StoryEditorOCM
ŽivotRoman Vodeb, teorijski psihoanalitičar, kontroverzni seksolog i autor nekoliko knjiga o spolnosti izaziva burne reakcije čim zine, pogotovo kod osvještenih ljudi

"Žene vole novac jer žele penis, a ne vole sport, jer ih ne zanima kurčenje"

Piše PSD.
29. studenog 2011. - 22:38
Roman Vodeb, teorijski psihoanalitičar, zagriženi frojdovac, kontroverzni seksolog, osobni savjetnik ... u posljednjih je 15 godina napisao bezbroj tekstova i pet knjiga koje su u Sloveniji digle prašinu koja se ne sliježe.

Neki bi njegove knjige spalili na lomači, drugi ih cijene kao Bibliju. Najnovija pod naslovom “O spolu” opet je na putu da postane bestseler. Roman ima i najposjećeniji slovenski blog. Mnogi ga smatraju nasljednikom također glasovitog i kontroverznog slovenskog psihijatra Janeza Rugelja od kojeg je navodno i “jači”.

Njega nitko ne voli, svi ga se plaše, ali i poštuju, medijima je zanimljiv jer je drukčiji od drugih, uvijek spreman za nova šokiranja. S ovim dvostrukim magistrom iz psihoanalize motivacije i sociologije kulture koja uključuje sport, lijepo tijelo, feminizam i seks, razgovarali smo o sportu kroz psihoanalizu, što je njegova, zasad zabranjena, doktorska disertacija...

Što biste mogli reći o sportu, što prosječni ljudi ne znaju, a za vas je najbitnije?
- Sport je nastao zbog žena. Skoro sve u sportu je latentno seksualno, iako na nesvjesnoj i simboličnoj razini. Imperativ ”biti bolji” od drugih kod muških natjecatelja potiče iz edipalnih vremena. Žene nisu baš najprimjernije za „kurčenje“ u sportu – jer sport bi se mogao zvati i “kurcemjerstvo”.

 Vi mislite da je ženama od svih nabildanih mišića ipak najzanimljiviji penis!?

- Ne da ja to mislim, ja to znam. Problem je u tome što žene toga nisu svjesne, a ni svi muškarci to ne znaju. Žena zapravo ne želi muškarca, nego njegov penis. I glavni džoker kojim se služi da bi dobila taj penis, njezino je tijelo, koje mora biti lijepo i seksi i zato brižljivo uljepšavaju svaki njegov dio. A zdravlje i rekreativni sport za većinu žena nemaju direktne veze. Normalne, ženstvene žene umjesto da se bave sportom, idu na - dijetu.

Orgazam je stvar psihe

Koja je po Vašem mišljenju sportska grana koja ženama najbolje pristaje?
- Zna se - striptiz, ili barem ples uz “štangu”. Malo se šalim, ali istina nije daleko od toga. Ples i estetika je nešto što je zapisano u žensku dušu.

Neka istraživanja govore da sportašice i rekreativke češće postižu orgazam nego njihove vršnjakinje koje se ne bave tjelesnom aktivnošću?
- Takva istraživanja ne postoje, jer se do takvih činjenica ne može doći nikakvim istraživanjima. Neće vam valjda žene tek tako bez srama pričati o svojem orgazmu! Te teze lansiraju neki fanatični ideolozi sporta ili vlasnici fintess i wellness centara. Istina je posve drukčija - žena koja misli da je lijepa i u spolnom aktu je samouvjerenija, lakše se opušta – i tako lakše doživljava (multi)orgazam.

Orgazam je stvar psihe, nesvjesnog, a ne tijela. Za ženski orgazam je “odgovoran” odnos oca prema kćeri u djetinjstvu, a ponekad je odnos majke prema kćeri presudan da bi žene u odrasloj dobi bile sposobne postizati višestruke orgazme.

Postoji teorija koja govori da je mnogim sportašima i sportašicama sport zamjena za seks. Što vi kao deklarirani frojdovac mislite o tome?
- Ima nešto u tome, ali tu ne može biti uopćavanja. Neki muškarci koji se dugo ne seksaju mogu postati agresivniji, pa u sportu mogu isprazniti svoju agresivnost. Libido je životna energija koja ima u osnovi seksualni naboj i mora se negdje potrošiti. Procesom sublimacije libido izgara u motivaciji za sportom. Mnogi momci dolaze do seksa jedino preko sporta.

Naime, pobjednici imaju privilegij u ženskoj želji - i upravo u sportu se točno pokaže tko je na simoličkoj razini kastrirao sve ostale. A žene imaju afinitet i želju za pobjednicima i njima se radije seksualno predaju. Treba kazati i to da sport danas ima drukčija obilježja nego prije 100 godina. Wilhelm Reich je tvrdio da država ideološki podupire sport kako bi odvratila mlade od pomisli na seks.

