stdClass Object ( [id] => 1340773 [title] => Prodana za kuhinju, a sada zlata vrijedi! Ovo je priča o obnovi najstarije varbovačke gajete [alias] => prodana-za-kuhinju-a-sada-zlata-vrijedi-ovo-je-prica-o-obnovi-najstarije-varbovacke-gajete [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon dvije godine obnove, u Vrboskoj na Hvaru, nedavno je zaplovila najstarija varbovačka gajeta Andjelina izgrađena 1938. godine u tom malom otočnom mjestu. Obnovu je pokrenuo Održivi otok, udruga za razvoj društvene odgovornosti, očuvanja tradicije i poboljšanja uvjeta života na otocima iz Jelse, uz sufinanciranje Splitsko-dalmatinske županije, odnosno programa financiranja projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine.

Andjelina, duga 5,30 metara, u vlasništvu je Damira Krstinića, profesora sa splitskog FESB-a, koji je s nama podijelio ovu lijepu priču.

– Brodograditelj Martin Borojević sagradio je ovu barku za mog bižnonota Antu Franičevića, a ime je dobila po Anđelini Franičević, Antinoj kćeri, a mojoj noni, koja je tada imala 14 godina. Inače, danas Andjelina slovi kao gajeta iako je mi nikad nismo tako nazivali. Za nas je bila barka, lojda ili ribarica, i to ona za srdele – ispričao nam je Krstinić, zaljubljenik u hrvatsku tradicijsku brodogradnju, pa mu je san bio da brodu udahne novi život, posebice kada mu je otac darovao ovo obiteljsko blago.

Dnevnik obnove

– Odabrali smo teži put obnove, onaj kakav se koristio nekada, prije osamdesetih godina. Brali smo borove, birali ih prema obliku rebara broda, da dobijemo što veću čvrstinu, zatim stavljali u more, pa sušili. Borovi su se pretvarali u korbe i madire, a barka se obnavljala u radionici meštra Jure Kotoraša, koji je nažalost nedavno iznenada​ preminuo​, kao i njegov barba Mihovil (Mili) Kotoraš, umirovljeni brodograditelj koji nije dočekao kraj obnove, ali je lijepo znati da je njegovo veliko znanje preneseno na novu generaciju i sačuvano od zaborava.

---

image

Nono Kuzma i nona Anđelina s obitelji 1964.

---

Cijeli tijek obnove sam zapisivao u nadi da će ove stare kalafatske vještine ostati za nove generacije, sa željom da nastave s čuvanjem naše baštine, znanja i vještina koji su nam pomogli da budemo to što jesmo i sačuvamo naš identitet kroz burnu povijest – kazao je Krstinić.

Inače, Andjelina je građena kao manji ribarski brod pogonjen jedrima i veslima, a odlikuju je tradicionalne linije oštrog pramca i krme te uskog i niskog trupa. Lokalni naziv za ovaj tip broda bio je barka (borka) ili jednostavno ribarica. Ova tradicionalna forma gradnje se s godinama mijenja i gubi te su kasnije građene gajete šireg trupa i krme zbog ugradnje pogonskog stroja.

Zanimljivo, tijekom Drugog svjetskog rata Andjelinu je potopio sam vlasnik, jer su talijanske i njemačke vlasti uništile većinu brodova iz tog vremena. Ante Franičević je brod po završetku rata izvadio s dna mora i obnovio. Danas je ova gajeta jedini sačuvani brod u Vrboskoj građen prije Drugog svjetskog rata, tradicionalnih linija, projektiran za pogon isključivo veslima i jedrima.

Izvorni dokumenti

–​ Andjelinu je moj nono Kuzma otkupio od Anteta Franičevića, a zauzvrat im je platio novu kuhinju. Mislim da je to bilo negdje početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prvi motor je stavljen u brod krajem pedesetih godina, a jedro je na brodu bilo negdje do sedamdesetih godina, nakon čega su jarbol i jedro skinuti.

---

image

Pet metara bezvremenske ljepote

---

Nakon Kuzme brod je koristio moj otac Zorko Krstinić, nakon njega ja, a sve ga više svojata moj stariji sin Kuzma koji ima 17 godina, dok prve korake u njemu već radi i moj mlađi sin Prošper star godinu i pol dana – otkriva nam naš sugovornik.

Čitav projekt obnove, prije dvije godine, započeo je prikupljanjem starih fotografija, te istraživanjem i razgovorom s mještanima. Najstarija postojeća fotografija barke na kojoj je Ante Franičević snimljena je 1954. godine. Također, pronađeni su i izvorni dokumenti broda iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Daljnjim istraživanjem otkrivene su dodatne informacije o povijesti samog broda te je pronađeno i izvorno jedro koje se koristilo na brodu, staro više od 80 godina. Ovo jedro će biti donirano Ribarskom muzeju u Vrboskoj, koji je sastavni dio Muzeja općine Jelsa.

