stdClass Object ( [id] => 112357 [title] => Zvonimir Rumboldt: Superheroje su pobijedili celebrityji [alias] => zvonimir-rumboldt-superheroje-su-pobijedili-celebrityji [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Omiljeni superjunaci redatelja Zvonimira Rumboldta su Superman, Batman i Spiderman. Bili su prvi s kojima se susreo u djetinjstvu. Nešto kasnije pažnju mu je privukao Silver Surfer zbog teške moralne dileme s kojom mora živjeti. Njegova misaonost u dubokoj samoći Rumboldtu je jako imponirala u pubertetu.

Nakon toga je, kaže, prilično zanemario superheroje, sve donedavno, otkad sa svojim sinom Striborom, pasioniranim ljubiteljem Marvela i DC-ja, ponovno prati njihove avanture. Naravno, tu je i misteriozni Lavanderman, drugi hrvatski, a prvi otočni superjunak o kojemu je Rumboldt ove godine snimio dopadljiv film u formi lažnog dokumentarca.

‘Žalosna je činjenica da su se u roku od dvije godine
zatvorila sva tri kina na otoku Hvaru’
/ Biljana GAURINA / CROPIX
U “Neslomljivom” M. Night Shyamalana saznali smo da svaka “pozitivnost ima svoju negativnost”. Koja bi bila “negativnost” Lavandermana?

- U drugom broju stripa pojavljuje se Lavandermanov najljući neprijatelj; GMO moljac. Nakon što je uništio gotovo sve odjevne predmete na Hvaru te su ljudi bili prisiljeni hodati goli po otoku, ovaj moljac divovskih proporcija nije mogao izbjeći sukob s Lavandermanom. Više o tome pročitajte u stripu.

Film raskrinkava superherojski mit. Između redaka kao da poručuje kako je superjunaštvo jedna velika zabluda i da ovo “nije doba heroja nego celebrityja”.

- S nostalgijom se prisjećam vremena u kojemu je vladao neki drugi sustav vrijednosti, kada su se pojedinci (između ostalih i superheroji) isticali svojim iznadprosječnim odlikama, a danas se čini da živimo u eri takozvanih “celebrityja”, odnosno vladavine mediokriteta.

Pusti me stat

Zašto baš Lavanderman, a ne, recimo, Super-Hrvoje? Što vam je bilo najzanimljivije u vezi Čovjeka od lavande?

- Super-Hrvoju valja odati priznanje kao prvom hrvatskom superheroju. Ali Lavanderman je nešto drugo. On je, baš kao i svaki pravi superheroj, predstavnik podneblja u kojemu živi. Isto kao što je potpuno razumljivo da je npr. Spiderman, koji živi u New Yorku, stalno u pokretu, poput svojih sugrađana vrlo aktivan, tako je sasvim jasno da je Lavanderman odraz jelšanskog, bodulskog, odnosno dalmatinskog mentaliteta, lijepo i točno dočaranog frazemom “pusti me stat”. Ili, kako jedna proizvoljna definicija fjake kaže: “Stanje Dalmatinca s intenzivnom voljom za ništa”.

Lavanderman protiv Super-Hrvoja - tko pobjeđuje u tom superjunačkome megdanu?

- Sumnjam da bi ikada moglo doći do tog sukoba, jer su obojica ipak pozitivci, na strani pravde. No, ako bi se to ipak nekim čudom dogodilo, poprište bi svakako moralo biti negdje na otoku Hvaru, a u tom slučaju Lavandermanu moram dati prednost domaćeg terena.

Iz filma doznajemo da je Vinko Brešan svojedobno namjeravao snimiti “Lavandermana”, ali je morao odustati zbog komedije “Kako je počeo rat na mom otoku”. Je li Brešan vidio vaš film?

- Vinko je bio na premijeri u Jelsi i, ako se dobro sjećam, prvi mi je čestitao. Za dojmove ćete morati pitati njega, da ne citiram nešto pogrešno.

Iako se Lavanderman u jednoj sceni hvali spektakularnim pothvatima i spašavanjem otoka (Hvara), iste niste ovjekovječili na celuloidu. Mislite li da ste mogli Lavandermana snimiti i kao superjunački spektakl?

- To bi bilo znatno teže, da ne kažem nemoguće u ovim financijskim okvirima. Spomenuti spektakularni pothvat opisan je u trećem broju stripa, koji je u pripremi i uskoro bi trebao izići.

