StoryEditorOCM
Životidi pa se liječi

Žena opisala pakao braka s ovisnikom o seksu: ‘Godinama me spopadao više puta dnevno. To je zapravo bilo silovanje‘

Piše mozaik sd
11. travnja 2024. - 12:30

Ovisnost nikad nije ugodna i često ima ozbiljne posljedice. Ovisnost o seksu, premda nije toliko razvikana kao ovisnost o drogi ili alkoholu, također ima ozbiljne posljedice, kako na samog ovisnika, tako i na njegovu okolinu.

Posvjedočila je o tome Britanka Marie Williams, čiji je suprug, s kojim je u braku provela 30 godina, ovisnik o seksu.

- Kada sam došla s posla, suprug me u kuhinji zagrlio, prije nego što me odveo u spavaću sobu. To nam je bio drugi seksualni odnos toga dana... I tko zna koji toga tjedna. Daleko od toga da je seks bio uzbudljiv, ispunjavajući ili laskav, Michaelova nezasitna glad za intimnošću ostavila me u fizičkoj boli i uništila moje samopoštovanje - i na kraju naš brak. Tek sada, dvije godine nakon što sam konačno skupila hrabrost i ostavila ga, osjećam se sposobnom govoriti o svom iskustvu, iako pod drugim imenom kako bih zaštitila naše troje odrasle djece - navela je Marie, prenosi Daily Mail.

Tada je, kaže, shvatila da su istinite priče slavnih osoba o ovisnosti o seksu. A Relate, kompanija koja pruža podršku vezama u Britanijuu, definira ovisnost o seksu kao svako seksualno ponašanje koje se čini ‘izvan kontrole‘ i kompulzivno.

image

Michael nije mogao kontrolirati svoju požudu (ilustracija)

/Shutterstock

Michael je više puta dnevno želio seks i ignorirao njezine molbe da je iscrpljena, čak je tvrdio kako zna da ona uživa u tome.

Marie se nije usudila povjeriti prijateljicama, međutim potražila je pomoć savjetnice.

- Ona mi je rekla da me on opetovano siluje i prisiljava na seks. Koliko god mi je to bilo šokantno čuti, radi djece nisam htjela naglo zatražiti razvod, budući da sam sve to prošla s roditeljima. Zbog toga sam izdržala još puna dva desetljeća, kaže Marie.

Strastveni početak ljubavi

Kad je prvi put srela Michaela, 1989. u baru u Guildfordu, imala je 23 godine, a on 27 godina, mislila je da je sramežljiv i introvertiran.

- Bio je zgodan, s upečatljivim plavim očima, razgovarali smo o praznicima i našim poslovima, on je radio kao računalni programer, a ja kao posrednica u osiguranju. Sljedeći tjedan susreli smo se u seoskom pubu na večeri i piću. Te smo noći završili u krevetu, što je za mene bilo potpuno neuobičajeno. Od tada je seks bio stalan, svaki put kad bismo se vidjeli, a ponekad i više puta dnevno ili noću, objašnjava Marie, koja se godinu poslije zaručila, a nakon četiri godine i vjenčala.

- Za to vrijeme bilo je upozorenja koje sam ignorirala jer sam ga voljela. Jedno od njih bio je njegov prijedlog da koristimo seks igračke i da glumim medicinsku sestru, što je preraslo u zahtjev da me gleda dok se seksam s drugim muškarcem. To sam odmah odbila pa je on je zamjenski inzistirao da snimimo naš spolni odnos i mene na njemu, kaže Marie objašnjavajući da je, iako se osjećala duboko nelagodno, prihvatila puno Michaelovih prijedloga iz straha da ga ne izgubi.

image

Marie se dugo opirala (ilustracija)

/Shutterstock

- Nažalost, što sam više u tome sudjelovala, to je on više želio. Zaobilazio bi ljubljenje, i odmah krenuo sa seksom. Premda bi mi često davao komplimente, često me je kritizirao, najčešće zbog kuhanja. Zbog toga sam često plakala i tješila se da mu je samo loš dan".

