StoryEditorOCM

hrvatska Liga prvakaOrsan domaćin prve regate CRO Melges 24 Cupa: ‘Ovo je poput Formule 1, svi u istom. Umijeće posade donosi razliku!‘

Piše Tonči Vlašić/DV
25. siječnja 2022. - 15:51

Karlo Kuret je više od desetljeća bio među najboljim jedriličarima svijeta u klasi finn, četiri puta sudionik Olimpijskih igara, a četvrti u Ateni 2004. godine, Zatim, treći na Svjetskom prvenstvu 2010., a drugi i treći na europskim prvenstvima. Prvi Hrvat u povijesti koji je bio na čelu svjetske rang liste.

Ivan Kljaković Gašpić ima srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, ima tri naslova europskog prvaka, dva puta je bio doprvak, a jednom brončani, sve u finnu. U Riju na olimpijskim igrama treći uoči plova za odličja, ali nije uspio. Peti je bio i u Londonu 2012. godine. U Pekingu 2008. osmi na svojim prvim Olimpijskim igrama. Prethodno najbolji optimist Europe.

Mihovil Fantela je u Tokiju s bratom Šimom nastupio u klasi 49-er, zbog pogrešnog starta u plovu za odličja ostao je bez medalje, ali 2018. godine su braća bila svjetski prvaci. Potom je Mihovil morao pauzirati zbog ozljede slezene, ali 2020. godine su opet jedrili skupa, te dojedrili do bronce na europskom prvenstvu.

Na Olimpijskim igrama je nastupio u Tomislav Bašić, i to u Ateni 2004. u klasi 470, a vlasnik je bronce s Europskog prvenstva u dvobojskom jedrenju te član pobjedničke posade svjetskog Toura 2015. godine.

Na Olimpijskim igrama je nastupila i Enia Ninčević, koja je državna prvakinja s Marijom Anđelom De Micheli Vitturi u klasi 49-er. Stjepan Ćesić je bio svjetski doprvak u optimistima, Luka Šangulin državni prvak u ORC-u, deveti na prošlogodišnjem Melges Europskom prvenstvu... uglavnom, sve reprezentativac do reprezentativca...

Orsanov čelni čovjek Marinko Mikulanda, zatim direktor kluba Maro Kordić i Ivo Kvestić su pregledali listi prijava za prvu regatu druge sezone CRO Melges 24 Cupa, kojoj je domaćin dubrovački klub. Podvukli spomenuta imena. Sjetili se njihovih najvećih uspjeha, a sve u najavi dubrovačke regate, piše Dubrovački vjesnik.

- Prve sezone smo imali pet, a ove je u planu sedam regata od kojih je jedna, kao i prošle sezone, Otvoreno državno prvenstvo. Bili su tad na državnom i Talijani, a ove godine su već interes iskazali i Estonci. Uglavnom, dvije su kategorije, amateri i profesionalci – istaknuo je Kvestić, koji će u brodu Lero braniti boje Orsana. Pomoći će mu Alec Cvinar, Laura Pasković, Lucija Sebastijan i Leon Njirić.

- Jedrit će se dva dana, u subotu i nedjelju. Predviđena su po tri plova. Jedrit će se između Dakse, Grebena i Kalamote. Računajući natjecatelje, suce, članove organizacijskog odbora, imat ćemo oko sto sudionika regate – naglasio je Mikulandra.

image
Marinko Mikulandra, predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan

- CRO Melges 24 Cup je po imenima hrvatska Liga prvaka. Nakon dugo vremena imamo natjecanje po jednakim uvjetima, dakle, isti tip jedrilice. Ovo je poput Formule 1, svi u istom. Umijeće posade donosi razliku – naglasio je Marko Mišura, koji će biti na čelu regatnog odbora dubrovačke regate. Inače, Mišura je i sam bio olimpijac. Jedrio je 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti u klasi 470 s Ivanom Kuretom, a 20 godina poslije bio šef hrvatske jedriličarske ekipe na Olimpijskim igrama u Riju kad je ostvaren najveći uspjeh - Šime Fantela i Igor Marenić su tad postali olimpijski pobjednici, a Tonči Stipanović osvojio srebro.

Start prvog plova 'CRO Melges 24 Cup Dubrovnik 2022.' predviđen je u subotu, 29. siječnja, oko 11 sati, a proglašenje najboljih u nedjelju, 30. siječnja, oko 16 sati.

image
U splitskom akvatoriju se u studenom 2021. godine održalo prvo Prvenstvo Hrvatske u jedrenju u klasi Melges 24
Tom Dubravec/Cropix
28. travanj 2024 00:02