StoryEditor
Životsukob u duhanskoj stanici

Zaratilo se u Imotskom: 'Matani' zapucali na 'Jaranene' i sve ih odreda eliminirali!

18. veljače 2019. - 16:05

Kada su nas članovi Airsoft kluba "Vitezovi" iz Imotskog pozvali da vidimo i fotoaparatom zabilježimo prave ratne akcije u prostorima stare Duhanske stanice u Imotskom, u prvom trenutku mislili smo da je to neka razbibriga mladića koji ne znaju kako iskoristiti slobodno vrijeme, pa eto hoće i novinare okupirati svojim igricama.

Znali smo da su još 2014. godine utemeljili klub i nazvali ga "Vitezovi", znali i to da odlaze vikendom po raznim mjestima Dalmacije i šire, družeći se sa svojim istomišljenicima.

Ono, kako bi ubili vrijeme. I kada smo u nedjeljno jutro banuli ispred Duhanske stanice te kada su nas pristojno zaustavili uniformirani redari, dajući nam obvezni reflektirajući prsluk, zaštitne naočale, te nas uputili u stroga pravila prigodom ulaska u goleme napuštene hale, koje su još tamo krajem 19. stoljeća izgradili austrijski inženjeri, vidjeli smo da je vrag odnio šalu.

– Molim vas, pripazite se metaka i poštujte sve naše upute. Naočale dobro stavite i čuvajte se – bile su upozoravajuće riječi Petra Šteke, tajnika, i Nikole Žužula, predsjednika Airsoft kluba, koji su nam bili i voditelji kroz ratnu zonu.

Ma kud sada u lijepo nedjeljno jutro da se čuvam metaka.

Pa što mi je ovo trebalo, priupitah se. Mislim, neke igre zezancija, a kad tamo na prvom katu pravo iznenađenje. Vojnici u maskirnim uniformama, neki s fantomkama na glavi, automatske puške, pršte plastični okrugli meci, čujemo uzvike "pazi granata", dimne bombe. Krijemo se iza zidova i velikih stupova koji drže stare drvene stropove golemih dvorana, jedva fotoaparat izbacujemo i okidamo napamet. Bolje da i aparat pogode nego mene, mislim.

– Moderatori, novinari su s nama – uzvikuju svako malo naši voditelji, no očito vojnicima ni na kraj pameti da prekinu s paljbom.

– Idi, tamo lijevo, eno ti snajper na prozoru, skini ga svakako, imaš minutu jer su nas opkolili. Desna strana neka otvori rafalnu paljbu jer ćemo izgubiti položaj. Trči, bacaj tu granatu i povlači se – uzbuđenim glasom vođa jedne grupe dovikuje svojim suborcima dok neprijatelj otvara paljbu.

Bacaju se po drvenim podovima mladi momci, pritom otvarajući paljbu. Ljudi moji, bilo je tu prave ratne akcije, kao iz najboljih ratnih filmova. Uživjeli se sudionici toliko ozbiljno kao da im je život u pitanju.

– Je l' ovo počeo rat u mojoj Duhanskoj stanici? – pitamo naše voditelje.

– Je, prave su to akcije. Nemojte misliti da je ovo sada šala. Izgleda da su Matani potisnuli Jaranene izvan kruga i da će ih eliminirati i osvojiti zastavicu.

– Matani i Jaraneni? – pitam, dok pokraj mene leti granata.

– Da, danas u ovoj akciji koji smo organizirali u Imotskom imamo nazive momčadi. Jedni su Matani, drugi Jaraneni – priopćava nam predsjednik kluba Žužul. Neka naših autohtonih naziva. Kada odemo izvan Imotskoga, naši prijatelji daju momčadima neka svoja imena.

– Ma dajte objasnite nam malo ove ratne igre – pitamo tajnika Šteku.

– Pazite, to je vojno simulacijski sport koji se zasniva na bazi vojske, vojnih aktivnosti i taktičkih vojnih vježbi. Zapravo prava vojna vježba, iliti simulacija rata. Jest igra, jest nam cilj i druženje, ali to su i vježbe koje, ne daj Bože, uvijek mogu koristiti. Mi smo vam "suport" Hrvatskoj vojsci.

