stdClass Object ( [id] => 1111047 [title] => Dani hrvatske male brodogradnje i ove su godine privukli brojne posjetitelje koji su imali prigodu vidjeti pet svjetskih premijera [alias] => dani-hrvatske-male-brodogradnje-i-ove-su-godine-privukli-brojne-posjetitelje-koji-su-imali-prigodu-vidjeti-pet-svjetskih-premijera [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dani hrvatske male brodogradnje nautički su sajam posebnoga štiha, još od svoga prvog izdanja održanog 2009. godine. Ponajviše zbog toga što su nastojali okupiti s jedne strane domaće kalafate brodica od stakloplastike, a s druge domaće ljude koji istinski vole more, brodove i plovidbu, no pritom se ne pale na prestiž, jahte i velike đireve, koji s plovidbom i istinskim drugovanjem s morem ionako malo imaju veze.

Susreti tih dvaju skupina ljudi, prirodno upućenih jedne na drugu i zadovoljnih što se jednom godišnje imaju prigodu uživo sresti u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani, održani su, evo, već osmi put od 28. travnja do 1. svibnja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Lijepa gajeta

I ponovo je sve proteklo baš onako kako treba - zanimljivo, ležerno, ali i zabavno, jer su se organizatori, Udruga Dani hrvatske male brodogradnje, potrudili tri sajamska dana ispuniti brojnim dodatnim događanjima, kako se ne bi sve svelo na šetnju uz mulove i razgledavanje izloženih brodica.

No, nama i našim čitateljima upravo je taj dio bio najzanimljiviji, to više što smo imali prigodu pet svjetskih premijera koje su malo prije sajma sišle s radioničkih navoza.

Prvome je ime Sampa 6, a prezime Brnabić, budući da se tako preziva i tvrtka Brodomehanika Brnabić iz Banjola s otoka Raba čiji je vlasnik Denis ponosno došao predstaviti svoju brodsku prinovu. A bogme ima i dobar razlog za ponos, budući da je njegova Sampa krala poglede svih koji su pristigli na sajam, iako je duga tek šet metara.

---

image
Gajeta Sampa 6 prava je ljepotica
Božidar Vukičević/Cropix
---

No tih šest metara malo su remek djelo vrijednih ljudskih ruku, finog osjećaja za detalje i pretočene tradicijske duše. Jer iako joj je trup od staklopastike, ta lijepa gajeta toliko je oplemenjena plemenitim drvom, mahom mahagonijem i tikovinom, da izgleda kao prebjeg iz kalendara 30-tih godina prošlog stoljeća. Provena asta, timun, klupe za sjedenje, kutija motora ispod koje se krije Vetus od 16 KS, prova i krmeni dio - sve je to od pomno obrađenog drva.

- Napravio sam je za ljude koji vole u lipoj i pouzdanoj barci poć na ribe i guštat cili dan na moru. Evo, ovako uređena s ugrađenom strujom, motorom, veslima i porezom košta 25.000 eura - govori nam Denis Brnabić. I da znate, samo šest vida treba odvidat i može se demontirat kabina, stavit jarbol i plovit na latinsko idro. A ispod prove je veliki prostor za ribolovnu opremu, toliko velik da u njemu jedan čovik može komotno i prespavat, ako mu se baš bude tilo ostat na moru.

Nema se vremena

Nedaleko od konzervativne Sampe, što se brodske linije tiče, prpošno se šepirio i predstavnik nove kalafatske škole, kaštelanski gliser Fortis 590 Open, koji cilja na drugi tip ljubitelja mora, ribolova i plovidbe. Njihov je moto - nema se vremena. Treba, dakle, što brže doploviti do cilja, brzo se okupati, popiti kavu ili malo loviti ribu - i trk natrag u lučicu. Posao i obaveze zovu, a gušt se doslovno krade. E pa Fortis je stvoren za takve, a prednost mu je i što doista nije skup....

---

image
Gliser Fortis 590 Open na moru nudi adrenalinske gušte
Božidar Vukičević/Cropix
---

Uz dalmatinske klasike Damora 980, Šibenika 800 i Prvića 25 s ugrađenim dizelašima, u đitaško društvo stigla je i zagrebačka Nautika 690 s pomodnom Yamahom 150 na krmi. To je maksimalna snaga predviđena za taj trup, ali s obzirom na količinu prostora i pretinaca za očekivati je kako će je vlasnici za dugo krstarenje dobro napuniti s materijalom. Test ćemo objaviti u idućem broju Otvorenog mora.

Cijena testiranog kompleta s dodatnom opremom je 40 tisuća eura što je za količinu prostora i performanse vrlo konkurentno. Prvenstveno za strano tržište napravljen je i nešto skuplji model s dizelašem, ponajviše zbog cijene motora i nužne prateće opreme.