Andjelina je izvorno najvećim dijelom građena od bora ubranog na lokalitetima u blizini mjesta Vrboska, korištenjem tradicijskih ručnih alata i tehnike. Istraživanjem je utvrđeno da je bor ujedno bio i dominantni materijal u brodogradnji u Vrboskoj, a ujedno se pokazalo da su brodovi građeni od bora, koji je ubran na lokacijama izloženim udarima bure i posolice, izrazito trajni. Prema preporukama živućih kalafata u Vrboskoj, za određene konstrukcijske elemente broda korišteni su hrast i ariš.

Kao član obitelji

Tijekom travnja i svibnja 2021. godine brod je izvađen iz mora radi redovitog održavanja. Tom prilikom uklonjen je brodski motor, a razmotrene su mogućnosti ugradnje ekološkog pogona u brod, te je odlučeno da će se kao pogonski stroj eksperimentalno postaviti električni izvanbrodski motor.

---

image

Ručno porinuće

---

– Cilj našeg projekta bio je zadržati upotrebnu vrijednost broda, ne da bude izložbeni artefakt bez prave namjene jer mu se time oduzima smisao postojanja. Brodovi su u malim zajednicama vezanim za more smatrani gotovo kao živa bića, kada se o njima govori često se koriste iste fraze kao kada se razgovara o ljudima, a doživljava ih se kao članove obitelji. Osim toga, drveni brod koji se ne koristi brže propada od broda koji se koristi svakodnevno, te je umanjivanjem njegove upotrebljivosti brod zapravo osuđen na propast – naglašava Krstinić.

Zajedno s prijateljem Nikšom Matkovićem Krstinić je uspio realizirati svoj san, obnoviti barku koja će ploviti i dalje pod kormilom obitelji, a bit će prezentirana i na smotrama tradicijskih brodova.

---

Od Vrboske do Betine

Vrboska je uz Korčulu jedno od ishodišta tradicionalne drvene brodogradnje na ovom dijelu Jadrana. Naime, upravo je iz Vrboske potekla brodograditeljska obitelj Filippi koja se u 17. stoljeću seli u Korčulu, a zatim u Betinu te tamo započinje brodograđevnu tradiciju koja traje i danas.

---

---

Jedro za svićalo

Prema pronađenim izvornim fotografijama broda te postojećem starom jedru koje se koristilo na Andjelini, uz konzultacije s profesionalnim jedrarom, napravljen je plan opute za latinsko jedro.

Naručeno je ono koje oblikom i tipom odgovara jedru koje je izvorno bilo na brodu, a koje istovremeno svojim karakteristikama pruža mogućnost natjecanja u regatama tradicijskih brodova. Tradicionalna forma jedara u Vrboskoj donekle se razlikuje od uobičajenih latinskih jedara kakva se najčešće viđaju.

Naime, brodovi ovog tipa (ribarica) u Vrboskoj su se prvenstveno koristili za lov na sitnu plavu ribu (na sardele) te su na pramcu (provi) imali svićalo, kovanu metalnu konstrukciju za loženje luča. Iz ovog razloga, latinsko jedro koje se koristilo u Vrboskoj, ali i drugdje u Dalmaciji (Korčula, Trogir) često je imalo odrezan prednji kraj kako pri jedrenju ne bi zapinjalo za svićalo.

---

---

image

Hvarsko jedro je malo drugačije zbog svićala

---

---

Jedro za svićalo

Prema pronađenim izvornim fotografijama broda te postojećem starom jedru koje se koristilo na Andjelini, uz konzultacije s profesionalnim jedrarom, napravljen je plan opute za latinsko jedro.

Naručeno je ono koje oblikom i tipom odgovara jedru koje je izvorno bilo na brodu, a koje istovremeno svojim karakteristikama pruža mogućnost natjecanja u regatama tradicijskih brodova. Tradicionalna forma jedara u Vrboskoj donekle se razlikuje od uobičajenih latinskih jedara kakva se najčešće viđaju.

