StoryEditorOCM

mercury avatorElektrična revolucija na američki način: izmjenjive baterije u Veradovom tijelu

Piše Ž. S.
19. ožujka 2022. - 08:03

Američki Mercury Marine je na ovogodišnjem nautičkom sajmu u Miamiju održanom od 16. do 20. veljače predstavio koncept električnog izvanbrodskog motora nazvanog Avator.

Namijenjen je širokom spektru plovila i aktivnosti, a bit će u prodaji u drugom dijelu ove godine. Mercury Marine kao dio korporacije Brunswick ističe kako im je elektrifikacija brodskog pogona važna strategijska stavka radi sve veće potražnje kupaca, nulte emisije štetnih plinova i minimalne proizvodnje buke tijekom plovidbe.

Laganije za nošenje

Avator konceptna serija penti na struju će se tijekom vremena proširiti i krasit će je inovativna tehnologija, hidrodinamika, otpornost na koroziju te industrijski dizajn. Osim toga, kažu iz Mercurya, njihove pente na struju će biti lagane i jednostavnije za nošenje od automobila do broda i natrag.

Još jedan bitan adut jest mogućnost lake promjene punjivih baterija otvaranjem gornjeg poklopca po sistemu - praznu izvadiš, punu ubaciš.

Baterije će se, obećavaju oni, brzo puniti tako da korisnik uvijek može imati raspoloživi pogon na plovilu. Njima će se upravljati intuitivno, a korisnik će na ekranu uvijek moći vidjeti koliko je struje još preostalo u bateriji.

Sve tehničke detalje još nisu objavili, ali nema nikakve sumnje kako će, na bazi 80-godišnjeg iskustva u proizvodnji brodskih pogona, tvrtka iz Fond du Laca u Wisconsinu na tržištu imati kvalitetne i pouzdane pente na struju jer su procijenili da u toj kategoriji leži budućnost pogona plovila.

Nadaju se također da će laganiji motori s lako promjenjivim baterijama plovidbu u tišini po moru ili jezeru učiniti dostupnijom kupcima koji razmišljaju o takvom načinu rekreacije.

image

Počet će s manjim snagama

Za one koji razmišljaju hoće li uskoro kupiti brod, Avator predstavlja učinkovito i ekološko rješenje. Isto je tako pravi izbor za sadašnje vlasnike plovila - tvrde iz Mercuryja. Štoviše, uvjereni su da će Avator postati ogledni motor u industriji. - Ovo je naš korak naprijed u kategorijama brodskih inovacija, napredne tehnologije i tehnike - napominju iz Wisconsina.

Inovativna Joystick kontrola

Osim Avator serije električnih penti, Mercury je na nautičkoj fešti u Mimiju predstavio inovativni Joystick Piloting for Outboards (JPO) with Bow Thruster. Riječ je o uređaju kojim se simultano upravlja Mercury izvanbrodskim motorima i pramčanim potisnicima.

S obzirom na to da brojna velika plovila imaju na krmi Mercuryjeve motore, korisnik će preko JPO-a upravljati njima i kompatibilnim bočnim potisnicima (Sleipner ili Vetus) kako bi manevriranje bilo jednostavnije, baš kao kod manjih brodova s joystick kontrolom.

- JPO je prvi joystick sustav na svijetu s potpunom integracijom bočnih potisnika - kaže predsjednik MercuryMarine Chris Drees.

Do sada je kontrola JPO-a i bočnih potisnika zahtijevala dva odvojena sustava. Nova joystick kontrola se lako postavlja jer nisu potrebne nikakve izmjene na postojećem hardveru - dodao je on.

JPO with Bow Thruster će na europskom tržištu biti u prodaji od travnja 2022. 

image

Joystick povezuje motor i bowthruster

28. travanj 2024 07:32