StoryEditorOCM
ŽivotRavnopravnost u kuhinji

Znate li koliko muškaraca zapravo pere suđe u našim kućanstvima

Piše Promo
26. svibnja 2023. - 08:56

Tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova boljka su današnjeg društva u cjelini, ma što god mnogi mislili o tome.

Iako se načelno mnogi poslove više ne dijele na muške i ženske, situacija u brojnim kućanstvima ipak je drugačija, što potvrđuju i mnoga istraživanja. Upravo se ovim stereotipima poigrava i nova, trenutno aktualna kampanja svima poznatog brenda, vodećeg regionalnog proizvođača higijenskih proizvoda.

Prema Eurostatu, žene su u prosjeku više od muškaraca uključene u kućanstvo i aktivnosti vezane za skrb u obitelj. U njihovoj je domeni primarno hrana, čišćenje, glačanje i pranje rublja. Iako živimo u vremenima kada se sve više govori i djeluje u smjeru rodne ravnopravnosti, čini se da neke davno utvrđene norme ponašanja i dalje ostaju u svakodnevici života iza zatvorenih vrata domova u Europi i ostatku svijeta. Naime, stopa udjela žena u ‘kućnim‘ poslovima znatno varira među zemljama, prosječno iznosi između 94 i 98 posto. Zašto je to tako pokušali su objasniti akademici Sveučilišta Cambridge svojom ‘affordance‘  teorijom, odnosno teorijom o vjerojatnosti akcije, jer vjeruju da je ta vjerojatnost rodno uvjetovana. Zapravo, ono što kažu jest da će žene čim vide da je nešto potrebno napraviti (npr. počistiti ili pospremiti) – to i učiniti te usput razmišljati o tome što je još potrebno odraditi u kućanstvu. Muškarci će pak to isto primijetiti, ali neće osjetiti potrebu da to i naprave. Nije niti čudno da čak dvije trećine žena tvrdi da ovakav obrazac ponašanja utječe na njihovo mentalno zdravlje. Da, frustrira ih.

‘Djela, a ne riječi‘ trebala bi biti misao vodilja kada govorimo o rodnoj jednakosti u partnerskom životu iza zatvorenih vrata. U više tradicionalnim društvima - poput onih u istočnoj Europi ili središnjoj Aziji - ta će parola biti manje popularna upravo zbog te tradicionalne note, odnosno očekivanog ponašanja i dužnosti spolova: muškarac je hranitelj obitelji, dok se od žena očekuje da brinu o kući i djeci. No, i zapad muku muči s takvim podjelama poslova iako se situacija posljednjih godina mijenja – posebice u Skandinaviji gdje, prema europskim statistikama, sve više muškaraca u kućanstvu preuzima na sebe kućanske poslove, točnije njih više od 90%.

Ove tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova, međutim, nisu samo boljka pojedinaca, već i marketinške industrije koje i dalje u oglašavanju proizvoda za čišćenje najčešće koristi ženske likove. Iznimaka ipak ima. Primjerice, Violeta d.o.o. u svojoj trenutno aktualnoj kampanji za novi proizvod Vio sredstvo za pranje posuđa -  glavnu ulogu dala je muškarcu. Poruka je jasna  - zahvaljujući novim, poboljšanim formulama, odnosno većem postotku aktivnih sastojaka koji efikasno uklanjaju masnoću i najtvrdokornije mrlje, pranje suđa postaje jednostavan i brz posao: niti muški, niti ženski.  Slogan koji prati lansiranje linije ‘Snažan, a nježan‘ govori o osnovnim karakteristikama proizvoda, ali aludira i na to kako ni takozvanim mačo muškarcima nije ispod časti prati suđe. Snažan kada čisti, a nježan za ruke – i dermatološki testiran.

Ravnopravna podjela i stvar dogovora ključ je uspješnog i sretnog te skladnog zajedničkog života. Danas je kućanske poslove  – zahvaljujući nizu uređaja koji uskaču u pomoć kao i sredstvima za čišćenje s naprednim formulama koje čišćenje čine kraćim i jednostavnijim – lakše nego ikada do sada. Uzmemo li u obzir konkretne brojke koje pokazuju kako je veličina globalnog tržišta proizvoda za čišćenje 2022. godine iznosila 106,33 milijarde USD, jasno je da ovi ‘nepopularni‘ svakodnevni kućanski zadaci imaju dovoljan broj saveznika u održavanju doma čistim i urednim. Bez obzira na to tko i koliko brine o tome.

Još niste uspjeli pogledati novi spot za Vio? Pogledajte ga na poveznici:  https://www.youtube.com/watch?v=qQRF3sm73BM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:30