Naime, brodovi ovog tipa (ribarica) u Vrboskoj su se prvenstveno koristili za lov na sitnu plavu ribu (na sardele) te su na pramcu (provi) imali svićalo, kovanu metalnu konstrukciju za loženje luča. Iz ovog razloga, latinsko jedro koje se koristilo u Vrboskoj, ali i drugdje u Dalmaciji (Korčula, Trogir) često je imalo odrezan prednji kraj kako pri jedrenju ne bi zapinjalo za svićalo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ODABRALI SMO TEŽI PUT OBNOVE, ONAJ KAKAV SE KORISTIO NEKADA, PRIJE OSAMDESETIH GODINA. BRALI SMO BOROVE, BIRALI IH PREMA OBLIKU REBARA BRODA, DA DOBIJEMO ŠTO VEĆU ČVRSTINU, ZATIM STAVLJALI U MORE, PA SUŠILI. BOROVI SU SE PRETVARALI U KORBE I MADIRE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => latinsko jedro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ODABRALI SMO TEŽI PUT OBNOVE, ONAJ KAKAV SE KORISTIO NEKADA, PRIJE OSAMDESETIH GODINA. BRALI SMO BOROVE, BIRALI IH PREMA OBLIKU REBARA BRODA, DA DOBIJEMO ŠTO VEĆU ČVRSTINU, ZATIM STAVLJALI U MORE, PA SUŠILI. BOROVI SU SE PRETVARALI U KORBE I MADIRE... latinsko jedro 2 0 5678 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-09 07:55:46 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-21 09:11:55 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-21 08:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ODABRALI SMO TEŽI PUT OBNOVE, ONAJ KAKAV SE KORISTIO NEKADA, PRIJE OSAMDESETIH GODINA. BRALI SMO BOROVE, BIRALI IH PREMA OBLIKU REBARA BRODA, DA DOBIJEMO ŠTO VEĆU ČVRSTINU, ZATIM STAVLJALI U MORE, PA SUŠILI. BOROVI SU SE PRETVARALI U KORBE I MADIRE.. [metadata] => robots= author= title=Prodana za kuhinju, a sada zlata vrijedi! Ovo je priča o obnovi najstarije varbovačke gajete page_title=Prodana za kuhinju, a sada zlata vrijedi! Ovo je priča o obnovi najstarije varbovačke gajete [metakey] => Vrbovska, gajeta, obnova gajete, najstarija gajeta, Damir Krstinić, latinsko jedro [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/09\/26093595.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861592.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25825788.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861212.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861213.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861216.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861217.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861218.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861598.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861599.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25861600.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prva plovidba nakon obnove<\/p>","

Prva plovidba nakon obnove<\/p>","

Ru\u010dno porinu\u0107e<\/p>","

Borove su po starinsku obilili<\/em> (ogulili) i pripremili za su\u0161enje<\/p>","

Damir Krstini\u0107 s drvom u obliku rebara<\/p>","

Nono Kuzma i nona An\u0111elina s obitelji 1964.<\/p>","

Praunuk Kuzma Krstini\u0107 vlada kormilarskim vje\u0161tinama<\/p>","

Pet metara bezvremenske ljepote<\/p>","

Mali Pro\u0161per s tatom Damirom<\/p>","

Hvarsko jedro je malo druga\u010dije zbog svi\u0107ala<\/p>","