Godine braka nisu smanjile Michaelovu želju za seksom. Marie se nije mogla dignuti sa sofe ili dignuti posuđe poslije večere, a da je Michael ne hvata za grudi ili dodiruuje intimne dijelove.

- Želio bi seks ujutro, onda opet čim bih došla s posla, ili bi nasrnuo na mene kad sam bila dotjerana za večernji izlazak, a zatim me čekao kad bih stigla kući. Jednom, kad smo se tek vjenčali, probudila sam se i zatekla ga u sebi. Odgurnula sam ga, zgrožena. Činilo se da nije svjestan zašto sam uznemirena; bio je mrzovoljan i u obrambenom položaju. To se ponavljalo do kraja braka. Bojala sam se zaspati jer nisam znala što će mi se dogoditi, izložila je Marie svoja traumatična iskustva. Ona tada nije razmišljala da je to zapravo bilo silovanje, a ne sporazumni odnos.

Ni djeca mu nisu smanjila pohotu

U pet godina braka dobili su troje djece, ali ni to nije umanjilo Michaelovu seksualnu proždrljivost.

- Pred njim namjerno sam pitala babicu kad mogu ponovo imati seksualni odnos, a ona je rekla da se čeka dok žena ne ode na pregled, kada je beba stara oko šest tjedana. Ali muž je naveo kako postoje drugi način intimnosti, bez penetracije. Izgubila bih strpljenje i rekla: ‘Zaboga, zar ne vidiš da sam potpuno iscrpljena i sve što želim je maženje?‘ Njegov bi odgovor uvijek bio sljedeći: ‘Znaš da me voliš i znaš da voliš seks‘, ispričala je Marie koja tada nije znala za ovisnost o seksu pa je krivnju preuzimala na sebe.

- Sve više sam se osjećala kao komad mesa i često sam imala bolove na intimnim mjestima; zglobovi su me boljeli od njegovog inzistiranja da me postavlja u različite položaje. Kad je naš najmlađi bio u jaslicama, u mojim ranim 30-ima, povjerila sam se savjetnici. Njena tvrdnja da sam opetovano silovana učinio me obamrlom. Kako je netko koga sam voljela, i tko je navodno volio mene, mogao učiniti tako nešto?, zapitala se.

image

Od pretjeranog i zahtjevnog seksa boljeli su je svi zglobovi (ilustracija)

/Shutterstock

Ipak, poslije puno razmišljanja, i dalje je ostala s njim.

- Unatoč svemu, i dalje sam ga voljela. Bio bi težak ako bih odbila seks, ali je znao biti drag i ljubazan. Uvijek mi je otvarao vrata i nosio vrećice, kuhao obroke i bio praktičan tata. Tijekom šest mjeseci savjetovanja, na večeri s grupom prijatelja i, nakon nekoliko čaša šampanjca, rekla im da Michael cijelo vrijeme želi seks. Prije nego što sam stigla objasniti, dobila sam komentare: ‘Sretnice!‘ i ‘Voljela bih da moj muž tako osjeća prema meni‘. Tako da sam mislila kako je to u redu, prisjeća se Marie.

Došla je na ideju da se prestane truditi oko izgleda s nadom da će to odbiti muža. Danima nije prala kosu, nosila je široku odjeću i bezlične trenirke.

Neprijatelj u njenom krevetu

- Međutim, njegova potreba za seksom nije se smanjila, pa i kada je zašao u kasne pedesete. Godine 2019. doživjela sam slom izazvan strahom za zdravlje te sam otpuštena s posla na šest mjeseci. Michael je pokazao kratkotrajnu zabrinutost i suosjećanje, ali pokušao me uvjeriti da ću se zbog seksa osjećati bolje, govori Marie koja je htjela vrištati, ali to nije mogla reći mužu iako je bila psihički slomljena.

