StoryEditorOCM
Životmladi splitski znanstvenik polemički se obrušio na poznatog akademika

ZNANSTVENI KAFIĆ Dr. Vinković: Paar godinama laže o dolasku ledenog doba

Piše PSD.
2. lipnja 2010. - 22:40

Ako ste član HAZU-a, tada ni po koju cijenu ne biste trebali promovirati teorije bez konkretnih znanstvenih osnova. Zanima me kakva akademska zajednica to dopušta, nonšalantno trpeći izjave nekoga tko krivo tumači grafove!? - kaže dr. Vinković

Hrlimo li sljedećem ledenom dobu koje bi se trebalo dogoditi još u ovom stoljeću, ili je sve hrpa izmišljotina zapakirana u pseudoznanost? Poznati hrvatski fizičar, profesor Vladimir Paar, uvjeren je u “ledeni scenarij”, dok njegov kolega dr. sc. Dejan Vinković sa splitskog PMF-a smatra kako je “krajnje neprofesionalno da netko sa znanstvenim renomeom uvaženog akademika daje takve izjave u javnosti koje, na kraju krajeva, ulaze u domenu laži”.

Teške riječi koje je uputio mladi znanstvenik “pale” su pred sam kraj njegova vrlo zanimljivog dvosatnog predavanja pod nazivom “Kako je nastala i kako će nestati Zemlja?”, ujedno i zadnjeg u uspješnoj sezoni “Znanstvenog kafića”, odnosno tjednih okupljanja zanimljivih predavača u splitskoj kavani “Luxor” u organizaciji alumni Udruge bivših studenata FESB-a.

Tako se moglo doznati od čega je Zemlja nastala, kako to da na Marsu nema života, zašto Pluton nije planet i kako je nastao Mjesec. No, posebno zanimljivo bilo je na kraju, kada je na “tapet” došlo pitanje o klimi, te polemika oko toga. SEnD Ako ste član HAZU-a, tada ni po koju cijenu ne biste trebali promovirati teorije bez konkretnih znanstvenih osnova.

Profesor Paar izvrće teorije, ali ne želim se toliko opterećivati njime. Veći je problem kada jedan akademik govori već osam godina kako nam ubrzo slijedi ledeno doba, a da mu nitko od kolega ili drugih pripadnika znanstvene zajednice ništa ne prigovori? Zanima me kakva akademska zajednica to dopušta, nonšalantno trpeći izjave nekoga tko krivo tumači grafove - oštar je bio Vinković potežući pitanje odgovornosti prema javnosti.

- Vrlo je neodgovorno i opasno to što Paar radi - nastavio je, dodajući: Javnost je dovoljno zatrovana, te se bar mi, ostali znanstvenici, moramo odgovornije ponašati. Zaključio je kako hrvatskoj znanstvenoj zajednici predstoji debakl ako se nastavi ovako ponašati.

Drugi “vrući krumpir” koji je u zadnje vrijeme “ispekao” mladi znanstvenik Vinković jest njegovo pokretanje peticije kojom se traži da se popularnu emisiju “Na rubu znanosti” prebaci iz Znanstveno-obrazovnog u Zabavni program HTV-a. Njegov stav podržava oko 400 istomišljenika, dok je svoju potporu Krešimiru Mišaku dalo više od 8200 potpisnika.

- Mišak je emotivno reagirao, a nije trebao. Konkretno, nemam ništa protiv njega. Čovjek je napravio dobar biznis svojom emisijom, vrlo je gledan, a to što nema skrupula, u to ne želim ulaziti. Ono što me smeta jest uzurpacija javnog dobra. Jer javna televizija je upravo to - javno dobro čija je uporaba zakonski zaštićena.

Konkretno, ovdje se radi o čistoj zloporabi Znanstveno-obrazovnog programa koji je na Hrvatskoj radio-televiziji duboko korumpiran, te smatram kako bi rasprava o njemu mogla završiti i u Saboru. No, moja peticija je bila eksperiment, i to uspješan, koji je pokazao kako neki novinari, konkretno potpisnici naknadne podrške Mišaku, ne poznaju vlastitu profesiju - kritički je zaključio Vinković.

Paar: Vinković mora još učiti

Ne bih želio komentirati izjave gospodina Vinkovića. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, tako i on. No, ono što on govori jednostavno nije točno, ali mlad je, tek je na početku svoje znanstvene karijere kroz koju će godinama učiti još mnogo stvari.

Akademik Vladimir Paar
Danas je svakome jasno da nam se bliži takozvano “malo ledeno doba”. Dovoljno je izići iz kuće i pogledati vrijeme, što bih preporučio i profesoru Vinkoviću.

Naime, vrijeme nam samo govori što možemo očekivati, iako teško možemo sa sigurnošću predviđati neke stvari jer to radimo s matematičkim modelima, prejednostavnima za takve proračune.

Na tome bih i stao. Ne znam kakvi su motivi profesora Vinkovića, niti bih polemizirao s njime, budući da je ovo razina na kojoj se može raspravljati - odgovorio je akademik Vladimir Paar na optužbe.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:31