stdClass Object ( [id] => 1153068 [title] => Pred nama je najhladnije razdoblje godine, kako sačuvati brodski akumulator u dobrom stanju do proljeća? [alias] => ispraznjeni-akumulator [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pred nama je najhladnije razdoblje zime, a ujedno i dio godine u kojem se ne samo najmanje plovi, već se i brodice na vezu najrjeđe obilaze. Oni najsavjesniji će jednom tjedno svratiti na brod, pregledati je li sve u redu s vezom, provjeriti ima li gdje nakupljene vode od kiše ili mora u santinama, upaliti petnaestak minuta motor i – pravac kući.

Manje savjesni preskočit će dva-tri vikenda jer im se nije dalo ići u marinu, a ionako je sve dobro, dok će oni koji žive u drugom gradu ponekad napraviti pauzu u posjetima brodu dugu i nekoliko mjeseci. Ako je brod dobro vezan i pripremljen za zimu, možda će sve biti u redu unatoč njegovom samovanju. No, jedan dio brodske opreme često će postati žrtvom takvog samovanja, osobito ako nije pravilno pripremljen za dugo razdoblje mirovanja i niske zimske temperature.

Korisna preventiva

Riječ je o brodskim akumulatorima, koji definitivno ne ljube ni hladnoću ni mirovanje, pa su posebno osjetljivi na takve uvjete. Istodobno, njihova cijena nije nimalo mala, pa se itekako isplati posvetiti pažnju njihovu zdravlju. Ponajprije u smislu prevencije loših scenarija koji bi ih mogli u proljeće poslati na otpad ili učiniti nesigurnim strujnim izvorom tijekom intenzivnog korištenja u ljetnom razdoblju.

Takva sudbina najčešće će zadesiti starije akumulatore koji su već načeti godinama, pa ih niske temperature mogu dokrajčiti, ali to će se ipak uglavnom dogoditi u kombinaciji s nebrigom ili pogrešnom brigom njihovih vlasnika. Spomenut ćemo zato neke korake koje treba pravilno napraviti kako bi pomogli brodskim baterijama da što bezbolnije prožive i prežive zimski san. To više što će to izravno djelovati i na produljenje njihova životnog vijeka.

---

image
Matija Djanješić/Cropix
---

Dakle, prvo je i najvažnije pravilo brodsku bateriju dobro napuniti prije nego što nastupe niske temperature, te je povremeno nadopunjavati. Osim što se time održava njezina optimalna kondicija, na taj će način biti osigurana i visoka koncentracija sumporne kiseline u elektrolitu. Time se onemogućava njegovo smrzavanje, osim u ekstremno hladnim uvjetima pri temperaturama iznad -40 Celzijevih stupnjeva, kakvih nema na našem Jadranu.

Što je pak baterija više ispražnjena, opasnost od smrzavanja elektrolita postaje veća jer se prilikom pražnjenja baterije koncentracija sumporne kiseline u njemu smanjuje, pa elektrolit na kraju postaje gotovo voda, a u takvoj situaciji već na temperaturama oko nule može doći do smrzavanja, pucanja kućišta i oštećenja elektroda.

To u praksi znači da u proljeće treba otvoriti novčanik i kupiti novu bateriju. Upravo zbog toga procesa u radu olovnih baterija, mjerenjem gustoće kiseline može se precizno utvrditi je li akumulator pun ili prazan.

---

image
Baterijski tester pokazuje stvarno stanje baterije, kapacitet, napunjenost, memory efekt (životni vijek)
Božidar Vukičević/Cropix
---

​Opasni mali potrošač

Bez obzira što zimska hladnoća nimalo ne prija brodskim baterijama, naročito ispražnjenim, one koje su u kasnu jesen napunjene vjerojatno će bez većih posljedica preživjeti zimu čak i ako ih zaboravimo nadopunjavati. Kad kažemo vjerojatno, a ne sigurno će preživjeti, mislimo na neke dodatne faktore koji mogu rezultirati lošim ishodom ako ih se previdi.

Primjerice, bez obzira što ste bateriju uredno napunili prije zime, ako je ona slučajno ostala spojena s nekim potrošačem, on će je tijekom mjeseci hladnoga mirovanja toliko isprazniti da će šteta često biti nepopravljiva. Pritom treba imati u vidu činjenicu da će pražnjenje biti tim veće što je struja potrošača manja, poput nekakve LED žaruljice. Upravo zbog toga često se i daje preporuka da se tijekom zime s baterije odspoje kleme, jer ona tada neće biti spojena u strujni sustav.

