StoryEditorOCM

pilot projektPostat ćemo centar Europe za vodik: ‘Ova kvarnerska marina prva će se pogoniti na gorivo budućnosti‘

Piše Barbara Ban/JL
21. kolovoza 2023. - 12:03
Dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, ACI d.d.Goran Šebelić/Cropix

Zelena tranzicija marina, ulaganje u održive tehnologije, budućnost nautike na Jadranu, i vječno pitanje- kako privući što kvalitetnije goste i njihova plovila, samo su neke od tema o kojima razgovaramo s dr. sc. Ivanom Herakom, članom Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, ACI d.d.

ACI marine krenule su u zelenu tranziciju. Što ona konkretno za marine i goste znači?

Budućnost nautičkog turizma u najvećoj će mjeri obilježiti zelena energetska tranzicija i digitalna transformacija. Održivi turizam nije i ne smije biti samo trend, već cilj kojem svi akteri globalnog i nacionalnog turizma trebaju stremiti.

Kao najveći lanac marina na Mediteranu i predvodnik zelene tranzicije u nautičkom turizmu, ACI već danas poduzima korake koji će imati snažan utjecaj na čistoću mora i okoliša u budućnosti, ali i na kvalitetu života budućih generacija. Upravo je ACI, zahvaljujući svojoj ulozi regionalnog nautičkog lidera te predvodnika zelene energetske tranzicije nautičkog turizma, idealan primjer kada je u pitanju promicanje održivosti i energetskih iskoraka, posebice u području turizma.

Osim pružanja najkvalitetnije usluge nautičarima i ostalim gostima naših marina, naš je temeljni cilj kontinuirano unaprjeđenje brige o moru i podmorju te očuvanje morskog i priobalnog okoliša, što već danas postižemo implementacijom brojnih inovativnih tehnologija i praksi.

Sukladno tržišnim zahtjevima, kontinuirano ulažemo u najnaprednija digitalna rješenja, a sve s ciljem što kvalitetnijeg i sigurnijeg iskustva koje nastojimo priuštiti našim korisnicima. Nekoliko je marina koje se danas posebno ističu svojim održivim poslovanjem. Daleko najnaprednija u ovom je trenutku ACI marina Rovinj, koja je renovirana 2019. godine upravo s ciljem kompletne modernizacije, kako infrastrukture, tako i usluge.

Maksimalna digitalizacija ondje se posebno očituje naprednim sustavom mjerenja koji omogućuje upravljanje potrošnjom resursa u realnom vremenu kao i digitalni prikaz izmjerenih podataka. Isto tako, obuhvaćena su i pametna rješenja za nadzor potrošnje energenata i vode po gatu, potrošnje sanitarne vode te navodnjavanja zelenih površina, a sustav prikuplja i meteorološke podatke – sve to kako bi se nautičarima osigurali idealni preduvjeti za sigurnu i bezbrižnu plovidbu

 Također, za korisnike marine osigurane su i Tesla punionice za električna vozila, koje danas možete pronaći u većini ACI marina diljem Jadrana, od Istre, Kvarnera pa sve do Dalmacije, odnosno ACI marine Slano i Dubrovnik na krajnjem jugu. Tehnološkom se inovativnošću ističe još jedna članica našeg nautičkog lanca. Kroz implementaciju podvodnih robotskih i senzorskih tehnologija, ACI marina Skradin postiže visoku razinu čistoće mora i okoliša.

image

ACI Opatija

Damir Škomrlj/Cropix

Svim ovim implementacijama, kao i nadolazećim digitalnim i energetski održivim iskoracima, našim gostima osiguravamo još sigurniji promet i najkvalitetnije nautičarsko iskustvo. Nadalje, aktivnim uključenjem u projekt "Dolina vodika Sjeverni Jadran" vjerujemo da ćemo doprinijeti smanjenju CO2 emisija i rastu udjela električne energije iz obnovljivih izvora. Našim gostima moramo i želimo jamčiti održivost, inovativnost i sigurnost u svakoj od 22 (a uskoro i 23) marine našeg sustava.

Koliko namjeravate u srednjoročnom roku uložiti u održivost marina? Koje su neke prve investicije?

Iako je ljudski faktor i dalje nedvojbeno važan, sve veću ulogu, pogotovu u napretku poslovanja imaju tehnologije. Održivi turizam naša je budućnost i predstavlja onaj konačni cilj prema kojem svi usmjeravamo naše poslovanje. Pravu zelenu tranziciju ACI d.d. pokrenut će izgradnjom buduće ACI marine Rijeka.

Ova marina, koju gradimo s našim partnerom GITONE Kvarner, dijelom poznate Lurssen grupacije, a s kojom djelujemo pod okriljem zajedničke tvrtke ACI-GITONE, predstavlja najveću investiciju u povijesti nautičkog turizma Republike Hrvatske, a sam projekt vrijedan je više od 50 milijuna eura. Po svemu sudeći, riječka marina na prostoru Porto Baroša trebala bi nadmašiti čak i rovinjsku, budući da će biti tehnološki najnaprednija marina čitavog Jadrana, pa i Mediterana. Tehnološke inovacije koje će biti implementirane u rad ACI marine Rijeka u godinama pred nama bit će, nadamo se, primjenjive i u ostalim marinama ACI-jeva sustava, pa i šire.

Neki od koncepata na čijoj se potencijalnoj implementaciji radi su razvoj postrojenja za obradu otpada, autonomna ili djelomično autonomna plovidba uz pomoć 3D projekcija podmorskog i nadmorskog dijela luka, alternativni brodski pogoni na vodik ili struju i sl. Ideja je zapravo da ACI marina Rijeka postane regionalno središte tehnološkog razvoja za implementaciju visokotehnoloških rješenja. Osim ACI marine Rijeka koja je trenutno u našem primarnom fokusu, vršit će se investicije i u ostatak marina našeg sustava, gdje će se raditi na unaprjeđenju infrastrukture, ali i na izgradnji novih objekata, vršenju potrebnih radova te implementaciji najsuvremenijih tehnologija u rad sustava.

