StoryEditor
ŽivotČas posla

Vraćate se kući u strahu da ste unijeli virus? Evo kako na najjednostavniji način prebrisati sve kvake i prekidače i što je još na popisu za čišćenje

Piše PSD
22. ožujka 2020. - 18:23

Kada stručnjaci kažu kako je jedan od načina da se ne zarazimo koronavirusom "pažnja na higijenu", pritom ne misle samo na adekvatno pranje ruku, već i na brigu o životnom prostoru.

On treba biti prozračen i čist, a poželjno bi bilo o tome voditi računa na dnevnoj bazi, odnosno svaki put kad napustite stan i u njega se vratite. Podsjećamo, na nekim površinama koronavirus može preživjeti i do tri dana, a najveću prijetnju za ljudsko zdravlje predstavljaju one glatke i metalne, na kojima virus najdulje ostaje aktivan.

Potom ga pokupimo rukama koje prinesemo licu, znate već kako to ide.

O načinima na koje se možete pobrinuti da je i nakon povratka u kuću vaš životni prostor temeljito očišćen pisao je i New York Times. Donose kratki vodič pun korisnih ideja stručnjaka koji savjetuju kako očistiti površine koje najčešće dodirujemo.

Kako?

1. Najprije, dobro operite ruke. U sapunu, 20 sekundi, u toploj vodi. Dobro ih posušite!

2. Tijekom čišćenja, ukoliko želite, nosite rukavice. Pazite da su i one čiste.

3. Uzmite papirnati ručnik ili važnu maramicu, kao i sredstvo za dezinfekciju. Birajte ono na kojemu piše da "ubija 99,9%" - otisnuto crnim, masnim slovima. Možete se poslužiti i alkoholom iz ljekarne.

4. Natopite ručnik i prebrišite sljedeće površine: kvake, prekidače, ručkice ormarića, površine za jedenje, vrata hladnjaka i mikrovalne pećnice, naslone stolica i daljinske upravljače. 

5. Kupaonicu očistite, na isti način, zadnju. Papirnatim ručnikom koji ste natopili sredstvom za dezinfekciju po želji, prebrišite najprije sve špine, ručkice za potezanje vode i površinu vodokotlića, umivaonik i kadu.

6. Ako ste nosili gumene rukavice i to planirate učiniti ponovno, operite i njih kao što perete ruke.

item - id = 1010975
related id = 0 -> 1148038
related id = 1 -> 1148004
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 22:24