stdClass Object ( [id] => 1152138 [title] => Odabir madraca itekako je važna stavka pri opremanju broda: za morske uvjete nisu pogodni prirodni materijali [alias] => odabir-madraca-itekako-je-vazna-stavka-pri-opremanju-broda [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brodski ležajevi i kreveti dio su opreme koji se često smatra riješenim problemom nakon prve kupnje i ugradnje, odnosno nabavljanja plovila s već ugrađenim posteljama.

Takav se stav obično proteže i na njihovo redovito održavanje, pa se uglavnom sve svede na povremeno prozračivanje, dok u sezonskim radovima na brodu madraci na posteljama često ostanu zaboravljena stavka. Možda i zbog toga što ih na kraju sezone mnogi prekriju nekom dekom, pa izgledaju uredno i ne zovu na dodatni posao.

Naravno da to nije nimalo dobar stav, jer riječ je o dijelu opreme na kojem provodimo duge sate sna i odmaranja, pa je iznimno važno da su u dobrome stanju i da ih se redovito provjerava, održava i osvježava.

U protivnom, ako ih se zapostavi i tretira s nemarom, madraci na krevetima, koje god vrste bili, s vremenom će postati skladište plijesni i raznih štetnih mikroorganizama koji će kvariti i zagađivati ugodan san spavača na njima.

Neprijatelj je vlaga

Kada je riječ o materijalu izrade, većina brodskih ležajeva i kreveta na starijim brodovima, ali i na novima koji ne spadaju u skuplju kategoriju, napravljena je od neke vrste spužve. Napretkom tehnologije, posljednjih godina sve više novih brodova ima madrace koji su posebno dizajnirani za korištenje na plovilima i u morskim uvjetima.

Pritom se u izradi vodi računa o materijalima koji dobro dišu i ne upijaju vlagu, ali i o unutarnjem sastavu madraca koji sprječava razvoj plijesni. No, bio brodski madrac izrađen od obične spužve ili spadao u najkvalitetnije suvremene modele, njegovo redovito održavanje preduvjet je da ostane zdrav za spavanje i u dobroj kondiciji.

---

image
Brodski madraci rade se po mjeri, jer su im oblici neobični
---

Naravno, kao i u slučaju mnogih drugih dijelova brodske opreme, najveći neprijatelj zdravlja brodskih madraca je vlaga. Kako ona koju upijaju iz tijela osoba koje na njima spavaju, tako i ona okolna, koja je na brodu puno veći problem nego kada je riječ o kućnim madracima.

Dijelom zbog toga što su plovila uglavnom cijelu godinu na vezu, a to znači okružena morem i stalnim vlažnim isparavanjima, a dijelom i zbog kondenzacije, koja je u kabinama brodova vrlo izražena. Osobito zimi, kada su temperaturne oscilacije velike, a vlažnost zraka često visoka.

Takav spoj nepovoljnih uzroka vrlo štetno djeluje na brodske madrace, koji će nužno upijati vlagu iz okoliša, a to je prvi čin u stvaranju plijesni ako se redovito ne poduzimaju potrebne zaštitne mjere.

Jedna od njih svakako je postsezonska priprema madraca za zimovanje. Njezin najvažniji dio svakako je skidanje madraca s kreveta, njegovo iznošenje u kokpit ili na palubu broda, te temeljito prozračivanje.

​Suhi prostor

​Prethodno je potrebno navlake s madraca skinuti i dobro oprati, ako su napravljeni tako da je to moguće. Ako pak nisu, tada je dobro cijeli madrac temeljito usisati, a potom njegovu površinu obrisati vlažnom spužvicom na kojoj je neko prikladno dezinfekcijsko sredstvo ili blagi deterdžent, po mogućnosti ekološki. Nakon toga madrac treba dobro osušiti i prozračiti, pa tek potom ići na sljedeći korak.

---

image
Svaki se mora prilagoditi konkretnom ležaju
---

Najbolja je opcija za zimovanje brodskih madraca njihov boravak na kopnu. Dakle, ako imate prostorne mogućnosti za njihov smještaj na neko suho mjesto poput veće ostave, to će im nedvojbeno najviše goditi i sačuvati im dobru kondiciju za iduću sezonu.

Ako pak nemate pogodan prostor za takvu operaciju, što je puno češći slučaj, ostaje vam brodska opcija. Tada je najbolje prozračene i osušene madrace dignuti s kreveta i postaviti ih na zgodno mjesto u kabini na nož. Tako će zrak oko njih moći nesmetano kolati, zbog čega će im unutarnja suhoća biti veća, a plijesan će se teže stvarati.

Dodatna pomoć u očuvanju njihove suhoće je postavljanje u kabinu kutije s kristalima za odvlaživanje zraka (i njezino povremeno mijenjanje), jer će na taj način vlaženje zbog kondenzacije biti znatno manje. Ako sredstvo za odvlaživanje sadrži i neki miris, najbolje lavande ili ruzmarina, vaš će madrac ostati i svjež, bez uobičajenog mirisa ustajalosti ili tufine koji se stvara u zatvorenim prostorima.