Pa ipak, odabrana forma kvazidokumentarca/“mockumentaryja” a la “Borat” također je vrlo zanimljiva.

- To je interesantna forma, ali o izvedbi ovisi hoće li film biti uspješan. Moj apsolutni favorit u tom podžanru je “Forgotten Silver” Petera Jacksona.

Komplimenti za Prlju

Zanimljive su i “sincityjevske” stripovske scene u filmu...

- Robert Rodriguez je veliki majstor filmske umjetnosti i ja sam, priznajem, poklonik njegova djela, no nismo ga pokušavali oponašati. Htjeli smo da te flashback sekvence izgledaju stripovski, jako kontrastno, crno-bijelo bez nijansi sive, kao crtano tušem. Ali svaku usporedbu s njim prihvatit ću kao kompliment. Moram ovom prilikom pohvaliti i Prlju iz Leta 3 koji je to sjajno odigrao u nijemofilmskoj maniri, da čak i u tako visokostiliziranoj slici njegov karakteristični izričaj ostaje prepoznatljiv.

Imate li favorite među stripovskim ekranizacijama?

- Osim već spomenutog “Sin Cityja”, svidjela mi se još jedna ekranizacija stripa Franka Millera, “300” Zacka Snydera, iako ne toliko kao Rodriguezov film koji smatram remek-djelom. Od superherojskih iznimno cijenim “X-Mene“ Bryana Singera i Raimijeve “Spidermane”.

Vratimo se našem superjunaku. Lavanderman, “jebač” koji “umije sa ženama”, fino zbija šale s fenomenom zavođenja, galebarstva, čija sve manja prisutnost nosi “negativnu posljedicu na razvoj turizma”.

- U potpunosti se slažem sa tvrdnjom prof. Lalića. Naime, galebarstvo je svojedobno visoko kotiralo u inače skromnoj ponudi hrvatskih turističkih atrakcija.

U filmu, čiji je protagonist “zapeo u nekom vremenu”, prisutna je i određena nota nostalgije na račun “slavnih dana turizma”...

- Nostalgija je valjda značajka moje životne dobi, ali činjenica je da neke tradicionalne vrijednosti odumiru. Ne znam je li to dobro ili loše, ali znam da meni nedostaju. Ne mislim pritom toliko na “slavne dane turizma” (ova sezona je navodno bila uspješnija od ijedne dosad), koliko na sve ono što je obilježilo moje odrastanje u Splitu; sav entuzijazam i strast prema sportu, glazbi, filmu, koje je u sebi nosila moja generacija i na čijim je krilima mogla srušiti sve prepreke, ili nam se barem tako činilo. Ali, svako vrijeme nosi svoje...

Mislite li da stasiti galebarski otočanin poput Lavandermana može spasiti hrvatski turizam? Može li, za početak, Lavanderman spasiti barem kino u Jelsi?

- Nadam se. Žalosna je činjenica da su se u roku od dvije godine zatvorila sva tri kina na otoku (Hvar, Jelsa, Stari Grad). A što se turizma tiče, Lavanderman kao brand možda pokrene neku inicijativu, ali kamo sreće da to bude dovoljno...

S obzirom na to da je Lavanderman “potpuno nepoznat izvan otoka”, može li film biti gledan u unutrašnjosti Hrvatske?

- Zašto ne? Koliko mi je poznato, kontinentalna publika je nekad zdušno pratila “Malo” i “Velo misto”, a i Lavandermanova popularnost se širi i raste iz dana u dan.

Što je sljedeće za vas? “Super-Hrvoje”?

- Iskreno, ne znam. Imam nekoliko projekata u pripremi, vidjet ćemo što će se izroditi. Zasad su to još na vrbi svirala...

MARKO NJEGIĆ

Pljunuti junak

Je li Damir Markovina bio vaš prvi izbor za Lavandermana?

- Nedvojbeno. Damira već dugo poznajem, i privatno i profesionalno. Ima taj otočni senzibilitet i izvanrednu glumačku disciplinu. Od samog početka dijelimo entuzijazam za ovaj projekt. Ne znam tko bi drugi uopće mogao odigrati Borisa Bunčugu. Osim toga, isti (pljunuti) je Lavanderman!

A simpatična Anja Alavanja u ulozi novinarke?