Što današnji nautičari po pitanju održivosti i ekologije traže i žele? Koliko drže do tih načela?

Globalni trendovi pokazuju da sve veći broj nautičara postaje svjestan važnosti očuvanja okoliša, pokazuje interes i brigu za održivost i ekologiju te traži mogućnosti za odgovorno uživanje u nautičkom turizmu. Nautičari, pa tako i oni koji posjećuju naše marine i borave u njima, oduvijek cijene kristalno čisto more, netaknutu prirodu i očuvane priobalne zone, a u posljednje vrijeme odabiru marine i luke koje promiču održive prakse, što se prvenstveno odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije, upravljanje otpadom i recikliranje, kao i pametno upravljanje potrošnjom vode i energije.

Da zaista i drže do tih načela dokazuje činjenica kako biraju marine i brodove koji posjeduju eko-certifikate ili oznake koje potvrđuju da se pridržavaju određenih ekoloških standarda. Koristim priliku ovdje istaknuti kako je ACI jedna od prvih hrvatskih tvrtki iz turističkog sektora koja je certificirana po četiri ISO norme: ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i od ranije uvedeni ISO 27001:2013, međunarodnu normu za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću.

image

ACI marina Skradin

Tomislav Krišto/Cropix

U ACI marini Opatija u Ičićima krenuli ste s jednim skroz novim projektom, i inovacijskim rješenjem koji uključuje tehnologiju vodika. Što je to konkretno, kako se dosad pokazalo i koji je plan za dalje oko ovog projekta?

Tako je. ACI d.d. prijavio se za provoditelja projekta "Dolina vodika Sjeverni Jadran" koji je ranije ove godine proglašen najboljom vodikovom dolinom 2023. godine u Europskoj uniji. Riječ je o projektu koji nudi golemi razvojni potencijal regiji sjevernog Jadrana, a posljedično i cijelog Mediterana.

Integracija vodikovih ekosustava učinkovit je način za prelazak na ugljično neutralno društvo, a s obzirom na činjenicu da se tehnologija vodika odnosi na različite primjene vodika kao čistog i održivog energetskog izvora, glavni cilj projekta je da u naš sustav implementiramo energetska rješenja i inovacije koje, između ostalog, uključuju i tehnologije vodika. Glavni oblici tehnologije vodika uključuju proizvodnju, skladištenje, distribuciju i korištenje vodika kao energetskog izvora, čime će se istovremeno provoditi Europski zeleni dogovor i Europska vodikova strategija.

Uz podršku Vlade Republike Hrvatske, Slovenije i Italija, ACI će najboljem projektu doline vodika za 2023. godinu doprinijeti novom energetskom infrastrukturom čiji je cilj ACI marinu Opatija u Ičićima učiniti samodostatnim i energetski učinkovitim pomorskim čvorištem.

S vodikovom dolinom svi involvirani akteri žele potaknuti prelazak na integrirani ekosustav u području energetike, a ACI se ovdje definitivno profilirao kao jedan od vodećih partnera. Ovaj inovacijski razvojni projekt u Ičićima predstavlja pilot instalaciju inovacije, gdje želimo uspostaviti energetski samodostatno i učinkovito energetsko čvorište. Naš krajnji cilj je da marina u Ičićima postane prva ACI marina u kojoj bi se razvio cijeli lanac vrijednosti vodika, od OIE-PV, skladištenja energije, mjera energetske učinkovitosti i pomorskog prometa te korištenja vodika.

Zahvaljujući Dolini vodika kao prvom takvom projektu, regija sjevernog Jadrana ima priliku postati centar Europske unije za razvoj i implementaciju vodikove infrastrukture, ali i za bržu europsku te posebice regionalnu energetsku tranziciju. Upravo zahvaljujući ovom projektu ACI će i u budućnosti zadržati svoj status regionalnog predvodnika energetske tranzicije nautičkog sektora.

image

ACI marina Skradin

Nikša Stipaničev/Cropix

U kojoj je fazi najava obnove rive u Puli? Prošla je već godina dana da je ACI s Gradom Pula potpisao određene dokumente kojima se garantira zajednička suradnja po tom pitanju, no dosad na terenu nema ničega novog. Kada će Puležani konačno ugledati obnovljenu rivu i sudjelujete li još uvijek u tom projektu?

Sanacija pulskog lukobrana i rekonstrukcija pulske rive strateški su projekti Grada, Istarske županije, ali i Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture tj. Republike Hrvatske. Projekt rekonstrukcije pulske rive vrijedan je oko 12 milijuna eura. ACI je važan sudionik projekta rekonstrukcije te smo s Gradom potpisali sporazum o zajedničkoj izradi idejnog rješenja. Projekt će se djelomično financirati iz europskih sredstava, dok će određeni dio financijskih obaveza preuzeti ACI.

U pripremi je sva potrebna dokumentacija kojom će se aplicirati na javne pozive za dobivanje potrebnih sredstava, stoga vjerujemo da će se u što kraćem roku krenuti s realizacijom ovog projekta od iznimne infrastrukturne, ekološke i sigurnosne važnosti za grad Pulu, Istarsku županiju i u konačnici za samu ACI marinu Pula. Vjerujemo kako će upravo rekonstrukcija pulske rive, ali i sanacija pulskog lukobrana, vratiti Pulu moru, udahnuti joj novi život i pretvoriti je ponovno u pravi mediteranski grad.

27. travanj 2024 12:40