StoryEditorOCM
Životozljeda vagine

Žena imala seksualni odnos nakon osam godina pauze, poslije toga u bolnici je proživjela pravu noćnu moru

Piše mozaik sd
16. kolovoza 2024. - 19:49

Stupanje u seksualne odnose poslije višegodišnjeg prekida može biti opasno, upozoravaju liječnici.

Kao primjer može poslužiti 39-godišnja majka koja je zadobila ozljedu desnog dijela vagine nakon što je prvi put nakon osam godina imala seksualni odnos. To je rezultiralo krvarenjem u kupaonici, a u pokušaju da zaustavi krvarenje pacijentica je koristila 20 higijenskih uložaka. Ukupno je izgubila više od pola litre krvi. Pacijentici su stavljeni šavovi kako bi se zatvorila rana u vagini i zaustavilo krvarenje. Žena je cijelu noć provela u bolnici, a sutradan je otpuštena i nije imala dugotrajnih komplikacija od ozljede, piše Daily Mail.  

Liječnici su ustvrdili kako je do ozljede došlo najvjerojatnije zbog nedovoljnog podmazivanja vagine prije penetrativnog odnosa. 

- Vagina postaje podmazana transudatom (tekućinama) i povećava se u duljinu i širinu kao dio seksualnog uzbuđenja. Intimni odnos koji se dogodi bez te fiziološke pripreme vagine vjerojatnije će rezultirati ozljedom.

image

ILUSTRACIJA

Afp

Ozljede rodnice mogu dovesti do obilnog krvarenja zbog visoke vaskularizacije tog područja, odnosno prisutnosti velikog broja krvnih žila, naveli su liječnici u izvješću i upozorili da ozljede ovog područja također ostavljaju pacijente u opasnosti od infekcije i dugotrajnog oštećenja reproduktivnih organa.

Istraživanje na 316 ginekologa pokazalo je da je njih 83,5 posto liječilo osobe s vaginalnim ozljedama uzrokovanim intimnim snošajem. U izvješću objavljenom u časopisu "Case Reports in Clinical Medicine" otkrivena su tri slučaja vaginalnog krvarenja nakon intimnog odnosa.

U jednom slučaju, 18-godišnjakinja  je izgubila oko dvije litre krvi nakon što je zadobila vaginalnu ranu.  U drugom slučaju, 18-godišnja majka došla je u bolnicu s teškim vaginalnim krvarenjem. Ispostavilo se da je imala ranu u stijenci rodnice koja je zatvorena šavovima, piše Daily Mail.

image

 Liječnici su ustvrdili kako je do ozljede došlo najvjerojatnije zbog nedovoljnog podmazivanja vagine prije penetrativnog odnosa (ilustracija)

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 20:08