StoryEditor
Životpothvat za guinnessa

Zgodna Mostarka nosila je reviju pod Mount Everestom: pješačila je bez tuša, pila kuhani snijeg i spavala na minus 30; ‘Pristala sam bez razmišljanja‘

Piše Zoran Šagolj
10. veljače 2020. - 11:21

Sredinom siječnja Nataša Borozan, manekenka svjetskoga glasa, inače rođena Mostarka, na svojem je Instagram profilu objavila s leta za Himalaju da “nešto veliko dolazi”.

Ova lijepa Hercegovka sudjelovala je, naime, u ekspediciji kojoj je posljednje nedjelje u siječnju pošlo za rukom učiniti nešto što nije nikome prije – nositi reviju na 5643 metra nadmorske visine! Uz Natašu, sudjelovalo je još devetnaest modela – pet iz Nepala i četrnaest iz zemalja diljem svijeta.

A lokacija na kojoj su odradili posao bila je Kala Patthar, nadaleko poznata pješčana staza nasuprot krovu svijeta, Mount Everestu.

Najviše je odjeknulo to da je time i službeno ostvaren svjetski rekord i da je sve upisano u Guinnessovu knjigu.
– Oboren je rekord. Jedanaest dana pješačili smo bez tuša, pili kuhani snijeg, spavali na minus 30 svake večeri, s malo kisika. Nije bilo lako, ali uspjeli smo. Izuzetno sam sretna i ponosna – objavila je Borozan čim se s ekipom dočepala podnožja i prve pristojne internetske veze.

image
Privatni Album

Tri dana poslije uspjelo nam je doći do nje. U tom je trenutku bila u Kathmanduu, nepalskom glavnom gradu, koji se smjestio u plodnoj himalajskoj dolini na ušću rijeke Baghmati u Bishanmati.

– Kako da ne – odgovorila je Nataša odmah na prvu, uz napomenu: “Split je jedan od mojih omiljenih gradova oduvijek i zauvijek:)”

A kako se našla u modnom događaju čiji je cilj bio promicanje održive mode i širenje svijesti o klimatskim promjenama?
– Na ovaj ludi izazov pozvao me je poznati talijanski fotograf Manuel Scrima.

On je zajedno s ostalima bio dio tima koji je sa sponzorima iz Nepala, njihovim modnim brendom “Kasa” i ovdašnjom vladom, u sklopu njihova projekta “Visit Nepal 2020.” sve ovo organizirao – rekla nam je Borozan.

Priznaje da joj nije bilo baš svejedno kad je na njezin e-mail stigla prva ponuda. Počela je propitkivati sebe, svoje mogućnosti, izdržljivost...

– Kao i sve cure, pitala sam se je li sve to moguće, pogotovo jer sam znala da ćemo pokušati oboriti Guinnessov rekord, za koji se trebaju posložiti posebni uvjeti. Ni jedna od nas dvadeset cura nije ozbiljna planinarka, ni jedna od nas nikada prethodno nije bila na tim visinama, pa je normalno, ljudski da te i sama pomisao na jedan takav pothvat, na planinske bolesti i sve ostalo, mora uplašiti.

Ali ja volim avanturu i adrenalin, tako da sam pristala bez razmišljanja – veli Nataša.
A da bi se uopće krenulo prema Himalaji, prethodno je trebalo nešto proći.

– Moje bavljenje sportom dobro mi je došlo, a prije polaska smo obavili sve moguće kontrole i testove u bolnici Kathmanduu. Pušači su znali još nekoliko mjeseci ranije da moraju odbaciti cigarete. Bez toga, koliko god bili u snazi, ne bi izdržali ovakav fizički napor.

Zadnji dio bio je najteži

Ipak, svima iz skupine nije uspjelo dočepati se krajnjeg cilja.

– Bilo je svega tijekom uspona, pa su nas, na moju i žalost drugih, neke cure morale napustiti.

