StoryEditor
ŽivotLe Meridien Lav

Završena 8. ISABS-ova konferencija o forenzici

Piše PSD.
28. lipnja 2013. - 16:56
Nakon četverodnevnog intenzivnog rada uz sudjelovanje više od 550 stručnjaka iz 45 zemalja svijeta, jučer je u hotelu Le Meridien Lav završena Osma ISABS-ova konferencija o forenzičkoj, antropološkoj i medicinskoj genetici, na kojoj su predavači bili i troje dobitnika Nobelove nagrade, izraelski znanstvenici prof. dr. Ada Yonath i prof. dr. Aaron Ciechanover, te njemački znanstvenik prof. dr. Robert Huber.

Jedna od najvažnijih poruka upućenih s konferencije je potreba za usklađivanjem zakonodavstava kako bi se kroz baze DNK profila mogle razmjenjivati informacije neophodne u borbi protiv kriminala.


Na konferenciji je bilo riječi i o brzoj DNK identifikaciji koja će se u svom osnovnom obliku spustiti na razinu policijskih snaga, a najavljeno je i kako bi jedan od prvih aparata kojim će se ta identifikacija obavljati trebao stići u Hrvatsku čime se još jednom potvrđuje visoka razina hrvatske forenzike.


Na ISABS-ovim konferencijama uvijek će biti jedna forenzička tema najatraktivnija za pitanje nacionalne sigurnosti, ove godine to je bio cyber kriminal, a bilo je govora i o personaliziranoj medicini, epigenetici, itd. Kako je naglasio prof. dr. Dragan Primorac, koji je sa prof. dr. Stanimirom Vuk-Pavlovićem i prof. dr. Mosesom Schanfieldom bio osnivač ISABS-a, (Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti), redovito će se pratiti i izvješćivati o rezultatima genske i staničke terapije u liječenju niza bolesti, te nastaviti intenzivno raditi na još većem uključivanju mladih, jer je jedan od ISABS-ovih osnovnih zadataka skrb o mladima na svim razinama.


Premda je bilo najavljeno, jučer na zatvaranju nije objavljeno gdje će se održati sljedeća, deveta ISABS-ova konferencija, postoji nekoliko ideja, a dok se jedna od njih ne prihvati i počne provoditi u djelo, u otkrivanju lokacije sljedećeg znanstvenog skupa vjerojatno će posla imati i forenzičari...

Marija Čović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2021 12:35