Obnova je bila temeljita<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"995x594","hd_26093595_1920.jpg":"1920x1080","k_26093595_1280.jpg":"1280x1280","k_26093595_1024.jpg":"1024x1024","k_26093595_640.jpg":"640x640","k_26093595_480.jpg":"480x480","k_26093595_340.jpg":"340x340","k_26093595_220.jpg":"220x220","o_26093595_1280.jpg":"1280x764","o_26093595_1024.jpg":"1024x611","o_26093595_640.jpg":"640x382","o_26093595_480.jpg":"480x286","o_26093595_340.jpg":"340x202","o_26093595_220.jpg":"220x131","h_26093595_1280.jpg":"1280x854","h_26093595_1024.jpg":"1024x683","h_26093595_640.jpg":"640x427","h_26093595_480.jpg":"480x320","h_26093595_340.jpg":"340x227","h_26093595_220.jpg":"220x147","pp_26093595_1280.jpg":"1280x1628","pp_26093595_1024.jpg":"1024x1303","pp_26093595_640.jpg":"640x814","pp_26093595_480.jpg":"480x611","pp_26093595_340.jpg":"340x432","pp_26093595_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25861592_1920.jpg":"1920x1080","k_25861592_1280.jpg":"1280x1280","k_25861592_1024.jpg":"1024x1024","k_25861592_640.jpg":"640x640","k_25861592_480.jpg":"480x480","k_25861592_340.jpg":"340x340","k_25861592_220.jpg":"220x220","o_25861592_1280.jpg":"1280x960","o_25861592_1024.jpg":"1024x768","o_25861592_640.jpg":"640x480","o_25861592_480.jpg":"480x360","o_25861592_340.jpg":"340x255","o_25861592_220.jpg":"220x165","h_25861592_1280.jpg":"1280x854","h_25861592_1024.jpg":"1024x683","h_25861592_640.jpg":"640x427","h_25861592_480.jpg":"480x320","h_25861592_340.jpg":"340x227","h_25861592_220.jpg":"220x147","pp_25861592_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861592_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861592_640.jpg":"640x814","pp_25861592_480.jpg":"480x611","pp_25861592_340.jpg":"340x432","pp_25861592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25825788_1920.jpg":"1920x1080","k_25825788_1280.jpg":"1280x1280","k_25825788_1024.jpg":"1024x1024","k_25825788_640.jpg":"640x640","k_25825788_480.jpg":"480x480","k_25825788_340.jpg":"340x340","k_25825788_220.jpg":"220x220","o_25825788_1280.jpg":"1280x960","o_25825788_1024.jpg":"1024x768","o_25825788_640.jpg":"640x480","o_25825788_480.jpg":"480x360","o_25825788_340.jpg":"340x255","o_25825788_220.jpg":"220x165","h_25825788_1280.jpg":"1280x854","h_25825788_1024.jpg":"1024x683","h_25825788_640.jpg":"640x427","h_25825788_480.jpg":"480x320","h_25825788_340.jpg":"340x227","h_25825788_220.jpg":"220x147","pp_25825788_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825788_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825788_640.jpg":"640x814","pp_25825788_480.jpg":"480x611","pp_25825788_340.jpg":"340x432","pp_25825788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25861212_1920.jpg":"1920x1080","k_25861212_1280.jpg":"1280x1280","k_25861212_1024.jpg":"1024x1024","k_25861212_640.jpg":"640x640","k_25861212_480.jpg":"480x480","k_25861212_340.jpg":"340x340","k_25861212_220.jpg":"220x220","o_25861212_1280.jpg":"1280x960","o_25861212_1024.jpg":"1024x768","o_25861212_640.jpg":"640x480","o_25861212_480.jpg":"480x360","o_25861212_340.jpg":"340x255","o_25861212_220.jpg":"220x165","h_25861212_1280.jpg":"1280x854","h_25861212_1024.jpg":"1024x683","h_25861212_640.jpg":"640x427","h_25861212_480.jpg":"480x320","h_25861212_340.jpg":"340x227","h_25861212_220.jpg":"220x147","pp_25861212_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861212_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861212_640.jpg":"640x814","pp_25861212_480.jpg":"480x611","pp_25861212_340.jpg":"340x432","pp_25861212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25861213_1920.jpg":"1920x1080","k_25861213_1280.jpg":"1280x1280","k_25861213_1024.jpg":"1024x1024","k_25861213_640.jpg":"640x640","k_25861213_480.jpg":"480x480","k_25861213_340.jpg":"340x340","k_25861213_220.jpg":"220x220","o_25861213_1280.jpg":"1280x960","o_25861213_1024.jpg":"1024x768","o_25861213_640.jpg":"640x480","o_25861213_480.jpg":"480x360","o_25861213_340.jpg":"340x255","o_25861213_220.jpg":"220x165","h_25861213_1280.jpg":"1280x854","h_25861213_1024.jpg":"1024x683","h_25861213_640.jpg":"640x427","h_25861213_480.jpg":"480x320","h_25861213_340.jpg":"340x227","h_25861213_220.jpg":"220x147","pp_25861213_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861213_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861213_640.jpg":"640x814","pp_25861213_480.jpg":"480x611","pp_25861213_340.jpg":"340x432","pp_25861213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25861216_1920.jpg":"1920x1080","k_25861216_1280.jpg":"1280x1280","k_25861216_1024.jpg":"1024x1024","k_25861216_640.jpg":"640x640","k_25861216_480.jpg":"480x480","k_25861216_340.jpg":"340x340","k_25861216_220.jpg":"220x220","o_25861216_1280.jpg":"1280x720","o_25861216_1024.jpg":"1024x576","o_25861216_640.jpg":"640x360","o_25861216_480.jpg":"480x270","o_25861216_340.jpg":"340x191","o_25861216_220.jpg":"220x123","h_25861216_1280.jpg":"1280x854","h_25861216_1024.jpg":"1024x683","h_25861216_640.jpg":"640x427","h_25861216_480.jpg":"480x320","h_25861216_340.jpg":"340x227","h_25861216_220.jpg":"220x147","pp_25861216_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861216_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861216_640.jpg":"640x814","pp_25861216_480.jpg":"480x611","pp_25861216_340.jpg":"340x432","pp_25861216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25861217_1920.jpg":"1920x1080","k_25861217_1280.jpg":"1280x1280","k_25861217_1024.jpg":"1024x1024","k_25861217_640.jpg":"640x640","k_25861217_480.jpg":"480x480","k_25861217_340.jpg":"340x340","k_25861217_220.jpg":"220x220","o_25861217_1280.jpg":"1280x853","o_25861217_1024.jpg":"1024x682","o_25861217_640.jpg":"640x426","o_25861217_480.jpg":"480x320","o_25861217_340.jpg":"340x226","o_25861217_220.jpg":"220x146","h_25861217_1280.jpg":"1280x854","h_25861217_1024.jpg":"1024x683","h_25861217_640.jpg":"640x427","h_25861217_480.jpg":"480x320","h_25861217_340.jpg":"340x227","h_25861217_220.jpg":"220x147","pp_25861217_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861217_