Tijekom zime bilo bi vrlo korisno, osobito za sunčanih dana, povremeno temeljito prozračiti brod, što će svakako dodatno pridonijeti očuvanju dobre kondicije madraca, ali i mnogih drugih dijelova brodske opreme.

Vrijeme poliuretana

​Kako bismo što više doznali o suvremenim brodskim madracima i materijalima od kojih se izrađuju, kontaktirali smo Filipa Brkića, direktora zagrebačke tvrtke Wollbett koja, uz krevete i madrace za kućnu upotrebu, proizvodi i modele za plovila. U njihovoj su izradi tijekom godina stekli veliko znanje i iskustvo, pa su te informacije dragocjene za sve ​nautičare.​

– Koje se vrste spužvi danas rabe za izradu brodskih madraca?

– Danas se za njihovu izradu gotovo isključivo koriste napredne poliuretanske pjene. To su tzv. HR pjene namijenjene spavanju, koje su otporne, elastične, prozračne, te različitih gustoća i svojstava. Zbog znatno složenijeg tehnološkog procesa izrade, te potpune neškodljivosti za zdravlje i gotovo idealnih svojstava, za njih upotrebljavamo naziv pjene umjesto kolokvijalnog spužve.

---

image
Najednostavniji madrac od HD pjene granične debljine
Arhiv/Cropix
---

– Što znači oznaka HR?

– Oznaka HR znači da se radi o hladno lijevanoj, odnosno High Resilient pjeni. Ona spada u jedan od najkvalitetnijih materijala u industriji izrade madraca, gdje se puno pažnje poklanja naglašenim ortopedskim svojstvima. Takva vrsta pjene jamči odlično podupiranje ljudskoga tijela, ponajprije zahvaljujući postignutoj visokoj elastičnosti baziranoj na otvorenoj strukturi ćelija. To je razlog njezine veće udobnosti, elastičnosti i mekoće, a ujedno i bolje prozračnosti, te duljeg vijeka trajanja.

U HR pjene spadaju i viskoelastične vrste, poznate kao memory pjene, a u kombinaciji s HR pjenama rabi se i latex, pjena od kaučuka. Latex se koristi za izradu madraca, ali je zbog svoje gustoće, težine i cijene za izradu brodskih verzija bolji u kombinaciji s nosivim HR pjenama kao gornji, udobni sloj.

Najmanje znojenja

– Koji se materijal najmanje grije u smislu sprječavanja znojenja osobe koja spava?

– Spomenute HR pjene uglavnom su vrlo zahvalne u pogledu prozračnosti i zadržavanja, te otpuštanja topline u sloju pjene koji je u dodiru s tijelom. One, dakle, ne griju, nego su ugodne i suhe. Doduše, izuzetak od rečenog su jedino neke memory pjene, i to zbog svoje viskoznosti, odnosno mijenjanja svojstava zbog promjene temperature u dodiru s toplinom tijela. No, daleko najugodniji u pogledu grijanja tijekom noći je latex zbog osobito fine strukture pjene i udjela prirodnog kaučuka u njemu.

– Na brodu se zbog skučenosti često štedi na debljini madraca. Koji je materijal tada najbolje koristiti?

– Sa sve kvalitetnijim pjenama koje postoje, u beskrajnoj lepezi kombinacija svojstava moguće je i kod ograničene visine dobiti dobar, udoban ležaj. Međutim, pravilo kaže kako je ipak najmanja debljina 15 cm, jer je onda taj ležaj dobar i za neku krupniju osobu. Kod ograničene visine ide se na kombinaciju slojeva: donjeg od čvršće HR pjene (za nosivost) i gornjeg sloja/slojeva za amortizaciju, elastičnost i udobnost.

– Koji materijali nisu pogodni za morske uvjete?

– Nisu pogodni materijali neotporni na plijesni. Znači, na prvom mjestu neželjenih su materijali od prirodnih biljnih vlakana, koje inače cijenimo. Oni upijaju vlagu i lako ih nasele plijesni ako se dobro ne osuše na zraku ili na suncu. Dakako da ćemo koristiti i pamuk i lan za posteljinu, ručnike i pokrivače..., ali ih ne treba ostavljati na brodu izvan sezone.

---

image
Odvlaživači su korisna pomoć
---

Treba napomenuti kako u madracima na brodovima nisu poželjna punjenja ili slojevi od kokosovih i drugih biljnih vlakana, odnosno presvlake s debelim pamučnim punjenjem. Vuna je materijal koji je u uvjetima vlage i hladnoće blagotvoran za zdravlje, no neotporna je na plijesni i zahtijeva brižno održavanje, pa ju je u madracima bolje izbjeći.