---

image
Nova Nautika 600 K odlična je za izlete, ribolov i kraće đite
Božidar Vukičević/Cropix
---

Tica od polietilena

U Kutini je napravljena (zavarena) petmetarska polietilenska brodica forme gumenjaka nazvana Tica. Proizvođač je tvrtka Montažer Smola, specijalizirana za izradu raznih pontona i opreme za marikulturu. Odgovarajući na zahtjeve svojih kupaca, počeli su proizvoditi splavolike polietilenske platforme s motorom i dizalicom za teret, a sada su na red došle i zamjene za plastične pasare kojima su se dosad služili radnici za svakodnevni obilazak kaveza.

Kako je u tom šporkom biznisu estetika na zadnjem mjestu, crna Tica im savršeno odgovara jer ne zahtjeva nikakvo održavanje, a otporna je na udarce i ultraljubičasto zračenje. Na sajmu je ponuđena s Hondom 50 s dugom ručnom komandom i trimom, jer je takav bio zahtjev naručitelja. U toj kombinaciji postigli smo maksimalnu brzinu 22 čvora, iako bi lagani brod glisirao i sa slabijim motorom.

Cijena i motora i broda nosivosti 820 kilograma je po 45 tisuća kuna. Nakon predstavljanja prototipa u Biogradu, dočekali smo i zgotovljenu verziju Camara 800, prvijenca mlade tvrtke Karvel iz Klisa. Na skladnom 8-metarskom gliseru široke kvadratne krme sada je dovršeno sve osim toaletne kabine i po svemu je riječ o proizvodu koji se po detaljima može uspoređivati s poznatim imenima domaće brodograđevne scene.

Cijena s dizelašem VM snage 230 konja, što je dovoljno za brzinu od 30 čvorova, je 69 tisuća eura. Tko se odluči za kupnju na isporuku će pričekati tri mjeseca, jer toliko treba da se dovrše svi detalji.

Moćni gumenjak

Javnosti je prvi put predstavljen i Vento 675, treći i najveći model iz radionice Alana Černave. Ukupne dužine 6,70 metara hypalonski gumenjak težak 460 kilograma može prevesti osam osoba. Za pogon je predviđen motor snage od 80 do 150 konja dok je na prvome primjerku postavljena Yamaha 115. S njom bi komforno plovilo uskoga pramca trebalo postići 40 čvorova i s lakoćom razgrtati jadranske valove za koje je projektiran. Na cijenu standardno opremljenog broda od 142,500 kuna treba dodati i stotinjak tisuća kuna za motor.

Nakon predstavljanja prototipa u Biogradu, dočekali smo i finalnu verziju Camara 800, prvijenca tvrtke Karvel iz Klisa. Na skladnom 8-metarskom gliseru široke kvadratne krme sada je dovršeno sve osim toaletne kabine i po svemu je riječ o proizvodu koji se po detaljima može uspoređivati s poznatim imenima domaće brodograđevne scene. Cijena s dizelašem VM snage 230 konja, što je dovoljno za brzinu od 30 čvorova, je 69 tisuća eura. Tko se odluči za kupnju na isporuku će pričekati tri mjeseca, jer toliko treba da se dovrše svi detalji.

---

image
Potencijalni kupci imali su prigodu iskušati svoje favorite
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

MONACHUSI PLOVE U IZVOZ

Razgledavajući privezane brodske adute, naišli smo i na jahticu Monachus Issa 45, jedan od najljepših hrvatskih brodova i, kako nam je kazao brodograditelj Hari Tabak, četrnaesti po redu koji je sišao s navoza u Muću.

A od tih 14 sredozemnih medvjedica, njih čak šest našlo je kupce izvan granica Lijepe naše, u Italiji, Njemačkoj i Rusiji.

- Mi svaki brod gradimo s ljubavlju i u njega ulažemo puno ljudskoga rada, za svaki oko 6100 sati. To nije serijski proizvod, već vrhunski izgrađen brod s dušom koji prilagođavamo željama kupca. Njih nema tako puno, ali ih je posve dovoljno da proizvodimo u kontinuitetu - priča nam Tabak, te napominje da 14-metarski Monachus košta oko 450.000 eura plus PDV.