- Ona glumi samu sebe, dakle pitanje je izlišno. Njezin profesionalizam i ukupan odnos prema snimanju mogli bi svakome služiti za primjer. A pridjev simpatična u njezinu slučaju je eufemizam...

Poznati sugovornici

Film je krcat poznatih sugovorničkih lica - TBF, Ban, Rafo, Fashion Guru... Kako ste njih birali?

- Htio sam u filmu imati stručna mišljenja eksperata isprepletena sa spontanim i neposrednim izjavama javnih osoba koje su imale zanimljiva anegdotalna iskustva s Borisom. Mislim da je to pridonijelo duhovitosti, ali i vjerodostojnosti cjeline.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S nostalgijom se prisjećam vremena u kojemu je vladao neki drugi sustav vrijednosti, kada su se pojedinci (između ostalih i superheroji) isticali svojim iznadprosječnim odlikama, a danas se čini da živimo u eri takozvanih celebrityja, odnosno vladavin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REDATELJ ‘lavandermana’, dalmatinskoga parnjaka supermanu i batmanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-09-25 19:54:54 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-09-27 02:04:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-09-26 17:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6023 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/09/25/spektar/rum00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15355632 Threads: 3 Questions: 3185580188 Slow queries: 7150219 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235694869 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/zvonimir-rumboldt-superheroje-su-pobijedili-celebrityji-112357 [printLink] => /mozaik/zivot/zvonimir-rumboldt-superheroje-su-pobijedili-celebrityji-112357?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 101250 [name] => ZvonimirRumboldt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonimirrumboldt [link] => /tag/zvonimirrumboldt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 128642 [name] => lavanderman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lavanderman [link] => /tag/lavanderman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S nostalgijom se prisjećam vremena u kojemu je vladao neki drugi sustav vrijednosti, kada su se pojedinci (između ostalih i superheroji) isticali svojim iznadprosječnim odlikama, a danas se čini da živimo u eri takozvanih celebrityja, odnosno vladavin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REDATELJ ‘lavandermana’, dalmatinskoga parnjaka supermanu i batmanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zvonimir Rumboldt: Superheroje su pobijedili celebrityji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-02-38-07-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/25/spektar/rum00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/25/spektar/rum00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Omiljeni superjunaci redatelja Zvonimira Rumboldta su Superman, Batman i Spiderman. Bili su prvi s kojima se susreo u djetinjstvu. Nešto kasnije pažnju mu je privukao Silver Surfer zbog teške moralne dileme s kojom mora živjeti. Njegova misaonost u dubokoj samoći Rumboldtu je jako imponirala u pubertetu.

Nakon toga je, kaže, prilično zanemario superheroje, sve donedavno, otkad sa svojim sinom Striborom, pasioniranim ljubiteljem Marvela i DC-ja, ponovno prati njihove avanture. Naravno, tu je i misteriozni Lavanderman, drugi hrvatski, a prvi otočni superjunak o kojemu je Rumboldt ove godine snimio dopadljiv film u formi lažnog dokumentarca.

‘Žalosna je činjenica da su se u roku od dvije godine
zatvorila sva tri kina na otoku Hvaru’
/ Biljana GAURINA / CROPIX
U “Neslomljivom” M. Night Shyamalana saznali smo da svaka “pozitivnost ima svoju negativnost”. Koja bi bila “negativnost” Lavandermana?

- U drugom broju stripa pojavljuje se Lavandermanov najljući neprijatelj; GMO moljac. Nakon što je uništio gotovo sve odjevne predmete na Hvaru te su ljudi bili prisiljeni hodati goli po otoku, ovaj moljac divovskih proporcija nije mogao izbjeći sukob s Lavandermanom. Više o tome pročitajte u stripu.

Film raskrinkava superherojski mit. Između redaka kao da poručuje kako je superjunaštvo jedna velika zabluda i da ovo “nije doba heroja nego celebrityja”.

- S nostalgijom se prisjećam vremena u kojemu je vladao neki drugi sustav vrijednosti, kada su se pojedinci (između ostalih i superheroji) isticali svojim iznadprosječnim odlikama, a danas se čini da živimo u eri takozvanih “celebrityja”, odnosno vladavine mediokriteta.

Pusti me stat

Zašto baš Lavanderman, a ne, recimo, Super-Hrvoje? Što vam je bilo najzanimljivije u vezi Čovjeka od lavande?

