StoryEditorOCM

start u subotuMa koja kiša, guštajmo na moru! Biti dio Mrdujske regate znači biti blizak Splitu, Dalmaciji, Jadranu, Mediteranu...

Piše Pero Smolčić
29. rujna 2022. - 14:57

S ovom Mrdujom nikad ne znaš... Sjećam se jednom, ima i dvadesetak godina tome, da sam radi manjka vjetra zakasnio na pir. Ne moj, ali... Eto, Mrduja je takva, treba joj se posvetiti, tu subotu, kad je start, zaboravit’ sve drugo i reć’ svima, a i sebi, kad dođem - dođem. I guštat, bilo vitra malo, previše ili baš taman.

- Mrduja je jedinstvena po tome što je najstarija regata na Mediteranu i najveća regata na hrvatskoj strani Jadrana, regata koja predstavlja splet pučke turističke svečanosti i sportskog spektakla. Ali, ona je i društveni događaj  u kojem su sačuvani najdragocjeniji detalji tradicije ovog podneblja - rekao nam je Damir Skelin, direktor regate i član Uprave JK Labud koji organizira ovu regatu.

Očekujete li da će tako biti i ove godine, u kojoj su fazi pripreme za ovogodišnju Mrdujsku regatu?

- Biti dio Mrdujske regate, u bilo kojem obliku, znači biti blizak Splitu, Dalmaciji, Jadranu, Mediteranu, znači pokazivati i uvijek nanovo sudjelovanjem potvrđivati svoju senzibiliziranost za strasti ljudi koji ovdje žive, za njihove svetinje i temelje  tradicije.  

Mrduja ove godine starta u subotu 1. listopada u 11 sati.

- Online prijave su u tijeku, a od srijede je otvoren regatni ured za prijave u živo u prostorijama JK Labud, regatni ured u četvrtak i petak radi cijeli dan do 19 sati.

Koliko prijava očekujete s obzirom na ekonomsku krizu koja ne posustaje i negativno utječe na sve pore života pa i na sportska događanja?

- Posljednje desetljeće broj prijava je varirao i održavao se na razini oko 150-160 jedrilica, a prošle smo godine na 90. jubilarnoj imali skoro 200 jedrilica. Vremenske prilike u vikendu Mrduje, ali i ekonomska kriza koja je tu pred vratima, uvijek nas mogu zakočiti, kiša će se valjda ispadati do subote, pa ćemo imati za Mrduju idealne uvjete - nada se direktor Skelin...

28. travanj 2024 19:51