StoryEditor
ŽivotSKULPTURA U SRCU

Vaskovo ‘Plavo stablo‘ stvarno stoji na najboljem mjestu u Splitu: pogledajte kako se mijenja kao čarolija zavisno o boji neba. Ako vam nije usput, uživajte u ovim prizorima!

Piše M.K.
10. studenog 2021. - 18:03

Jedna od rijetkih skulptura o kojoj u Splitu (a i šire) kao da vlada nepodijeljeno mišljenje jest "Plavo stablo" Vaska Lipovca.

Vaskovi radovi, bili oni slike ili skulpture, i inače su među najomiljenijima, ljudi se prepoznaju u njegovim protagonistima, bliski su im, shvatljivi, šire sjajne vibracije.

Kad je "Plavo stablo" bilo maknuto sa svoje prve javne pozicije, one na početku splitske Vukovarske ulice, gdje je postavljeno u srpnju 2011. godine povodom obilježavanja 80. godišnjice rođenja i pete obljetnice smrti slikara, kipara i grafičara koji je ostavio iza sebe bogati opus koji predstavlja i nezaobilazni dio identiteta grada pod Marjanom, među Splićanima, posebno onima koji su svakodnevno prolazili ili bar vozili pored njega, zavladala je "kolektivna tuga".

image
"Plavo stablo" u srpnju 2011., kad je bilo postavljeno na početku Vukovarske ulice
Tom Dubravec/Cropix


Dok je čekalo na parkingu svoje novo "uskrsnuće", grafit koji je bio spisan na zidu ispod savršeno je dočaravao stav javnosti o tome što ga nema.

image
"Plavo stablo" na Hvidrinom parkingu na aplitakim Pujankama u ožujku 2018.
Božidar Vukičević/Cropix


Na sreću, nakon trogodišnjeg izbivanja, "Plavo stablo" je našlo svoju novu adresu, i mnogi će reći, savršenu.

Na travnjaku pored splitskog RTV centra i Doma mladih, gdje se Ulica Slobode križa s Mažuranićevim šetalištem, "Plavo stablo" je niklo kao da je ondje oduvijek trebalo biti. 

Ovih dana, dok se meteorološki uvjeti i boje neba nad Splitom izmjenjuju iz sata u sat, našeg je fotoreportera izazvao "na poziranje".

image


 
Nikola Vilić/Cropix


I zaista, Vaskove metalne grane i lišće sa šetnjom oblaka i sumraka prikazuju se u različitim tonovima, i uvijek su jednako privlačne.

image


 
Nikola Vilić/Cropix


Dobra je prilika da se podsjetimo i komentara spisateljice Tonke Alujević u večeri njegova ponovnog postavljanja na javnu površinu:

"U 21. stoljeću mi samo vadimo neke ličnosti iz povijesti, a to je naprosto dosadno! Pitam se gdje mladi koji završavaju Akademiju izlažu i što oni misle? Što se tiče Plavog stabla, jedva čekam da počnu slijetati ptice na njega, recimo.

To mi je zanimljivo, što će se događati, on je jake boje, uočljiv je i moglo bi stalno nudit' neku novu sliku..."

image


 
Nikola Vilić/Cropix


Za one koji šetnjom ili vožnjom često ne prolaze pored njih, evo prilike da uživaju u fotogaleriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 03:04