StoryEditorOCM

GARMINPredstavljen novi sustav OnDeck Hub, elektronički čuvar plovila

Piše Željko Simunić
14. listopada 2020. - 09:05

Novi Garminov sustav OnDeck Hub potpuno je integrirano rješenje za daljinsko povezivanje broda i vlasnika. Naime, OnDeck veza je uvijek uključena i preko nje je vlasnik u kontaktu s plovilom s gotovo bilo kojeg mjesta (GTB 10 Hub rabi 3G/4G globalnu pokrivenost). Možda je najtočnije reći kako je OnDeck elektronički čuvar plovila s obzirom na to da ga uvijek nadzire, te vlasniku šalje novosti i upozorenja u obliku tekstualnih poruka. Uz pretplatu (godišnja ili mjesečna), te aplikaciju ActiveCaptain, na kompatibilnom pametnom telefonu su praktički sve informacije na dlanu. Primjerice, unutarnji GPS senzor ažurira se svakih 15 minuta i šalje upozorenja u obliku tekstualnih poruka ako se plovilo pomakne ili napusti područje označeno virtualnom zemljopisnom granicom.
Na raspolaganju su i informacije o raznim parametrima – stanju akumulatora plovila, aktivnosti kaljužne crpke, obalnom priključku, promjenama temperature..., a obavijesti za alarme postavljaju se u aplikaciji ActiveCaptain. Prikupljanje podataka o plovilu odvija se na siguran način uz GTB 10 OnDeck Hub i spremanje u udaljenom serveru do 30 dana. Amerikanci su mislili na sve pa sustav ima ugrađenu pomoćnu bateriju koja traje 48 sati i omogućuje pristup sustavu OnDeck nakon što se akumulator plovila isprazni, odnosno u slučaju prekida napajanja.
Sustav OnDeck dodatak je koji se besprijekorno uklapa među ostale nautičke elektroničke uređaje (višefunkcijske zaslone umrežene na Garmin Marine Network, motore, NMEA 2000 senzore), a gabariti uređaja s antenama okrenutima prema gore su 23,1 x 13,2 x 14,2 cm, s time da je težina 0,64 kg. Valja reći kako je potrošnja energije maksimalno 20 W pri 10 Vdc. Garmin OnDeck Hub po cijeni od 899 eura u ponudi će imati tvrtka Garmin Hrvatska. (Ž. S.)

30. travanj 2024 10:21