.jpg":"480x320","o_21416524_340.jpg":"340x226","o_21416524_220.jpg":"220x146","h_21416524_1280.jpg":"1280x854","h_21416524_1024.jpg":"1024x683","h_21416524_640.jpg":"640x427","h_21416524_480.jpg":"480x320","h_21416524_340.jpg":"340x227","h_21416524_220.jpg":"220x147","pp_21416524_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416524_1024.jpg":"805x1024","pp_21416524_640.jpg":"503x640","pp_21416524_480.jpg":"377x480","pp_21416524_340.jpg":"267x340","pp_21416524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21416526_1920.jpg":"1920x1080","k_21416526_1280.jpg":"1280x1280","k_21416526_1024.jpg":"1024x1024","k_21416526_640.jpg":"640x640","k_21416526_480.jpg":"480x480","k_21416526_340.jpg":"340x340","k_21416526_220.jpg":"220x220","o_21416526_1280.jpg":"1280x853","o_21416526_1024.jpg":"1024x682","o_21416526_640.jpg":"640x426","o_21416526_480.jpg":"480x320","o_21416526_340.jpg":"340x226","o_21416526_220.jpg":"220x146","h_21416526_1280.jpg":"1280x854","h_21416526_1024.jpg":"1024x683","h_21416526_640.jpg":"640x427","h_21416526_480.jpg":"480x320","h_21416526_340.jpg":"340x227","h_21416526_220.jpg":"220x147","pp_21416526_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416526_1024.jpg":"805x1024","pp_21416526_640.jpg":"503x640","pp_21416526_480.jpg":"377x480","pp_21416526_340.jpg":"267x340","pp_21416526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2858","hd_21416528_1920.jpg":"1920x1080","k_21416528_1280.jpg":"1280x1280","k_21416528_1024.jpg":"1024x1024","k_21416528_640.jpg":"640x640","k_21416528_480.jpg":"480x480","k_21416528_340.jpg":"340x340","k_21416528_220.jpg":"220x220","o_21416528_1280.jpg":"1280x1905","o_21416528_1024.jpg":"1024x1524","o_21416528_640.jpg":"640x952","o_21416528_480.jpg":"480x714","o_21416528_340.jpg":"340x506","o_21416528_220.jpg":"220x327","h_21416528_1280.jpg":"1280x854","h_21416528_1024.jpg":"1024x683","h_21416528_640.jpg":"640x427","h_21416528_480.jpg":"480x320","h_21416528_340.jpg":"340x227","h_21416528_220.jpg":"220x147","pp_21416528_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416528_1024.jpg":"805x1024","pp_21416528_640.jpg":"503x640","pp_21416528_480.jpg":"377x480","pp_21416528_340.jpg":"267x340","pp_21416528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21416530_1920.jpg":"1920x1080","k_21416530_1280.jpg":"1280x1280","k_21416530_1024.jpg":"1024x1024","k_21416530_640.jpg":"640x640","k_21416530_480.jpg":"480x480","k_21416530_340.jpg":"340x340","k_21416530_220.jpg":"220x220","o_21416530_1280.jpg":"1280x1920","o_21416530_1024.jpg":"1024x1536","o_21416530_640.jpg":"640x960","o_21416530_480.jpg":"480x720","o_21416530_340.jpg":"340x510","o_21416530_220.jpg":"220x330","h_21416530_1280.jpg":"1280x854","h_21416530_1024.jpg":"1024x683","h_21416530_640.jpg":"640x427","h_21416530_480.jpg":"480x320","h_21416530_340.jpg":"340x227","h_21416530_220.jpg":"220x147","pp_21416530_1280.jpg":"1006x1280","pp_21416530_1024.jpg":"805x1024","pp_21416530_640.jpg":"503x640","pp_21416530_480.jpg":"377x480","pp_21416530_340.jpg":"267x340","pp_21416530_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7745164 Threads: 5 Questions: 1563438223 Slow queries: 4769015 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111569198 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/test-katamarana-fountaine-pajot-isla-40-privatni-otok-za-dusu-i-biznis-1182618 [printLink] => /om/nautika/test-katamarana-fountaine-pajot-isla-40-privatni-otok-za-dusu-i-biznis-1182618?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 673423 [name] => FOUNTAINE PAJOT ISLA 40 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 15:55:31 [main_article_id] => 0 [alias] => fountaine-pajot-isla-40 [link] => /tag/fountaine-pajot-isla-40 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 673424 [name] => test katamarana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 16:02:00 [main_article_id] => 0 [alias] => test-katamarana [link] => /tag/test-katamarana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 673425 [name] => katamaran isla 40 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 16:02:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katamaran-isla-40 [link] => /tag/katamaran-isla-40 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test katamarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Privatni otok za dušu i biznis: Fountaine Pajot Isla 40 projektiran je za one kojima brzina nije primarna stavka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416492.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Nema naginjanja, pa se kretanje uopće ne osjeća

