StoryEditorOCM

inovatorIstranin prvi u Hrvatskoj projektirao i izgradio podmornicu! ‘Može ići do 200 metara dubine...‘

Piše M. I.
9. svibnja 2023. - 08:55

Nine Bajić iz Labina, inače strojobravar, strojarski tehničar i pogonski inženjer, kojem je hobi ronjenje, osobito na olupinama potopljenih brodova, kreirao je i izgradio podmornicu, piše Robi Selan za portal labininstina.info.

U njegovu malu podmornicu može stati troje ljudi do ukupno 300 kilograma težine, a zamišljeno je da to budu vozač i dva promatrača. Podmornica je konstruirana za zaranjanje do 200 metara dubine ili 21 bar pritiska.

Uz pomoć zaposlenika u svom obrtu i prijatelja iz ronilačkog kluba, obavljen je test podmornice. Cilj je bio podmornicu potopiti i onda s njom izroniti, što mu nakon puno napora nije uspjelo, ali taj neuspjeh je zapravo uspjeh jer znači da je podmornica dobro napravljena.

"Donijeli smo sto kilograma olova balasta kojega smo ukrcali i povješali po njoj, ali to nije bilo dovoljno, pa smo otišli po još sto kilograma željeznih ploča iz najbliže teretane i na kraju shvatili da ni tih dvjesto kilograma nije dovoljno, nego bi trebalo još barem toliko tereta da podmornica potone. To je dobro jer znači da imam dovoljno prostora za postavljanje balasta ispod podmornice, kojega u nekom hitnom slučaju možeš otkvačiti i odmah izroniti", objasnio nam je.

Bajić otkriva kako mu je trebao deset godina i tisuće radnih sati te istraživanje po internetu kako bih izradio ovu podmornicu sa željom da omogući roniocima da na dubinama od 50 i 60 metra mogu provesti u istraživanju podmorja i olupina nekoliko sati, umjesto sadašnjih pet-šest minuta u klasičnom ronjenju. Podmornicom se manevrira s dva joysticka i četiri hidromotora.

Prvo njezino sljedeće močenje, a svi se nadaju i potapanje, dogodit će se ispred Plominskog zaljeva: cilj je zaroniti na 15 metara i izroniti.

Nakon toga slijedi registracija plovila i tu Nine Bajić očekuje borbu s administracijom i testovima jer ovo je nešto još nitko u Hrvatskoj nije napravio, zaključuje Robi Selan za labinstina.info.

28. travanj 2024 20:33