No, takva opcija često zna biti u suprotnosti s nekom drugom sigurnosnom potrebom. Poput one da se kaljužnoj pumpi omogući rad ako dođe do nakupljanja vode ili mora u santinama, a taj rad traži strujno napajanje. Stoga se na suvremenim brodovima uglavnom isključi glavni prekidač struje, kleme ostaju na svojim mjestima, a kaljužna pumpa se u slučaju potrebe aktivira posebno izvedenim spojem koji ne ide preko glavnoga prekidača.

---

image

 
Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno da je najbolji lijek za zimsko zdravlje akumulatora njegovo nadopunjavanje, pa to treba povremeno raditi ako je ikako moguće. Pritom je za nadopunjavanje najbolje koristiti suvremene trostupanjske punjače. Optimalno bi bilo spojiti ih na mrežu od 230 volti i pustiti da rade svoj posao – automatski će održavati akumulator u float ili maintenance fazi rada. No, nemaju svi vlasnici brodova mogućnost stalnog priključka na gradsku strujnu mrežu.

Uz to, takvi priključci znaju biti i opasni kada je brod bez nadzora, pa je takvo njihovo korištenje često i zabranjeno zbog mogućeg izazivanja požara i strujnih udara.

Srećom, posve je dovoljno priključenje punjača na strujnu mrežu u povremenim intervalima. Pritom je naročito važno odraditi cijeli ciklus punjenja, sve dok punjač ne dovede bateriju u takozvanu float fazu. Što je baterija starija, punjenje treba biti češće, pa bi tako starije akumulatore bilo dobro dopuniti svaka tri tjedna, dok će novijim za dobro zdravlje biti dovoljno punjenje jednom ili dva puta u 60 dana.

Akumulatori se također mogu demontirati s plovila, napuniti i uskladištiti u nekom pogodnom prostoru, što je naročito zgodna opcija kada se brod zimi uopće ne koristi ili je izvučen na kopnu. No, i takve baterije bilo bi poželjno povremeno spajati na punjač, pri čemu učestalost vremenskih intervala između punjenja također treba ovisiti o njihovoj starosti.

---

image
Spajanje baterijskog testera na bateriju
Božidar Vukičević/Cropix
---

Utjecaj vlage

U slučaju da akumulator tijekom zimskog razdoblja ostaje na brodu, u verzijama baterija s tekućim elektrolitom svakako treba povremeno provjeriti njegovu razinu i po potrebi dopuniti destiliranu vodu. Potrebno je voditi računa i o mjestu gdje se baterija nalazi, jer je optimalno kada je na suhom i provjetrenom mjestu.

Ako je pak izložena utjecaju vlage, tada može doći do stvaranja korozije na klemama i priključcima, pa je kleme potrebno preventivno zaštititi od korozije korištenjem posebne masti ili spreja.

Korisno je također modele s tekućim elektrolitom povremeno očistiti otopinom sode bikarbone i vode, jer se na taj način sprječava stvaranje naslaga kristala kiseline na kućištu zbog isparavanja.

Solari jako pomažu

Ako je baterija prije zime dobro napunjena, odlično rješenje za njezino održavanje u dobroj formi do proljetnih dana je ugradnja solarnoga panela ili vjetrogeneratora, jer će je oni stalno pomalo nadopunjavati i tako čuvati od pražnjenja. Osobito ako struja iz solarnog panela do baterije teče pod nadzorom suvremenih i pametnih MPPT regulatora punjenja, koji savršeno brinu o zdravlju akumulatora. Pritom će za održavanje baterije od 200 Ah u dobroj kondiciji biti dovoljna već solarna ploča snage 100 W.

---

image
Mjerenjem voltmetrom može se izmjeriti napunjenost, ali ne i stvarno stanje baterije
Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno, brodski akumulatori mogu se održavati i klasičnim načinom – paljenjem motora svaka dva-tri tjedna ili plovidbom. U tom slučaju će alternator preuzeti zadaću dopunjavanja baterije, no to će ovisiti o tome koliko dugo motor radi. Stoga bi bilo dobro da to ne bude kraće od 30 minuta. I u tom slučaju vrijedi pravilo da će za održavanje starije i slabije baterije trebati češće pokretati motor nego kad je u pitanju nova.

Sve u svemu, u cijeloj ovoj priči najvažnije je ne dopustiti veće pražnjenje baterije tijekom zimske pauze, jer je duboko pražnjenje za akumulatore najopasnije i drastično im skraćuje radni vijek. Isto vrijedi za ostavljanje polupraznih akumulatora u brodu. U tom će slučaju oni posve izvjesno dočekati proljeće u dosta lošem stanju, pa neće biti dovoljno siguran strujni oslonac za sezonu plovidbe i đita.

