StoryEditor

Vrijedi li još ona stara "Tri dlake na grudima, ti si moja ljudina"?

Piše PSD.
7. travnja 2008. - 21:17

Depilacija je modni imperativ i nema veze koliko boli. Višak dlačica treba ukloniti ako želite biti uredni, čisti i trendi

Glatko je -slatko
Modni trendovi su neumoljivi kad je riječ o pretjeranoj dlakavosti. Svi viškovi dlaka danas se svode na minimum i dlakavost, osobito kod žena jednostavno nije poželjna bez obzira na dob, zanimanje i status. I nema veze koliko boli njihovo uklanjanje, a stvarno boli.

Skidanje neželjenih dlačica, međutim, sve manje biva rezervirano isključivo za žene, i to uključujući i bikini-zonu, ali i “klasiku”: područje lica, leđa, vrata i, naravno, nogu. Povjerljive informacije o modernim, svježe depiliranim “galebovima” (čiji “lančić oko vrata” ne mora nužno biti u dlake zapreten), pak, šapnula nam je Gorica Mančić, vlasnica splitskog salona Gorica, čestog stjecišta muškaraca željnih glatke kože posvuda.

- Često mi se muška klijentela žali da im se upali folikul, korijen dlačice, na - guzi! Prije negoli stvar dođe do kirurškog zahvata,  šaljem ih na tretman laserom - govori agilna šefica salona, po formalnom zvanju viša medicinska sestra.

Gladak na mjesec dana

Laser je, kaže Gorica, najpopularnija metoda depilacije kod muškaraca, budući da trajno ili za 70-tak posto smanjuje dlakavost kod muške populacije na razdoblje od  nekoliko godina. Drugi način kojemu se također utječu mladići je, pak, depilacija šećernom pastom, jednokratnim sredstvom koje ih čini pouzdano glatkima na nekih mjesec i pol dana.

Zone depilacije kod  jačeg spola  su jagodice, vrat, pazusi, leđa i prsa te prepone i noge. Cijena skidanja dlačica s nogu uz pomoć lasera stoji 1900 kuna, tretman šećernom pastom  230 kuna, a skidanje dlačica s prepona - laserom 350, a pastom sto kuna.I dok neke “padaju” na takve, sve prisutnije “ćosavce” među muškarcima, poklonice “ljubavnog tapetića” mogu barem zapjevati staru narodnu: “Tri dlake na grudima, ti si moja ljudina”...

Pazuhe je ipak bolje brijati

Žene depiliraju prepone, cijele noge i ruke, a muškarci najčešće leđa, kazala nam je Blanša Lukman, kozmetičarka u salonu Blanša. Neki traže i depilaciju pazuha voskom, ali to onda čine na vlastitu odgovornost budući da je to jako osjetljiva zona, ističe Blanša i dodaje da je tu zonu ipak najsigurnije redovito brijati.

Među metodama koje se nude za uklanjanje nepoželjnih dlačica s tijela na raspolaganju je sterilni hladni vosak za jednokratnu upotrebu, hladna depilacija šećernom pastom, dok se topli vosak više ne koristi.

Elektrolizom se trajno uklanjaju dlačice s nausnica i brade. Štoviše, elektrolizi se vraćaju i oni koji su pokušali skinuti dlačice uz pomoć lasera koji se također danas koristi kao vrlo dobar način trajnog uklanjanja dlačica, ali koji se mora primjenjivati isključivo pod nadzorom dermatologa kako bi se izbjegli mogući rizici, zaključuje Blanša Lukman.

Dlakavost prati anoreksiju

Pojačana dlakavost može biti povezana s nekim bolestima poput tumora jajnika, nadbubrežne žlijezde, hipofize ili je posljedica korištenja nekih lijekova, a prisutna je i kod izgladnjelih osoba koje boluju od anoreksije, kaže dermatologinja i otkriva metode liječenja.
- U prvom redu valja liječiti osnovnu bolest - kaže dr. Neira Puizina-Ivić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 03:57