Cijene po četvornome metru

– Kakve je presvlake najbolje koristiti u brodskim uvjetima?​

– Najbolje su namjenske elastične presvlake za madrace od umjetnih materijala, viskoza ili tencela, odnosno mješavine pamuka i umjetnih materijala (gdje je pamuk u vanjskom sloju uz kožu, a punjenje presvlake je od umjetnih vlakana). To su, naime, vlakna i prediva koja imaju izrazita antibakterijska svojstva.

Štoviše, vlakna su ponekad prethodno tretirana pa su otporna na plijesni, dok prediva ne upijaju vlagu i brzo se suše. Najbolje je kad je presvlaka madraca skidiva i periva. Tako se madrac najbolje održava jer se presvlaka može oprati, a jezgra isprašiti i dobro prozračiti.

– Kažite nam neke savjete za održavanje madraca ljeti i zimi.

– Prvo je pravilo ne odlagati na madrac mokre ručnike, odjeću i kupaće kostime. Na njega ne treba leći mokar, niti u mokroj ili vlažnoj odjeći. Osim toga, nemojte lijegati kada vam je kosa mokra od kupanja ili tuširanja. Važno je uvijek u kabinama osigurati protok zraka i dobro provjetriti kad god je moguće.

Zimi odvlaživači nisu nužni, ali su dobrodošli. I mali akumulatorski usisivači izvrsna su pomoć u održavanju. Madrace treba povremeno podignuti, provjeriti i usisati ispod njih. Ako je moguće, ili bolje rečeno ako oblik dopušta, valja povremeno okrenuti madrac. Prostor kabine ne smije se zatrpavati nepotrebnim stvarima, odjećom i tekstilom.

Nužno je paziti na red u prostorima za odlaganje, pogotovo ispod ležajeva, i tamo se nikada ne stavljaju vlažne stvari. Nakon sezone plovidbe treba ukloniti s broda sav tekstil koji je moguće odnijeti, te kabine ostaviti čiste.

Alkoholom protiv plijesni

– Kako očistiti madrace od plijesni ili izlučevina?

– Prvi tragovi plijesni mogu se ukloniti spužvom natopljenom otopinom alkohola i vode, ili nekim od specijalnih sredstava za čišćenje. U ponudi dućana s nautičkom opremom moguće je nabaviti takva sredstva, no ona s klorom ne treba koristiti za jezgre madraca.

Nakon čišćenja sve valja osušiti na zraku, s time da jezgre ipak nemojte izlagati direktnom suncu. Zaprljanja duboko prodrla u jezgru od pjena ne mogu se očistiti, pa je skidiva i periva presvlaka glavna barijera nečistoći. Kod rizika od težih zaprljanja mogu se rabiti zaštitne nepropusne plahte.

– Kolika je njihova trajnost?

Očekivana trajnost za kvalitetne madrace od pjena uz dobro održavanje iznosi 10 godina.​

---

Nadmadrac ima sasvim drugu svrhu


Neki koriste nadmadrace kao pomoćne ležajeve, no to nije najbolja opcija. Nadmadrac je najčešće visok 5 do 7 cm i kao takav je previše tanka podloga za spavanje. On ima sasvim drugu svrhu, a to je da madrac čini udobnijim i ugodnijim. Preporuka je da sloj pjene za ugodno pomoćno spavanje, primjerice na podu, na palubi i slično, za odraslu osobu bude debeo barem 10 ili 12 cm. Prema tome, eventualno se mogu uduplati dva nadmadraca.

---

---

JASTUKE ZIMI ODNESITE KUĆI


Jastuk treba birati po svojoj konstituciji i navici, jednako za kuću i za brod. Pazit ćemo možda da su jastuci na brodu manjih dimenzija zbog ograničenog prostora, i to je u redu dok god nam pružaju dovoljno udobnosti. Jastuci od pjena na brodu su dobrodošli, uz dobro održavanje, a zimi ih svakako treba ponijeti kući. Jedino memory jastuk preporučujem s malom rezervom zbog znojenja, ako prostor kabine nije klimatiziran.

