ŽivotOMETITE 'KRVOPIJE'

Zuje vam cijelu večer oko glave, znate li i da bojom odjeće možete privući ili odbiti komarce? Ložite li vatru ili palite svijeće dodajte ovaj čarobni sastojak, spasit će vas

Piše Javorka Luetić

Sezona komaraca može vam zagorčati život. Vjerojatno smatrate da ste baš vi stalna meta, a da vaše poznanike komarci ne obilaze često, ili ih uopće ne vole.

Ima i u tome istine, i moguće da pripadate skupini od 20 posto žrtava ovih malih krvopija. Mnogo je načina na koje se ipak možemo obraniti od ugriza komaraca.

Mi donosimo kratki vodič svega onoga što je danas na raspolaganju, a vi odaberite što vam je najprihvatljivije, s tim da je bolje odabrati što prirodnije oružje. Rezultat je, ipak, najbolji ako kombinirate nekoliko različitih metoda koje će osigurati bolju zaštitu.

Ventilator i na otvorenom

U ljetnim noćima, kada stojite ispred kuće, postavite pored sebe i ventilator. Naravno, trebat će vam malo duži električni kabel, ali ulaganje će se isplatiti. Komarci se nerado približavaju ventilatorima, zato će se rizik od uboda znatno smanjiti.

Svjetlija odjeća

Komarci biraju svoje potencijalne žrtve i na temelju odjeće, pa su im najdraži oni koji nose tamnu odjeću. Nosite li bijelu odjeću bit ćete im manje privlačni.

Miris citrusa

Određeni mirisi komarce posebno odbijaju. Ako želite potpuno prirodnu zaštitu, imajte pri ruci razne citruse ili eterična ulja agruma, iako komarci bježe i od mirisa lavande, bosiljka, ružmarina i mente.

Kako bi se djelotvorno zaštitili od komaraca, potrebno je odabrati proizvode koji sadrže najmanje 40 posto eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, ali također možete koristiti i čisto ulje, ali ga ne smijete nanositi izravno na kožu, već se prethodno mora razrijediti, primjerice s bademovim ili maslinovim uljem,što se odnosi na sva stopostotno eterična ulja. 

Brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja bosiljka toksična za larvu komaraca.

Vatra i dim

Za prirodnu borbu protiv komaraca pomažu i vatra i dim. U večernjim satima, kada sjedite u vrtu ili na terasi, ovaj će trik sigurno biti djelotvoran. Manja vatra dovoljna je da vas komarci zaobilaze. Dovoljna je svijeća s njima mrskim mirisom.

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju, a u nju ubacite malo kadulje ili ružmarina i dok god održavate vatricu komarci će se držati na pristojnoj udaljenosti.

Češnjak

Korištenje češnjaka korisno je iz više razloga. Jedan od njih je i da možete smanjiti rizik od ujeda komaraca. Iako to nije potvrđeno mnogim istraživanjima, iskustva mnogih ljudi svjedoče da metoda stvarno djeluje.

Osim toga, snažni antioksidansi mogu se naći u češnjaku, koji, između ostalog, sprječava infekcije, što znači dodatnu zaštitu. Malo neugodnog daha, koji je neizbježna posljedica uporabe češnjaka, lako se može ublažiti žvakanjem malo svježeg peršina.

Eterično ulje paprene metvice

Među eteričnim uljima, koja pružaju vrlo učinkovitu prirodnu zaštitu od komaraca, osim već spomenutog ulja eukaliptusa s limunom, ističe se eterično ulje paprene metvice. Miris mente trebao bi zbuniti i odbaciti komarce, pa je vrlo korisno zasaditi biljku u svom vrtu ili na prozoru. Komarci neće preko te prepreke.

Sojino ulje

Vrlo dobar prirodni repelent može biti i sojino ulje, ali preporučljivo je dodati mu i nekoliko kapi eteričnog ulja limunske trave. Postoje studije koje potvrđuju da je ova kombinacija vrlo učinkovita u odbijanju raznih vrsta komaraca.

Matičnjak

Na našem području ovu biljku često zovu i melisa zbog njezina latinskog naziva Melissa officinali. Utrljajte je na kožu i njezin blagi limunasti miris odbit će komarce. Uz to, matičnjak je poznat i kao iznimno umirujuća antibakterijska biljka.

Mačja trava (ili mačja menta)

Ova mirisna rođakinja mente u sebi sadrži spoj nepetalakton koji odbija razne insekte, a njezin miris na vašoj kožu otjerat će i dosadne komarce.

Lavanda

Lavanda je biljka koja učinkovito tjera komarce, a s njima moljce i muhe. S obzirom na jačinu i intenzitet njezina specifičnog mirisa, možete probati riješiti se komaraca stručcima lavande koje ćete objesiti u kući i u vrtu. Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda lavandu utrljajte na kožu.

#ZAšTITA OD KOMARACA#PRIRODNA SREDSTVA PROTIV KOMARACA