StoryEditorOCM
ŽivotGRAĐANIN WELLES

Zaklonjen je tendama, izgubljen među palmama, vide mu se samo gaće! Splićani uglavnom nemaju pojma pored koga piju kavu, pitali smo ih, evo što smo dobili

13. listopada 2021. - 21:01

Nekad bili, sad se (ne) spominjali; naš je novi serijal o nekolicini splitskih spomeničkih ostvarenja, kojim ćemo pokušati sondirati koliko su uspješno ne samo uklopljeni u okoliš, nego i koliko su ispunili onu osnovnu, uspomensku svrhu.

Spomenik, naime, nije samo ukras, to je i manifest - kao dišpetožasta Pirja u Marmontovoj - ali u prvom redu posveta je nekoj osobi ili događaju.

Serijal započinjemo skulpturalnim ostvarenjem postavljenim ispred trgovačkog (i kulturnog, dometnula bi Nevenka Bečić; ta u njemu je kino!) centra "Joker", posvećenom redatelju Orsonu Wellesu.

Brončani spomenik visok je dva i pol metra i djelo je Orsonove životne družice kiparice Oje Kodar, te izliven u Ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

image

 
Joško Šupić/Cropix


Otkrivanje kipa zbilo se 2007. godine, o čemu smo, dakako, pisali u "Slobodnoj". No, što je s onima koji nisu čitali "Slobodnu"? Čini se da je Orsona već prekrila nježna patina zaborava, ali i suncobrani & tende kafića u njegovu okružju...

image
Joško Šupić/Cropix


Sama čestica na kojoj se nalazi lijepo je hortikulturno održavana; ne, uokolo Orsona nisu gredice raštike nego trave, cvijeća i patuljastih palmi.

Nije baš maštovito, možda palmice i nisu najsretniji izbor nasada (kad već nismo Cannes), ali zbilja je održavanje besprijekorno.


'Zašto ne piše 'ko je?'

A što kažu ljudi, pored koga kavu piju?

Ines Ljubica (58), turistička djelatnica, spremno je uskliknula:

- Pa to je Orson Welles, kakvo pitanje! Skužajte, stigao mi je taksi, ćao - brzo nas se riješila.

Hm, možda smo podcijenili naše sugrađane i goste, pomislismo. Doduše, netko tko radi u sektoru turizma malo je bolje upućen u spomenike, umjetnine, muzeje...

Željka Ozretić (42), po zanimanju pedikerka, sljedeća je osoba koju smo "fermali" blizu kipa.

Bidni šjor Orson, vidile su mu se samo nogice dok ga je Željka pokušavala identificirati, a to nije nimalo pomoglo...

- Ne mogu se sjetit' tko je ovo - iskreno priznaje.

- Prvo san pomislila da je Tin Ujević, ali ne znam zašto bi on bija baš tu. Doduše, ne znam ni zašto je Orson postavljen, sad kad ste mi rekli da je on. Nemam pojma, bilo bi lipo da negdi piše, da postoji neka tabela...

image
Željka Ozretić: Spomenike u Splitu nitko ne obadaje!
Joško Šupić/Cropix


Znate šta, naš grad je siromašan skulpturama, a one su potrebne, lipo ih je vidit'; kad vanka negdi odem, rado se slikajem pored spomenika, zanima me koga/što predstavljaju.

Ovde u rodnom gradu to nitko ne obadaje. Na primjer, veličinu i važnost Dioklecijanove palače uvidila sam tek nakon posjeta Rimu i Koloseumu s vodičem, stvorila sam u glavi poveznicu!

A tek koliko se Splićana nikad nije popelo na Svetoga Duju! Bilo bi dobro da postoji neki vodič za nas domaće, ili barem da se opet vrati likovna kultura ka obavezni predmet u strukovne škole - dobro rezonira simpatična pedikerka.

Da nije Kerum?

Joško Krivić (47) iz Kaštel Staroga ispred "Jokera" čeka suprugu, ali ne da se vrati iz šopinga, nego iz obližnje zubarske ordinacije. Ne zna koga predstavlja kip.

image
Joško Krivić: 'Da nije Kerum? To mi jedino ima logike!
Joško Šupić/Cropix


- Ne bi zna, stvarno. Nisan ga nikad dobro ni vidija, nisam ni iša za tim da je tu neki kip. Muško je, kažete? Da nije Kerum? To mi jedino ima logike, on je blizak "Jokeru" - rezonira Kaštelanin Krivić. I nije skroz u krivu!

Zlatko Reljić (70) vitalni je švicarski umirovljenik, u stvari Hrvat sa švicarskom mirovinom. E, to je penzija! Živi u Švicarskoj, ali ima stan u Splitu i - što mu je još važnije - apartman s maslinikom u Povljima na Braču.

U "Joker" je došao nešto kupiti između dva trajekta, u pratnji mu je supruga, samozatajna Indonežanka. Reljić je dobro informiran, čita revno portal "Slobodne" u inozemstvu onda kad nije u prilici kupiti dobru staru papirnatu novinu.

image
Zlatko Reljić: Ovo je jedini doista intelektualno nadahnut Kerumov potez!
Joško Šupić/Cropix


- Postavljanje kipa Orsonu Wellesu jedini je doista intelektualno nadahnut Kerumov potez - smatra Reljić. Nastavlja:

- Tija je valjda pokazat da je i on kulturan, da drži do toga... Biće ga je neko dobro savjetova... Feđa Klarić, kažete? Eto, razriješili smo enigmu - smijulji se Reljić, koji navodno poznaje financijera spomenika, rečenog bivšeg gradonačelnika Željka Keruma, iz nekih za njega davno prohujalih poduzetničkih priča.