---

---

Zrak je nužan


Idealne za madrace od pjena su letvičaste drvene podnice. Letvice su blago elastične i pružaju zdravu potporu, a zrak nesmetano cirkulira i nema površine na kojoj bi došlo do zadržavanja vlage ili kondenzacije. Kad god je to konstrukcijski moguće, one su i na brodu najbolja opcija. Ali kad oblik kabine diktira neobičan oblik ležaja, umjesto podnica od letvica podloga madraca bude puna ploča. Idealno je kad te ploče imaju rupice ili otvore za zrak, kao što ih trebaju imati i spremišta koja se često nalaze ispod. Mali zahvat s ručnim alatom može učiniti veliku razliku u pogledu zadržavanja vlage ispod madraca i oko njega.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => upijanje i sušenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => upijanje i sušenje 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-11-08 10:37:47 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Željko Simunić, Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-17 13:36:07 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-17 13:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/11\/08\/12271192.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/08\/12271072.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/08\/12271078.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/08\/12271196.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/08\/4831910.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiv\/Cropix","","","Arhiv\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Va\u017eno je ispod madraca osigurati prozra\u010divanje","Brodski madraci rade se po mjeri, jer su im oblici neobi\u010dni","Svaki se mora prilagoditi konkretnom le\u017eaju","Najednostavniji madrac od HD pjene grani\u010dne debljine","Odvla\u017eiva\u010di su korisna pomo\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:57","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x3024","hd_12271192_1920.jpg":"1920x1080","k_12271192_1280.jpg":"1280x1280","k_12271192_1024.jpg":"1024x1024","k_12271192_640.jpg":"640x640","k_12271192_480.jpg":"480x480","k_12271192_340.jpg":"340x340","k_12271192_220.jpg":"220x220","o_12271192_1280.jpg":"1280x2016","o_12271192_1024.jpg":"1024x1612","o_12271192_640.jpg":"640x1008","o_12271192_480.jpg":"480x756","o_12271192_340.jpg":"340x535","o_12271192_220.jpg":"220x346","h_12271192_1280.jpg":"1280x854","h_12271192_1024.jpg":"1024x683","h_12271192_640.jpg":"640x427","h_12271192_480.jpg":"480x320","h_12271192_340.jpg":"340x227","h_12271192_220.jpg":"220x147","pp_12271192_1280.jpg":"1006x1280","pp_12271192_1024.jpg":"805x1024","pp_12271192_640.jpg":"503x640","pp_12271192_480.jpg":"377x480","pp_12271192_340.jpg":"267x340","pp_12271192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x900","hd_12271072_1920.jpg":"1920x1080","k_12271072_1280.jpg":"1280x1280","k_12271072_1024.jpg":"1024x1024","k_12271072_640.jpg":"640x640","k_12271072_480.jpg":"480x480","k_12271072_340.jpg":"340x340","k_12271072_220.jpg":"220x220","o_12271072_1280.jpg":"1280x960","o_12271072_1024.jpg":"1024x768","o_12271072_640.jpg":"640x480","o_12271072_480.jpg":"480x360","o_12271072_340.jpg":"340x255","o_12271072_220.jpg":"220x165","h_12271072_1280.jpg":"1280x854","h_12271072_1024.jpg":"1024x683","h_12271072_640.jpg":"640x427","h_12271072_480.jpg":"480x320","h_12271072_340.jpg":"340x227","h_12271072_220.jpg":"220x147","pp_12271072_1280.jpg":"1006x1280","pp_12271072_1024.jpg":"805x1024","pp_12271072_640.jpg":"503x640","pp_12271072_480.jpg":"377x480","pp_12271072_340.jpg":"267x340","pp_12271072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12271078_1920.jpg":"1920x1080","k_12271078_1280.jpg":"1280x1280","k_12271078_1024.jpg":"1024x1024","k_12271078_640.jpg":"640x640","k_12271078_480.jpg":"480x480","k_12271078_340.jpg":"340x340","k_12271078_220.jpg":"220x220","o_12271078_1280.jpg":"1280x960","o_12271078_1024.jpg":"1024x768","o_12271078_640.jpg":"640x480","o_12271078_480.jpg":"480x360","o_12271078_340.jpg":"340x255","o_12271078_220.jpg":"220x165","h_12271078_1280.jpg":"1280x854","h_12271078_1024.jpg":"1024x683","h_12271078_640.jpg":"640x427","h_12271078_480.jpg":"480x320","h_12271078_340.jpg":"340x227","h_12271078_220.jpg":"220x147","pp_12271078_1280.jpg":"1006x1280","pp_12271078_1024.jpg":"805x1024","pp_12271078_640.jpg":"503x640","pp_12271078_480.jpg":"377x480","pp_12271078_340.jpg":"267x340","pp_12271078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2912","hd_12271196_1920.jpg":"1920x1080","k_12271196_1280.jpg":"1280x1280","k_12271196_1024.jpg":"1024x1024","k_12271196_640.jpg":"640x640","k_12271196_480.jpg":"480x480","k_12271196_340.jpg":"340x340","k_12271196_220.jpg":"220x220","o_12271196_1280.jpg":"1280x1941","o_12271196_1024.jpg":"1024x1553","o_12271196_640.jpg":"640x970","o_12271196_480.jpg":"480x728","o_12271196_340.jpg":"340x515","o_12271196_220.jpg":"220x333","h_12271196_1280.jpg":"1280x854","h_12271196_1024.jpg":"1024x683","h_12271196_640.jpg":"640x427","h_12271196_480.jpg":"480x320","h_12271196_340.jpg":"340x227","h_12271196_220.jpg":"220x147","pp_12271196_1280.jpg":"1006x1280","pp_12271196_1024.jpg":"805x1024","pp_12271196_640.jpg":"503x640","pp_12271196_480.jpg":"377x480","pp_12271196_340.jpg":"267x340","pp_12271196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_4831910_1920.jpg":"1920x1080","k_4831910_1280.jpg":"1280x1280","k_4831910_1024.jpg":"1024x1024","k_4831910_640.jpg":"640x640","k_4831910_480.jpg":"480x480","k_4831910_340.jpg":"340x340","k_4831910_220.jpg":"220x220","o_4831910_1280.jpg":"1280x1920","o_4831910_1024.jpg":"1024x1536","o_4831910_640.jpg":"640x960","o_4831910_480.jpg":"480x720","o_4831910_340.jpg":"340x510","o_4831910_220.jpg":"220x330","h_4831910_1280.jpg":"1280x854","h_4831910_1024.jpg":"1024x683","h_4831910_640.jpg":"640x427","h_4831910_480.jpg":"480x320","h_4831910_340.jpg":"340x227","h_4831910_220.jpg":"220x147","pp_4831910_1280.jpg":"1006x1280","pp_4831910_1024.jpg":"805x1024","pp_4831910_640.jpg":"503x640","pp_4831910_480.jpg":"377x480","pp_4831910_340.jpg":"267x340","pp_4831910_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7428564 Threads: 2 Questions: 1598063927 Slow queries: 4743341 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110471635 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/odabir-madraca-itekako-je-vazna-stavka-pri-opremanju-broda-1152138 [printLink] => /om/nautika/odabir-madraca-itekako-je-vazna-stavka-pri-opremanju-broda-1152138?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660197 [name] => brodski kreveti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 14:32:44 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-kreveti [link] => /tag/brodski-kreveti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 660198 [name] => madrac brod krevet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 14:32:45 [main_article_id] => 0 [alias] => madrac-brod-krevet [link] => /tag/madrac-brod-krevet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 660199 [name] => kako odabrati madrac za brodski krevet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 14:32:45 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-madrac-za-brodski-krevet [link] => /tag/kako-odabrati-madrac-za-brodski-krevet ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660200 [name] => krevet na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 14:32:45 [main_article_id] => 0 [alias] => krevet-na-brodu [link] => /tag/krevet-na-brodu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => upijanje i sušenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odabir madraca itekako je važna stavka pri opremanju broda: za morske uvjete nisu pogodni prirodni materijali [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/08/12271192.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiv/Cropix [mainImageDesc] => Važno je ispod madraca osigurati prozračivanje [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/08/12271192.jpg [title] => Važno je ispod madraca osigurati prozračivanje Arhiv/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/08/12271072.jpg [title] => Brodski madraci rade se po mjeri, jer su im oblici neobični ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/08/12271078.jpg [title] => Svaki se mora prilagoditi konkretnom ležaju ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/08/12271196.jpg [title] => Najednostavniji madrac od HD pjene granične debljine Arhiv/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/08/4831910.jpg [title] => Odvlaživači su korisna pomoć ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Brodski ležajevi i kreveti dio su opreme koji se često smatra riješenim problemom nakon prve kupnje i ugradnje, odnosno nabavljanja plovila s već ugrađenim posteljama.