---

Od 12,2 V do 12,3 V


Stanje baterija se najbrže, ali i najmanje točno, može provjeriti voltmetrom, iako je battery monitor, ako je ugrađen na brodu, daleko bolja i sigurnija opcija jer se na njemu očitavaju sve potrebne informacije.

U svakom slučaju, ako je baterija ispravna i ne napaja ni jedan potrošač, napon mora biti najmanje od 12,2 V do 12,3 V (ovisno o vrsti akumulatora), a sve vrijednosti ispod toga su zabrinjavajuće. Naime, tada je baterija već na pola kapaciteta, pa bi je trebalo što prije nadopuniti kako bi se spriječilo duboko pražnjenje.

---

---

Kristali olovnog sulfata


Ako se olovni akumulator ne upotrebljava dulje vrijeme, na kraju će postati neuporabljiv, jer je u procesu samopražnjenja došlo do stvaranja kristala olovnoga sulfata na pločama koji su tako krupni da se povratnom reakcijom pri punjenju ne mogu ukloniti.

To se naziva sulfatizacijom elektroda. Ona je i glavni razlog smanjivanja kapaciteta akumulatora, budući da će čak i novi akumulator ako ostane dulje od tjedan dana ispražnjen trajno izgubiti dio kapaciteta, a ako se to razdoblje produlji, gubitak će značajno rasti.

Baterije sa sulfat stop tehnologijom podnijet će znatno dulja razdoblja bez korištenja s manjim posljedicama po kapacitet akumulatora.

---

---

Akumulatori bez održavanja


Već dosta dugo vremena na tržištu su dostupni i takozvani akumulatori bez održavanja. Drugim riječima, u njihove ćelije ne treba dolijevati destiliranu vodu, jer su gubici uzrokovani pretežito njenom elektrolizom minimalizirani katalizatorom kojeg sadrži akumulator, a koji uzrokuje ponovno spajanje vodika i kisika u vodu.

Rešetke takvih akumulatora legirane su kalcijem i s manje antimona. Pozitivne su ploče u vrećici od mikroporozne plastike koja služi kao separator i ujedno sprečava ispadanje aktivne tvari s ploča.