E, pa lijepo je čuti, iako se to rijetko spominje, da neki naši mali brodograditelji stvaraju proizvod koji uspješno konkurira na iznimno zahtjevnom segmentu svjetskog tržišta gdje dizajn i kvaliteta moraju doslovno biti besprijekorni.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni sajam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => popularni sajam 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-04-27 13:58:02 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => M. ŠTRBAC I G. JELAVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-07 14:05:04 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2016-05-02 14:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/04\/27\/7587030.jpg","\/images\/slike\/2016\/04\/27\/7587032.jpg","\/images\/slike\/2016\/04\/27\/7587031.jpg","\/images\/slike\/2016\/04\/27\/7587029.jpg","\/images\/slike\/2016\/04\/27\/7587028.jpg","\/images\/slike\/2016\/04\/27\/7587021.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na\u0161i mali brodograditelji proizvode sve, od gumija, brodica i malih jahti, do plove\u0107ih dizalica","","Nova Nautika 600 K<\/em> odli\u010dna je za izlete, ribolov i kra\u0107e \u0111ite<\/em>","Gajeta Sampa 6<\/em> prava je ljepotica","Gliser Fortis 590 Open<\/em> na moru nudi adrenalinske gu\u0161te","Potencijalni kupci imali su prigodu isku\u0161ati svoje favorite"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1128","hd_7587030_1920.jpg":"1920x1080","k_7587030_1280.jpg":"1280x1280","k_7587030_1024.jpg":"1024x1024","k_7587030_640.jpg":"640x640","k_7587030_480.jpg":"480x480","k_7587030_340.jpg":"340x340","k_7587030_220.jpg":"220x220","o_7587030_1280.jpg":"1280x752","o_7587030_1024.jpg":"1024x601","o_7587030_640.jpg":"640x376","o_7587030_480.jpg":"480x282","o_7587030_340.jpg":"340x199","o_7587030_220.jpg":"220x129","h_7587030_1280.jpg":"1280x854","h_7587030_1024.jpg":"1024x683","h_7587030_640.jpg":"640x427","h_7587030_480.jpg":"480x320","h_7587030_340.jpg":"340x227","h_7587030_220.jpg":"220x147","pp_7587030_1280.jpg":"1006x1280","pp_7587030_1024.jpg":"805x1024","pp_7587030_640.jpg":"503x640","pp_7587030_480.jpg":"377x480","pp_7587030_340.jpg":"267x340","pp_7587030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1066","hd_7587032_1920.jpg":"1920x1080","k_7587032_1280.jpg":"1280x1280","k_7587032_1024.jpg":"1024x1024","k_7587032_640.jpg":"640x640","k_7587032_480.jpg":"480x480","k_7587032_340.jpg":"340x340","k_7587032_220.jpg":"220x220","o_7587032_1280.jpg":"1280x710","o_7587032_1024.jpg":"1024x568","o_7587032_640.jpg":"640x355","o_7587032_480.jpg":"480x266","o_7587032_340.jpg":"340x188","o_7587032_220.jpg":"220x122","h_7587032_1280.jpg":"1280x854","h_7587032_1024.jpg":"1024x683","h_7587032_640.jpg":"640x427","h_7587032_480.jpg":"480x320","h_7587032_340.jpg":"340x227","h_7587032_220.jpg":"220x147","pp_7587032_1280.jpg":"1006x1280","pp_7587032_1024.jpg":"805x1024","pp_7587032_640.jpg":"503x640","pp_7587032_480.jpg":"377x480","pp_7587032_340.jpg":"267x340","pp_7587032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1049","hd_7587031_1920.jpg":"1920x1080","k_7587031_1280.jpg":"1280x1280","k_7587031_1024.jpg":"1024x1024","k_7587031_640.jpg":"640x640","k_7587031_480.jpg":"480x480","k_7587031_340.jpg":"340x340","k_7587031_220.jpg":"220x220","o_7587031_1280.jpg":"1280x699","o_7587031_1024.jpg":"1024x559","o_7587031_640.jpg":"640x349","o_7587031_480.jpg":"480x262","o_7587031_340.jpg":"340x185","o_7587031_220.jpg":"220x120","h_7587031_1280.jpg":"1280x854","h_7587031_1024.jpg":"1024x683","h_7587031_640.jpg":"640x427","h_7587031_480.jpg":"480x320","h_7587031_340.jpg":"340x227","h_7587031_220.jpg":"220x147","pp_7587031_1280.jpg":"1006x1280","pp_7587031_1024.jpg":"805x1024","pp_7587031_640.jpg":"503x640","pp_7587031_480.jpg":"377x480","pp_7587031_340.jpg":"267x340","pp_7587031_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_7587029_1920.jpg":"1920x1080","k_7587029_1280.jpg":"1280x1280","k_7587029_1024.jpg":"1024x1024","k_7587029_640.jpg":"640x640","k_7587029_480.jpg":"480x480","k_7587029_340.jpg":"340x340","k_7587029_220.jpg":"220x220","o_7587029_1280.jpg":"1280x1920","o_7587029_1024.jpg":"1024x1536","o_7587029_640.jpg":"640x960","o_7587029_480.jpg":"480x720","o_7587029_340.jpg":"340x510","o_7587029_220.jpg":"220x330","h_7587029_1280.jpg":"1280x854","h_7587029_1024.jpg":"1024x683","h_7587029_640.jpg":"640x427","h_7587029_480.jpg":"480x320","h_7587029_340.jpg":"340x227","h_7587029_220.jpg":"220x147","pp_7587029_1280.jpg":"1006x1280","pp_7587