Sad je srcem i dušom najviše u svom, veli, "antistres-masliniku".

Damir Gregurić (53), glazbenik je - točnije pijanist - iz Zagreba. Kulturan čovjek čuo je za Orsona Wellesa, a predmnijeva i razlog zašto je ovjekovječen baš u Splitu.

'Baca na Carnegiea'

- Tu u blizini "Jokera" živi mi frendica, trenutno sam kod nje. Baš sam sa psom Smoothiejem bio na kupanju kod "Mornara"... Da, tu je Kerum svojedobno postavio spomenik Orsonu Wellesu, vjerojatno zato što je redatelj jednom bio u Splitu na piciginu. Ili možda Pričiginu? - u polušali će pijanist. Kritičan je prema okružju.

image
Damir Gregurić i njegov pas Smoothie: Redatelj je jednom bio u Splitu na piciginu. Ili možda Pričiginu?
Joško Šupić/Cropix


- Slabo se Orson vidi. Što će bit tek kad kupus izraste? - brine Gregurić.

Mladi par Zlatko Kovač (28) i 22-godišnja Petra Kos ne haje puno za spomenike, niti prohujalo vrijeme; njihovo tek dolazi. Pošteno odmah priznaju da ne znaju tko je čovjek u mantilu čije nogavice vire ispod tendi kafića.

image
Petra Kos i Zlatko Kovač: Izgleda kao neki umjetnik, ovako sa šeširom...
Joško Šupić/Cropix


- Možda industrijalac Andrew Carnegie? On se bavio čelikom. Malo mi kip "baca" na njega - nudi odgovor simpatični Zlatko, inače poduzetnik u IT-sektoru.

Petra je studentica informatike, na trećoj je godini faksa.

- Meni više izgleda kao neki umjetnik, ovako sa šeširom. Pjesnik, pisac. Kipar? - pita se mlada djevojka, koja na svom zahtjevnom studiju uči neke sasvim druge stvari...

Ivo Zovko (56) iz Splita glazbenik je, a u "Joker" je došao potražiti sportsku obuću jer igra i mali nogomet. Pitamo ga zna li koga predstavlja kip.

Koji kip?

- Koji kip? - zbunjeno se osvrće oko sebe na platou ispred trgovačkog centra.

- Aaa, ovaj. Hm. Čekajte, idem ga vidit malo s druge strane, po gaćama ne mogu ništa reć - nakratko odlazi u razgled, vraća se s teorijom.

image
Ivo Zovko: Po gaćama ne mogu ništa reć!
Joško Šupić/Cropix


- Prvo mi je pa na pamet Tin Ujević, ali ne virujen da je on. Neki drugi boem možda, ima šešir, mantil, ovo-ono. Pada mi na pamet i Stjepan Radić, ali brade nema. Orson Welles, kažete? Režiser? Zašto on? - sto se pitanja roji Zovkovom glavom. Pa zaključi:

- Tanka mi je poveznica Orsona s ovim nekim kinom unutra. Bilo bi bolje da se spomenik diglo nekom našem čoviku. Ili da je Kerum stavija svoj portret, autoportret, nešto - predlaže u polušali Zovko, pa pohita dalje u šoping.

Zrinka Bulat (47), profesorica stručnih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi najkonciznije je sažela svoj "iskaz".

image
Zrinka Bulat: Šteta što se ne vidi malo bolje!
Joško Šupić/Cropix


- To je Orson Welles, redatelj, a postavljen je ispred Jokera jer je unutra i multipleks-kino Broadway, što čini logičnu poveznicu; Welles je uostalom bio i splitski gost. Što se tiče izgleda kipa, pa, meni je lijep. Šteta što se ne vidi malo bolje - smatra profesorica iz Splita.

Sandi Vidulić: ‘Kriv‘ je Feđa Klarić

Lokacija za brončani spomenik od 2,5 metara, podignut velikom filmašu Orsonu Wellesu, odabrana je u suradnji s vlasnikom "Jokera” Željkom Kerumom, a inicijativu je dao čuveni splitski fotograf Feđa Klarić.

Welles je svojedobno u Splitu proveo osam mjeseci.

Oja Kodar, hrvatska glumica, redateljica i kiparica, inače najpoznatija kao njegova partnerica i suradnica, izjavila je da se Welles šezdesetih godina zaljubio u Split.

"Tu je prijateljevao s Hajdukovom legendom Gezom Šenauerom, koji ga je čak vodio na utakmice, iako Orson nije imao pojma o nogometu”.

Spomenik Wellesu je napravila Oja Kodar, a zanimljiv je kao iskaz njihove povezanosti više nego kao umjetničko djelo.

Svečano je otvoren 2007., ali ubrzo su spomenik zaklonili suncobrani.

Deset godina kasnije spomenik je premješten na zelenu površnu, nažalost efekt spomenika kao akcenta u prostoru je izgubljen u svom tom šarenilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 10:47