StoryEditorOCM
Životpomogli su mnogima

Zaručnik joj nakon nesreće ostao paraliziran, objasnila je kako im izgleda spolni odnos. Ljudi im se masovno zahvaljuju

Piše MOZAIK SD
12. listopada 2024. - 19:13

Mladi par iz SAD-a odlučio je na TikToku podijeliti svoje iskustvo kako izgleda seksualni život osoba s tjelesnim invaliditetom. Naime, Neven Hart iz Kalifornije ostao je paraliziran od struka nadolje kada je imao 20 godina, nakon nesreće na motoru. Sada se nalazi u kolicima, a njegova zaručnica Amber zajedno s njim je podijelila svoje iskustvo s pratiteljima na TikToku, od kojih su neki bili toliko zahvalni da su rekli kako je riječ o "trenutno najinformativnijem sadržaju na internetu".

Amber i Neven redovito odgovaraju na pitanja svojih pratitelja (kojih je trenutno 546 tisuća), a također su otkrili - kako bi i drugima u takvoj situaciji poslužilo za edukaciju - kako izgleda njihov seksualni život. 

Neven je ispričao kako koristi supstancu koja se unosi injekcijom u vrh penisa kako bi postigao erekciju, a Amber je na to dodala kako ta supstanca nije pokrivena njihovim zdravstvenim osiguranjem te stoji 180 dolara (oko 165 eura) za dvije bočice. 

Zatim je navela da su Nevenu u rehabilitacijskoj klinici preporučili sjedalicu koja se pomiče naprijed-nazad, a koja reagira na samo pomicanje vrata osobe koja sjedi u njoj. Ta sjedalica košta 550 dolara (oko 500 eura), a Neven kaže da "vrijedi svakog centa". 

Mladić je objasnio kako nije mislio da će snimiti video u kojem daje smjernice za spolni odnos, ali je naglasio da smatra kako treba izaći iz komfor zone ako će to pomoći drugim ljudima, dok je Amber dodala da su se na taj video odlučili jer ni sami nisu mogli doći do potrebnih informacija nakon što je Neven doživio nesreću.

Njihov video skupio je preko 30 milijuna pregleda i izazvao lavinu pozitivnih komentara, iz kojih se može vidjeti kako je to danas čak i na internetu još uvijek tabu tema, a koliko s druge strane ima osoba kojima trebaju takve informacije.

"Nikada nisam vidio ovu temu na internetu, a tako je važna. Hvala na dijeljenju iskustva", napisao im je jedan pratitelj.

"Hvala na videu. Dečko mi je nedavno ostao paraliziran i nalazimo se u procesu učenja", komentirala je pratiteljica.

One koji su pogledali video također je oduševilo to što se Neven u par navrata našalio na svoj račun.

Ozljede leđne moždine utječu na seksualnu funkciju jer izazivaju problem sa senzornim osjetilima tijela, stoga su vraćanje sposobnosti doživljavanja seksualnog užitka i orgazma - važan dio rehabilitacije.

U istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u The Journal of Spinal Cord Medicine, navodi se da unutar dvije godine od nesreće 80 posto muškaraca barem djelomično vrati sposobnost postizanja erekcije, ali mnogi se i dalje suočavaju s održavanjem erekcije ako ne koriste supstance koje im pomažu u tome.

Istraživanja su također pokazala da između 50 i 65 posto muškaraca koji pretrpe ozljedu leđne moždine mogu postići orgazam, iako im osjećaj može biti drugačiji nego prije ozljede. Pritom treba naglasiti da brzina oporavka ovisi o težini pretrpljene ozljede i razini oštećenja senzornih receptora.

Iako je riječ o izuzetno važnoj temi za javnost, o njoj se ne piše ni ne govori dovoljno, stoga je potez Amber i Nevena očekivano naišao na velike pohvale njihovih pratitelja i svih onih koji su naišli na video.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 19:35