029_1024.jpg":"805x1024","pp_7587029_640.jpg":"503x640","pp_7587029_480.jpg":"377x480","pp_7587029_340.jpg":"267x340","pp_7587029_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1106","hd_7587028_1920.jpg":"1920x1080","k_7587028_1280.jpg":"1280x1280","k_7587028_1024.jpg":"1024x1024","k_7587028_640.jpg":"640x640","k_7587028_480.jpg":"480x480","k_7587028_340.jpg":"340x340","k_7587028_220.jpg":"220x220","o_7587028_1280.jpg":"1280x737","o_7587028_1024.jpg":"1024x589","o_7587028_640.jpg":"640x368","o_7587028_480.jpg":"480x276","o_7587028_340.jpg":"340x195","o_7587028_220.jpg":"220x126","h_7587028_1280.jpg":"1280x854","h_7587028_1024.jpg":"1024x683","h_7587028_640.jpg":"640x427","h_7587028_480.jpg":"480x320","h_7587028_340.jpg":"340x227","h_7587028_220.jpg":"220x147","pp_7587028_1280.jpg":"1006x1280","pp_7587028_1024.jpg":"805x1024","pp_7587028_640.jpg":"503x640","pp_7587028_480.jpg":"377x480","pp_7587028_340.jpg":"267x340","pp_7587028_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1122","hd_7587021_1920.jpg":"1920x1080","k_7587021_1280.jpg":"1280x1280","k_7587021_1024.jpg":"1024x1024","k_7587021_640.jpg":"640x640","k_7587021_480.jpg":"480x480","k_7587021_340.jpg":"340x340","k_7587021_220.jpg":"220x220","o_7587021_1280.jpg":"1280x748","o_7587021_1024.jpg":"1024x598","o_7587021_640.jpg":"640x374","o_7587021_480.jpg":"480x280","o_7587021_340.jpg":"340x198","o_7587021_220.jpg":"220x128","h_7587021_1280.jpg":"1280x854","h_7587021_1024.jpg":"1024x683","h_7587021_640.jpg":"640x427","h_7587021_480.jpg":"480x320","h_7587021_340.jpg":"340x227","h_7587021_220.jpg":"220x147","pp_7587021_1280.jpg":"1006x1280","pp_7587021_1024.jpg":"805x1024","pp_7587021_640.jpg":"503x640","pp_7587021_480.jpg":"377x480","pp_7587021_340.jpg":"267x340","pp_7587021_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7529535 Threads: 8 Questions: 1541401992 Slow queries: 4690297 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110953529 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /om/nautika/dani-hrvatske-male-brodogradnje-i-ove-su-godine-privukli-brojne-posjetitelje-koji-su-imali-prigodu-vidjeti-pet-svjetskih-premijera-1111047 [printLink] => /om/nautika/dani-hrvatske-male-brodogradnje-i-ove-su-godine-privukli-brojne-posjetitelje-koji-su-imali-prigodu-vidjeti-pet-svjetskih-premijera-1111047?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 383511 [name] => dani hrvatske male brodogradnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dani-hrvatske-male-brodogradnje [link] => /tag/dani-hrvatske-male-brodogradnje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531552 [name] => Nautički sajam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-30 14:54:49 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-sajam [link] => /tag/nauticki-sajam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni sajam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dani hrvatske male brodogradnje i ove su godine privukli brojne posjetitelje koji su imali prigodu vidjeti pet svjetskih premijera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/04/27/7587030.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Naši mali brodograditelji proizvode sve, od gumija, brodica i malih jahti, do plovećih dizalica [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/04/27/7587030.jpg [title] => Naši mali brodograditelji proizvode sve, od gumija, brodica i malih jahti, do plovećih dizalica Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/04/27/7587032.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/04/27/7587031.jpg [title] => Nova Nautika 600 K odlična je za izlete, ribolov i kraće đite Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/04/27/7587029.jpg [title] => Gajeta Sampa 6 prava je ljepotica Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/04/27/7587028.jpg [title] => Gliser Fortis 590 Open na moru nudi adrenalinske gušte Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/04/27/7587021.jpg [title] => Potencijalni kupci imali su prigodu iskušati svoje favorite Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dani hrvatske male brodogradnje nautički su sajam posebnoga štiha, još od svoga prvog izdanja održanog 2009. godine. Ponajviše zbog toga što su nastojali okupiti s jedne strane domaće kalafate brodica od stakloplastike, a s druge domaće ljude koji istinski vole more, brodove i plovidbu, no pritom se ne pale na prestiž, jahte i velike đireve, koji s plovidbom i istinskim drugovanjem s morem ionako malo imaju veze.