Takav se stav obično proteže i na njihovo redovito održavanje, pa se uglavnom sve svede na povremeno prozračivanje, dok u sezonskim radovima na brodu madraci na posteljama često ostanu zaboravljena stavka. Možda i zbog toga što ih na kraju sezone mnogi prekriju nekom dekom, pa izgledaju uredno i ne zovu na dodatni posao.

Naravno da to nije nimalo dobar stav, jer riječ je o dijelu opreme na kojem provodimo duge sate sna i odmaranja, pa je iznimno važno da su u dobrome stanju i da ih se redovito provjerava, održava i osvježava.

U protivnom, ako ih se zapostavi i tretira s nemarom, madraci na krevetima, koje god vrste bili, s vremenom će postati skladište plijesni i raznih štetnih mikroorganizama koji će kvariti i zagađivati ugodan san spavača na njima.

Neprijatelj je vlaga

Kada je riječ o materijalu izrade, većina brodskih ležajeva i kreveta na starijim brodovima, ali i na novima koji ne spadaju u skuplju kategoriju, napravljena je od neke vrste spužve. Napretkom tehnologije, posljednjih godina sve više novih brodova ima madrace koji su posebno dizajnirani za korištenje na plovilima i u morskim uvjetima.

Pritom se u izradi vodi računa o materijalima koji dobro dišu i ne upijaju vlagu, ali i o unutarnjem sastavu madraca koji sprječava razvoj plijesni. No, bio brodski madrac izrađen od obične spužve ili spadao u najkvalitetnije suvremene modele, njegovo redovito održavanje preduvjet je da ostane zdrav za spavanje i u dobroj kondiciji.