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861217_640.jpg":"640x814","pp_25861217_480.jpg":"480x611","pp_25861217_340.jpg":"340x432","pp_25861217_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25861218_1920.jpg":"1920x1080","k_25861218_1280.jpg":"1280x1280","k_25861218_1024.jpg":"1024x1024","k_25861218_640.jpg":"640x640","k_25861218_480.jpg":"480x480","k_25861218_340.jpg":"340x340","k_25861218_220.jpg":"220x220","o_25861218_1280.jpg":"1280x960","o_25861218_1024.jpg":"1024x768","o_25861218_640.jpg":"640x480","o_25861218_480.jpg":"480x360","o_25861218_340.jpg":"340x255","o_25861218_220.jpg":"220x165","h_25861218_1280.jpg":"1280x854","h_25861218_1024.jpg":"1024x683","h_25861218_640.jpg":"640x427","h_25861218_480.jpg":"480x320","h_25861218_340.jpg":"340x227","h_25861218_220.jpg":"220x147","pp_25861218_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861218_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861218_640.jpg":"640x814","pp_25861218_480.jpg":"480x611","pp_25861218_340.jpg":"340x432","pp_25861218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_25861598_1920.jpg":"1920x1080","k_25861598_1280.jpg":"1280x1280","k_25861598_1024.jpg":"1024x1024","k_25861598_640.jpg":"640x640","k_25861598_480.jpg":"480x480","k_25861598_340.jpg":"340x340","k_25861598_220.jpg":"220x220","o_25861598_1280.jpg":"1280x1706","o_25861598_1024.jpg":"1024x1365","o_25861598_640.jpg":"640x853","o_25861598_480.jpg":"480x640","o_25861598_340.jpg":"340x453","o_25861598_220.jpg":"220x293","h_25861598_1280.jpg":"1280x854","h_25861598_1024.jpg":"1024x683","h_25861598_640.jpg":"640x427","h_25861598_480.jpg":"480x320","h_25861598_340.jpg":"340x227","h_25861598_220.jpg":"220x147","pp_25861598_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861598_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861598_640.jpg":"640x814","pp_25861598_480.jpg":"480x611","pp_25861598_340.jpg":"340x432","pp_25861598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1080","hd_25861599_1920.jpg":"1920x1080","k_25861599_1280.jpg":"1280x1280","k_25861599_1024.jpg":"1024x1024","k_25861599_640.jpg":"640x640","k_25861599_480.jpg":"480x480","k_25861599_340.jpg":"340x340","k_25861599_220.jpg":"220x220","o_25861599_1280.jpg":"1280x960","o_25861599_1024.jpg":"1024x768","o_25861599_640.jpg":"640x480","o_25861599_480.jpg":"480x360","o_25861599_340.jpg":"340x255","o_25861599_220.jpg":"220x165","h_25861599_1280.jpg":"1280x854","h_25861599_1024.jpg":"1024x683","h_25861599_640.jpg":"640x427","h_25861599_480.jpg":"480x320","h_25861599_340.jpg":"340x227","h_25861599_220.jpg":"220x147","pp_25861599_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861599_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861599_640.jpg":"640x814","pp_25861599_480.jpg":"480x611","pp_25861599_340.jpg":"340x432","pp_25861599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25861600_1920.jpg":"1920x1080","k_25861600_1280.jpg":"1280x1280","k_25861600_1024.jpg":"1024x1024","k_25861600_640.jpg":"640x640","k_25861600_480.jpg":"480x480","k_25861600_340.jpg":"340x340","k_25861600_220.jpg":"220x220","o_25861600_1280.jpg":"1280x853","o_25861600_1024.jpg":"1024x682","o_25861600_640.jpg":"640x426","o_25861600_480.jpg":"480x320","o_25861600_340.jpg":"340x226","o_25861600_220.jpg":"220x146","h_25861600_1280.jpg":"1280x854","h_25861600_1024.jpg":"1024x683","h_25861600_640.jpg":"640x427","h_25861600_480.jpg":"480x320","h_25861600_340.jpg":"340x227","h_25861600_220.jpg":"220x147","pp_25861600_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861600_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861600_640.jpg":"640x814","pp_25861600_480.jpg":"480x611","pp_25861600_340.jpg":"340x432","pp_25861600_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7532281 Threads: 6 Questions: 1541681547 Slow queries: 4691177 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110961809 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/prodana-za-kuhinju-a-sada-zlata-vrijedi-ovo-je-prica-o-obnovi-najstarije-varbovacke-gajete-1340773 [printLink] => /om/nautika/prodana-za-kuhinju-a-sada-zlata-vrijedi-ovo-je-prica-o-obnovi-najstarije-varbovacke-gajete-1340773?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 336871 [name] => vrbovska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrbovska [link] => /tag/vrbovska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 220203 [name] => gajeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gajeta [link] => /tag/gajeta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 737498 [name] => obnova gajete [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-21 09:48:14 [main_article_id] => 0 [alias] => obnova-gajete [link] => /tag/obnova-gajete ) [3] => stdClass Object ( [id] => 737499 [name] => najstarija gajeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-21 09:48:14 [main_article_id] => 0 [alias] => najstarija-gajeta [link] => /tag/najstarija-gajeta ) [4] => stdClass Object ( [id] => 235997 [name] => Damir Krstinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-krstinic [link] => /tag/damir-krstinic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 705487 [name] => latinsko jedro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-08 12:04:47 [main_article_id] => 0 [alias] => latinsko-jedro [link] => /tag/latinsko-jedro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ODABRALI SMO TEŽI PUT OBNOVE, ONAJ KAKAV SE KORISTIO NEKADA, PRIJE OSAMDESETIH GODINA. BRALI SMO BOROVE, BIRALI IH PREMA OBLIKU REBARA BRODA, DA DOBIJEMO ŠTO VEĆU ČVRSTINU, ZATIM STAVLJALI U MORE, PA SUŠILI. BOROVI SU SE PRETVARALI U KORBE I MADIRE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => latinsko jedro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prodana za kuhinju, a sada zlata vrijedi! Ovo je priča o obnovi najstarije varbovačke gajete [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-11-33-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/26093595.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Prva plovidba nakon obnove

