StoryEditorOCM

IL SALPA ANCORABesenzonijev patent - skriveno sidro iskoči pritiskom na botun

Piše Gordan Jelavić
1. rujna 2022. - 10:50

Kao u Oliverovoj pjesmi ... 2002. sve bit će na botune i samo ćeš tribat pritiskat njih..., tako i Besenzoni sve baca na struju. Električno sidreno vitlo već je stari štos, ali sada je novi moment da sidro pritiskom na botun iskoči iz pretinca. Dakle, izum se zove Il Salpa Ancora i po naredbi skipera otvara poklopac sidrenog prostora, te automatski izvlači nosač sidra.

Nakon odlaska sa sidrišta sve se zatvara poput kornjače i špirun je slobodan za gaženje. Uz to što čuva opremu od udaraca i atmosferilija, poboljšava i aerodinamičnost trupa, te dizajnerima olakšava posao projektiranja tog prostora.

image

Il Salpa Ancora

Tehnički, sustav radi na 12/24 volta i može nositi sidra težine 15 i 25 kilograma. Umjesto bučnije hidraulike s uljem, potencijalno opasnim za okoliš, sve je električno i sigurno. Konstrukcija je izvedena od bojenog čelika AISI 304L.

Ovakve su igračke obično bile rađene po mjeri za velike brodove, a ovaj će se kit navodno lako moći ugraditi. Cijena će biti poznata na predstojećem sajmu u Cannesu.

27. travanj 2024 13:30