---

image
Brodski madraci rade se po mjeri, jer su im oblici neobični
---

Naravno, kao i u slučaju mnogih drugih dijelova brodske opreme, najveći neprijatelj zdravlja brodskih madraca je vlaga. Kako ona koju upijaju iz tijela osoba koje na njima spavaju, tako i ona okolna, koja je na brodu puno veći problem nego kada je riječ o kućnim madracima.

Dijelom zbog toga što su plovila uglavnom cijelu godinu na vezu, a to znači okružena morem i stalnim vlažnim isparavanjima, a dijelom i zbog kondenzacije, koja je u kabinama brodova vrlo izražena. Osobito zimi, kada su temperaturne oscilacije velike, a vlažnost zraka često visoka.

Takav spoj nepovoljnih uzroka vrlo štetno djeluje na brodske madrace, koji će nužno upijati vlagu iz okoliša, a to je prvi čin u stvaranju plijesni ako se redovito ne poduzimaju potrebne zaštitne mjere.

Jedna od njih svakako je postsezonska priprema madraca za zimovanje. Njezin najvažniji dio svakako je skidanje madraca s kreveta, njegovo iznošenje u kokpit ili na palubu broda, te temeljito prozračivanje.

​Suhi prostor

​Prethodno je potrebno navlake s madraca skinuti i dobro oprati, ako su napravljeni tako da je to moguće. Ako pak nisu, tada je dobro cijeli madrac temeljito usisati, a potom njegovu površinu obrisati vlažnom spužvicom na kojoj je neko prikladno dezinfekcijsko sredstvo ili blagi deterdžent, po mogućnosti ekološki. Nakon toga madrac treba dobro osušiti i prozračiti, pa tek potom ići na sljedeći korak.

---

image
Svaki se mora prilagoditi konkretnom ležaju
---

Najbolja je opcija za zimovanje brodskih madraca njihov boravak na kopnu. Dakle, ako imate prostorne mogućnosti za njihov smještaj na neko suho mjesto poput veće ostave, to će im nedvojbeno najviše goditi i sačuvati im dobru kondiciju za iduću sezonu.

Ako pak nemate pogodan prostor za takvu operaciju, što je puno češći slučaj, ostaje vam brodska opcija. Tada je najbolje prozračene i osušene madrace dignuti s kreveta i postaviti ih na zgodno mjesto u kabini na nož. Tako će zrak oko njih moći nesmetano kolati, zbog čega će im unutarnja suhoća biti veća, a plijesan će se teže stvarati.

Dodatna pomoć u očuvanju njihove suhoće je postavljanje u kabinu kutije s kristalima za odvlaživanje zraka (i njezino povremeno mijenjanje), jer će na taj način vlaženje zbog kondenzacije biti znatno manje. Ako sredstvo za odvlaživanje sadrži i neki miris, najbolje lavande ili ruzmarina, vaš će madrac ostati i svjež, bez uobičajenog mirisa ustajalosti ili tufine koji se stvara u zatvorenim prostorima.

Tijekom zime bilo bi vrlo korisno, osobito za sunčanih dana, povremeno temeljito prozračiti brod, što će svakako dodatno pridonijeti očuvanju dobre kondicije madraca, ali i mnogih drugih dijelova brodske opreme.

Vrijeme poliuretana

​Kako bismo što više doznali o suvremenim brodskim madracima i materijalima od kojih se izrađuju, kontaktirali smo Filipa Brkića, direktora zagrebačke tvrtke Wollbett koja, uz krevete i madrace za kućnu upotrebu, proizvodi i modele za plovila. U njihovoj su izradi tijekom godina stekli veliko znanje i iskustvo, pa su te informacije dragocjene za sve ​nautičare.​

– Koje se vrste spužvi danas rabe za izradu brodskih madraca?

– Danas se za njihovu izradu gotovo isključivo koriste napredne poliuretanske pjene. To su tzv. HR pjene namijenjene spavanju, koje su otporne, elastične, prozračne, te različitih gustoća i svojstava. Zbog znatno složenijeg tehnološkog procesa izrade, te potpune neškodljivosti za zdravlje i gotovo idealnih svojstava, za njih upotrebljavamo naziv pjene umjesto kolokvijalnog spužve.

---

image
Najednostavniji madrac od HD pjene granične debljine
Arhiv/Cropix
---

– Što znači oznaka HR?

– Oznaka HR znači da se radi o hladno lijevanoj, odnosno High Resilient pjeni. Ona spada u jedan od najkvalitetnijih materijala u industriji izrade madraca, gdje se puno pažnje poklanja naglašenim ortopedskim svojstvima. Takva vrsta pjene jamči odlično podupiranje ljudskoga tijela, ponajprije zahvaljujući postignutoj visokoj elastičnosti baziranoj na otvorenoj strukturi ćelija. To je razlog njezine veće udobnosti, elastičnosti i mekoće, a ujedno i bolje prozračnosti, te duljeg vijeka trajanja.