Mnogo je ‘nikakvih’ muškaraca

Je li nekim muškarcima sport ‘bijeg’ od impotencije? Kriju li se u najgorljivijim sportskim navijačima ozbiljne seksualne frustracije!?
- Helen Dojč, Frojdova učenica, bila je prva kada je dala na znanje da među strastvenim nogometnim navijačima ima i impotentnih muškaraca. U 20-im godinama imala je u psihoanalitičkoj terapiji nekog impotentnog pacijenta, koji je bio strastveni obožavatelj nogometa. Ali veza - navijači, agresivnost, nogomet - nije tako jednostavna i jednoznačna.

Impotentnost prije svega potječe iz izrazito erotičkog odnosa sina prema majci u djetinjstvu i mladosti. Najagresivniji huligani su mladi muškarci koji imaju potisnut bijes prema ocu, ali je pri tome bitno i seksualno zadovoljenje.

Problem s impotencijom imaju i neki serijski muški ubojice žena, ali i neki pedofili. Istina je da neki impotentni muškarci mogu biti mnogo agresivniji, ali to nije uvijek tako – izražavanje agresivnosti u sportskom navijanju po mojem mišljenju nije u velikoj korelaciji s impotencijom.

Postoje li još alfa muškarci, ili je to samo mit kojim se muškarci tješe?
- Teza o alfa muškarcima sasvim je legitimna, dok je teza o alfa ženama apsurdna i ne valja. Alfa muškarci su oni koje mnoge žene potajno žele – zato što imaju atribute da su u nečemu puno bolji od drugih, veći su heroji, neki imaju puno više novca, neki snagu, vlast...

Žena koja ima neke slične epohalne uspjehe uplaši sve muškarce oko sebe, postane čak i seksualno nezanimljiva, zato što simbolički kastrira muškarce. Alfa samice postoje u životinjskom svijetu, ali ne i u ljudskoj zajednici. Adekvatna usporedba za alfa žene su ekstraljepotice, “misice” - one ljepotice s kojima bi se svi muškarci “(po)seksali”, imali s njima nazaboravan, adrenalinski seks.

Koncept alfa, odnosno pravog muškarca izmislile su one žene koje su kronično nezadovoljne sadašnjim muškarcima – a takvih “nikakvih” muškaraca danas nije tako malo. U Sloveniji imamo velik problem s pravim muškarcima. Ne znam kako je kod vas u Hrvatskoj. Valjda slično.

Kakvi su muškarci danas najpoželjniji - zgodni, savršene tjelesne građe, pametni, hedonisti ili pak oni s najvećim bankovnim računom?
- Svaka kultura, narod, država... ima svoje specifičnosti. Slovenija i Hrvatska kulturno su dosta slične. I Austrija je dosta slična, dok Bosna i Srbija imaju neke druge značajke kao i Crna Gora, Kosovo i Makedonija. Slovenija i Hrvatska imaju dosta problema s feminizmom.

Ali: privilegij u ženskoj želji imaju razno-razni pobjednici, junaci, prvaci... Koncept pobjednika aktualan je u sportu, u poslu, politici, umjetnosti... Danas je novac vrlo bitan atribut uspješnosti. Žene vole novac, zato što novcem mogu kupovati užitak – a novac ima i falusnu funkciju: novac je simbol penisa, što nije neka retorička fraza.

Vlasnik penisa je muškarac, a i novac mora imati muškarac – zato da ga može “davati” na isti način kao što daje svoj penis ženi. Žena je zbog “primajućeg” spolnog organa simbolično “vaginalno biće”! Falusni simboli u našoj su kulturi i tjelesni mišići. I mozak, odnosno pamet, je falusan. I pameću se može “penetrirati” u žensku želju.

Neka nacija može tolerirati, pa čak i cijeniti lijepe i glupe žene – glupe ljepotice mogu biti “libidalne terapeutkinje” i “doktorice seksa”, jer više od dobrog seksa za pohotnog muškarca i ne postoji. Ali glupi muškarci?! Oni su tragedija cijele nacije.

 Neke studije govore da je čak 56 posto korisnika interneta priznalo kako je imalo seksualne odnose s osobom koju su upoznali preko neta? Istodobno mnogi su brakovi u krizi zbog prave poplave internetskih prijevara.

- Svi modni trendovi imaju svoje nesvjesne uzroke. Poblem raznoraznih seksualnih prijevara jest u tome što želja s vremenom gubi oštrinu i snagu – gubi status želje. Problem dugogodišnjih partnerskih, odnosno seksualnih veza jest u tome što su partneri (žene i muževi) cijelo vrijeme jedni te isti, pa adrenalin u monotonom seksu opada. Internet postaje samo prečac do seksa.

