StoryEditor
Živototvoreno do 13. siječnja

Zavirite u izložbu "Žene sa stilom, Split, 1920. - 1940."

Piše PSD.
18. prosinca 2013. - 23:45
Dvor Papalićeve palače u kojoj se nalazi Muzej grada Splita večeras je bio doslovce prepun ljudi, a gužva je bila usporediva jedino s onom kakva se događa na Noćima muzeja.

Razlog je bilo otvaranje izložbe "Žene sa stilom, Split, 1920. - 1940.", pa ne čudi kako je među uzvanicima bila barem 90 posto žena. Među njima, naravno, i puno fetivih koje su došle vidjeti kako su se u ono doba uređivale i živjele njihove mame, none i pranone...

A po onome što smo vidjeli i čuli nije im uopće bilo loše, barem ne pripadnicima imućnijeg građanskoj sloja, koji je dobro živio.

Iznenadio nas je podatak da je Splićankama između dva rata bilo na raspologanju čak 780 različitih prodavaonica, te da su imale i modistice, frizere i postolare koji su nudili robu i skladu sa svjetskim trendovima.

Tako je, primjerice, Anna Schlenz u svom modnom salonu nudila ženske šešire, bila je popularna i šalturica Dvornik, modistkinja Huebner, a Split je imao i sedam parfumerija od kojih je najlegentnija bila Venus, vlasništvo Marije Monterisi...

"Žene sa stilom, Split, 1920.-1940.", je interaktivna izložba koja se sastoji od zbirke namještaja, zbirke tekstila i zbirke fotografija, ali i raznih uporabnih predmeta iz toga doba koje su za potrebe ove izložbe poklonile stare splitske obitelji.

- Najveća je vrijednost baš onih predmeta koji se čuvaju unutar obitelji jer  svjedoče o identitetu našega grada iz toga doba, o njegovoj snazi i jačini, koju želimo ponovno dokazati - izjavila je Elvira Šarić Kostić, kustosica ove izložbe, koja je nastala na inicijativu Linde Matijević, vlasnice trgovine modnom obućom Karla.

Linda Matijević se pokazala kao pravi suvremeni mecena pomažući pri organizaciji izložbe i financirajući je.

Šarić Kostić je posebno zahvalila prijateljima muzeja koji su ustupili neke predmete i fotografije iz privatnog vlasništva, a među njima posebno obitelji Botić Bego, Branki Bezić, Ester Jelinović Posedel, obitelji Matošić, Robertu Kučiću, te Zakladi Karlo Grenc.

Istaknila je i važnost čuvanja predmeta svakodnevnoga života kako bi mogli u budućnosti što bolje interpretirati život gradskih stanovnika.

Muzej grada Splita, naime, organiziramo i akciju sakupljanja razne građe (fotografije, namještaj, tekstil, uporabni predmeti) koja je interesantna s muzeološkog stanovišta, a za koju imatelji procjenjuju da može nastaviti svoj život u muzeju.

Izložbu je otvorila Maja Munivrana, gradska ministrica kulture, a mnoge se jako dojmio i dokumentarni film koji prati izložbu, autorice Tamare Bilankov.

Zapažen nastup je imala i Ksenija Prohaska. Sve u svemu jedna lijepa manifestacija i još jedan prilog večernjeg života u centru grada i izvan ljetne sezone. Pa da je i samo to (a nije) puno je.

Sve do 13. siječnja

Izložba će trajati sve do 13. siječnja, a ono što svakako valja istaknuti jest da je ulaz slobodan, pa je ovo ujedno i preporuka svima kojima je na srcu Split da je svakako posjete.  

Prati je i info brušura, garnirana fotografijama odjeće i modnih dodataka iz razdoblja između dva svjetska rata, a osim brošure zainteresirani će moći kupiti i prigodni katalog "Moda novog doba", a sav prihod od prodaje je namijenjen Udruzi za inkuluziju Lastavice.

Diana BARBARIĆ
Foto: Ante Čizmić / CROPIX  
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 23:39