U HR pjene spadaju i viskoelastične vrste, poznate kao memory pjene, a u kombinaciji s HR pjenama rabi se i latex, pjena od kaučuka. Latex se koristi za izradu madraca, ali je zbog svoje gustoće, težine i cijene za izradu brodskih verzija bolji u kombinaciji s nosivim HR pjenama kao gornji, udobni sloj.

Najmanje znojenja

– Koji se materijal najmanje grije u smislu sprječavanja znojenja osobe koja spava?

– Spomenute HR pjene uglavnom su vrlo zahvalne u pogledu prozračnosti i zadržavanja, te otpuštanja topline u sloju pjene koji je u dodiru s tijelom. One, dakle, ne griju, nego su ugodne i suhe. Doduše, izuzetak od rečenog su jedino neke memory pjene, i to zbog svoje viskoznosti, odnosno mijenjanja svojstava zbog promjene temperature u dodiru s toplinom tijela. No, daleko najugodniji u pogledu grijanja tijekom noći je latex zbog osobito fine strukture pjene i udjela prirodnog kaučuka u njemu.

– Na brodu se zbog skučenosti često štedi na debljini madraca. Koji je materijal tada najbolje koristiti?

– Sa sve kvalitetnijim pjenama koje postoje, u beskrajnoj lepezi kombinacija svojstava moguće je i kod ograničene visine dobiti dobar, udoban ležaj. Međutim, pravilo kaže kako je ipak najmanja debljina 15 cm, jer je onda taj ležaj dobar i za neku krupniju osobu. Kod ograničene visine ide se na kombinaciju slojeva: donjeg od čvršće HR pjene (za nosivost) i gornjeg sloja/slojeva za amortizaciju, elastičnost i udobnost.

– Koji materijali nisu pogodni za morske uvjete?

– Nisu pogodni materijali neotporni na plijesni. Znači, na prvom mjestu neželjenih su materijali od prirodnih biljnih vlakana, koje inače cijenimo. Oni upijaju vlagu i lako ih nasele plijesni ako se dobro ne osuše na zraku ili na suncu. Dakako da ćemo koristiti i pamuk i lan za posteljinu, ručnike i pokrivače..., ali ih ne treba ostavljati na brodu izvan sezone.

---

image
Odvlaživači su korisna pomoć
---

Treba napomenuti kako u madracima na brodovima nisu poželjna punjenja ili slojevi od kokosovih i drugih biljnih vlakana, odnosno presvlake s debelim pamučnim punjenjem. Vuna je materijal koji je u uvjetima vlage i hladnoće blagotvoran za zdravlje, no neotporna je na plijesni i zahtijeva brižno održavanje, pa ju je u madracima bolje izbjeći.

Cijene po četvornome metru

– Kakve je presvlake najbolje koristiti u brodskim uvjetima?​

– Najbolje su namjenske elastične presvlake za madrace od umjetnih materijala, viskoza ili tencela, odnosno mješavine pamuka i umjetnih materijala (gdje je pamuk u vanjskom sloju uz kožu, a punjenje presvlake je od umjetnih vlakana). To su, naime, vlakna i prediva koja imaju izrazita antibakterijska svojstva.

Štoviše, vlakna su ponekad prethodno tretirana pa su otporna na plijesni, dok prediva ne upijaju vlagu i brzo se suše. Najbolje je kad je presvlaka madraca skidiva i periva. Tako se madrac najbolje održava jer se presvlaka može oprati, a jezgra isprašiti i dobro prozračiti.

– Kažite nam neke savjete za održavanje madraca ljeti i zimi.

– Prvo je pravilo ne odlagati na madrac mokre ručnike, odjeću i kupaće kostime. Na njega ne treba leći mokar, niti u mokroj ili vlažnoj odjeći. Osim toga, nemojte lijegati kada vam je kosa mokra od kupanja ili tuširanja. Važno je uvijek u kabinama osigurati protok zraka i dobro provjetriti kad god je moguće.

Zimi odvlaživači nisu nužni, ali su dobrodošli. I mali akumulatorski usisivači izvrsna su pomoć u održavanju. Madrace treba povremeno podignuti, provjeriti i usisati ispod njih. Ako je moguće, ili bolje rečeno ako oblik dopušta, valja povremeno okrenuti madrac. Prostor kabine ne smije se zatrpavati nepotrebnim stvarima, odjećom i tekstilom.

Nužno je paziti na red u prostorima za odlaganje, pogotovo ispod ležajeva, i tamo se nikada ne stavljaju vlažne stvari. Nakon sezone plovidbe treba ukloniti s broda sav tekstil koji je moguće odnijeti, te kabine ostaviti čiste.

Alkoholom protiv plijesni

– Kako očistiti madrace od plijesni ili izlučevina?