Odustajalo se zbog različitih razloga. Recimo, meni draga Zahra Khanum, miss Singapura, ozlijedila je koljeno već nakon tri dana. Druge dvije nedugo potom uhvatila je planinska bolest, a još nekoliko njih muku je mučilo s nedostatkom kisika. Na koncu smo bili desetkovani, pa su organizatori na sam dan revije morali na Kala Patthar helikopterom dovesti druge manekenke kao zamjenu. Sve su one zbog nemogućnosti aklimatizacije u tako kratkom razdoblju stalno koristile boce s kisikom. Za nas koji smo ostali na svojim nogama, posljednji dio bio je najteži jer je najstrmiji.

image
Privatni Album

Nosila me je spoznaja da sam blizu cilja i nečeg velikog. Zato sam samu sebe natjerala da zaboravim umor, hladnoću i sve ostale teškoće nezamislive nekome tko to nije probao – navodi naša sugovornica.

– Ja sam borac i rijetko odustajem ako sebi nešto zacrtam, ali ovaj put bio je čitav niz stvari koje jednostavno nisam mogla kontrolirati. Spavali smo dvije noći na 5400 metara nadmorske visine, odakle se poslije išlo na EBC (Everest Base Kamp) i još viši Kala Patthar (Black rock). Posljednja noć, nakon što je već bio odrađen posao i oboren rekord, bila je strašna. Kisik je bio reduciran na 50 do 70 posto, sve su mučile jake glavobolje.

Od bola u prsima nisam oka sklopila. Ali ujutro, čim smo se počeli spuštati, sve je nestalo – dodaje Nataša.

Još na svojem tijelu osjeća posljedice umora i manjka kisika, ali nada se da će se za desetak dana vratiti u ravnotežu. Unatoč tome, sve bi, kaže, ponovila.

– Naravno da je vrijedilo, i to najviše zbog osobnog ponosa i izazova. Oborili smo rekord i snimili MTV-jev reality show za američko tržište od deset epizoda u trajanju od pola sata.

Uskoro će se ga moći pogledati i na Netflixu. Na kraju krajeva, bili smo u nevjerojatnoj prirodi, osjetili smo njezinu moć, jeli smo rižu na sto načina, pili smo kuhani snijeg i čajeve spremljene na njemu. To je iskustvo koje se ne može platiti – kaže ova Mostarka.

Ljudi su gostoljubivi

Puna je riječi hvale za svoje domaćine u Nepalu, ali i za običan svijet.

– Nevjerojatno su gostoljubivi, ugodni i veseli, ali Kathmandu je zagađen i prljav grad. Vidi se još dosta razlika u odnosu na bilo koju europsku zemlju. Dosta se toga treba promijeniti – prenijela nam je svoj dojam.

Iako ju je posao vodio diljem zemaljske kugle, nije zaboravila rodni grad na Neretvi.

image
Privatni Album

Istina, ima sve manje prilike u njemu boraviti, što zbog revija, što zbog modnog brenda koji je pokrenula pod vlastitim prezimenom (“Borozan”), gdje joj je u izboru materijala ekologija na prvome mjestu.

– Ponosna sam Mostarka, ali moj otac trenutačno živi u Münchenu i rijetke slobodne trenutke koristim da ga posjetim. U mojem životu i ovome čime se bavim nije imala veliku ulogu činjenica odakle sam, ali volim govoriti o BiH, pozivati prijatelje iz Italije da obiđu Sarajevo i Mostar i bolje ih upoznaju, da pojedu ćevape i prošetaju čaršijom – reći će Nataša Borozan.
A odakle tolika ljubav prema Splitu, pitali smo za kraj.

– Split je jedan omiljenih gradova meni i mojoj sestri. Nas dvije smo prije svakog ljeta barem par dana tamo provodile. Lako se zaljubiti u Split, ima neku čudnu moć.

#NATAšA BOROZAN

Izdvojeno