StoryEditor
ŽivotŠirenje prihvaćanja

‘Za dijagnozu smo saznali po rođenju i bio nam je šok‘: Izabel Andrijanić i njena sestra Jelena progovorile o važnoj temi

Piše L. L.
29. siječnja 2020. - 20:48
Marko Todorov/Hanza Media

Nakon što su Dario Šimić i njegova supruga Jelena progovorili nedavno prvi put o poremećaju s kojim je rođen njihov sinčić David, isto su učinile i Izabel Andrijanić i njena sestra Ivana.

Maleni David, kako su otkrili Šimići, rođen je s Trisomijom 21 ili Downovim sindromom, baš kao i 4-godišnja Nikol, Izabelina nećakinja.

Ivana Andrijanić, njena majka, progovorila je u ovoj epizodi Storyjevih "Same chances".

"Za Nikinu dijagnozu saznali smo tek po rođenju i bio nam je veliki šok. A šok je zato što, naravno, svaki roditelj očekuje zdravo dijete, bez smetnji. I kad smo saznali, nastupila je nevjerica... Treba malo da se to sve slegne, da se pomiriš s tim. No majčinski instinkt prevlada i prihvatiš to. Onda je krenuo strah. Strah od nepoznatog", priča iskreno Ivana.

"Nismo bili dovoljno educirani. Nikad nisam ni bila u kontaktu s osobama sa sindromom Down", pojašnjava.

Odmah su krenuli na fizioterapiju s kćerkicom, i to s nepuna četiri mjeseca, priča ova hrabra mama i upozorava one koji nisu educirani. A najveća podrška u teškim situacijama bila joj je upravo sestra Izabel, supruga nogometnog reprezentativca Matea Kovačića, koja joj se pridružila na intervjuu.

"Sve zajedno i sve uz dozu smijeha i veselja", zaključuju sestre.

U Hrvatskoj sa sindromom Down živi oko 1800 osoba. Budući da djeci s poteškoćama treba najmanje dvostruko vremena da postignu rezultate koje postižu djeca urednog razvoja, potrebna je predanost roditelja i okoline, ali i otvorenost i shvaćanje ostatka ljudi.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 04:52