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416492.jpg [title] =>

Nema naginjanja, pa se kretanje uopće ne osjeća

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416458.jpg [title] =>

Pramčana kabina

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416468.jpg [title] =>

Skiperu je sve na dohvat ruke

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416474.jpg [title] =>

Luksuzna kuća koja plovi

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416480.jpg [title] =>

Kad ima vjetra, samo bešumno klizi po površini

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416486.jpg [title] =>

U Pajot Isli 40 jedrite u punom komforu

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416498.jpg [title] =>

Krma je potpuno zaštićena od sunca i kiše

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416504.jpg [title] =>

Desalinizator i klima su u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416508.jpg [title] =>

Ljubitelji sunčanja doći će na svoje

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416510.jpg [title] =>

Skiperu je sve pri ruci i na oku

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416512.jpg [title] =>

Sidro i lančanik su skriveni u gavunu

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416514.jpg [title] =>

Svi uređaji su tu, a cvijet je za opuštanje

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416516.jpg [title] =>

Salon je više velika dnevna soba

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416518.jpg [title] =>

Vlasnička odaje zauzimaju cijeli desni trup

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416520.jpg [title] =>

Prostora je svugdje dovoljno, pa nema osjećaja skučenosti

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416522.jpg [title] =>

Toaletni prostor za dvije kabine u lijevom trupu

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416524.jpg [title] =>

Vlasnička kupaonica većih je gabarita

Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416526.jpg [title] =>

Kuhinja je odlično opremljena i prostrana

Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416528.jpg [title] =>

Hrane i hladnoga pića neće nedostajati

Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/24/21416530.jpg [title] =>

Strojarnica s motorom Volvo Penta D1-30

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Isplovili smo iz marine Seget oko podneva. U Čiovskom kanalu vladala je bonaca, usmjerili smo se prema drugoj strani kanala ugodno krstareći pogonjeni s dva motora. Brzinu plovidbe podesili smo prema sluhu, na mjeru po kojoj se buka motora gotovo i ne čuje.

Plovili smo brzinom od šest čvorova. Nakon samo nekoliko minuta osjetili smo prvi dašak proljetnog maestrala. Kurs smo odmah podesili prema vjetru i smanjili brzinu.

Jedna je osoba dovoljna da u samo nekoliko trenutaka započne podizanje glavnoga jedra. Prvo treba otvoriti tendu u kojoj se nalazi jedro, povlačeći patent koji počinje uz jarbol, kroz konope koji čine popularni sistem spuštanja jedra u tendu poznat kao lazy jack.

Patent je potrebno razvući sve do kraja buma da bi se tenda pravilno otvorila. S kormilarske stolice lako se može popeti na tvrdo nadgrađe koje štiti kokpit i pristupiti jedru. Velika površina na raspolaganju pri rukovanju čini pristup bumu i jedru iznimno lakim i sigurnim.