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/26093595.jpg [title] =>

Prva plovidba nakon obnove

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861592.jpg [title] =>

Prva plovidba nakon obnove

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25825788.jpg [title] =>

Ručno porinuće

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861212.jpg [title] =>

Borove su po starinsku obilili (ogulili) i pripremili za sušenje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861213.jpg [title] =>

Damir Krstinić s drvom u obliku rebara

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861216.jpg [title] =>

Nono Kuzma i nona Anđelina s obitelji 1964.

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861217.jpg [title] =>

Praunuk Kuzma Krstinić vlada kormilarskim vještinama

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861218.jpg [title] =>

Pet metara bezvremenske ljepote

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861598.jpg [title] =>

Mali Prošper s tatom Damirom

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861599.jpg [title] =>

Hvarsko jedro je malo drugačije zbog svićala

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25861600.jpg [title] =>

Obnova je bila temeljita

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon dvije godine obnove, u Vrboskoj na Hvaru, nedavno je zaplovila najstarija varbovačka gajeta Andjelina izgrađena 1938. godine u tom malom otočnom mjestu. Obnovu je pokrenuo Održivi otok, udruga za razvoj društvene odgovornosti, očuvanja tradicije i poboljšanja uvjeta života na otocima iz Jelse, uz sufinanciranje Splitsko-dalmatinske županije, odnosno programa financiranja projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine.

Andjelina, duga 5,30 metara, u vlasništvu je Damira Krstinića, profesora sa splitskog FESB-a, koji je s nama podijelio ovu lijepu priču.

– Brodograditelj Martin Borojević sagradio je ovu barku za mog bižnonota Antu Franičevića, a ime je dobila po Anđelini Franičević, Antinoj kćeri, a mojoj noni, koja je tada imala 14 godina. Inače, danas Andjelina slovi kao gajeta iako je mi nikad nismo tako nazivali. Za nas je bila barka, lojda ili ribarica, i to ona za srdele – ispričao nam je Krstinić, zaljubljenik u hrvatsku tradicijsku brodogradnju, pa mu je san bio da brodu udahne novi život, posebice kada mu je otac darovao ovo obiteljsko blago.

Dnevnik obnove

– Odabrali smo teži put obnove, onaj kakav se koristio nekada, prije osamdesetih godina. Brali smo borove, birali ih prema obliku rebara broda, da dobijemo što veću čvrstinu, zatim stavljali u more, pa sušili. Borovi su se pretvarali u korbe i madire, a barka se obnavljala u radionici meštra Jure Kotoraša, koji je nažalost nedavno iznenada​ preminuo​, kao i njegov barba Mihovil (Mili) Kotoraš, umirovljeni brodograditelj koji nije dočekao kraj obnove, ali je lijepo znati da je njegovo veliko znanje preneseno na novu generaciju i sačuvano od zaborava.

---

image

Nono Kuzma i nona Anđelina s obitelji 1964.

---

Cijeli tijek obnove sam zapisivao u nadi da će ove stare kalafatske vještine ostati za nove generacije, sa željom da nastave s čuvanjem naše baštine, znanja i vještina koji su nam pomogli da budemo to što jesmo i sačuvamo naš identitet kroz burnu povijest – kazao je Krstinić.