Susreti tih dvaju skupina ljudi, prirodno upućenih jedne na drugu i zadovoljnih što se jednom godišnje imaju prigodu uživo sresti u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani, održani su, evo, već osmi put od 28. travnja do 1. svibnja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Lijepa gajeta

I ponovo je sve proteklo baš onako kako treba - zanimljivo, ležerno, ali i zabavno, jer su se organizatori, Udruga Dani hrvatske male brodogradnje, potrudili tri sajamska dana ispuniti brojnim dodatnim događanjima, kako se ne bi sve svelo na šetnju uz mulove i razgledavanje izloženih brodica.

No, nama i našim čitateljima upravo je taj dio bio najzanimljiviji, to više što smo imali prigodu pet svjetskih premijera koje su malo prije sajma sišle s radioničkih navoza.

Prvome je ime Sampa 6, a prezime Brnabić, budući da se tako preziva i tvrtka Brodomehanika Brnabić iz Banjola s otoka Raba čiji je vlasnik Denis ponosno došao predstaviti svoju brodsku prinovu. A bogme ima i dobar razlog za ponos, budući da je njegova Sampa krala poglede svih koji su pristigli na sajam, iako je duga tek šet metara.

---

image
Gajeta Sampa 6 prava je ljepotica
Božidar Vukičević/Cropix
---

No tih šest metara malo su remek djelo vrijednih ljudskih ruku, finog osjećaja za detalje i pretočene tradicijske duše. Jer iako joj je trup od staklopastike, ta lijepa gajeta toliko je oplemenjena plemenitim drvom, mahom mahagonijem i tikovinom, da izgleda kao prebjeg iz kalendara 30-tih godina prošlog stoljeća. Provena asta, timun, klupe za sjedenje, kutija motora ispod koje se krije Vetus od 16 KS, prova i krmeni dio - sve je to od pomno obrađenog drva.

- Napravio sam je za ljude koji vole u lipoj i pouzdanoj barci poć na ribe i guštat cili dan na moru. Evo, ovako uređena s ugrađenom strujom, motorom, veslima i porezom košta 25.000 eura - govori nam Denis Brnabić. I da znate, samo šest vida treba odvidat i može se demontirat kabina, stavit jarbol i plovit na latinsko idro. A ispod prove je veliki prostor za ribolovnu opremu, toliko velik da u njemu jedan čovik može komotno i prespavat, ako mu se baš bude tilo ostat na moru.

Nema se vremena

Nedaleko od konzervativne Sampe, što se brodske linije tiče, prpošno se šepirio i predstavnik nove kalafatske škole, kaštelanski gliser Fortis 590 Open, koji cilja na drugi tip ljubitelja mora, ribolova i plovidbe. Njihov je moto - nema se vremena. Treba, dakle, što brže doploviti do cilja, brzo se okupati, popiti kavu ili malo loviti ribu - i trk natrag u lučicu. Posao i obaveze zovu, a gušt se doslovno krade. E pa Fortis je stvoren za takve, a prednost mu je i što doista nije skup....

---

image
Gliser Fortis 590 Open na moru nudi adrenalinske gušte
Božidar Vukičević/Cropix
---

Uz dalmatinske klasike Damora 980, Šibenika 800 i Prvića 25 s ugrađenim dizelašima, u đitaško društvo stigla je i zagrebačka Nautika 690 s pomodnom Yamahom 150 na krmi. To je maksimalna snaga predviđena za taj trup, ali s obzirom na količinu prostora i pretinaca za očekivati je kako će je vlasnici za dugo krstarenje dobro napuniti s materijalom. Test ćemo objaviti u idućem broju Otvorenog mora.

Cijena testiranog kompleta s dodatnom opremom je 40 tisuća eura što je za količinu prostora i performanse vrlo konkurentno. Prvenstveno za strano tržište napravljen je i nešto skuplji model s dizelašem, ponajviše zbog cijene motora i nužne prateće opreme.

---

image
Nova Nautika 600 K odlična je za izlete, ribolov i kraće đite
Božidar Vukičević/Cropix
---

Tica od polietilena

U Kutini je napravljena (zavarena) petmetarska polietilenska brodica forme gumenjaka nazvana Tica. Proizvođač je tvrtka Montažer Smola, specijalizirana za izradu raznih pontona i opreme za marikulturu. Odgovarajući na zahtjeve svojih kupaca, počeli su proizvoditi splavolike polietilenske platforme s motorom i dizalicom za teret, a sada su na red došle i zamjene za plastične pasare kojima su se dosad služili radnici za svakodnevni obilazak kaveza.