Električni vinč

Zatim se dizanje, pomoću električnog vinča na koji smo prethodno namotali gindac, svodi na puki stisak prekidača. Naravno, prethodno je potrebno popustiti škotu glavnoga jedra, ali treba imati na umu kako se to nikako ne smije učiniti prije otkopčavanja lazy jacka.

Šetnja oko velikog buma potpuno je bezbrižna dok je učvršćen škotom. Kad je ona popuštena, prostor oko buma više se ne smije koristiti, to je jedini prostor na katamaranu gdje tijekom jedrenja smije ići samo skiper, i to samo ako za to postoji neka izvanredna nužnost.

---

---

Tim više je zgodno dizajniran pristup tom prostoru iz kokpita, tako da skiper u svojoj uobičajenoj kormilarskoj pozi priječi eventualni prolazak drugima. Sve što preostaje da bi se uspješno diglo glavno jedro je pozorno pratiti letve u jedru, koje se klasično protežu od jarbola sve do kraja jedra, ona uobičajena full batten konfiguracija koja krasi velika katamaranska jedra.

Upravo je taj kraj jedra, ventam, ono što je potrebno gledati kako ne bi prilikom podizanja zapeo u konope lazy jacka. Dakle, potrebno je još oko minutu-dvije koncentracije, dok jedro ne dođe do vrha jarbola, i tada otpustiti dugme na električnom vinču.

Zatim treba jednim motorom okrenuti bočno od vjetra i u sljedećem trenu odrolati prednje jedro. Jedini konop koji se nalazi malo izvan kormilarskog mjesta je onaj kojim se prednje jedro zarola oko prednjega štraja. Nalazi se na desnome boku, u neposrednoj blizini kormila, ali dovoljno daleko od električnog i ostalih vinčeva, koje je bolje izbjegavati prilikom rukovanja rolerom.

---

image

Skiperu je sve pri ruci i na oku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bez kapi znoja

Za odrolavanje floka potrebno je doslovno desetak sekundi. Još sekundicu-dvije, da bi manevar bio upotpunjen, valja utrošiti na gašenje motora. Bez kapi znoja, uz malo znanja i nimalo muke, Isla 40 postaje dnevni boravak koji bešumno plovi. Zahvaljujući dobrom rasporedu palubne opreme, koncept prema kojemu jedna osoba može sama olako jedriti ovdje je u potpunosti ispunjen.

Nakon malo jedriličarskog prakticiranja opsesije najboljim trimom jedara i preciznoga kormilarenja, prepustili smo se autopilotu. Iz jedriličarskog kantuna buža na stropu salona pruža krajnji komfor u promatranju jedra. Iako joj je osnovna namjena osvjetljenje salona, jedriličarima će biti iznimno draga jer im pruža pogled na glavno jedro.

Sve ostalo, uključujući flok, kao i motrenje obzora tijekom plovidbe, može se obavljati skriven od sunca i vjetra, duboko zavaljen u unutrašnjosti salona uživajući u panoramskom pogledu.

---

image

Luksuzna kuća koja plovi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naše uživanje prekinuo je fotograf. Tražio je za sebe optimalno mjesto s kojega bi ovjekovječio naše jedrenje. Nije bilo druge doli zarolati flok, usmjeriti se prema vjeru i spustiti pomoćni gumenjak od 3,1 metra dužine i motora s 15 konjskih snaga.

Bila bi to simulacija napuštanja broda prilikom sidrenja i očekivano je išla glatko. Gumi je bio u moru začas, a s lijepo oblikovanih ravnih površina na krmi može se lako skočiti u more kao i u gumenjak.

Tren kasnije opet smo bezbrižno jedrili bočnim vjetrom. Tek sada, kad je gumenjačić zujao oko nas u potrazi za idealnom fotografijom, stekli smo pravi dojam naše brzine.