Inače, Andjelina je građena kao manji ribarski brod pogonjen jedrima i veslima, a odlikuju je tradicionalne linije oštrog pramca i krme te uskog i niskog trupa. Lokalni naziv za ovaj tip broda bio je barka (borka) ili jednostavno ribarica. Ova tradicionalna forma gradnje se s godinama mijenja i gubi te su kasnije građene gajete šireg trupa i krme zbog ugradnje pogonskog stroja.

Zanimljivo, tijekom Drugog svjetskog rata Andjelinu je potopio sam vlasnik, jer su talijanske i njemačke vlasti uništile većinu brodova iz tog vremena. Ante Franičević je brod po završetku rata izvadio s dna mora i obnovio. Danas je ova gajeta jedini sačuvani brod u Vrboskoj građen prije Drugog svjetskog rata, tradicionalnih linija, projektiran za pogon isključivo veslima i jedrima.

Izvorni dokumenti

–​ Andjelinu je moj nono Kuzma otkupio od Anteta Franičevića, a zauzvrat im je platio novu kuhinju. Mislim da je to bilo negdje početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prvi motor je stavljen u brod krajem pedesetih godina, a jedro je na brodu bilo negdje do sedamdesetih godina, nakon čega su jarbol i jedro skinuti.

---

image

Pet metara bezvremenske ljepote

---

Nakon Kuzme brod je koristio moj otac Zorko Krstinić, nakon njega ja, a sve ga više svojata moj stariji sin Kuzma koji ima 17 godina, dok prve korake u njemu već radi i moj mlađi sin Prošper star godinu i pol dana – otkriva nam naš sugovornik.

Čitav projekt obnove, prije dvije godine, započeo je prikupljanjem starih fotografija, te istraživanjem i razgovorom s mještanima. Najstarija postojeća fotografija barke na kojoj je Ante Franičević snimljena je 1954. godine. Također, pronađeni su i izvorni dokumenti broda iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Daljnjim istraživanjem otkrivene su dodatne informacije o povijesti samog broda te je pronađeno i izvorno jedro koje se koristilo na brodu, staro više od 80 godina. Ovo jedro će biti donirano Ribarskom muzeju u Vrboskoj, koji je sastavni dio Muzeja općine Jelsa.

Andjelina je izvorno najvećim dijelom građena od bora ubranog na lokalitetima u blizini mjesta Vrboska, korištenjem tradicijskih ručnih alata i tehnike. Istraživanjem je utvrđeno da je bor ujedno bio i dominantni materijal u brodogradnji u Vrboskoj, a ujedno se pokazalo da su brodovi građeni od bora, koji je ubran na lokacijama izloženim udarima bure i posolice, izrazito trajni. Prema preporukama živućih kalafata u Vrboskoj, za određene konstrukcijske elemente broda korišteni su hrast i ariš.

Kao član obitelji

Tijekom travnja i svibnja 2021. godine brod je izvađen iz mora radi redovitog održavanja. Tom prilikom uklonjen je brodski motor, a razmotrene su mogućnosti ugradnje ekološkog pogona u brod, te je odlučeno da će se kao pogonski stroj eksperimentalno postaviti električni izvanbrodski motor.

---

image

Ručno porinuće

---

– Cilj našeg projekta bio je zadržati upotrebnu vrijednost broda, ne da bude izložbeni artefakt bez prave namjene jer mu se time oduzima smisao postojanja. Brodovi su u malim zajednicama vezanim za more smatrani gotovo kao živa bića, kada se o njima govori često se koriste iste fraze kao kada se razgovara o ljudima, a doživljava ih se kao članove obitelji. Osim toga, drveni brod koji se ne koristi brže propada od broda koji se koristi svakodnevno, te je umanjivanjem njegove upotrebljivosti brod zapravo osuđen na propast – naglašava Krstinić.

Zajedno s prijateljem Nikšom Matkovićem Krstinić je uspio realizirati svoj san, obnoviti barku koja će ploviti i dalje pod kormilom obitelji, a bit će prezentirana i na smotrama tradicijskih brodova.

---

Od Vrboske do Betine

Vrboska je uz Korčulu jedno od ishodišta tradicionalne drvene brodogradnje na ovom dijelu Jadrana. Naime, upravo je iz Vrboske potekla brodograditeljska obitelj Filippi koja se u 17. stoljeću seli u Korčulu, a zatim u Betinu te tamo započinje brodograđevnu tradiciju koja traje i danas.

---

---

Jedro za svićalo

Prema pronađenim izvornim fotografijama broda te postojećem starom jedru koje se koristilo na Andjelini, uz konzultacije s profesionalnim jedrarom, napravljen je plan opute za latinsko jedro.

