StoryEditorOCM
Životprijavile policiji

Zgodni kupac nekretnina pokušao prevariti dvadesetak ženskih turističkih vodiča: ‘ulijetao‘ je kao tip koji u Split stiže s Filipina i upada u nevolju

18. studenog 2020. - 12:46

Zgodan, mlad, kupuje nekretnine u Hrvatskoj, a onda se nađe u nevolji i traži pomoć pripadnica nježnijeg spola. Tako se, što fotografijom, što porukama, predstavio prevarant, koji je mislio da će od više od 20 turističkih vodiča s područja Hrvatske, sve redom žena, iskamčiti po 600 eura. U tome nije uspio, već su one sve prijavile policiji.

O pokušajima te prijevare, za koju ističe da je personalizirana, izvijestila nas je Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, koja okuplja 21 udrugu vodiča.

- U našoj Facebook grupi Turistički vodiči i pratitelji, koju prati oko 6500 osoba, javilo se najmanje 20 kolegica zbog pokušaja prijevare od osobe koja ih je angažirala za višednevno vođenje tura, a koja se preko mobitela predstavlja kao muškarac koji u Split stiže s Filipina – započinje Kristina Nuić Prka.

'Ježim se kako je pronašao brojeve'

Prva informacija o pokušaju prijevare stigla je u nedjelju iz Zadra, nastavlja naša sugovornica, a zatim su se javile i kolegice iz Dubrovnika, Korčule, Splita, Raba, Rijeke, Pule, Zagreba, Like...

- Prevarant je nekako došao do brojeva ženskih vodiča s područja cijele Hrvatske, iako samo neke od njih imaju objavljen broj mobitela na web stranici udruge. Uhvati me jeza kad pomislim gdje je našao sve te brojeve mobitela – kaže Nuić Prka.

Svaku je kontaktirao, s različitog broja (uvijek se radilo o pozivnom broju s Filipina) kako bi ih angažirao, spominjući da dolazi radi kupnje nekretnine.

- Preko WhatsAppa im je pisao personalizirane poruke, odnosno svakoj kolegici se obraćao imenom, dogovorio sve uvjete, potom javio kad stiže, a svakoj je napisao drugi datum – nastavlja Nuić Prka.

Onda je uslijedila faza da pita za novac. Pisao im je da je zapeo u karanteni u zračnoj luci gdje mora platiti (nekakvu) kaznu, a kartice mu - "ne rade", niti je s Filipina ponio dovoljno novca.

Zapeo u zračnoj luci

Od turističkih vodičica tražio je novac koji bi im, tvrdio je, odmah vratio jer će se nakon izlaska s aerodroma odmah sresti.

- Poruke na engleskom jeziku i u prijevodu su otprilike glasile: Zaglavio sam na aerodromu, ne mogu izaći, nemam novca, ne prolazi mi kartica, možeš li mi posuditi 600 i nešto eura, čim izađem odmah ću ti vratiti - kaže Nuić Prka, te ističe:

- Paralelno se javljao na mobitele više od 20 vodičica, a jezivo je što je ciljao samo na žene. Osobno im se obraćao. To je baš personalizirana prijevara.

Kolegice je uputila da sve prijave policiji, što su one i učinile.

Predsjednica Zajednice društva turističkih vodiča naglašava da je sigurnost osnova turizma.

- Mnogo puta vodimo ljude koje ne poznajemo i moramo imati sustav sigurnosti. Suradnju s policijom smo uspostavili prošle godine u akciji protiv džepara, kojih je puno.

Naime, Slovenci su prvi shvatili da su te grupe na WhatsAppu i Viberu fenomenalne jer uslikaš kradljivca i znaš mu kretanje jer se vodiči svugdje nalaze, te je policija problem džepara ekspresno riješila prvo u Trogiru, zatim u Splitu, Zagrebu i Plitvicama.

Surađujemo i s IPA-om (International Police Association) kojoj smo predali službeni prijedlog suradnje da nas educiraju kako ćemo se ponašati u slučajevima pokušaja prijevara, napada i krađa - naglašava naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 22:11