– Prvi tragovi plijesni mogu se ukloniti spužvom natopljenom otopinom alkohola i vode, ili nekim od specijalnih sredstava za čišćenje. U ponudi dućana s nautičkom opremom moguće je nabaviti takva sredstva, no ona s klorom ne treba koristiti za jezgre madraca.

Nakon čišćenja sve valja osušiti na zraku, s time da jezgre ipak nemojte izlagati direktnom suncu. Zaprljanja duboko prodrla u jezgru od pjena ne mogu se očistiti, pa je skidiva i periva presvlaka glavna barijera nečistoći. Kod rizika od težih zaprljanja mogu se rabiti zaštitne nepropusne plahte.

– Kolika je njihova trajnost?

Očekivana trajnost za kvalitetne madrace od pjena uz dobro održavanje iznosi 10 godina.​

---

Nadmadrac ima sasvim drugu svrhu


Neki koriste nadmadrace kao pomoćne ležajeve, no to nije najbolja opcija. Nadmadrac je najčešće visok 5 do 7 cm i kao takav je previše tanka podloga za spavanje. On ima sasvim drugu svrhu, a to je da madrac čini udobnijim i ugodnijim. Preporuka je da sloj pjene za ugodno pomoćno spavanje, primjerice na podu, na palubi i slično, za odraslu osobu bude debeo barem 10 ili 12 cm. Prema tome, eventualno se mogu uduplati dva nadmadraca.

---

---

JASTUKE ZIMI ODNESITE KUĆI


Jastuk treba birati po svojoj konstituciji i navici, jednako za kuću i za brod. Pazit ćemo možda da su jastuci na brodu manjih dimenzija zbog ograničenog prostora, i to je u redu dok god nam pružaju dovoljno udobnosti. Jastuci od pjena na brodu su dobrodošli, uz dobro održavanje, a zimi ih svakako treba ponijeti kući. Jedino memory jastuk preporučujem s malom rezervom zbog znojenja, ako prostor kabine nije klimatiziran.

---

---

Zrak je nužan


Idealne za madrace od pjena su letvičaste drvene podnice. Letvice su blago elastične i pružaju zdravu potporu, a zrak nesmetano cirkulira i nema površine na kojoj bi došlo do zadržavanja vlage ili kondenzacije. Kad god je to konstrukcijski moguće, one su i na brodu najbolja opcija. Ali kad oblik kabine diktira neobičan oblik ležaja, umjesto podnica od letvica podloga madraca bude puna ploča. Idealno je kad te ploče imaju rupice ili otvore za zrak, kao što ih trebaju imati i spremišta koja se često nalaze ispod. Mali zahvat s ručnim alatom može učiniti veliku razliku u pogledu zadržavanja vlage ispod madraca i oko njega.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix
Arhiv/Cropix
Važno je ispod madraca osigurati prozračivanje

Brodski madraci rade se po mjeri, jer su im oblici neobični

Svaki se mora prilagoditi konkretnom ležaju
Arhiv/Cropix
Najednostavniji madrac od HD pjene granične debljine

Odvlaživači su korisna pomoć
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/odabir-madraca-itekako-je-vazna-stavka-pri-opremanju-broda-1152138 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=df07bee74b5d2f7bb9cc4bd7daa7eb37d538eaf0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odabir+madraca+itekako+je+va%C5%BEna+stavka+pri+opremanju+broda%3A+za+morske+uvjete+nisu+pogodni+prirodni+materijali&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fodabir-madraca-itekako-je-vazna-stavka-pri-opremanju-broda-1152138 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fodabir-madraca-itekako-je-vazna-stavka-pri-opremanju-broda-1152138 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => upijanje i sušenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

upijanje i sušenjeOdabir madraca itekako je važna stavka pri opremanju broda: za morske uvjete nisu pogodni prirodni materijali

Piše Željko Simunić, Miomir Štrbac
17. prosinca 2021. - 14:32

Brodski ležajevi i kreveti dio su opreme koji se često smatra riješenim problemom nakon prve kupnje i ugradnje, odnosno nabavljanja plovila s već ugrađenim posteljama.

Takav se stav obično proteže i na njihovo redovito održavanje, pa se uglavnom sve svede na povremeno prozračivanje, dok u sezonskim radovima na brodu madraci na posteljama često ostanu zaboravljena stavka. Možda i zbog toga što ih na kraju sezone mnogi prekriju nekom dekom, pa izgledaju uredno i ne zovu na dodatni posao.

Naravno da to nije nimalo dobar stav, jer riječ je o dijelu opreme na kojem provodimo duge sate sna i odmaranja, pa je iznimno važno da su u dobrome stanju i da ih se redovito provjerava, održava i osvježava.

U protivnom, ako ih se zapostavi i tretira s nemarom, madraci na krevetima, koje god...

11. svibanj 2024 09:20