StoryEditor
ŽivotŠUFIŠTIKA PRVE KLASE

Zatrpani ste stvarima i jedva se snalazite odijevajući se? Ova gospođa po svijetu zarađuje milijune preslagujući ormare, 'pokupili' smo njezine ključne cake, djeluju ludo, ali pale i baš ništa nije zgužvano

8. rujna 2019. - 00:45

Ne znam kako se to dogodilo, ali oduvijek sam imala potrebu da je sve oko mene uredno složeno, pa mi je tako i sva odjeća, posteljina, rublje... složeno na isti način, kao po špagu, što održavam bez ikakva napora. Jednostavno je to tako.

Ne mogu se sjetiti da me to netko učio, vjerojatnije sam oponašala starije članove obitelji, mamu i baku, starije sestre... Ne bi ovoj svojoj slagalačkoj navici pridavala neku osobitu pozornost da mi jednom nije došla u posjet prijateljica iz Amerike i slučajno je krenula za mnom kad sam pošla iz ormara uzeti čisti stolnjak i otvorila ga pred njom.

Žena se zabezeknula, pa me pita može li otvoriti i druge dijelove ormara. A ona, da ovako nešto nije nikad vidjela osim u žurnalima, da jesu li mi tako uredni i dječji ormari!? A kakvi bi trebali biti, ne razumijem...

Dobro, prijateljica mi je bila očito ugodno iznenađena, priznala je da su i njoj uredni ormari, ali da nije sve složeno baš tako, pa sam se malo zamislila da možda ja ipak malo ne pretjerujem. Ali, meni je to normalno.

S vremenom sam shvatila da je mnogim ljudima slaganje rublja i pospremanje doma ogroman problem i oduzima im puno vremena i živaca, osobito zato što je stavljanje reda među raznorazne kućne sitnice teško uskladiti sa svim članovima obitelji.

Jedna od 100 najutjecajnijih na svijetu

Osjećate li se bolje u urednom okruženju ili u tzv. kreativnom neredu stvar je navike i izbora, no da oko slaganja postoji problem, nedavno mi je osvijestila Marie Kondo, japanska guruica slaganja, koja je o tome napisala i svjetski hit priručnik "The Life-Changing Magic of Tidying Up" ("Umjetnost slaganja"), a i redovito daje i savjete o pospremanju doma na Netflixu u seriji s naslovom "Tidying Up With Marie Kondo".

U knjizi nudi svoju rafiniranu "KonMari metodu" uređenja doma, što je zainteresiralo milijune čitatelja da se riješe svojih nepotrebnih stvari.

Napomenimo da ju je 2015. godine časopis "Time" proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. Knjiga, među ostalim, govori o tome da čist dom znači i čist um, objavljena je u više od 30 zemalja svijeta, a primjena "KonMari metode" navodno mijenja pogled na svijet i život.

Marie ističe da u Japanu nije potrebno učiti pospremanje jer to ljudi nauče usput. Nitko nikada nije čuo da se obiteljske tajne pospremanja prenose s generacije na generaciju. Točno je da su naši roditelji od nas zahtijevali da sredimo sobu, kao što sad mi to tražimo od naše djece, ali također nikada nas nisu naučili kako to obaviti. Slaganje stvari je nešto u čemu smo samouki.

Za razliku od većine drugih metoda koje zagovaraju pospremanje malo po malo, Kondo za prvi korak preporučuje - Pospremite sve najednom!

"Razlog zbog kojeg nikad ne vidite kraj pospremanja je baš taj što sređujete dio po dio... Ključ je u tome da napravite zamjetnu promjenu koja će vas usrećiti već na kraju dana.

Sve komade odjeće i obuće izbacite na jednu hrpu i ostat ćete šokirani kad vidite koliko se stvari skriva u vašim ormarima. Ali zašto sve izbaciti najednom. Zato jer je okupljanjem sličnih stvari na jednom mjestu lakše uspoređivati, što nam olakšava odluku koje ćemo zadržati. Usporedite stvari u pogledu upotrebljivosti, oblika i posebno sreće koju one donose u vaš život", kaže Marie.

Da li vas to veseli?

"Does it spark joy?" - pitanje je koje Kondo postavlja svojim klijentima, olakšavajući im da se riješe viška odjeće. Ako vam određena stvar izaziva radost, onda je zadržite, a ako ne, onda joj zahvalite i stavite ju na hrpu za reciklažu ili donacije.

Ostatak pospremite u ladice i ormare koristeći tehniku slaganja tako da majice i hlače složite u uski pravokutnik, a onda ih presavinete na trećine kako biste dobili malu površinu odjevnog predmeta koji može stajati uspravno. Tako ćete lakše vidjeti što sve imate u ormaru i ladicama. Prvo se riješite komada koji su izvan sezone, ističe Marie.

Ova majstorica slaganja preporučuje košare, sanduke, kutije... s kojima ćete dobiti prostor u ormaru ne samo za svoju odjeću, već i za odjeću cijele obitelji. Prema njezinoj metodi odjeća se može slagati na dva načina; može se staviti na vješalice i objesiti na držač u ormaru ili je složiti i spremiti u ormar.

Prije nego što nešto objesite, pokušajte sa slaganjem koje bitno štedi prostor.

Organizirajte sadržaj svoga ormara tako da možete vidjeti svaki komad na prvi pogled, baš kao što možete vidjeti knjige na policama.

Revolucionaran sistem

To je posebno revolucionarno kada je riječ o odjeći: slaganje odjeće jedan pored drugog umjesto jedan iznad drugog ponekad je teško usvojiti, ali praktičnost takvog presavijanja je neprocjenjiva.

Strah da će se odjevni predmet srušiti na ovaj način ili da će se na njemu vidjeti nabori je nepotreban. Za nabore je kriv pritsak kojeg odjeća trpi, a njega nema kad je svaki komad odjeće presavijen u jednostavan, glatki pravokutnik, tvrdi Kondo.

No, ako želite da netko provede KonMari metodu umjesto vas, to košta između 400 i 1000 kuna po satu, prenosi "Refinery29", a za njih je cijene otkrila Caitlin Roberts, certificirana "KonMari" konzultantica.

Otkrila je i da će konzultantu za provođenje metode trebati oko 13 do 15 sati, ovisno o veličini doma te da je rok čekanja na njezine usluge tri mjeseca.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 20:01