StoryEditor
ŽivotKljuč dobre higijene

Većina ljudi u zabludi je kad je u pitanju čišćenje: ako zanemarujete ove radnje u kući, sav trud je uzaludan, a izlažete se i opasnostima od teških infekcija

1. srpnja 2019. - 22:45

Iako se mnogi trude održati domove urednima i čistima, prema tome i sigurnima za život u njima, nerijetko u pospremanju čine greške koje rezultiraju širenjem mikroba, upozorava BBC.

U izvješću britanskoga Kraljevskog društva za javno zdravlje (RSPH) stoji kako su mnogi oni koji zanemaruju ključne poteze koji osiguravaju čistoću, a to su pranje ruku, odjeće i površina. Svaka četvrta osoba smatra ih nevažnima, naročito ovu posljednju stavku.

Pišu u smjernicama i kako ne postoji pojam "prečistoga", već se redovitim čišćenjem upravo sprječava mogućnost infekcija. Problem je u tome što je većina ljudi u zabludi kada su u pitanju pojmovi poput "prljavština", "klice", "čistoća" te "higijena".

Velika zabluda

Osvrnuli su se pritom na popularno uvjerenje kako "klice" pomažu u izgradnji imuniteta. U to je vjerovalo čak 23% od ukupno 2000 sudionika u istraživanju, čime su djecu izlagali i ponekim opasnostima od teških infekcija. Riječ je o "velikoj zabludi", kažu.

Kao jedini ključ dobre kućne higijene proglašeno je čišćenje određenih mjesta u određeno vrijeme, čak i ako ona na prvi pogled izgledaju čisto. Redovito, naime, treba čistiti prostor gdje se drži i priprema hrana, toalet, košara za rublje i općenito sobe u kojima držite prljavo rublje, kanta za smeće, prostor gdje obitava kućni ljubimac ili član obitelji zaražen infekcijom.

Važno je, točnije, redovito čistiti štednjak, prati ruke nakon odlaska u toalet, redovito iznositi smeće, redovito prati rublje te dezinficirati površine poput onih gdje držite maramice za ispuhivanje nosa. Ruke je važno oprati odmah nakon obroka, korištenja toaleta, nakon kašljanja, kihanja, dodirivanja kućnih ljubimaca, kao i bolesnih ukućana, stoji dodatno u izvješću.

U kuhinji je najvažnije odmah po korištenju oprati površine koje su dodirivale sirovo meso, poput daski za rezanje, kao i ostale kontaminirane predmete. Preporučljivo je zatim oprati i četke te krpe kojima ste brisali takve površine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by North American Meats & More (@northamericanmeats) on

Podovi i namještaj, s druge strane, mogu djelovati prljavima, ali oni obično ne zadržavaju mikrobe štetne za ljudsko zdravlje. Vaš je bijeli tepih, primjerice, s vremenom posivio i ne izgleda najnovije, ali u njemu se najvjerojatnijene krije izravna opasnost za zdravlje vas i vaših ukućana.

Mišljenje stručnjaka

Profesorica Sally Bloomfield, s Londonskog fakulteta za higijenu i tropsku medicinu kaže da bi javnost najprije trebala naučiti razlikovati pojmove higijene i čistoće.

"Dok čišćenje znači uklanjanje nečistoća i mikroba, higijena predstavljanja čišćenje mjesta i površina koja su važna, u trenutku kada je to važno, i na pravi način. Ispravnim načinom 'razbijamo' lanac potencijalnih infekcija za vrijeme pripreme hrane, nakon korištenja toaleta, njege kućnih ljubimaca...", kaže.

"Izlazak vani iz kuće, igra s prijateljima, članovima obitelji i s kućnim ljubimcima omogućuju izloženost dobrim bakterijama i izgradnju imuniteta. No pritom je važno ne otići u drugu krajnost i zapostaviti dobru higijenu", smatra njena kolegica, profesorica Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu hrane i povjerenica Kraljevskog društva za javno zdravlje.

"Ciljana higijena koja se provodi u ključnom trenutku i na najvažnijim mjestima dobar je način sprječavanja infekcija, a ne iziskuje puno vremena ni truda. Istodobno vas izlaže svim 'dobrim bakterijama' od kojih će vaš organizam imati koristi", kaže.

"Održavanje higijene doma, kao i održavanje higijene u svakodnevnom životu pridonose smanjenju infekcija i od vitalne su važnosti za zaštitu djece te igraju veliku ulogu u borbi protiv otpornosti na antibiotike", dodaje Ackerley. 

Vrste sredstava za čišćenje

Sredstva za čišćenje uglavnom se dijele u tri kategorije:

- deterdženti

Čiste površine i uklanjaju mast, ali ne uništavaju bakterije.

- sredstva za dezinfekciju

Uništavaju bakterije, ali ne djeluju na mast i na vidljivu prljavštinu.

- sanitarna sredstva

Koriste se i za čišćenje vidljive prljavštine i za dezinfekciju.

Od velike je važnosti pažljivo pročitati uputstva na sredstvima za čišćenje, napominju stručnjaci.

Savjetuju i da umjesto kuhinjskih krpa za čišćenje radnih površina, nakon pripreme hrane upotrijebite papirnate ručnike, jer se tako u vlažnim kuhinjskim krpama neće množiti mikrobi. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 02:29