StoryEditor
Životguštaju u miru  

Zimska idila u splitskom ZOO-u: dok Mirna spava, Viktor šefuje

Piše PSD.
2. prosinca 2013. - 20:21
Udrila mrzla kiša ovaj vikend, svi su se nešto zakaputali, pobigli utoplo, a na Marjanu u zoološkom vrtu životinjice udrile veselje. Hladnoća je otjerala goste, ko će po ledu na zeblinu šume njima u vižite, pa guštaju u tišini i miru.

Znaju onako lukave da im timaritelj Ivan Kovač upravo sprema ručak. Nanjušile su pun lonac pure, obilatu komadinu mesa. Bit će i olađenog čaja, u njemu zimi osobito guštaju Romeo, Prika i Toto. Ko da su iz Engleske došli, ko da nisu majmuni Starog svijeta šta rod vuku iz Afrike i Azije. A šta je tek njima lipo. Guštaju u svojim grijanim nastambama, rugaju nam se i cere iza staklene stijenke.

- Njih troje vole kuhanu koku, stari kruv s marmeladom i puru s orzom. U tome guštaju. I naš medvjeđi par voli kuvanu koku, i puru s medom ili marmeladom na vrhu. To im dajemo zimi da se malo okrijepe. Osim raznoraznih dodataka prehrani, zimi vodimo računa i o toplini nastambi. Zato im nadopunimo stelju, a ako se voda u bazenima smrzne, vrelu vodu dodamo u kamenice i bazene. Patke i guske vole kupanja, ipak su one s kontinenta - kaže zoolog Tino Milat, voditelj ZOO vrta.

Nakon godine pune gostiju, mladih i starih, domaćih i turista, životinje su uzele zimski predah. Vikend grubog vrimena, jedan od onih kada posjetitelji baš i ne svraćaju, iskoristili su za uljepšavanje, spavanje, izležavanje, meditiranje i kupanje.

A di je tek kortiđavanje! Ljubavnu nam je priču odigra paun s raširenim perjem, napuva se, ruje po zemlji, prezentira. Puši se strast oko njega. Kojih desetak metara dalje tražimo Demetrija, prekrasnog 11-godišnjeg sibirskog tigra. Ali di je, al’ je utonija u zimski san?

- Nije, nije, dolje je on u rupi. Vidi on nas. I sluša nas. Evo ga - gledamo prekrasnu životinju koja nas je pozdravila režanjem. Digao je Demetrije uši, O.K., znači da je dobre volje. Iz svoje rupe vreba kad će naići Ivan, on mu donosi hranu, pet puta tjedno ima na meniju po četiri do pet kila mesa. A di su jaja, mliko. Na sjajnoj dlaci mu se vidi da ga dobro paze.

- Ali ne i maze. Dica su njime oduševljena, najrađe bi ga povela kući kad ga vide u onim njegovim maznim trenucima. Prekrasna je to velika, lipa mačka. Volim sve ove životinje, ali tigar mi je nekako najmiliji srcu - kaže nam timaritelj Ivan.

Demetrije nije za igru, ali zato jest Vidrica. Kiša joj je dala na adrenalinu, zove nas, trči po balvanima, vjerovali ili ne pruža prstić kroz sićušnu rupu u ogradi. Tko bi rekao da nešto tako slatko i vižljavo, može biti tako opasno. Da vas njeni zubi zarobe, bez prsta bi ostali.

Puno je mirnija ljama Končita, zabavila se ručkom, gleda nas milo. Nasriću, nema u vrtu mužjaka. Da je on tu sigurno ne bi došlo prošli. Kako ta životinja pljuca, e to je nešto neviđeno.

Bračni par iz brloga

-I izbaci sadržaj želuca pa se to zalipi za tebe. Mene je pljunija kad smo ga tu imali. Lako to što je sluz, to se da skinit, ali šta smrdi. To je čudo jedno - kaže Tino, vodeći nas do medvjeda.

Dok Viktor meditira, od žene mu Mirne ni M. Uživa u snu, s povremenim buđenjima čim malo zatopli. Odahnija je pritom muž Viktor, dok nje nema, on kolo vodi. Onog trena kad se gazdarica digne, zareži i pokaže šapom, Viktor, inače i jači i veći, ko mačić odlazi u manju nastambu.

- Kada je ona vanka, nema mu prilaza. Ona je gazdarica - smije se Tino vodeći nas do zimovnika, u glavnoj zgradi, di u toplini uživaju papige, kakadui, kornjače. Stali smo niti minut, kakadu se toliko uzdera da nas je bukom otira.

Nema u njemu 30-ak centi, a stvara buku toliku da uši bole. Oće životinja svoj mir, a mi ga remetimo.

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ snimio Mario TODORIĆ/CROPIXŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 18:44