Inače se kretanje uopće ne osjeća, jer nema naginjanja, a između Čiova i Segeta nema ni valova koji bi nas mogli zaljuljati. Isla 40 je po desetak čvorova vjetra postizala zavidnu brzinu sličnu onoj prilikom tihog korištenja motora, samo što je sada vladala potpuna tišina.

---

image

Kad ima vjetra, samo bešumno klizi po površini

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedriš i uživaš

Ljubiteljima mora i jedrenja razvoj katamarana u posljednja tri desetljeća omogućio je neviđene performanse, jer i inače katamarani znatno brže jedre od jednotrupaca. Paralelno s razvojem svega onoga što katamaran čini bržim razvijalo se sve ono što je potrebno da bi se provođenje vremena na dvotrupcima činilo poput boravka u ugodnim stambenim objektima na kopnu.

Gradnja katamarana bila je pod znatnim utjecajem ovih dvaju različitih i suprotstavljenih želja za performansama s jedne strane i komfora s druge strane.

Čovjek je ipak biće koje prvenstveno obitava na kopnu, pa su različite želje koje se nužno uobličuju kroz tržište rezultirale puno većom potražnjom za sredstvom ispunjavanja ugode na moru bez odricanja od uobičajenih načina življenja na kopnu.

---

image

Ljubitelji sunčanja doći će na svoje

Božidar Vukičević/Cropix
---

Onih koji žele jedriti što brže znatno je manje od onih koji žele uživati jedreći ne odričući se svih komocija koje pruža dnevni boravak s prekrasnim pogledom. Isla 40 projektirana je prvenstveno za zadovoljavanje onih kojima brzina nije primarna stavka.

Interijer pruža dojam luksuza i estetike koja se u prethodnim vremenima nalazila na motornim brodovima. Isla 40 je kontinuitet takvog pristupa uređenju, s naglaskom na provođenje vremena na moru tijekom ljeta. Salon slijedi trend smanjivanja volumena nauštrb što većeg eksterijera organski povezanog s unutrašnjošću.

Veliki stol, za kojim može objedovati cijela posada, nalazi se izvan salona. Takav koncept svakako je bolji za vruće dane. Ali ako su temperature umjerene, a vjetrovi nisu, na sidru obično neće biti problema jer katamaran će uvijek biti usmjeren pramcem u vjetar pa će vanjski prostor biti dobro zaštićen u zavjetrini.

---

image

Krma je potpuno zaštićena od sunca i kiše

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ovisno o uvjetima, slično je i tijekom jedrenja po slabom i srednjem vjetru. Kad je katamaran vezan u marini i vjetar dolazi iz krmenog kvadranta, ili u slučaju jedrenja po teškim uvjetima kiše, velikih valova i jakoga vjetra, moguće je i dalje spriječiti sve propuhe tendom, koja se može lako spustiti i time zaštititi krmeni dio natkrivenoga dnevnoga boravka na otvorenom.

Vlasničke odaje

Salon je dodatno podređen ugođaju u odnosu na prethodni model Lucia 40. Navigacijski stol smanjen je do te mjere da ga moramo nazvati policom. Ako stvarno želite razvući veliku navigacijsku kartu kakve su se nekada koristile, to možete učiniti u kokpitu, ali ne i u salonu.

Separe ugodnog lounge bara za ljetno divanjenje – to bi bio najbliži opis dojma koji ostavlja komforno sjedište oko niskog stolića. Naspram ove funkcionalne razlike, nova Isla u odnosu na stariju Luciju ima nešto moderniju formu na samom pramcu. Pramčana statva više nije okomita na vodenu liniju, nego je pomalo nagnuta i zaobljena u gornjem dijelu prema krmi.