Kako je u tom šporkom biznisu estetika na zadnjem mjestu, crna Tica im savršeno odgovara jer ne zahtjeva nikakvo održavanje, a otporna je na udarce i ultraljubičasto zračenje. Na sajmu je ponuđena s Hondom 50 s dugom ručnom komandom i trimom, jer je takav bio zahtjev naručitelja. U toj kombinaciji postigli smo maksimalnu brzinu 22 čvora, iako bi lagani brod glisirao i sa slabijim motorom.

Cijena i motora i broda nosivosti 820 kilograma je po 45 tisuća kuna. Nakon predstavljanja prototipa u Biogradu, dočekali smo i zgotovljenu verziju Camara 800, prvijenca mlade tvrtke Karvel iz Klisa. Na skladnom 8-metarskom gliseru široke kvadratne krme sada je dovršeno sve osim toaletne kabine i po svemu je riječ o proizvodu koji se po detaljima može uspoređivati s poznatim imenima domaće brodograđevne scene.

Cijena s dizelašem VM snage 230 konja, što je dovoljno za brzinu od 30 čvorova, je 69 tisuća eura. Tko se odluči za kupnju na isporuku će pričekati tri mjeseca, jer toliko treba da se dovrše svi detalji.

Moćni gumenjak

Javnosti je prvi put predstavljen i Vento 675, treći i najveći model iz radionice Alana Černave. Ukupne dužine 6,70 metara hypalonski gumenjak težak 460 kilograma može prevesti osam osoba. Za pogon je predviđen motor snage od 80 do 150 konja dok je na prvome primjerku postavljena Yamaha 115. S njom bi komforno plovilo uskoga pramca trebalo postići 40 čvorova i s lakoćom razgrtati jadranske valove za koje je projektiran. Na cijenu standardno opremljenog broda od 142,500 kuna treba dodati i stotinjak tisuća kuna za motor.

Nakon predstavljanja prototipa u Biogradu, dočekali smo i finalnu verziju Camara 800, prvijenca tvrtke Karvel iz Klisa. Na skladnom 8-metarskom gliseru široke kvadratne krme sada je dovršeno sve osim toaletne kabine i po svemu je riječ o proizvodu koji se po detaljima može uspoređivati s poznatim imenima domaće brodograđevne scene. Cijena s dizelašem VM snage 230 konja, što je dovoljno za brzinu od 30 čvorova, je 69 tisuća eura. Tko se odluči za kupnju na isporuku će pričekati tri mjeseca, jer toliko treba da se dovrše svi detalji.

---

image
Potencijalni kupci imali su prigodu iskušati svoje favorite
Božidar Vukičević/Cropix
---

---

MONACHUSI PLOVE U IZVOZ

Razgledavajući privezane brodske adute, naišli smo i na jahticu Monachus Issa 45, jedan od najljepših hrvatskih brodova i, kako nam je kazao brodograditelj Hari Tabak, četrnaesti po redu koji je sišao s navoza u Muću.

A od tih 14 sredozemnih medvjedica, njih čak šest našlo je kupce izvan granica Lijepe naše, u Italiji, Njemačkoj i Rusiji.

- Mi svaki brod gradimo s ljubavlju i u njega ulažemo puno ljudskoga rada, za svaki oko 6100 sati. To nije serijski proizvod, već vrhunski izgrađen brod s dušom koji prilagođavamo željama kupca. Njih nema tako puno, ali ih je posve dovoljno da proizvodimo u kontinuitetu - priča nam Tabak, te napominje da 14-metarski Monachus košta oko 450.000 eura plus PDV.

E, pa lijepo je čuti, iako se to rijetko spominje, da neki naši mali brodograditelji stvaraju proizvod koji uspješno konkurira na iznimno zahtjevnom segmentu svjetskog tržišta gdje dizajn i kvaliteta moraju doslovno biti besprijekorni.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Naši mali brodograditelji proizvode sve, od gumija, brodica i malih jahti, do plovećih dizalica
Božidar Vukičević/Cropix
Nova Nautika 600 K odlična je za izlete, ribolov i kraće đite
Božidar Vukičević/Cropix
Gajeta Sampa 6 prava je ljepotica
Božidar Vukičević/Cropix
Gliser Fortis 590 Open na moru nudi adrenalinske gušte
Božidar Vukičević/Cropix
Potencijalni kupci imali su prigodu iskušati svoje favorite
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/dani-hrvatske-male-brodogradnje-i-ove-su-godine-privukli-brojne-posjetitelje-koji-su-imali-prigodu-vidjeti-pet-svjetskih-premijera-1111047 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e52bb3b80ec9958b5b444bb4ef6d6e111cf4f39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dani+hrvatske+male+brodogradnje+i+ove+su+godine+privukli+brojne+posjetitelje+koji+su+imali+prigodu+vidjeti+pet+svjetskih+premijera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdani-hrvatske-male-brodogradnje-i-ove-su-godine-privukli-brojne-posjetitelje-koji-su-imali-prigodu-vidjeti-pet-svjetskih-premijera-1111047 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdani-hrvatske-male-brodogradnje-i-ove-su-godine-privukli-brojne-posjetitelje-koji-su-imali-prigodu-vidjeti-pet-svjetskih-premijera-1111047 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni sajam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

popularni sajamDani hrvatske male brodogradnje i ove su godine privukli brojne posjetitelje koji su imali prigodu vidjeti pet svjetskih premijera