---

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti za miran san [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => savjeti za miran san 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-12-10 13:14:04 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-21 10:17:41 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-12-21 10:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 103 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/12\/10\/9637165.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/10\/7100829.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/10\/11216300.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/10\/12429454.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/10\/12447130.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/10\/12447132.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/10\/12447136.jpg","\/images\/slike\/2019\/12\/10\/12447142.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","
\n
\n\u00a0","","
\n\u00a0","","Spajanje baterijskog testera na bateriju","Baterijski tester pokazuje stvarno stanje baterije, kapacitet, napunjenost, memory efekt (\u017eivotni vijek)","Mjerenjem voltmetrom mo\u017ee se izmjeriti napunjenost, ali ne i stvarno stanje baterije"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","41:36","50:50","51:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_9637165_1920.jpg":"1920x1080","k_9637165_1280.jpg":"1280x1280","k_9637165_1024.jpg":"1024x1024","k_9637165_640.jpg":"640x640","k_9637165_480.jpg":"480x480","k_9637165_340.jpg":"340x340","k_9637165_220.jpg":"220x220","o_9637165_1280.jpg":"1280x853","o_9637165_1024.jpg":"1024x682","o_9637165_640.jpg":"640x426","o_9637165_480.jpg":"480x320","o_9637165_340.jpg":"340x226","o_9637165_220.jpg":"220x146","h_9637165_1280.jpg":"1280x854","h_9637165_1024.jpg":"1024x683","h_9637165_640.jpg":"640x427","h_9637165_480.jpg":"480x320","h_9637165_340.jpg":"340x227","h_9637165_220.jpg":"220x147","pp_9637165_1280.jpg":"1006x1280","pp_9637165_1024.jpg":"805x1024","pp_9637165_640.jpg":"503x640","pp_9637165_480.jpg":"377x480","pp_9637165_340.jpg":"267x340","pp_9637165_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1030","hd_7100829_1920.jpg":"1920x1080","k_7100829_1280.jpg":"1280x1280","k_7100829_1024.jpg":"1024x1024","k_7100829_640.jpg":"640x640","k_7100829_480.jpg":"480x480","k_7100829_340.jpg":"340x340","k_7100829_220.jpg":"220x220","o_7100829_1280.jpg":"1280x686","o_7100829_1024.jpg":"1024x549","o_7100829_640.jpg":"640x343","o_7100829_480.jpg":"480x257","o_7100829_340.jpg":"340x182","o_7100829_220.jpg":"220x118","h_7100829_1280.jpg":"1280x854","h_7100829_1024.jpg":"1024x683","h_7100829_640.jpg":"640x427","h_7100829_480.jpg":"480x320","h_7100829_340.jpg":"340x227","h_7100829_220.jpg":"220x147","pp_7100829_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100829_1024.jpg":"805x1024","pp_7100829_640.jpg":"503x640","pp_7100829_480.jpg":"377x480","pp_7100829_340.jpg":"267x340","pp_7100829_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_11216300_1920.jpg":"1920x1080","k_11216300_1280.jpg":"1280x1280","k_11216300_1024.jpg":"1024x1024","k_11216300_640.jpg":"640x640","k_11216300_480.jpg":"480x480","k_11216300_340.jpg":"340x340","k_11216300_220.jpg":"220x220","o_11216300_1280.jpg":"1280x853","o_11216300_1024.jpg":"1024x682","o_11216300_640.jpg":"640x426","o_11216300_480.jpg":"480x320","o_11216300_340.jpg":"340x226","o_11216300_220.jpg":"220x146","h_11216300_1280.jpg":"1280x854","h_11216300_1024.jpg":"1024x683","h_11216300_640.jpg":"640x427","h_11216300_480.jpg":"480x320","h_11216300_340.jpg":"340x227","h_11216300_220.jpg":"220x147","pp_11216300_1280.jpg":"1006x1280","pp_11216300_1024.jpg":"805x1024","pp_11216300_640.jpg":"503x640","pp_11216300_480.jpg":"377x480","pp_11216300_340.jpg":"267x340","pp_11216300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1029","hd_12429454_1920.jpg":"1920x1080","k_12429454_1280.jpg":"1280x1280","k_12429454_1024.jpg":"1024x1024","k_12429454_640.jpg":"640x640","k_12429454_480.jpg":"480x480","k_12429454_340.jpg":"340x340","k_12429454_220.jpg":"220x220","o_12429454_1280.jpg":"1280x686","o_12429454_1024.jpg":"1024x548","o_12429454_640.jpg":"640x343","o_12429454_480.jpg":"480x257","o_12429454_340.jpg":"340x182","o_12429454_220.jpg":"220x117","h_12429454_1280.jpg":"1280x854","h_12429454_1024.jpg":"1024x683","h_12429454_640.jpg":"640x427","h_12429454_480.jpg":"480x320","h_12429454_340.jpg":"340x227","h_12429454_220.jpg":"220x147","pp_12429454_1280.jpg":"1006x1280","pp_12429454_1024.jpg":"805x1024","pp_12429454_640.jpg":"503x640","pp_12429454_480.jpg":"377x480","pp_12429454_340.jpg":"267x340","pp_12429454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1886","hd_12447130_1920.jpg":"1920x1080","k_12447130_1280.jpg":"1280x1280","k_12447130_1024.jpg":"1024x1024","k_12447130_640.jpg":"640x640","k_12447130_480.jpg":"480x480","k_12447130_340.jpg":"340x340","k_12447130_220.jpg":"220x220","o_12447130_1280.jpg":"1280x1257","o_12447130_1024.jpg":"1024x1005","o_12447130_640.jpg":"640x628","o_12447130_480