- Super-Hrvoju valja odati priznanje kao prvom hrvatskom superheroju. Ali Lavanderman je nešto drugo. On je, baš kao i svaki pravi superheroj, predstavnik podneblja u kojemu živi. Isto kao što je potpuno razumljivo da je npr. Spiderman, koji živi u New Yorku, stalno u pokretu, poput svojih sugrađana vrlo aktivan, tako je sasvim jasno da je Lavanderman odraz jelšanskog, bodulskog, odnosno dalmatinskog mentaliteta, lijepo i točno dočaranog frazemom “pusti me stat”. Ili, kako jedna proizvoljna definicija fjake kaže: “Stanje Dalmatinca s intenzivnom voljom za ništa”.

Lavanderman protiv Super-Hrvoja - tko pobjeđuje u tom superjunačkome megdanu?

- Sumnjam da bi ikada moglo doći do tog sukoba, jer su obojica ipak pozitivci, na strani pravde. No, ako bi se to ipak nekim čudom dogodilo, poprište bi svakako moralo biti negdje na otoku Hvaru, a u tom slučaju Lavandermanu moram dati prednost domaćeg terena.

Iz filma doznajemo da je Vinko Brešan svojedobno namjeravao snimiti “Lavandermana”, ali je morao odustati zbog komedije “Kako je počeo rat na mom otoku”. Je li Brešan vidio vaš film?

- Vinko je bio na premijeri u Jelsi i, ako se dobro sjećam, prvi mi je čestitao. Za dojmove ćete morati pitati njega, da ne citiram nešto pogrešno.

Iako se Lavanderman u jednoj sceni hvali spektakularnim pothvatima i spašavanjem otoka (Hvara), iste niste ovjekovječili na celuloidu. Mislite li da ste mogli Lavandermana snimiti i kao superjunački spektakl?

- To bi bilo znatno teže, da ne kažem nemoguće u ovim financijskim okvirima. Spomenuti spektakularni pothvat opisan je u trećem broju stripa, koji je u pripremi i uskoro bi trebao izići.

Pa ipak, odabrana forma kvazidokumentarca/“mockumentaryja” a la “Borat” također je vrlo zanimljiva.

- To je interesantna forma, ali o izvedbi ovisi hoće li film biti uspješan. Moj apsolutni favorit u tom podžanru je “Forgotten Silver” Petera Jacksona.

Komplimenti za Prlju

Zanimljive su i “sincityjevske” stripovske scene u filmu...

- Robert Rodriguez je veliki majstor filmske umjetnosti i ja sam, priznajem, poklonik njegova djela, no nismo ga pokušavali oponašati. Htjeli smo da te flashback sekvence izgledaju stripovski, jako kontrastno, crno-bijelo bez nijansi sive, kao crtano tušem. Ali svaku usporedbu s njim prihvatit ću kao kompliment. Moram ovom prilikom pohvaliti i Prlju iz Leta 3 koji je to sjajno odigrao u nijemofilmskoj maniri, da čak i u tako visokostiliziranoj slici njegov karakteristični izričaj ostaje prepoznatljiv.

Imate li favorite među stripovskim ekranizacijama?

- Osim već spomenutog “Sin Cityja”, svidjela mi se još jedna ekranizacija stripa Franka Millera, “300” Zacka Snydera, iako ne toliko kao Rodriguezov film koji smatram remek-djelom. Od superherojskih iznimno cijenim “X-Mene“ Bryana Singera i Raimijeve “Spidermane”.

Vratimo se našem superjunaku. Lavanderman, “jebač” koji “umije sa ženama”, fino zbija šale s fenomenom zavođenja, galebarstva, čija sve manja prisutnost nosi “negativnu posljedicu na razvoj turizma”.

- U potpunosti se slažem sa tvrdnjom prof. Lalića. Naime, galebarstvo je svojedobno visoko kotiralo u inače skromnoj ponudi hrvatskih turističkih atrakcija.

U filmu, čiji je protagonist “zapeo u nekom vremenu”, prisutna je i određena nota nostalgije na račun “slavnih dana turizma”...

- Nostalgija je valjda značajka moje životne dobi, ali činjenica je da neke tradicionalne vrijednosti odumiru. Ne znam je li to dobro ili loše, ali znam da meni nedostaju. Ne mislim pritom toliko na “slavne dane turizma” (ova sezona je navodno bila uspješnija od ijedne dosad), koliko na sve ono što je obilježilo moje odrastanje u Splitu; sav entuzijazam i strast prema sportu, glazbi, filmu, koje je u sebi nosila moja generacija i na čijim je krilima mogla srušiti sve prepreke, ili nam se barem tako činilo. Ali, svako vrijeme nosi svoje...

