StoryEditorOCM
Životcerebralni organoidi

Znanstvenici uzgojili minijaturne mozgove: pomoći će u otkrivanju lijekova za autizam i šizoferniju

Piše PSD.
28. kolovoza 2013. - 22:16
Znanstvenici su u laboratoriju uzgojili prve minijaturne ljudske mozgove i tvrde da bi njihov uspjeh mogao pomoći u razumijevanju načina na koji se mozak razvija i što je to što pođe po zlu u poremećajima poput šizofrenije i autizma.

Znanstvenici okupljeni u Austriji započeli su eksperiment s matičnim stanicama i stvorili kulturu u laboratoriju koja se razvila u tzv. "cerebralne organoide" - minijaturne mozgove - koji se sastoje od nekoliko različitih mozgovnih područja. Ovo je prvi put da su Znanstvenici uspjeli replicirati razvoj mozgovnog tkiva u tri dimenzije.

Koristeći organoide, Znanstvenici su potom uspjeli proizvesti biološki model razvoja rijetkog stanja mozga znanog kao mikrocefalus, nadajući se da bi se ta tehenika u budućnosti mogla koristiti za stvaranje bioloških modela poremećaja poput autizma ili šizofrenije koji pogađaju milijune ljudi diljem svijeta.

"Ovo bi se moglo pokazati kao novo oruđe u razumijevanje glavnih poremećaja razvoja mozga... i testiranju mogućih načina liječenja", kazao je Paul Matthews, profesor kliničke neuroznanosti na Imperial Collegeu u Londonu.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 12:55