.jpg":"480x471","o_12447130_340.jpg":"340x333","o_12447130_220.jpg":"220x216","h_12447130_1280.jpg":"1280x854","h_12447130_1024.jpg":"1024x683","h_12447130_640.jpg":"640x427","h_12447130_480.jpg":"480x320","h_12447130_340.jpg":"340x227","h_12447130_220.jpg":"220x147","pp_12447130_1280.jpg":"1006x1280","pp_12447130_1024.jpg":"805x1024","pp_12447130_640.jpg":"503x640","pp_12447130_480.jpg":"377x480","pp_12447130_340.jpg":"267x340","pp_12447130_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_12447132_1920.jpg":"1920x1080","k_12447132_1280.jpg":"1280x1280","k_12447132_1024.jpg":"1024x1024","k_12447132_640.jpg":"640x640","k_12447132_480.jpg":"480x480","k_12447132_340.jpg":"340x340","k_12447132_220.jpg":"220x220","o_12447132_1280.jpg":"1280x832","o_12447132_1024.jpg":"1024x666","o_12447132_640.jpg":"640x416","o_12447132_480.jpg":"480x312","o_12447132_340.jpg":"340x221","o_12447132_220.jpg":"220x143","h_12447132_1280.jpg":"1280x854","h_12447132_1024.jpg":"1024x683","h_12447132_640.jpg":"640x427","h_12447132_480.jpg":"480x320","h_12447132_340.jpg":"340x227","h_12447132_220.jpg":"220x147","pp_12447132_1280.jpg":"1006x1280","pp_12447132_1024.jpg":"805x1024","pp_12447132_640.jpg":"503x640","pp_12447132_480.jpg":"377x480","pp_12447132_340.jpg":"267x340","pp_12447132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","hd_12447136_1920.jpg":"1920x1080","k_12447136_1280.jpg":"1280x1280","k_12447136_1024.jpg":"1024x1024","k_12447136_640.jpg":"640x640","k_12447136_480.jpg":"480x480","k_12447136_340.jpg":"340x340","k_12447136_220.jpg":"220x220","o_12447136_1280.jpg":"1280x845","o_12447136_1024.jpg":"1024x676","o_12447136_640.jpg":"640x422","o_12447136_480.jpg":"480x317","o_12447136_340.jpg":"340x224","o_12447136_220.jpg":"220x145","h_12447136_1280.jpg":"1280x854","h_12447136_1024.jpg":"1024x683","h_12447136_640.jpg":"640x427","h_12447136_480.jpg":"480x320","h_12447136_340.jpg":"340x227","h_12447136_220.jpg":"220x147","pp_12447136_1280.jpg":"1006x1280","pp_12447136_1024.jpg":"805x1024","pp_12447136_640.jpg":"503x640","pp_12447136_480.jpg":"377x480","pp_12447136_340.jpg":"267x340","pp_12447136_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12447142_1920.jpg":"1920x1080","k_12447142_1280.jpg":"1280x1280","k_12447142_1024.jpg":"1024x1024","k_12447142_640.jpg":"640x640","k_12447142_480.jpg":"480x480","k_12447142_340.jpg":"340x340","k_12447142_220.jpg":"220x220","o_12447142_1280.jpg":"1280x853","o_12447142_1024.jpg":"1024x682","o_12447142_640.jpg":"640x426","o_12447142_480.jpg":"480x320","o_12447142_340.jpg":"340x226","o_12447142_220.jpg":"220x146","h_12447142_1280.jpg":"1280x854","h_12447142_1024.jpg":"1024x683","h_12447142_640.jpg":"640x427","h_12447142_480.jpg":"480x320","h_12447142_340.jpg":"340x227","h_12447142_220.jpg":"220x147","pp_12447142_1280.jpg":"1006x1280","pp_12447142_1024.jpg":"805x1024","pp_12447142_640.jpg":"503x640","pp_12447142_480.jpg":"377x480","pp_12447142_340.jpg":"267x340","pp_12447142_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7556603 Threads: 9 Questions: 1544383849 Slow queries: 4701409 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111035745 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ispraznjeni-akumulator-1153068 [printLink] => /om/nautika/ispraznjeni-akumulator-1153068?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660587 [name] => kako čuvati brodski akumulator [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 11:06:05 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-cuvati-brodski-akumulator [link] => /tag/kako-cuvati-brodski-akumulator ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658685 [name] => akumulator brod održavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-03 15:01:56 [main_article_id] => 0 [alias] => akumulator-brod-odrzavanje [link] => /tag/akumulator-brod-odrzavanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 660588 [name] => održavanje broda zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 11:06:05 [main_article_id] => 0 [alias] => odrzavanje-broda-zimi [link] => /tag/odrzavanje-broda-zimi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660589 [name] => akumulator brod zima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 11:06:05 [main_article_id] => 0 [alias] => akumulator-brod-zima [link] => /tag/akumulator-brod-zima ) [4] => stdClass Object ( [id] => 660590 [name] => baterije brod zima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-21 11:06:06 [main_article_id] => 0 [alias] => baterije-brod-zima [link] => /tag/baterije-brod-zima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti za miran san [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pred nama je najhladnije razdoblje godine, kako sačuvati brodski akumulator u dobrom stanju do proljeća? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/9637165.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matija Djanješić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/9637165.jpg [title] => Matija Djanješić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/7100829.jpg [title] =>