Mislite li da stasiti galebarski otočanin poput Lavandermana može spasiti hrvatski turizam? Može li, za početak, Lavanderman spasiti barem kino u Jelsi?

- Nadam se. Žalosna je činjenica da su se u roku od dvije godine zatvorila sva tri kina na otoku (Hvar, Jelsa, Stari Grad). A što se turizma tiče, Lavanderman kao brand možda pokrene neku inicijativu, ali kamo sreće da to bude dovoljno...

S obzirom na to da je Lavanderman “potpuno nepoznat izvan otoka”, može li film biti gledan u unutrašnjosti Hrvatske?

- Zašto ne? Koliko mi je poznato, kontinentalna publika je nekad zdušno pratila “Malo” i “Velo misto”, a i Lavandermanova popularnost se širi i raste iz dana u dan.

Što je sljedeće za vas? “Super-Hrvoje”?

- Iskreno, ne znam. Imam nekoliko projekata u pripremi, vidjet ćemo što će se izroditi. Zasad su to još na vrbi svirala...

MARKO NJEGIĆ

Pljunuti junak

Je li Damir Markovina bio vaš prvi izbor za Lavandermana?

- Nedvojbeno. Damira već dugo poznajem, i privatno i profesionalno. Ima taj otočni senzibilitet i izvanrednu glumačku disciplinu. Od samog početka dijelimo entuzijazam za ovaj projekt. Ne znam tko bi drugi uopće mogao odigrati Borisa Bunčugu. Osim toga, isti (pljunuti) je Lavanderman!

A simpatična Anja Alavanja u ulozi novinarke?

- Ona glumi samu sebe, dakle pitanje je izlišno. Njezin profesionalizam i ukupan odnos prema snimanju mogli bi svakome služiti za primjer. A pridjev simpatična u njezinu slučaju je eufemizam...

Poznati sugovornici

Film je krcat poznatih sugovorničkih lica - TBF, Ban, Rafo, Fashion Guru... Kako ste njih birali?

- Htio sam u filmu imati stručna mišljenja eksperata isprepletena sa spontanim i neposrednim izjavama javnih osoba koje su imale zanimljiva anegdotalna iskustva s Borisom. Mislim da je to pridonijelo duhovitosti, ali i vjerodostojnosti cjeline.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zvonimir-rumboldt-superheroje-su-pobijedili-celebrityji-112357 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e168b9c1b01468cfda6cfc28c4a0ea1c0590bda [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zvonimir+Rumboldt%3A+Superheroje+su+pobijedili+celebrityji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzvonimir-rumboldt-superheroje-su-pobijedili-celebrityji-112357 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzvonimir-rumboldt-superheroje-su-pobijedili-celebrityji-112357 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S nostalgijom se prisjećam vremena u kojemu je vladao neki drugi sustav vrijednosti, kada su se pojedinci (između ostalih i superheroji) isticali svojim iznadprosječnim odlikama, a danas se čini da živimo u eri takozvanih celebrityja, odnosno vladavin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REDATELJ ‘lavandermana’, dalmatinskoga parnjaka supermanu i batmanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotREDATELJ ‘lavandermana’, dalmatinskoga parnjaka supermanu i batmanu

Zvonimir Rumboldt: Superheroje su pobijedili celebrityji

Piše PSD.
26. rujna 2010. - 19:03

Omiljeni superjunaci redatelja Zvonimira Rumboldta su Superman, Batman i Spiderman. Bili su prvi s kojima se susreo u djetinjstvu. Nešto kasnije pažnju mu je privukao Silver Surfer zbog teške moralne dileme s kojom mora živjeti. Njegova misaonost u dubokoj samoći Rumboldtu je jako imponirala u pubertetu.

Nakon toga je, kaže, prilično zanemario superheroje, sve donedavno, otkad sa svojim sinom Striborom, pasioniranim ljubiteljem Marvela i DC-ja, ponovno prati njihove avanture. Naravno, tu je i misteriozni Lavanderman, drugi hrvatski, a prvi otočni superjunak o kojemu je Rumboldt ove godine snimio dopadljiv film u formi lažnog dokumentarca.

‘Žalosna je činjenica da su se u roku od dvije godine
zatvorila sva tri kin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:38