StoryEditorOCM
ŽivotDIGLE SE TENZIJE

Zbog Bijelog dugmeta na nogama branitelji i gradonačelnici: ‘Thompson im je ustaški dernek, a ovo im je valjda napredno‘

Piše JL i MOZAIK SD
1. rujna 2024. - 17:01

Kultna grupa Bijelo dugme u subotu je u splitskom klubu Porat na Stinicama održala koncert u sklopu svoje turneje Doživjeti stotu, povodom 50. rođendana benda koji se slavi iduće godine. Hitovi grupe raspjevali su i rasplesali Splićane i njihove goste, a jedna je pjesma privukla posebnu pažnju javnosti.

Nakon što je popularni Alen Islamović zapjevao “Jugoslavijo na noge” publika se podijelila na dva dijela - jedan dio pjevao je i zabavljao se, a drugi negodovao i zviždao. Nije pomoglo ni to što je na ekranu iza njih cijelo vrijeme bila prikazana jugoslavenska zastava.

Svoje mišljenje o sinoćnjem nastupu Bijelog dugmeta iznio je i član predsjedništva HDZ-a Split, umirovljeni satnik i veteran 4. gardijske brigade Miljenko Modrić. Njegovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti, piše Jutarnji list.

"Jučer je u srcu Splita održan koncert pod zastavom i simbolima pod kojima je napadan i bombardiran naš grad i čitava država. Zvijezda petokraka - simbol totalitarnog režima i zastava propale države pod kojima su okupirani teritoriji Republike Hrvatske.

Nisam primijetio da je netko to problematizirao i pozivao na kazneni progon kao što smo imali priliku vidjeti kad je hrvatska mladost uživala na domoljubnim koncertima Marka Perkovića Thompsona uz pjesme koje ne vrijeđaju nikoga i uz koje smo 90-ih išli u rat.

image
Sasa Buric/Cropix

Pripadnici moje 4. gardijske brigade su gubili živote od metaka ispaljenih pod ovim simbolima, a danas nam naprasno pokušavaju nametnuti navedeno kao prihvatljivo i kao normalno.

Možete biti licemjerni, ali mi koji znamo što je bilo i kako je bilo ćemo uvijek biti tu da vas podsjetimo! Totalitarni simboli i zastave propale države nam nisu i neće biti prihvatljivi!" izjavio je Modrić.

Na koncert je reagirao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

"Koncert u Imotskom brojni medijski "velikani" poput Tomića, Dežulovića i inih nazvali su ‘ustaškim dernekom‘. Kako točno ovo nazivaju...vjerojatno progresivnim, naprednim i tko zna kako još", napisao je gradonačelnik.

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara podnijela je prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba koji su, kako kažu, "na sinoćnjem koncertu u Splitu promovirali osuđenu komunističku ideologiju i njene simbole te propalu tvorevinu čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku".

"Sukladno Rezolucijama Vijeća Europe 1481 te 2819, a koje je Hrvatski sabor ratificirao odnosno dao svoj pristanak na obvezivanje međunarodnim ugovorom, tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne sukladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj", pišu u priopćenju u kojem je potpisana predsjednica Udruge Zorica Gregurić.

image
Sasa Buric/Cropix

"Promovirati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, protjerivala i ubijala djeca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promoviranja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno tijelo Hrvatski sabor te Vijeće Europe spomenutim Rezolucijama. Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubojstva milijuna ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovirali i „častili“ usred Splita Alen Islamović i drugovi", poručuju.

Oglasio se i ogranak Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.

"Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije zahtjeva hitnu reakciju DORH-a i MUP-a vezano za provokacije koje su upućene na koncertu grupe Bijelo dugme ispred kluba Porat na Stinicama. Na navedenom koncertu izvedena je i pjesma "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo".

image
Sasa Buric/Cropix

Izvođenje ove pjesme koja slavi jugoslavensku državu u gradu koji je bio žrtva brutalne pomorske blokade, granatiranje i torture vojske koja je služila ovoj državi smatramo neviđenom provokacijom usmjerenom prema hrvatskom narodu i državi. Izvođenje navedene pjesme pratila je i ikonografija jugoslavenskih zastava na video zidovima, opet s ciljem provokacije hrvatskog naroda i braniteljske populacije.

Bijelo dugme u svojoj bogatoj karijeri ima brojne pjesme i sigurni smo kako nisu bili prisiljeni izvesti ovu pjesmu zbog nedostatka repertoara. Jedini cij navedene izvedbe bila je provokacija i demonstriranje moći usred Splita. Od Dorha tražimo žurno procesuiranje i organizatora i pjevača te zabranu ulaska u RH.

Zbog silne akumulacije gnjeva koje je ova provokacija izazvala kod naših sugrađana bilo bi dobro da ovaj slučaj ne bude zataškan jer se bojimo kako će idući put građani uzeti pravdu u svoje ruke te počistiti i binu i organizatora i pjevača", napisali su u priopćenju pod naslovom "Žurno procesuirajte organizatore i izvođače na jugoslavenskom derneku u Splitu", piše Jutarnji list.

Oglasio se i bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na svojem facebooku. Kratko je napisao ‘Slažem se. Pljuni po šugoslaviji.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 08:19