StoryEditorOCM

vrhunski projektHrvatski znanstvenici razvijaju hidrokrilo i žele srušiti svjetski brzinski rekord u jedrenju na dasci, pomaže im i najbolji hrvatski surfer

Piše OM
27. prosinca 2022. - 15:46

Riječki znanstvenici nastavljaju suradnju s najboljim hrvatskim windsurferom i dvostrukim svjetskim prvakom Enricom Marottijem na realizaciji hidrokrila kojima se planira napasti svjetski brzinski rekord.

Naime, kako piše Novi list, zahvaljujući natječaju Sveučilišta u Rijeci za institucijsko financiranje interdisciplinarnih znanstveno-razvojnih projekata koji uključuju dionike iz gospodarstva i zajednice Uniri-Inova, Marotti i Zavod za brodogradnju i inženjerstvo morske tehnologije Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci moći će računati na još širi tim znanstvenika u ovom projektu.

Sredstvima dobivenim na natječaju uspostavit će se okvir za primjenu reverznog inženjerstva i digitalnog blizanca za optimizaciju hidrokrila za jedrenje na dasci. Projektni tim vodi Tin Matulja, a čine ga i Lado Kranjčević, Zoran Jurković, David Ištoković, Marko Hadjina, Davor Bolf, Ivana Lučin, Ante Sikirica, Nelida Črnjarić-Žic, Andrea Švob te Enrico Marotti, Damir Ugrin, Denis Iskra i Tadija Šimić iz privrede.

Najbolji hrvatski surfer Enrico Marotti uključen je kao "testni pilot" prototipnih rješenja hidrokrila.

– Zahvalan sam na pristupačnosti, volji i entuzijazmu da zajedno dođemo do uspjeha. Prvi cilj je napraviti takozvani "speed foil" krilo kojim ćemo pokušati srušiti brzinski svjetski rekord te sam uvjeren da ćemo predanim radom isto i ostvariti - poručio je Marotti, prenosi Novi list.

27. travanj 2024 08:55