- Sve sam češće odbijala seks, ali onda bih kad bih se probudila vidjela da me on pipa tijekom noći. Mlađa sestra je dugo sumnjala da nešto nije u redu s našim brakom. Vidjevši koliko sam loše, konačno mi je rekla: ‘Nešto nije u redu s tvojim brakom.‘ Ona i dvije moje najbolje prijateljice otkrile su da Michael prati više od 1000 žena na društvenim mrežama, vjerojatno kako bi zadovoljio svoje potrebe. Bio je to potpuni šok, sjeća se.

Marie nikad nije ni pomislila da bi Michaelu seks bio potreban i izvan braka.

image

Muževljevi postupci bacali su je u očaj (ilustracija)

Afp

- Shrvana, sve sam ispričala sestri. Bila je divna, potaknula me da razmislim o traženju profesionalne podrške. Napokon sam se suočila s Michaelom, rekavši mu da sam na točki pucanja zbog njegova potpunog nedostatka poštovanja prema mom tijelu i mojim osjećajima. Rekao mi je da ja imam problem jer ne razumijem da je seks osnovna ljudska potreba. Pristao je na pet bračnih savjetovališta. Kad je terapeut rekao da je Michael ovisnik o seksu, nije se pokolebao niti to zanijekao. Ali poslije mi je kazao da je njegovo ponašanje potpuno normalno, kaže Marie.

Tijekom jednog od savjetovanja bunio se da bi bio ‘zadovoljan seksom jednom tjedno‘, no ona mu je rekla da ne govori istinu.

Čežnja za maženjem i poljupcima

- Savjetovanje mi je dalo snage da se preselim u drugu sobu. Onda sam se jednog jutra 2022. godine probudila i zatekla ga u krevetu. Tada sam "pukla" i pitala ga što dovraga radi. ‘Sinoć sam shvatio da si me željela‘, rekao je on, što je bila potpuna laž. Toga trena raskinula sam brak, kaže Marie.

- Otišla sam kod sestre. Čim sam okupila djecu, rekla sam im da se rastajemo. Ne želim da se bilo koji muškarac tako odnosi prema mojim dvjema kćerima ili da moj sin misli kako je u redu učiniti ono što je njegov otac učinio meni. Djeca su bila shrvana i u šoku. Nitko ne želi razmišljati o seksualnim životima svojih roditelja, iako su bili zahvalni što sam bila tako iskrena s njima, sjeća se.

Marie i Michael bili su u kontaktu još godinu dana, potrebnu da prodaju i kupe nešto svoje te dovrše razvod. Više ne razgovaraju, što joj je pravo olakšanje.

image

Marie je uzalud govorila Ne (ilustracija)

Afp

- U protekle dvije godine potrošila sam tisuće eura na više od 100 savjetovanja kako bih se pokušala pomiriti s traumom. Podvrgnuta sam hipnozi koja mi je pomogla reprogramirati mozak da izgubim strah da zaspim navečer. Najljepše riječi koje sam dobila od jednog od terapeuta jesu da to nije moja krivnja i da nisam manjkava kao žena, što sam uvijek mislila. Objasnio mi je da s ovisnikom o seksu, što god da sam napravila, nikad ne bi bilo dovoljno, kaže.

Otišla je i na pregled u kliniku za seksualno zdravlje jer nije imala pojma je li se Michael prepustio svojoj ovisnosti o seksu s drugim ženama ili čak s prostitutkama. Srećom, otkrila je da je zdrava.

- Moja sestra i prijatelji pružili su mi nevjerojatnu podršku. Što se tiče spojeva, o njima za sada mogu razmišljati. Ne znam hoću li ikada više poželjeti seks. Žudim za maženjem i poljupcima, da se osjećam voljeno i sigurno, što se nikada nije dogodilo tijekom mog braka. Sada konačno mogu bez suza pričati o tome što sam proživjela. Dijeljenje moje priče dalo mi je obnovljeni osjećaj svrhe. Uživam u životu, moje je tijelo konačno moje - zaključila je Marie Williams, prenosi Daily Mail.

image

Michael nije poštovao Mariene želje (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:22