Seksualnu strast ne može se utišati, ali je se može ograničiti snažnim superegom, koji je danas postao nemoćan. Osim toga, današnje su žene postale seksualno agresivn(ij)e, provokativn(ij)e i pune samopouzdanja.

U paradigmi prijevare problematičniji su muškarci koji bi morali imati malo više stidljivosti i morala. Žene imaju u biti manje snažan superego, kako je naglasio Frojd – zato što u edipovskoj fazi nisu doživljele kastracijski strah. Osim toga one se same nude, namještaju, a muškarci su oni koji ih moraju dvoriti, “gurati” i “penetrirati” riječima. Žena je ona koja popušta i dopušta da dođe do seksa.

A žene su danas izgubile sram, ojačale su samosvijest i samopouzdanje – a libido ih uvijek tjera u avanture, barem u fantaziji. “Problematične” su mlade žene i njihova strast. Te mlade krasotice djeluju na muškarce kao droga – ako ih probaju, postaju “narkomani”.

Vječna trgovina oko seksa

Svi sudionici u net druženjima masovno lažu, žene navodno više, pa kriju godine, retuširaju slike ... je li i zato kriva njihova ‘inferiorna’ priroda?
- Koncept “inferiorne” prirode u psihoanalizi ne postoji. Za razumijevanje sociologije spolova, udvaranja i flerta bitne su genitalne razlike između oba spola. Ženski seksualni adut je lijepo tijelo, što je u velikoj korelaciji s mladošću. Žena može samo pokazati svoju ljepotu - njoj ne treba aktivno “penetrirati”, “kurčiti se”, kao što treba muškarcu.

Naravno, muškarcima su seksualno zanimiljivije mlađe žene, a žene, i one starije, u želji za penisom koriste se najrazličitijim trikovima. Sposobne su i lagati. Muškarac laže o tome kakav je on car i frajer. Muškarac i žena uvijek međusobno trguju: muškarci postignućama i titulama, a žene ljepotom i nemoći, ali i aluzijom kako su dobre seks-doktorice u krevetu.

Javorka LUETIĆ

Samodopadni egocentrik?


Mnogi vam zamjeraju egocentričnost i samodopadnost. Možete li otkriti svoj stav prema ženama? Kako ih Vi vidite i kakve žene Vas fasciniraju?
- A kakav da budem nakon svega što sam doživio u posljednjih 15 godina?! Batine me nisu dotukle, napravile su me snažnijim i narcisoidnijim. Jedva sam još živ i normalan – trebate znati da imam još nekoliko otvorenih frontova. Ali u tom kontekstu pomaže mi sretno djetinjstvo. Majka me bezuvjetno voljela uvijek, a otac me znao kazniti kad bih učinio nešto loše.

Žene, to čudo od ljepote?! Kada vidim lijepe žene, postanem krotak i povodljiv, pa bježim od njih da me ne primame, jer ja imam svoju ženu i dva sina. Inače obožavam i podupirem ženstvene žene, valjda zato što sam imao, i još imam vrlo ženstvenu majku. Istina je da “potajno” mrzim

Ne voli muškobanjaste političarke


- Moj stav je da bi žene morale biti u politici što bliže nekom ženstvenom stavu. Meni je i Jadranka Kosor suviše muževna poput Angele Merkel ili Jóhanne Sigurðardóttir koja je sada u lezbijskoj bračnoj vezi. Meni se čini da društvo treba imati u politici jednu ženstvenu struju, a ne neku kopiju muškaraca. Barem kod nas - a ne znam kako je kod vas - imamo same neke “muškarače”. Doduše, Katarina Kresal je politički riješila problem “izbrisanih” iz registra državljana koji muškarci nisu riješili gotovo 15 godina, ali je zato imala neke druge slabosti.

“Muškarače” imaju neke kvalitete. Dobro je da ih imamo u politici, ali mislim da u društvu treba neka jača ženstvena struja. Ženstveni stav u nekim odlukama realizira se preko nekih “okuka” jer svaki muškarac u politici ima neku svoju fatalnu ženu ili više njih i one imaju velik utjecaj na svoje muškarce. Ako im nude dobar seks, on ih mora slušati na nekim drugim područjima, koja su vezana uz politiku. Znači, žene i ljubavnice imaju dosta velik utjecaj na politiku preko kreveta, odnosno seksa. Svaki političar je nešto dužan svojoj “libidinalnoj terapeutkinji” ili ženi svoje djece.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 17:25