 
Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/11216300.jpg [title] => Matija Djanješić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/12429454.jpg [title] =>
 
Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/12447130.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/12447132.jpg [title] => Spajanje baterijskog testera na bateriju Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/12447136.jpg [title] => Baterijski tester pokazuje stvarno stanje baterije, kapacitet, napunjenost, memory efekt (životni vijek) Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/12/10/12447142.jpg [title] => Mjerenjem voltmetrom može se izmjeriti napunjenost, ali ne i stvarno stanje baterije Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pred nama je najhladnije razdoblje zime, a ujedno i dio godine u kojem se ne samo najmanje plovi, već se i brodice na vezu najrjeđe obilaze. Oni najsavjesniji će jednom tjedno svratiti na brod, pregledati je li sve u redu s vezom, provjeriti ima li gdje nakupljene vode od kiše ili mora u santinama, upaliti petnaestak minuta motor i – pravac kući.

Manje savjesni preskočit će dva-tri vikenda jer im se nije dalo ići u marinu, a ionako je sve dobro, dok će oni koji žive u drugom gradu ponekad napraviti pauzu u posjetima brodu dugu i nekoliko mjeseci. Ako je brod dobro vezan i pripremljen za zimu, možda će sve biti u redu unatoč njegovom samovanju. No, jedan dio brodske opreme često će postati žrtvom takvog samovanja, osobito ako nije pravilno pripremljen za dugo razdoblje mirovanja i niske zimske temperature.

Korisna preventiva

Riječ je o brodskim akumulatorima, koji definitivno ne ljube ni hladnoću ni mirovanje, pa su posebno osjetljivi na takve uvjete. Istodobno, njihova cijena nije nimalo mala, pa se itekako isplati posvetiti pažnju njihovu zdravlju. Ponajprije u smislu prevencije loših scenarija koji bi ih mogli u proljeće poslati na otpad ili učiniti nesigurnim strujnim izvorom tijekom intenzivnog korištenja u ljetnom razdoblju.

Takva sudbina najčešće će zadesiti starije akumulatore koji su već načeti godinama, pa ih niske temperature mogu dokrajčiti, ali to će se ipak uglavnom dogoditi u kombinaciji s nebrigom ili pogrešnom brigom njihovih vlasnika. Spomenut ćemo zato neke korake koje treba pravilno napraviti kako bi pomogli brodskim baterijama da što bezbolnije prožive i prežive zimski san. To više što će to izravno djelovati i na produljenje njihova životnog vijeka.

---

image
Matija Djanješić/Cropix
---

Dakle, prvo je i najvažnije pravilo brodsku bateriju dobro napuniti prije nego što nastupe niske temperature, te je povremeno nadopunjavati. Osim što se time održava njezina optimalna kondicija, na taj će način biti osigurana i visoka koncentracija sumporne kiseline u elektrolitu. Time se onemogućava njegovo smrzavanje, osim u ekstremno hladnim uvjetima pri temperaturama iznad -40 Celzijevih stupnjeva, kakvih nema na našem Jadranu.

Što je pak baterija više ispražnjena, opasnost od smrzavanja elektrolita postaje veća jer se prilikom pražnjenja baterije koncentracija sumporne kiseline u njemu smanjuje, pa elektrolit na kraju postaje gotovo voda, a u takvoj situaciji već na temperaturama oko nule može doći do smrzavanja, pucanja kućišta i oštećenja elektroda.

To u praksi znači da u proljeće treba otvoriti novčanik i kupiti novu bateriju. Upravo zbog toga procesa u radu olovnih baterija, mjerenjem gustoće kiseline može se precizno utvrditi je li akumulator pun ili prazan.

---

image
Baterijski tester pokazuje stvarno stanje baterije, kapacitet, napunjenost, memory efekt (životni vijek)
Božidar Vukičević/Cropix
---

​Opasni mali potrošač

Bez obzira što zimska hladnoća nimalo ne prija brodskim baterijama, naročito ispražnjenim, one koje su u kasnu jesen napunjene vjerojatno će bez većih posljedica preživjeti zimu čak i ako ih zaboravimo nadopunjavati. Kad kažemo vjerojatno, a ne sigurno će preživjeti, mislimo na neke dodatne faktore koji mogu rezultirati lošim ishodom ako ih se previdi.

Primjerice, bez obzira što ste bateriju uredno napunili prije zime, ako je ona slučajno ostala spojena s nekim potrošačem, on će je tijekom mjeseci hladnoga mirovanja toliko isprazniti da će šteta često biti nepopravljiva. Pritom treba imati u vidu činjenicu da će pražnjenje biti tim veće što je struja potrošača manja, poput nekakve LED žaruljice. Upravo zbog toga često se i daje preporuka da se tijekom zime s baterije odspoje kleme, jer ona tada neće biti spojena u strujni sustav.

