StoryEditorOCM
ŽivotE, moj Strausse.....

Uzbunaaa! Pucanje u Imotskom bilo je kao scena iz Maršala: ‘Kome smeta Strauss i njegova polka, nek budu podalje od nas‘

Piše Braco Ćosić
29. prosinca 2023. - 12:59

Mnogi,vjerujemo dobro pamte izvrsne scene iz "Maršala", filma prave hrvatske satire iz 1999. godine režisera Vinka Brešana.Toliko simpatičnih detalja koji su nasmijali tisuće gledatelja, malo je,bar za pisca ovih redaka,netko od naših redatelja i uspio ukomponirati u jednom filmu, kao Brešan.

I eto,vodeći se malo režijom toga filma uzest ćemo samo jednu jedinu riječ starog prekaljenog partizana koji,a nakon što je otkrio da je "maršal" pobjegao iz dobro čuvane sobe sav zajapuren uzviknuo:Uzbuuuuunnnnaaaaaaaa,uzbunaaaaaaaaaa!!! Eto tu uzbunu "prikačit" ćemo događaju koji se zbio na blagdan sv.Stjepana na glavnom imotskom trgu,onom ispod samih starih skalina pred skoro dvije tisuće ljudi.

Zapravo, ta riječ uzbunaaaaaaaaa,tebala je biti sastavni dio Božićno-novogodišnjeg koncerta šesterostrukih prvaka Hrvatske članova Hrvatskog puhačkoh orkestra Gradske glazbe Imotski, koncerta kojega po tradiciji Imoćani i njihovi Božićno-novogodišnji gosti čekaju s nestrpljenjem godinu dana.

image
Braco Ćosić

Ugodan dan,blagdansko prijepodne,cijele obitelji slile se na trg da slušaju svoj kako mu tepaju"simfonijski orkestar",koji ne svira samo tamo neke marševe,već i skladbe poput jednoga G. Verdija,J.Haydna,F.V.Suppea,D.Shostakovicha,A,Reedea,J.Handela i mnogih drugih.

Eto zaboravismo u cijeloj uzbuni onoga koji se diljem svijeta posebno za Božićne i Novogodišnje blagdane itekako sluša,a posebno je omiljen u repertoaru imotskih glazbara,Johann Strauss mlađi "kralj valcera".

Dakako njegova polka Auf der Jagd" u kojoj je jedan od instrumenata i lovačka puška,iz koje posebno obučeni lovac opali u određenim notnim terminima tri hitca,itekako je poznata Imoćanima jer su je imali u svom gradu doživjeti nekoliko puta i to u svojoj kino dvorani. I eto imotski glazbari zasviraše i tu polku,plješće se i onda…?

image
Braco Ćosić

Negdje iz mnoštva publike uredno obučen u galantno lovačko svečano odijelo s kravatom, inkolanom košuljom,s puškom na ramenu ukaza se Grgo Nikolić,svima poznati Imoćanin od kolina i još stavio naočale.Oni koji poznavahu i Straussa i njegovu polku,a takvih je bar 99,9 posto sa znatiželjom su gledali gdje će se Grgo smjestiti kako bi na znak maestra kapelnika prof.Ljubomira Glibote točno po notama ispalio tri hitca u zrak.Dakako s patronama koje imaju startno paljenje i još malo u patroni konfeta.I tako Grgo se namjesti i kada opali prvi hitac onih jedan posto legnu na skaline,zaštite glavu,neko zaviknu uzbunaaaaaaa, golubovi s okolnih krovova poletješe pomiješa se njihova panika uz smjeh i pljesak onih 99,9 posto gledatelja i slušatelja. Jer Bože moj usred Imotskog i to na Božićno-novogodišnjem konceru čovjek puca među dvije tisuće duša iz lovačke puške.

image
Braco Ćosić

Dakako da smo s ovim maštovitim opisom trenutka iz Straussove polke malo htjeli imitirati Brešana,pa ćemo se vratiti na normalu.I tako,čim završi koncert sa još jednim Strausssom i to onim Starijim i s njegovim Radetzki maršem,baš kako i završava popularni koncert Bečke filharmonije u Wiener musik Vergin,netko dojavi da se po portalim prenijela vijest o pucnjavi na Imotskom trgu za vrijeme koncerta Gradske glazbe.

I što kazati,smijati se,plakati,čuditi se,biti ljut,ili sve baciti na Brešanovu zajebanciju. A ništa,moji dragi Imoćani. Tko vam je kriv što niste zovnuli i platili recimo Duška Kuliša poput Splićana na njihovim Prokurativama,ili Aleksandru Prijović Zagrebčani pet puta u njihovoj Areni,nego ste pustili da vam svira najbolji puhački orkestar u Hrvata i k tome vam neki tamo lovac jedan od čelnika u lovačkoj udruzi Imotski puca iz puške. I ne samo to, nego uskratili bi posao i vodstvu glazbe koji su nosili note od Straussove polke u policiju i tamo objašnjavali kako je puška,dakako neopasna pucala u sred bijala dana u Imotskom sastavni dio marša. E,moj Strausse u što uvali glazbare.

image
Braco Ćosić

Temom su dana u Imotskom upravo ove Brešanovske zezancije i nitko na njih i ne obraća pažnju,ali se i ozbiljno pitaju hoće li se danas sutra našim ponosnim Sinjanima za njihovu Alku zabraniti pucanje mačkula s Kamićka,hoće li se zabraniti i pucanje iz Gričkog topa u Zagrebu, tondina, kubura za Uskrsne blagdane u Hrvatskom zagorju koje su postale i nematerijalna kulturna baština i da ne nabrajamo još štošta.

Čini se,a poručuju Imoćani,ovaj koncert njihovih glazbara bio je stvarno jedan od najboljih i najposjećenijih i jedva čekaju da nam se ponovi za godinu dana.I opet ćemo doći,a onima kojima smeta Strauss i njegova polka,lijepo neka krenu podalje od Imotskog na neki od mnogobrojnih koncerata.

A ti Grgo umjesto konfeta stavi male gumene bombone u patronu I gađaj okolne zgrade.Srtina vam Nova godina iz Imotskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:57