---

image

Salon je više velika dnevna soba

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Prostora je svugdje dovoljno, pa nema osjećaja skučenosti

Božidar Vukičević/Cropix
---

Testirani model ima najmanji mogući broj kupaonica i kabina. U desnom trupu nalaze se takozvane vlasničke odaje. Nazvati to kabinom bilo bi pogrešno. Spuštajući se u desni trup, dolazimo u prostor maloga ureda sa sasvim dovoljnim stolićem za prosječno prijenosno računalo.

Prostrana postelja, kojoj se može lako pristupiti, nalazi se u krmenom dijelu. Velike površine na trupu izvedene u pleksiglasu, na kojima se nalaze i otvori za provjetravanje, standard su kojim se osvjetljava unutrašnjost i koji ovaj model vjerno slijedi.

Ujedno je moguće i zatvoriti pristup tom trupu kliznim vratima pa je lako ostvariti privatnost sna ili koncentriranog rada. Od dvije kupaonice, ona u pramčanom dijelu desnoga trupa prostrana je poput onih kakve većina ljudi ima kod kuće, ne osjeća se nikakva brodska skučenost.

U lijevom trupu nalaze se dvije kabine, krmena je identična onoj u desnom trupu, dok je provena nešto uža. Odmah nakon silaska u lijevi trup nalazi se ulaz u kupaonicu, koja je smještena između dvije kabine.

---

image

Vlasnička odaje zauzimaju cijeli desni trup

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Kuhinja je odlično opremljena i prostrana

Božidar Vukičević/Cropix
---

Više verzija

Moguće su kombinacije koje idu sve do četiri kabine i čak četiri zasebne kupaonice. Zanimljivo je da je cijena za sve kombinacije gotovo ista, malo iznad 340 tisuća eura. Mišljenja smo da je ovo sigurno najkomfornija opcija za posadu koja ne prelazi šestero ljudi.

Svemu tome valja nadodati opremu koja se nudi u tri verzije: Grand Large, Oceanic i Comfort. Mi smo testirali upravo ovu posljednju verziju s najbogatijom opremom, uz dodatak desalinizatora, generatora i još nekih sitnica. Verzija na testu vrijedna je 430 tisuća eura prije plaćanja PDV-a.

Najmanja verzija katamarana u ponudi Fountaine Pajota optimalna je za manju obitelj sa skiperom ili nešto veću obitelj, kada dužnosti kapetana preuzima član obitelji. Ultra iz Splita prodaje ih, ali i, što je još važnije, servisira ih i upravlja iznajmljivanjem za one koji se žele uz vlasništvo iskušati i u poduzetništvu.

---

image

Hrane i hladnoga pića neće nedostajati

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Strojarnica s motorom Volvo Penta D1-30

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za one koji sanjaju o ugodnim krstarenjima može biti i dobra investicija, jer u našim je vodama najam ovakvih plovila vrlo tražen i prihod može često uspješno pokrivati razna sredstva financiranja akvizicije plovila.

Povrat investicije u plutajuću kuću redovito slijedi nakon pet do sedam godina čartera. Tada je na vama hoćete li na tržište po zaradu, na duge đite ili čak na jedrenje oko svijeta, koje bi s ovakvim katamaranom bilo iznimno ugodno sve dok se držite geografskih širina i vremena u godini gdje vlada ljetni ili proljetni ugođaj.

---

OSOBNA KARTA

Dužina      11,93 m

Širina      6,63 m

Gaz      1,21 m

Težina praznog plovila      9500 kg

Glavno jedro      59 m²

Genoa      36 m²

Motori      Volvo Penta D1-30

Spremnik goriva      300 l

Spremnik vode 530 l

Kategorija      A/10 osoba

Graditelj      Fountaine Pajot, Francuska

Projektant      Berret-Racoupeau

Zastupnik Ultra, Split

Cijena bez PDV-a 340.000 eura

Cijena testiranog bez PDV-a 430.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- jednostavnost jedrenja

