StoryEditor
Život'PRETEŽNO VEDRO'

Upoznajte genijalnu igru malih stobrečkih genijalaca

Piše Silvana Uzinić/EPH
2. ožujka 2016. - 18:22
Osnovci Marin Šućur, Karmela Biočić, Lucija Vranješ i Vlado Šućur: Djeco, igrajmo se i učimo!

Učenici Osnovne škole "Stobreč" smislili su potpuno novu društvenu igru i nazvali je "Pretežno vedro".

Izgledom podsjeća na "Čovječe, ne ljuti se", no osim kockice i figurica, igra sadrži i set kartica s edukativnim pitanjima, koja za cilj ima osvještavanje cijelog spektra osjećaja, a sve u cilju prevencije i unaprjeđenja mentalnog zdravlja mladih.

Priču o igri pokrenuli su vrijedni djelatnici Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i psihologinja stobrečke osmoljetke Vedrana Ždero, a izradu i dizajn igrice, kakvog se ne bi postidio ni neki od svjetskih proizvođača igračaka, pomogli su djelatnici i učenici splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

Jesi li zaljubljen?

Javnosti je predstavljena u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića, a nešto tako originalno, iza čega uglavnom stoje učenici, nije odavno viđeno.

Oduševljenu publiku s pravilima igre upoznali su sami đaci, a pred svima je demonstrirali braća blizanci Marin i Vlado Šućur.

– Pogledajte ih, mislite da su isti, ali svatko od nas tko ih poznaje dobro zna da su sasvim različite osobe – predstavile su braću voditeljice, osmašice Karmela Biočić i Lucija Vranješ, poučavajući nas fino time i poželjnoj različitosti među ljudima.

Dakle, baciš kockicu koja je u šest boja i zatim, sukladno onoj koja te dopadne, biraš figuricu i stavljaš je na prvo polje u istoj toj boji i tako kreće igra.

Pobjednik je onaj koji točnim odgovorima skupi više bodova, a samim time i prije stigne na cilj. Kartice s pitanjima podijeljene su u skupinama od šest boja, a pitanja glase, na primjer, ovako: "Svaki put kad se nađeš pred njom ne možeš govoriti, a kad ti se obrati, pocrveniš. Znaš da si...."? Pogađate, točan odgovor je "zaljubljen", a ako to kao igrač skužiš, pomičeš figuricu naprijed do sljedećeg polja u tvojoj boji i pripisuješ si dva boda.

Na jednoj od 120 kartica postoji i ovakvo pitanje: "Previše igraš računalne igrice na dan što ti uništi dobar san. Znaš li prepoznati neke znakove ovisnosti: a) gubiš osjećaj za vrijeme, b) povlačiš se u sebe, c) ne družiš se, d) ljutiš se i agresivan si na okolinu ako ti se priječi pristup računalu." Točan odgovor je "sve navedeno".

Bolji život

– Igra uz dobru zabavu utječe na kvalitetu života i podiže emocionalnu inteligenciju, a za nju djeca imaju sve manje vremena – rekla je psihologinja Ždero.

– Cilj ove edukativne igre je prevencija mentalnog zdravlja prepoznavanjem destruktivnih i autodestruktivnih stanja u djece i mladih – ističe Mirela Grbić, voditeljica cjelokupnog projekta "Pretežno vedro", koji je pokrenut još 2011. godine i već se "iskazao" nizom akcija u koje je uključena kreativnost mladih – od filma do stripa.

Ova igra je kao "kruna" ustrajnog promicanja mentalnog zdravlja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na što je iznimno ponosan Željko Ključević, voditelj Službe za mentalno zdravlje pri Nastavnom zavodu.

A mi dodajemo kako bi igra "Pretežno vedro" lako mogla postati dijelom nove i netom predstavljene kurikularne reforme.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 10:50