Nemamo prave puške, ali imamo njihove replike, do u detalje iste, iste težine, istih spremnika s plastičnim mecima. Svaki sudionik ima maksimalnu zaštitu putem naočala i zaštitnog prsluka. Svaki sudionik ima urednu vezu sa svojim zapovjednikom u akciji. Ne može se, istina, ozlijediti po tijelu, ali plastični metak može ozlijediti oko. I to je sastavni dio vježbe, mora se izbjeći metke, jer oni i presuđuju u konačnom rezultatu.

Ovo je i vrsta zabave, naša prezentacija Imotskog kao i predstavljanje vještina koje su naši momci za vrijeme Domovinskog rata koristili u obrani Hrvatske. Na kraju krajeva, to je i dobra taktička vojna vježba – veli nam Šteko.

– Danas je ovdje dvanaest ekipa iz mnogih naših dalmatinskih mjesta. Dolaze nam ekipe od Dubrovnika do Slavonije, mi odlazimo u goste njima. Upoznali smo i mnoge ratne veterane koji su se priključili ovoj zanimljivoj igri i mi mladi koji nismo doživjeli rat učimo od njih.

Poslije ovih simulacijskih igri odlazimo lijepo na roštilj, družimo se i tako stječemo nova prijateljstva. Već smo pet godina u ovakvim akcijama. Sada nas je četrnaest, različite naobrazbe i različitih godišta. Želja bi nam bila da nam se pridruži što više ljudi, starijih od 18 godina. Mi ćemo im osigurati odijela, replike pušaka, streljivo, ići ćemo zajedno po Hrvatskoj, upoznati nove prijatelje i družiti se, a pri tome nešto i naučiti – kazuje Žužul.

– Zapišite i ovo: prostori naše stare Duhanske stanice, po mišljenju mnogih sudionika koji su se ovdje natjecali, jedni su od najboljih ne samo u našoj županiji, nego i u Hrvatskoj. Idealni su za organiziranje vojnih taktičkih vježbi i svi su nam prijatelji zadovoljni.

Za kraj treba napomenuti da su ovaj put na ratnim igrama u Duhanskoj stanici nešto uspješniji bili Matani. Prodefiliralo je i dobro se ispucalo šezdesetak sudionika koji su pristigli iz Splita, Solina, Makarske, Metkovića, Šibenika, Sinja, Mostara. Sljedeći susreti su u Karlovcu i imotski "Vitezovi" će se ozbiljno pripremiti.

Zapravo, svaki vikend njih četrnaestorica održavaju treninge, osmišljavaju nove vojne taktike, prate trend novih ratnih akcija raznih vojski i to primjenjuju. Zapravo, igraju se, a misle i rade ozbiljno.

Kako se igra

Airsoft je taktička igra u kojoj se koristi zaštitna oprema i električne replike oružja koje ispucavaju plastične kuglice promjera 6 mm. Igra se odvija tako da kroz zadani scenarij jedna ekipa pokušava eliminirati drugu i uz to izvršiti određenu borbenu akciju. U ovoj igri iznimno je važan fair play, kao i to što pogodak ne ostavlja nikakav trag na cilju. Airsoft se igra u prirodi ili na urbanim terenima. Cilj je svakako eliminirati protivnika, ali kroz orijentaciju, vojnu taktiku, komunikaciju i nadasve timsku suradnju.

Airsoft replike su bezopasne uz ispravno korištenje propisane zaštitne opreme. Naočale su obvezan dio zaštitne opreme, a ne smiju se skidati sve do kraja igre. Izbjegava se gađanje u glavu, osobito iz neposredne blizine.

Fer je viknuti "bang" protivniku ako ga imate kao sigurnu metu na neposrednoj udaljenosti, fer je i priznati takav postupak kao pogodak. Skidanje naočala tijekom igre, ma koliko mirno bilo oko vas, nikako nije preporučljivo. Stoga je u cijeloj ovoj igri iznimna i koncentracija, pa čak i upozoravanje "neprijatelja" u neposrednoj blizini, kako ne bi došlo do ozljede.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 08:15