Piše M. ŠTRBAC I G. JELAVIĆ
2. svibnja 2016. - 16:03
Naši mali brodograditelji proizvode sve, od gumija, brodica i malih jahti, do plovećih dizalicaBožidar Vukičević/Cropix

Dani hrvatske male brodogradnje nautički su sajam posebnoga štiha, još od svoga prvog izdanja održanog 2009. godine. Ponajviše zbog toga što su nastojali okupiti s jedne strane domaće kalafate brodica od stakloplastike, a s druge domaće ljude koji istinski vole more, brodove i plovidbu, no pritom se ne pale na prestiž, jahte i velike đireve, koji s plovidbom i istinskim drugovanjem s morem ionako malo imaju veze.

Susreti tih dvaju skupina ljudi, prirodno upućenih jedne na drugu i zadovoljnih što se jednom godišnje imaju prigodu uživo sresti u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani, održani su, evo, već osmi put od 28. travnja do 1. svibnja.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Lijepa gajeta

I ponovo je sve proteklo baš onako kako treba - zanimljivo, ležerno, ali i zabavno, jer su se organizatori, Udruga Dani hrvatske male brodogradnje, potrudili tri sajamska dana ispuniti brojnim dodatnim događanjima, kako se ne bi sve svelo na šetnju uz mulove i razgledavanje izloženih brodica.

No, nama i našim čitateljima upravo je taj dio bio najzanimljiviji, to više što smo imali prigodu pet svjetskih premijera koje su malo prije sajma sišle s radioničkih navoza.

Prvome je ime Sampa 6, a prezime Brnabić, budući da se tako preziva i tvrtka Brodomehanika Brnabić iz Banjola s otoka Raba čiji je vlasnik Denis ponosno došao predstaviti svoju brodsku prinovu. A bogme ima i dobar razlog za ponos, budući da je njegova Sampa krala poglede svih koji su pristigli na sajam, iako je duga tek šet metara.

image
Gajeta Sampa 6 prava je ljepotica
Božidar Vukičević/Cropix

No tih šest metara malo su remek djelo vrijednih ljudskih ruku, finog osjećaja za detalje i pretočene tradicijske duše. Jer iako joj je trup od staklopastike, ta lijepa gajeta toliko je oplemenjena plemenitim drvom, mahom mahagonijem i tikovinom, da izgleda kao prebjeg iz kalendara 30-tih godina prošlog stoljeća. Provena asta, timun, klupe za sjedenje, kutija motora ispod koje se krije Vetus od 16 KS, prova i krmeni dio - sve je to od pomno obrađenog drva.

- Napravio sam je za ljude koji vole u lipoj i pouzdanoj barci poć na ribe i guštat cili dan na moru. Evo, ovako uređena s ugrađenom strujom, motorom, veslima i porezom košta 25.000 eura - govori nam Denis Brnabić. I da znate, samo šest vida treba odvidat i može se demontirat kabina, stavit jarbol i plovit na latinsko idro. A ispod prove je veliki prostor za ribolovnu opremu, toliko velik da u njemu jedan čovik može komotno i prespavat, ako mu se baš bude tilo ostat na moru.

Nema se vremena

Nedaleko od konzervativne Sampe, što se brodske linije tiče, prpošno se šepirio i predstavnik nove kalafatske škole, kaštelanski gliser Fortis 590 Open, koji cilja na drugi tip ljubitelja mora, ribolova i plovidbe. Njihov je moto - nema se vremena. Treba, dakle, što brže doploviti do cilja, brzo se okupati, popiti kavu ili malo loviti ribu - i trk natrag u lučicu. Posao i obaveze zovu, a gušt se doslovno krade. E pa Fortis je stvoren za takve, a prednost mu je i što doista nije skup....

image
Gliser Fortis 590 Open na moru nudi adrenalinske gušte
Božidar Vukičević/Cropix

Uz dalmatinske klasike Damora 980, Šibenika 800 i Prvića 25 s ugrađenim dizelašima, u đitaško društvo stigla je i zagrebačka Nautika 690 s pomodnom Yamahom 150 na krmi. To je maksimalna snaga predviđena za taj trup, ali s obzirom na količinu prostora i pretinaca za očekivati je kako će je vlasnici za dugo krstarenje dobro napuniti s materijalom. Test ćemo objaviti u idućem broju Otvorenog mora.