Naručeno je ono koje oblikom i tipom odgovara jedru koje je izvorno bilo na brodu, a koje istovremeno svojim karakteristikama pruža mogućnost natjecanja u regatama tradicijskih brodova. Tradicionalna forma jedara u Vrboskoj donekle se razlikuje od uobičajenih latinskih jedara kakva se najčešće viđaju.

Naime, brodovi ovog tipa (ribarica) u Vrboskoj su se prvenstveno koristili za lov na sitnu plavu ribu (na sardele) te su na pramcu (provi) imali svićalo, kovanu metalnu konstrukciju za loženje luča. Iz ovog razloga, latinsko jedro koje se koristilo u Vrboskoj, ali i drugdje u Dalmaciji (Korčula, Trogir) često je imalo odrezan prednji kraj kako pri jedrenju ne bi zapinjalo za svićalo.

---

---

image

Hvarsko jedro je malo drugačije zbog svićala

---

---

Jedro za svićalo

Prema pronađenim izvornim fotografijama broda te postojećem starom jedru koje se koristilo na Andjelini, uz konzultacije s profesionalnim jedrarom, napravljen je plan opute za latinsko jedro.

Naručeno je ono koje oblikom i tipom odgovara jedru koje je izvorno bilo na brodu, a koje istovremeno svojim karakteristikama pruža mogućnost natjecanja u regatama tradicijskih brodova. Tradicionalna forma jedara u Vrboskoj donekle se razlikuje od uobičajenih latinskih jedara kakva se najčešće viđaju.

Naime, brodovi ovog tipa (ribarica) u Vrboskoj su se prvenstveno koristili za lov na sitnu plavu ribu (na sardele) te su na pramcu (provi) imali svićalo, kovanu metalnu konstrukciju za loženje luča. Iz ovog razloga, latinsko jedro koje se koristilo u Vrboskoj, ali i drugdje u Dalmaciji (Korčula, Trogir) često je imalo odrezan prednji kraj kako pri jedrenju ne bi zapinjalo za svićalo.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Prva plovidba nakon obnove


Prva plovidba nakon obnove


Ručno porinuće


Borove su po starinsku obilili (ogulili) i pripremili za sušenje


Damir Krstinić s drvom u obliku rebara


Nono Kuzma i nona Anđelina s obitelji 1964.


Praunuk Kuzma Krstinić vlada kormilarskim vještinama


Pet metara bezvremenske ljepote


Mali Prošper s tatom Damirom


Hvarsko jedro je malo drugačije zbog svićala


Obnova je bila temeljita

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/prodana-za-kuhinju-a-sada-zlata-vrijedi-ovo-je-prica-o-obnovi-najstarije-varbovacke-gajete-1340773 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a32769a59185a7736ef2dd41b249a34a73c74d3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prodana+za+kuhinju%2C+a+sada+zlata+vrijedi%21+Ovo+je+pri%C4%8Da+o+obnovi+najstarije+varbova%C4%8Dke+gajete&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprodana-za-kuhinju-a-sada-zlata-vrijedi-ovo-je-prica-o-obnovi-najstarije-varbovacke-gajete-1340773 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprodana-za-kuhinju-a-sada-zlata-vrijedi-ovo-je-prica-o-obnovi-najstarije-varbovacke-gajete-1340773 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ODABRALI SMO TEŽI PUT OBNOVE, ONAJ KAKAV SE KORISTIO NEKADA, PRIJE OSAMDESETIH GODINA. BRALI SMO BOROVE, BIRALI IH PREMA OBLIKU REBARA BRODA, DA DOBIJEMO ŠTO VEĆU ČVRSTINU, ZATIM STAVLJALI U MORE, PA SUŠILI. BOROVI SU SE PRETVARALI U KORBE I MADIRE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => latinsko jedro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

latinsko jedroProdana za kuhinju, a sada zlata vrijedi! Ovo je priča o obnovi najstarije varbovačke gajete

Piše Merien Ilić
21. studenog 2023. - 09:47

Nakon dvije godine obnove, u Vrboskoj na Hvaru, nedavno je zaplovila najstarija varbovačka gajeta Andjelina izgrađena 1938. godine u tom malom otočnom mjestu. Obnovu je pokrenuo Održivi otok, udruga za razvoj društvene odgovornosti, očuvanja tradicije i poboljšanja uvjeta života na otocima iz Jelse, uz sufinanciranje Splitsko-dalmatinske županije, odnosno programa financiranja projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine.

Andjelina, duga 5,30 metara, u vlasništvu je Damira Krstinića, profesora sa splitskog FESB-a, koji je s nama podijelio ovu lijepu priču.

– Brodograditelj Martin Borojević sagradio je ovu barku za mog bižnonota Antu Franičevića, a ime je dobila po Anđelini Franičević, Antinoj kćeri, a mojoj noni, koja je tada imala 14 godi...

13. svibanj 2024 13:33