No, takva opcija često zna biti u suprotnosti s nekom drugom sigurnosnom potrebom. Poput one da se kaljužnoj pumpi omogući rad ako dođe do nakupljanja vode ili mora u santinama, a taj rad traži strujno napajanje. Stoga se na suvremenim brodovima uglavnom isključi glavni prekidač struje, kleme ostaju na svojim mjestima, a kaljužna pumpa se u slučaju potrebe aktivira posebno izvedenim spojem koji ne ide preko glavnoga prekidača.

---

image

 
Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno da je najbolji lijek za zimsko zdravlje akumulatora njegovo nadopunjavanje, pa to treba povremeno raditi ako je ikako moguće. Pritom je za nadopunjavanje najbolje koristiti suvremene trostupanjske punjače. Optimalno bi bilo spojiti ih na mrežu od 230 volti i pustiti da rade svoj posao – automatski će održavati akumulator u float ili maintenance fazi rada. No, nemaju svi vlasnici brodova mogućnost stalnog priključka na gradsku strujnu mrežu.

Uz to, takvi priključci znaju biti i opasni kada je brod bez nadzora, pa je takvo njihovo korištenje često i zabranjeno zbog mogućeg izazivanja požara i strujnih udara.

Srećom, posve je dovoljno priključenje punjača na strujnu mrežu u povremenim intervalima. Pritom je naročito važno odraditi cijeli ciklus punjenja, sve dok punjač ne dovede bateriju u takozvanu float fazu. Što je baterija starija, punjenje treba biti češće, pa bi tako starije akumulatore bilo dobro dopuniti svaka tri tjedna, dok će novijim za dobro zdravlje biti dovoljno punjenje jednom ili dva puta u 60 dana.

Akumulatori se također mogu demontirati s plovila, napuniti i uskladištiti u nekom pogodnom prostoru, što je naročito zgodna opcija kada se brod zimi uopće ne koristi ili je izvučen na kopnu. No, i takve baterije bilo bi poželjno povremeno spajati na punjač, pri čemu učestalost vremenskih intervala između punjenja također treba ovisiti o njihovoj starosti.

---

image
Spajanje baterijskog testera na bateriju
Božidar Vukičević/Cropix
---

Utjecaj vlage

U slučaju da akumulator tijekom zimskog razdoblja ostaje na brodu, u verzijama baterija s tekućim elektrolitom svakako treba povremeno provjeriti njegovu razinu i po potrebi dopuniti destiliranu vodu. Potrebno je voditi računa i o mjestu gdje se baterija nalazi, jer je optimalno kada je na suhom i provjetrenom mjestu.

Ako je pak izložena utjecaju vlage, tada može doći do stvaranja korozije na klemama i priključcima, pa je kleme potrebno preventivno zaštititi od korozije korištenjem posebne masti ili spreja.

Korisno je također modele s tekućim elektrolitom povremeno očistiti otopinom sode bikarbone i vode, jer se na taj način sprječava stvaranje naslaga kristala kiseline na kućištu zbog isparavanja.

Solari jako pomažu

Ako je baterija prije zime dobro napunjena, odlično rješenje za njezino održavanje u dobroj formi do proljetnih dana je ugradnja solarnoga panela ili vjetrogeneratora, jer će je oni stalno pomalo nadopunjavati i tako čuvati od pražnjenja. Osobito ako struja iz solarnog panela do baterije teče pod nadzorom suvremenih i pametnih MPPT regulatora punjenja, koji savršeno brinu o zdravlju akumulatora. Pritom će za održavanje baterije od 200 Ah u dobroj kondiciji biti dovoljna već solarna ploča snage 100 W.

---

image
Mjerenjem voltmetrom može se izmjeriti napunjenost, ali ne i stvarno stanje baterije
Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno, brodski akumulatori mogu se održavati i klasičnim načinom – paljenjem motora svaka dva-tri tjedna ili plovidbom. U tom slučaju će alternator preuzeti zadaću dopunjavanja baterije, no to će ovisiti o tome koliko dugo motor radi. Stoga bi bilo dobro da to ne bude kraće od 30 minuta. I u tom slučaju vrijedi pravilo da će za održavanje starije i slabije baterije trebati češće pokretati motor nego kad je u pitanju nova.