Cijena testiranog kompleta s dodatnom opremom je 40 tisuća eura što je za količinu prostora i performanse vrlo konkurentno. Prvenstveno za strano tržište napravljen je i nešto skuplji model s dizelašem, ponajviše zbog cijene motora i nužne prateće opreme.

image
Nova Nautika 600 K odlična je za izlete, ribolov i kraće đite
Božidar Vukičević/Cropix

Tica od polietilena

U Kutini je napravljena (zavarena) petmetarska polietilenska brodica forme gumenjaka nazvana Tica. Proizvođač je tvrtka Montažer Smola, specijalizirana za izradu raznih pontona i opreme za marikulturu. Odgovarajući na zahtjeve svojih kupaca, počeli su proizvoditi splavolike polietilenske platforme s motorom i dizalicom za teret, a sada su na red došle i zamjene za plastične pasare kojima su se dosad služili radnici za svakodnevni obilazak kaveza.

Kako je u tom šporkom biznisu estetika na zadnjem mjestu, crna Tica im savršeno odgovara jer ne zahtjeva nikakvo održavanje, a otporna je na udarce i ultraljubičasto zračenje. Na sajmu je ponuđena s Hondom 50 s dugom ručnom komandom i trimom, jer je takav bio zahtjev naručitelja. U toj kombinaciji postigli smo maksimalnu brzinu 22 čvora, iako bi lagani brod glisirao i sa slabijim motorom.

Cijena i motora i broda nosivosti 820 kilograma je po 45 tisuća kuna. Nakon predstavljanja prototipa u Biogradu, dočekali smo i zgotovljenu verziju Camara 800, prvijenca mlade tvrtke Karvel iz Klisa. Na skladnom 8-metarskom gliseru široke kvadratne krme sada je dovršeno sve osim toaletne kabine i po svemu je riječ o proizvodu koji se po detaljima može uspoređivati s poznatim imenima domaće brodograđevne scene.

Cijena s dizelašem VM snage 230 konja, što je dovoljno za brzinu od 30 čvorova, je 69 tisuća eura. Tko se odluči za kupnju na isporuku će pričekati tri mjeseca, jer toliko treba da se dovrše svi detalji.

Moćni gumenjak

Javnosti je prvi put predstavljen i Vento 675, treći i najveći model iz radionice Alana Černave. Ukupne dužine 6,70 metara hypalonski gumenjak težak 460 kilograma može prevesti osam osoba. Za pogon je predviđen motor snage od 80 do 150 konja dok je na prvome primjerku postavljena Yamaha 115. S njom bi komforno plovilo uskoga pramca trebalo postići 40 čvorova i s lakoćom razgrtati jadranske valove za koje je projektiran. Na cijenu standardno opremljenog broda od 142,500 kuna treba dodati i stotinjak tisuća kuna za motor.

Nakon predstavljanja prototipa u Biogradu, dočekali smo i finalnu verziju Camara 800, prvijenca tvrtke Karvel iz Klisa. Na skladnom 8-metarskom gliseru široke kvadratne krme sada je dovršeno sve osim toaletne kabine i po svemu je riječ o proizvodu koji se po detaljima može uspoređivati s poznatim imenima domaće brodograđevne scene. Cijena s dizelašem VM snage 230 konja, što je dovoljno za brzinu od 30 čvorova, je 69 tisuća eura. Tko se odluči za kupnju na isporuku će pričekati tri mjeseca, jer toliko treba da se dovrše svi detalji.

image
Potencijalni kupci imali su prigodu iskušati svoje favorite
Božidar Vukičević/Cropix

MONACHUSI PLOVE U IZVOZ

Razgledavajući privezane brodske adute, naišli smo i na jahticu Monachus Issa 45, jedan od najljepših hrvatskih brodova i, kako nam je kazao brodograditelj Hari Tabak, četrnaesti po redu koji je sišao s navoza u Muću.

A od tih 14 sredozemnih medvjedica, njih čak šest našlo je kupce izvan granica Lijepe naše, u Italiji, Njemačkoj i Rusiji.

- Mi svaki brod gradimo s ljubavlju i u njega ulažemo puno ljudskoga rada, za svaki oko 6100 sati. To nije serijski proizvod, već vrhunski izgrađen brod s dušom koji prilagođavamo željama kupca. Njih nema tako puno, ali ih je posve dovoljno da proizvodimo u kontinuitetu - priča nam Tabak, te napominje da 14-metarski Monachus košta oko 450.000 eura plus PDV.

E, pa lijepo je čuti, iako se to rijetko spominje, da neki naši mali brodograditelji stvaraju proizvod koji uspješno konkurira na iznimno zahtjevnom segmentu svjetskog tržišta gdje dizajn i kvaliteta moraju doslovno biti besprijekorni.

13. svibanj 2024 12:47