Životzimska čarolija

Zaboravite blještave ukrase, kičasti božićni dekor ove je godine out! Instagram sav treperi od prekrasno okićenih interijera u potpuno drugačijem stilu, evo kako ga kopirati

Piše T.S.M.
shutterstock_1546875410

Blještavi, šareni, kičasti blagdanski dekor ove je godine potpuno out, bar sudeći po Instagramu, gdje posljednjih tjedana veliku pažnju zaslužuju adventske objave potpuno drugačijeg ugođaja. 'Lajkovi' i komentari idu na račun 'nordic' i 'scandi' Božića, što zapravo ne čudi jer je skandinavski dizajn već je duže vrijeme veliki hit u uređenju prostora. 

Čini se da su dekoracije a la Sam u kući i sličan kič na američki način napokon pali u drugi plan, a ekipa masovno 'otkida' na život na Sjeveru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Home interior (@home.interior1) on

Pa kako i ne bi, gledajući prizore 'po skandinavsku' uređenih blagdanskih interijera lako se možemo zamisliti u nekoj brvnarici, uz bor okićen starinskim ukrasima, šiškama, bobicama i drugim plodovima i obasjan pravim svjećicama.

Vatrica u kaminu pucketa, a mi smo ugodno ušuškani među topla krzna, sa šalicom nečeg finog, toplog u ruci... hygge na kvadrat! Mora se priznati da blagdanski dekor na skandinavski način ima nešto čarobno u sebi, a vjerujemo da bi se neke od tih ideja sasvim lijepo uklopile čak i u naš dalmatinski Božić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interior | Nordic Home (@marj0085) on

Premda je u nas snijeg za Božić više iznimka nego pravilo, a čupava krzna i dekice zatrebaju nam samo ako 'opali' buretina, neke elemente sjevernjačkog blagdanskog dekora ipak ima smisla prenijeti i to bez velikog troška. Za šetnje prirodom nakupite lijepe grančice, šiške i bobice, iz zaborava i prašine izvucite košare, 'kašete' i jutene vreće, nabavite par smeđih papirnatih vrećica i stare kalupiće za kekse i već ste na pola puta.  

Prenosimo vam najpopularnije objave s Instagrama i nadamo se da će vas nadahnuti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M E L A N I E (@love_nordic_x) on

Čak i ako kićenje bora čuvate za Badnjak, već sada će vam lijepo doći malo blagdanskog sjaja i raskoši. Umjereno, s naglaskom na prirodu, svjetlost i tradiciju, baš kako vole Skandinavci.

Kako dojam ne bi bio prenapadan, držite se jedne palete boja, no ne ustručavajte se poigrati različitim teksturama, pri čemu pletene, mekane i čupave imaju prednost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interior | Nordic Home (@marj0085) on

Već sad možete u poneku prostoriju unijeti dašak blagdanskog ugođaja uz pomoć fenjera i 'demežane' u kojoj će biti sasvim dovoljno vode za koju zimzelenu granu. A bit će i dovoljno stabilna da ju netko slučajno ne prevrne...

Dojam zaokružite lukovicama koje se baš spremaju procvjetati, kao što tijekom cijele zime vole raditi na hladnom sjeveru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lantliv (@tidningenlantliv) on

Iznesite kuglice i svjećice iz njihovog skrovišta već ovog vikenda pa ih objesite već sad, dok je bor još 'na čekanju'.

Poput ovih slatkih djevojčica na slici, kombinirajte ih sa zimzelenim grančicama i nekim dragim, nostalgičnim predmetima, koji za vas imaju posebno značenje, ali ih više ne koristite, poput starog pribora za izradu kolačića kojeg ste naslijedili od bake.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Kubel (@annakubel) on

Nekoliko golih grana u vazi smještenoj u zgodnu 'kašetu' bit će odlična podloga za svjetlucave lampice. Još koja zvjezdica i pahuljica i eto zgodne kompozicije, a sve skupa vas neće koštati više od 50 kuna.

'Kašetu' i grane možete premazati ili posprejati bijelom bojom, ali i ne morate. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Butlers.cz (@butlerscz) on

Sve što vam za ovakvu dekoraciju treba su zimzelena biljčica u 'pitaru' (možda biste umjesto jelkice ili borića mogli iskoristiti ružmarin?), smeđi papir od papirnate vrećice i konop kakav ćete naći u hobby trgovinama ili u 'sve po osam'.  Priznajte da djeluje efektno.

Ako ste spretni, izradite vjenčić od žice pa oko njega omotajte grančice eukaliptusa i taj kutak vašeg doma predivno će mirisati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interior | Nordic Home (@marj0085) on

Jedna stara košara, koje klupko vune i grančica sa suhim plodovima, jedna treperava svjećica... Prizor unatoč prozoru prošaranom injem ostavlja topli dojam. A što je najbolje, tako ga je lako kopirati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hugge?Вязаные игрушки?МК (@dianapatskun) on

Ništa ne unosi toplinu i blagdanski ugođaj poput hrpe sjajnih svjećica, zar ne? Još koja kartonska zvjezdica i čupava prostirka i eto vam pravog kutka za uživanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veronika✨ (@interioryesplz) on

Zašto i spavaća soba ne bi dobila blagdanski make-over? Volite li skandinavski stil, evo vam ideja, a sve što će vam trebati je 'kašeta' obojana u bijelo i vaza s grančicama punim zimskih plodova te poneka svijeća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veronika✨ (@interioryesplz) on

#BOžIć#DEKORACIJE#SKANDINAVSKI STIL