StoryEditor
Živottour de split

Vaskov biciklist ‘obišao’ neoplemenjene gradske punktove

Piše PSD.
19. kolovoza 2012. - 12:14
Jedina je intervencija u oplemenjivanju okoliša zgrada i slobodnih površina poneko stablo i rijetka trava. Vjerujem da je iznošenje likovnog djela na trgove, u parkove i ulice najbolji način njihova približavanja publici.

Veselilo bi me vidjeti novu stambenu ili poslovnu četvrt, neki industrijski pogon ili tvornicu u kojoj su vidljive intervencije interijerista, dizajnera i likovnjaka. To bi bio pravi put, a sigurno naša obveza da ljudima prostor u kojem borave učinimo dostojnim njih samih - kazao je pokojni slikar, kipar i grafičar Vasko Lipovac još 1975. godine u jednoj javnoj raspravi o oplemenjivanju novih dijelova Splita. Nažalost, do danas se njegovo promišljanje uglavnom nije realiziralo.

Slajdovi vožnje

Split se širio na sve strane rastući u pravu betonsku džunglu s tek pokojim stablom i ono malo travice ispod njega. Iako namijenjene javnim prostorima, brojne skulpture domaćih umjetnika, među njima i Vaska Lipovca, ostale su tek ideja na papiru ili su pak deponirane u nekim skladištima, dok su mnoga djela, javno izložena, u međuvremenu devastirana poput primjerice, 9-metarskog friza s motivom kupališta u hotelu Jadran kojem su nestali svi kupači.

Svojevrsnu reviziju tih, javno nerealiziranih ili pak uništenih djela pokojnog Lipovca napravila je njegova obitelj koja je Splitom ‘provozala’ jednog od čuvenih skulptura biciklista i na taj način podsjetila na sve ono što je bilo i što je moglo biti.

- Mladi splitski redatelj Ivan Plazibat osmislio je zanimljivu ideju ‘Tour de Split’ koju ćemo predstaviti javnim izlaganjem skupne skulpture ‘Biciklist’ ovog ponedjeljka od 17 do 21 sat u Vukovarskoj ulici, ispred ateliera. Biciklist je ‘odvozio’ turu po raznim gradskim lokacijama, ali i dalje, vezanim uz Vaska koji je pak samo djelovao kao samozatajan, no zapravo je bio jako plodan i puno je predlagao, često ne nalazivši na pozitivan odgovor.

Primjerice, biciklist je posjetio aerodromsku zgradu u kojoj je nekad sa stropa visio Ikar, kasnije skinut, bio je i ispred pošte na Rivi iz koje su nestale aluminijske ptice, obišao je trg ispred Koteksa na kojem je nekad bila predviđena Vaskova fontana, bio je i na Splitu 3 gdje je Vasko htio osmislili trgove svojim skulpturama što nije naišlo na plodno tlo, da bi na kraju parkirao kod Plavog stabla u Vukovarskoj gdje će mu se u ponedjeljak na par sati, na nogostupu, pridružiti i drugi biciklisti, njih tridesetak - objašnjava nam Mario Lipovac, umjetnikov sin, dodavši kako će cijeli program biti popraćen slajdovima vožnje po Splitu, uz glazbenu podlogu Ivana Kovačića Avoka.

Eksponati opet u skladištu

Nakon ovog događanja ispred ateljea u ponedjeljak, svi eksponati će opet u skladište. Mario, s cijelom obitelji Lipovac uporno se zalaže kako se Vaskovo cjelokupno stvaralaštvo ne bi zapustilo. Stoga su ovog ljeta, ponovno otvorili vrata Lipovčeva ateljea na početku Vukovarske (sve do 20. rujna!), u kojem ovaj put dominiraju sportski motivi, naravno povodom Olimpijskih igara.

Vaskove sportaše u proteklih mjesec dana posjetilo je oko 700 posjetitelja što potvrđuje zanimanje za rad ovog umjetnika. Nakon izlaganja antologijske skupne skulpture ‘Biciklisti’, za 20. rujna najavljena je promocija likovne monografije ‘Vasko Lipovac - Sport’.

MERIEN ILIĆ

#VASKOLIPOVAC

Izdvojeno

30. lipanj 2020 19:50