- vlasničke odaje

- ekonomični motori

MINUS

- oštri rubovi iverice

- uska bravica kliznih vrata

---

---

image

Pramčana kabina

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiperu je sve na dohvat ruke

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U Pajot Isli 40 jedrite u punom komforu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Desalinizator i klima su u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sidro i lančanik su skriveni u gavunu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svi uređaji su tu, a cvijet je za opuštanje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Toaletni prostor za dvije kabine u lijevom trupu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Vlasnička kupaonica većih je gabarita

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Nema naginjanja, pa se kretanje uopće ne osjeća

Božidar Vukičević/Cropix

Pramčana kabina

Božidar Vukičević/Cropix

Skiperu je sve na dohvat ruke

Božidar Vukičević/Cropix

Luksuzna kuća koja plovi

Božidar Vukičević/Cropix

Kad ima vjetra, samo bešumno klizi po površini

Božidar Vukičević/Cropix

U Pajot Isli 40 jedrite u punom komforu

Božidar Vukičević/Cropix

Krma je potpuno zaštićena od sunca i kiše

Božidar Vukičević/Cropix

Desalinizator i klima su u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix

Ljubitelji sunčanja doći će na svoje

Božidar Vukičević/Cropix

Skiperu je sve pri ruci i na oku

Božidar Vukičević/Cropix

Sidro i lančanik su skriveni u gavunu

Božidar Vukičević/Cropix

Svi uređaji su tu, a cvijet je za opuštanje

Božidar Vukičević/Cropix

Salon je više velika dnevna soba

Božidar Vukičević/Cropix

Vlasnička odaje zauzimaju cijeli desni trup

Božidar Vukičević/Cropix

Prostora je svugdje dovoljno, pa nema osjećaja skučenosti

Božidar Vukičević/Cropix

Toaletni prostor za dvije kabine u lijevom trupu

Božidar Vukičević/Cropix

Vlasnička kupaonica većih je gabarita

Božidar Vukičević/Cropix

Kuhinja je odlično opremljena i prostrana

Božidar Vukičević/Cropix

Hrane i hladnoga pića neće nedostajati

Božidar Vukičević/Cropix

Strojarnica s motorom Volvo Penta D1-30

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/test-katamarana-fountaine-pajot-isla-40-privatni-otok-za-dusu-i-biznis-1182618 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95b15d4544ef49dda65bdee986928931d12843a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Privatni+otok+za+du%C5%A1u+i+biznis%3A+Fountaine+Pajot+Isla+40+projektiran+je+za+one+kojima+brzina+nije+primarna+stavka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftest-katamarana-fountaine-pajot-isla-40-privatni-otok-za-dusu-i-biznis-1182618 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftest-katamarana-fountaine-pajot-isla-40-privatni-otok-za-dusu-i-biznis-1182618 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test katamarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

test katamaranaPrivatni otok za dušu i biznis: Fountaine Pajot Isla 40 projektiran je za one kojima brzina nije primarna stavka

Piše Krešimir Đakulović
8. travnja 2022. - 15:53

Isplovili smo iz marine Seget oko podneva. U Čiovskom kanalu vladala je bonaca, usmjerili smo se prema drugoj strani kanala ugodno krstareći pogonjeni s dva motora. Brzinu plovidbe podesili smo prema sluhu, na mjeru po kojoj se buka motora gotovo i ne čuje.

Plovili smo brzinom od šest čvorova. Nakon samo nekoliko minuta osjetili smo prvi dašak proljetnog maestrala. Kurs smo odmah podesili prema vjetru i smanjili brzinu.

Jedna je osoba dovoljna da u samo nekoliko trenutaka započne podizanje glavnoga jedra. Prvo treba otvoriti tendu u kojoj se nalazi jedro, povlačeći patent koji počinje uz jarbol, kroz konope koji čine popularni sistem spuštanja jedra u tendu poznat kao lazy jack.

Patent je potrebno razvući sve do kraja buma da bi se tenda pravilno otvorila. S kormilarske stolice...

16. svibanj 2024 00:41