Sve u svemu, u cijeloj ovoj priči najvažnije je ne dopustiti veće pražnjenje baterije tijekom zimske pauze, jer je duboko pražnjenje za akumulatore najopasnije i drastično im skraćuje radni vijek. Isto vrijedi za ostavljanje polupraznih akumulatora u brodu. U tom će slučaju oni posve izvjesno dočekati proljeće u dosta lošem stanju, pa neće biti dovoljno siguran strujni oslonac za sezonu plovidbe i đita.

---

Od 12,2 V do 12,3 V


Stanje baterija se najbrže, ali i najmanje točno, može provjeriti voltmetrom, iako je battery monitor, ako je ugrađen na brodu, daleko bolja i sigurnija opcija jer se na njemu očitavaju sve potrebne informacije.

U svakom slučaju, ako je baterija ispravna i ne napaja ni jedan potrošač, napon mora biti najmanje od 12,2 V do 12,3 V (ovisno o vrsti akumulatora), a sve vrijednosti ispod toga su zabrinjavajuće. Naime, tada je baterija već na pola kapaciteta, pa bi je trebalo što prije nadopuniti kako bi se spriječilo duboko pražnjenje.

---

---

Kristali olovnog sulfata


Ako se olovni akumulator ne upotrebljava dulje vrijeme, na kraju će postati neuporabljiv, jer je u procesu samopražnjenja došlo do stvaranja kristala olovnoga sulfata na pločama koji su tako krupni da se povratnom reakcijom pri punjenju ne mogu ukloniti.

To se naziva sulfatizacijom elektroda. Ona je i glavni razlog smanjivanja kapaciteta akumulatora, budući da će čak i novi akumulator ako ostane dulje od tjedan dana ispražnjen trajno izgubiti dio kapaciteta, a ako se to razdoblje produlji, gubitak će značajno rasti.

Baterije sa sulfat stop tehnologijom podnijet će znatno dulja razdoblja bez korištenja s manjim posljedicama po kapacitet akumulatora.

---

---

Akumulatori bez održavanja


Već dosta dugo vremena na tržištu su dostupni i takozvani akumulatori bez održavanja. Drugim riječima, u njihove ćelije ne treba dolijevati destiliranu vodu, jer su gubici uzrokovani pretežito njenom elektrolizom minimalizirani katalizatorom kojeg sadrži akumulator, a koji uzrokuje ponovno spajanje vodika i kisika u vodu.

Rešetke takvih akumulatora legirane su kalcijem i s manje antimona. Pozitivne su ploče u vrećici od mikroporozne plastike koja služi kao separator i ujedno sprečava ispadanje aktivne tvari s ploča.

---

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matija Djanješić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Matija Djanješić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Spajanje baterijskog testera na bateriju
Božidar Vukičević/Cropix
Baterijski tester pokazuje stvarno stanje baterije, kapacitet, napunjenost, memory efekt (životni vijek)
Božidar Vukičević/Cropix
Mjerenjem voltmetrom može se izmjeriti napunjenost, ali ne i stvarno stanje baterije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ispraznjeni-akumulator-1153068 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8850233badaa0f5848a959ea66efee0dcad062e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pred+nama+je+najhladnije+razdoblje+godine%2C+kako+sa%C4%8Duvati+brodski+akumulator+u+dobrom+stanju+do+prolje%C4%87a%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fispraznjeni-akumulator-1153068 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fispraznjeni-akumulator-1153068 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjeti za miran san [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

savjeti za miran sanPred nama je najhladnije razdoblje godine, kako sačuvati brodski akumulator u dobrom stanju do proljeća?

Piše Miomir Štrbac
21. prosinca 2021. - 11:09

Pred nama je najhladnije razdoblje zime, a ujedno i dio godine u kojem se ne samo najmanje plovi, već se i brodice na vezu najrjeđe obilaze. Oni najsavjesniji će jednom tjedno svratiti na brod, pregledati je li sve u redu s vezom, provjeriti ima li gdje nakupljene vode od kiše ili mora u santinama, upaliti petnaestak minuta motor i – pravac kući.

Manje savjesni preskočit će dva-tri vikenda jer im se nije dalo ići u marinu, a ionako je sve dobro, dok će oni koji žive u drugom gradu ponekad napraviti pauzu u posjetima brodu dugu i nekoliko mjeseci. Ako je brod dobro vezan i pripremljen za zimu, možda će sve biti u redu unatoč njegovom samovanju. No, jedan dio brodske opreme često će postati žrtvom takvog samovanja, osobito ako nije pravilno pripremljen za dugo razdoblje mirovanja...

13. svibanj 2024 20:18