Novosti Svijet

dugotrajan postupak

Dvije godine agonije: Dubrovčanin i Riječanin oslobođeni iz zatvora u Španjolskoj!

dugotrajan postupak

Dubrovčanin Nikola Tolja, prvi časnik talijanskog tegljača "Eisvogel", i njegov riječki kolega, kormilar Ernest Pekar, oslobođeni su nakon gotovo dvije godine provedene u zatvoru Santa Maria u gradu Cadizu na jugozapadu Španjolske.

Kako nam je potvrdio Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), pomorci su napustili Španjolsku i preko Italije bi trebali doputovati u Hrvatsku.

U dugotrajnom postupku, Tolja i Pekar osuđeni su na dvije godine na temelju optužbe za međunarodno krijumčarenje 3,2 milijuna kutija cigareta, vrijednih 12 milijuna eura, ali budući da je kazna "pokrila" vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, pušteni su na slobodu.

- Zajedno s drugim članovima posade, naši pomorci su u zatvoru čekali suđenje koje je napokon održano 22. i 23. listopada. Tada je u ime obrane svjedočio Romano Perić, hrvatski koordinator Međunarodne federacije transportnih radnika i voditelj ureda SPH u Dubrovniku - naglašavaju sindikalci.

Podsjetimo, posada tegljača "Eisvogel" uhićena je pod optužbom krijumčarenja cigareta u međunarodnim vodama nedaleko od granice španjolskog terotorijalnog mora.

"Kvaka" u cijelom slučaju bila je činjenica da je brod na koji su bili ukrcani hrvatski pomorci preuzeo je u tegalj brod "Falkvaag" koji je bio bez posade i na putu prema rezalištu, ali s tereom od šest kontejnera krijumčarenih cigareta, s krajnjim odredištem u španjolskoj luci Huelva.

- Iako je jasno da su brod "Falkvaag" s cigaretama preuzeli od drugog tegljača, "Sea Patron", posada tegljača u vlasništvu kompanije "Lucatelli Towing and Salvage" bila je uhićena još početkom prošle godine i sve donedavno je čekala suđenje - zaključuju iz SPH. 

Naslovnica Svijet